Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
Nieuws in 2020
* Februari
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Augustus 2003
 
BIENSOTAWEE MARATHON 13 SEPTEMBER 2003

Loopvereniging Plantaris uit Roelofarendsveen is druk bezig met de organisatie van een groots en uniek loopevenement. Op zaterdag 13 september a.s. zal “The one and only Biensotawee marathon” plaatsvinden. Een volledige marathon, voor het eerst en eenmalig in de gemeente Alkemade. Het idee is ontstaan in de marathongroep van de loopvereniging, een aantal lopers die op elke bekende marathon aanwezig zijn en ook al deelnamen aan vele internationale marathons. De mannen kwamen terug van een marathon in Frankrijk en na de vermoeiende autorit van 1100 kilometer werd het idee geopperd om maar weer eens een loop dichter in de buurt uit te zoeken, hoe dichter hoe beter. De Baan-bewoner Leon Hogenboom sprak de stille wens uit om daar helemaal geen reis meer voor te maken en zo groeide een idee om er dan maar zelf een te organiseren vanuit de voortuin van Leon. Het parcours werd snel gevonden: het rondje Baan-Sotaweg is een bekend trainingsparcours voor Plantaris. Al rap werden de ideeen wilder. Voor het internationale karakter werd de naam uit het engels Bean-Sotaway verbasterd tot Biensotawee. Er werd aansluiting gezocht met de veense kermis, om er ook een feestelijk gebeuren van te maken, ter opening van de jaarlijkse Oranje-feestweek. En opeens was het idee uit gekkigheid en serieus plan geworden. In maart dit jaar werden de eerste publikaties verspreid en werd een inschrijving opengesteld via de website van Plantaris. Inmiddels is de inschrijving rond en zullen 220 lopers de 13e september het parcours opgaan voor hun tocht van 42 kilometer.
Ter verhoging van de feestvreugde zal gelijktijdig met de marathonners een estafetteloop worden gehouden op hetzelfde parcours, een ronde van 2.755 meter. Hierbij start van elk team, bestaande uit vier personen, om de beurt een loper, die een rondje Baan-Sotaweg aflegt. Elkaar elke ronde aflossend loopt het team bij elkaar dus ook die magische afstand van 42.195 meter of te wel 15 rondjes en 870 meter. Extra handicap, het laatste rondje moet met alle lopers van het team tegelijk gelopen worden, zodat er met het hele team gelijktijdig gefinisht kan worden. Hoe de verdeling van de voorgaande 14 rondjes is per loper, mag door de teams zelf bepaald worden. De inzet bij deze estafetteloop is niet alleen het (zo snel mogelijk) finishen. Ook hoop men dat de teams in een zo origineel mogelijke outfit zullen verschijnen. Goed herkenbaar als team, dus vier tenues die bij elkaar horen of gelijk zijn, en het kan zo gek niet zijn. Met als bekende voorbeeld de verklede lopers bij de Londen Marathon en de Medoc-wijnmarathon, moet het in de Veen, mede in het kader van de kermis die deze week aanvangt, mogelijk zijn om er een feestelijk en gekleurd geheel van te maken, vermakelijk voor het publiek en de deelnemers. Er zal dan ook een leuke prijs worden uitgereikt aan het meest ludieke team dat mee zal doen. De belangstelling voor deelname is bijzonder groot. Gezien de beperkte omvang van het parcours heeft men het aantal inschrijvingen beperkt moeten houden tot maximaal honderd lopers op het parcours. Dit aantal is inmiddels bereikt door deelname van 40 estafette teams en 60 marathonners.
Leuke inschrijvingen voor de estafette: Een team van het Bonaventuracollege; Het team van Corpora (Stanley) Leimuiden; ’t Kliekje van Erna; Het oranjecomité-team met wethouder Reijnders in de gelederen; 2 teams met Plantaris-dames, supersnel en bloedmooi; een team van voetbalvereniging Alkmania; 4 teams van Leiden Atletiek en 5 teams van de Spartaan uit Lisse; 2 teams van Niet lullen maar lopen alsmede 2 familieteams. Hiernaast zal onder startnummer 40+ nog een zeer bijzonder en pijlsnel team meenemen. De bezetting is nog een verrassing.
Bij de marathon zijn er 30 plantarisleden ingeschreven met twee zeer bijzondere lopers. Plantaris veteranen Toon van Vlimmeren en Peter Akerboom gaan hier een buitengewone mijlpaal halen door het lopen van hun 50e (Toon) en zelfst 75e (Peter) marathon. De 75e van Peter is een limiet die nog door niemand in Alkemade gehaald is. Toon zal het derde Plantaris lid zijn die het magische aantal van 50 zal gaan halen. Leon Hogenboom, die ook meeloopt, ging hem ook nog voor.
