Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Faq
Wanneer is het verantwoord om een ultraloop te lopen?
 
Hoe kan ik in contact komen met UltraNed?
 
Zijn er nog andere sites over ultralopen?
 
Wat betekent AU, IAU en IAAF?
 
Kan iedereen uitslagen aanleveren?
 
In welk formaat kunnen uitslagen aangeleverd worden?
 
Hoe bepaal ik het tempo voor mijn 100km ??
 
Wat is Ultralopen ?
 
Wat is UltraNed ?
 
Wat is het verschil tussen de marathon en de ultramarathon ?
 
U wilt uzelf in de uitslagen opzoeken?
 
Wat houdt "punt org" in?
 
Wie doen er mee met UltraNed?
 
Is er een relatie met de Atletiekunie?
 
Wat is het verschil tussen ultraloop en ultramarathon?
 
Welke ultraloop-afstanden zijn er?
 
Zijn er ultraloopverenigingen?
 
Welke boeken zijn er over ultralopen?
 
Welke tijdschriften zijn er over ultralopen?
 
Zijn er trainingsschema's voor ultralopen?
 
Ik zou mijn eigen wedstrijdverhalen willen publiceren, kan dat?
 
Bestaat er een nationale cq internationale competitie?
 
KNAU leden genieten korting bij marathons, is dat bij ultramarathons ook zo?
 
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
FAQ van Ultraned
 
Doel : 10 uren bij een eerste 100km

Vaak krijg ik de vraag, "hoe snel mag of moet ik lopen om binnen die of die tijd binjnen te lopen ". Even vaak bemerk ik ook dat de meeste lopers véél te snel starten met tal van problemen als gevolg.

Vanuit deze vraag heb ik dan ook enkele ‘raadgevingen’ op papier gezet, op die manier antwoord ik nu al wat sneller als de vraag terug gesteld wordt.

Maar waarom zou ik ook jullie deze gegevens niet doorspelen ?

Je hebt 2 mogelijkheden, ttz zo wordt er meestal gelopen...


-1- alles riskeren, zo snel mogelijk starten en zien hoelang dat je het kunt volhouden , met het risico dat je heel zwaar onderuit gaat en ook met een hoog risico dat je de wedstrijd niet beëindigd (dit wordt vaak gezien bij sommige toppers die het risico niet schuwen om een toptijd neer te zetten of een podiumplaats ambiëren, daar soms in lukken maar even vaak serieus tegen de lamp lopen)
-2- meer berekend lopen en hopen op een zo'n gelijk mogelijk tempo.

Ik verkies bij een debuut ontegensprekelijk voor de laatste methode.

Hoe bepaal je nu best je tempo ?
Uit ervaring weet ik dat maar heel weinig (hoogst zeldzaam)) lopers een even-split kunnen lopen, ttz de tweede helft even snel als de eerste. Een Thierry Guichard lukt het wel om een negatieve split te lopen maar dat komt nauwelijks voor. De reden : vrijwel iedereen start véél te snel (ook ik !)
Je kunt vertrekken met het idee om gelijk matig te lopen maar dan weet je ook dat je hoogstwaarschijnlijk niet sneller zult aankomen. Vb. wanneer jij besluit om te starten aan 10/u dan weet je dat 10u/100km het hoogst bereikbare zal zijn, en dan mag je nergens iets laten liggen van tijd. Iedereen kan nu echter ook al eens ofwel een superdag hebben ofwel ongekende mogelijkheden bezitten die pas op de wedstrijddag tot uiting komen. Ik opteer daarom ook voor de volgende regel :
Een ideale wedstrijd is volgens mij een wedstrijd waarbij je ongeveer 2.5% verval kent in de tweede helft tov de eerste. Dwz. ongeveer 10' bij een 7u-loper en 15' bij een 10u-loper. Rekening houdend dat het je eerste 100km is en dat een gelijkmatig tempo aanhouden wellicht ook nog iets moeilijker is rekenen we best op een verval van 5%, of 30' trager over de tweede 50km. Nu weet je hoe snel je mag starten op de eerste 50km, nl. 10u-30' = 9u30'. 9u30'/2 = 4u45' over de eerste 50km oftewel een tempo van 5'42"/km. dit lijkt traag (10.52km/u) maar wanneer je dit weet vol te houden tot op het einde ben je binnen in 9u30 !
Je kunt eventueel opteren om een klein beetje (!!!) sneller te lopen (max.5'30"-35" !!!) en bij elke bevoorradingspost te wandelen en daar voldoende te drinken en soms een beetje te eten. Let wel op dat het stoppen en terug aanzetten op den duur veel lastiger kan worden dan vertragen en
versnellen. De spieren durven al eens fel te protesteren wanneer ze na enkele stappen wandelen terug moeten beginnen te lopen. Hou zeer goed de tussentijden op de 5km in de gaten. 5'42"/km betekent : 28'30"/5km en net 4u00'30" op de marathon. Wanneer je beste marathontijd echter maar 3u50' bedraagt dan is dit tempo te snel. Je moet minstens 3u40' aankunnen !

Zeer belangrijk is drinken !!
Ikzelf drink minstens 1 liter per uur ! de eerste 50km extran (60gr koolhydraten/uur), de laatste 50km cola al dan niet uitgelengd met water (hoe warmer hoe meer water). Eten doe ik nauwelijks of niet , meestal slechts 1 halve banaan per 100km !

Voorbereidingstip :

2,5% verlies komt eerder voor door een kortere paslengte dan door een gedaalde pasfrequentie !

Wanneer je net zoals ik een korte paslengte hebt (1m35) en je laat die verminderen met 2.5%, dan is dit weliswaar slechts 3.4cm per pas maar dat maakt op het einde wel ruim 10' tot 15' verschil.

Tip : in de voorbereiding wat aandacht besteden (voorzichtig en verstandig trainen !) aan het versterken van kuitspieren, quadricepsen en hamstrings opdat die paslengte (vaak door verlies aan kracht) niet met 2.5 % zou dalen.

In mijn laatste NVV liep ik op het einde ongeveer 5% trager dan in het begin ook al was mijn pasfrequentie nagenoeg dezelfde !Jan Vandendriessche
 
 
[ top pagina ]