Toch zijn zij niet de lopers met de meeste streepjes achter hun naam. Nog veel meer marathons liepen een aantal zogenaamde ultralopers die mee zullen doen. Uitschieter hierbij is de duitser Horst Preisler. Deze nu 68 jarige atleet liep maar liefst 1204 maal een de marathonafstand of langer. 910 maal de marathon in 33 verschillende landen en maar liefst 294 ultralopen, waarvan 82 100 kilometerlopen en 4 spartathlons, een 24 uursloop en 2 maal een 6 daagse loop. Bij een zesdaagse loop in 1993 liep hij een afstand van 661 kilometer achter elkaar. Ook doet mee Henk Mollema uit Almere, goed voor 170 marathons, waarvan 20 op klompen. Henk, inmiddels ook 62 jaren oud, heeft beloofd zijn klompen naar de Veen mee te nemen. Naast een duitser is er ook een zuiderbuur actief: Marc van Bogaert, die in één jaar als eerste mens tracht alle marathons (maar liefst 53 stuks) binnen de Benelux te lopen. De Biensota is dus een must voor hem en wordt zijn 56e marathon. Dichter uit de buurt en bekend als winnaar van veel lokale loopwedstrijden: The Man in Black, altijd op de fiets vanuit Mijdrecht naar wedstrijden in de wijde omtrek en ook goed voor 103 marathon, waarvan maar liefst 96 maal onder de drie uur, Frans Woerden. Frans is één van de kanshebbers voor het winnen van de unieke “Peter Akerboom Bokaal”, een bijzondere prijs ter ere van zijn unieke loopprestaties.
Onder de zes ingeschreven dames ook enkele vermeldenswaardige deelneemsters. Jannet Lange uit Almere, goed voor 21 marathons en 10 ultralopen (zij was twee maal winnares in de 6 uursloop te Wijdewormer) en onze natuurlijk onze eigen Coby Vlasveld, 66 lentes jong, en nog steeds actief op marathongebied. De veense atlete Marja Hogenboom zal waarschijnlijk hoge ogen gaan gooien voor de eindoverwinning bij de dames, goed voor het ontvangen van de “Karin van de Berg Bokaal”. Ook deze bokaal is een eerbetoon aan de naamsdraagster, Karin van de Berg, snelste Plantarisdame ooit, die dit jaar helaas noodgedwongen afscheid moest nemene van haar loopsport wegens gezondheidsproblemen. Gelukkig is Karin al weer actief aan de wandelsport bezig en is zij altijd te vinden in de organisatie van de vele Plantaris activiteiten. Bij de heren zullen, naast Veenloper Frans Woerden, nog een aantal zeer snelle mannen gaan strijden om de hoogste eer. Ben Kerkvliet en Raymond Goddijn van Leiden Atletiek, Plantaris mannen John Jansen, Rob Kerkvliet en Dennis van Berkel en KLM Road Runner Herman Tollenaar, zijn allen lopers die al eens onder de drie uur gefinishd zijn en geacht worden voorin mee te kunnen gaan strijden.
Er wordt niet alleen om het hardst gelopen, maar ook nog voor het goede doel. Marathonner Aart den Hartog uit Leiderdorp heeft een sponsoractie op touw gezet voor de kinderen van Mappa Mondo. Mappa Mondo zijn opvanghuizen voor ernstig zieke kinderen die kanker, leukemie of aids hebben en die in de laatste fase van hun leven verkeren. Aart hoopt met zijn sponsoractie een "kleine" bijdrage te kunnen leveren aan deze kinderen Informatie over Mappa Mondo is te vinden op de site van Het Nederlands Rode Kruis. http://www.rodekruis.nl. Ook een estafette team zal zich extra inspannen voor de medemens. Het team WorldRunners met het razendsnelle echtpaar Groen in ’t Woud in haar gelederen zal trachten geld bijeen te brengen voor het kind in de derde wereld. Peter (bekend van de staart maar nooit te vinden in de staart van het peleton) en Suze (vele jaren recordhoudster van de Tulploop) hebben een girorekening speciaal voor dit goede doel geopend. Op de website van Plantaris (Plantaris.nl) is informatie te vinden over de goede doelen en uiteraard ook over de Biensotawee marathon.
De start van de marathon en de estafette zal om 11.00 uur plaatsvinden aan de Rembrandt van Rijnsingel, 870 meter vóór de finish-lokatie De Baan 15 te Oude Wetering. Het startschot zal gegeven worden door een lid van het college van B&W van Alkemade.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joep Vesseur
071-3315605 (werk 071-5244820)
email j.c.p.vesseur@hccnet.nl

 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]