Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
5 okt 2019
Jan Albert Lantink verbetert Wereldbestprestatie M60 100 mijl
29 sep 2019
Marathon Berlijn 2019
28 sep 2019
Tamas Bodis en Zsuzsanna Maraz winnen de Spartathlon
28 sep 2019
Doorkomst CP 69: nog 20 kilometer naar Sparta
Nieuws in 2019
* Oktober
* 5 okt 2019: Jan Albert Lantink verbetert Wereldbestprestatie M60 100 mijl
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van April 2004
 
Beste marathonliefhebbers,

Net terug van La roche heb ik en uitgebreide kaart met het parcours van de marathon en halve marathon van La Roche van 6 juni aanstaande kunnen bemachtigen.

Beide routes bestaan uit een grote ronde , waarbij de halve marathon een soort bypass is van de hele marathon, met een lengte van ongeveer zeven kilometer. Beste is dus beide afstanden apart te beschrijven.

Hele Marathon
De hele marathon start in La Roche en verlaat het stadje in Zuid-oostelijke richting, vrijwel paralel aan de N834 die richting Ortho en Bastogne voert. Vanaf La Roche klimt men dus het Ourthedal uit en klimt van ongeveer 200 meter naar bijna 450 meter. Voor zover nu na te gaan is dit de route van het grote wandelpad dat langs de Outhe voert en dus met rood-witte strepen een permanente markering heeft.
Eenmaal uit het dal, als men een weiland aan de rechter hand heeft, verlaat men het grote wandelpad en gaat rechts af richting de N834,die men ter hoogte van Bousson bereikt. Aanbeland bij de N834 gaat men deze naar links op (in zuidelijke richting dus). Na goed 100 meter volgt de splitsing van de halve en de hele marathon. De hele volgt nog even de N834 om vervolgens recht af te slaan en dan weer links af om terug te komen op de N834 (op dit punt is het minder dan 1 kilometer van de aangeboden overnachtingsplaats van Ton Smeets; zie voorgaand artikel via de gerelateerde artikelen onder aan deze pagina). Waar men weer bij de N834 komt zijn er twee wegen vanaf de N834 gezien naar links, die elk ongeveer 60 graden een hoek maken met deze provinciale weg. Je gaat daar dus niet weer de N834 op maar neemt de scherpere hoek richting Warempage, dat je vervolgens ook door loopt. Goed een kilometer of twee na Warempage is het links af en passeert u eerst in het bos een klein stuwtje in de westelijkeOurthe en enkele kilometers verder een soortgelijk stuwtje in de oostelijke. Dit is een bijzonder mooi en bosrijk gebied. De passages van de beide Ourthesliggen ongeveer op 270a 280 meter, maar daartussen moet u wel nog een keer klimmen naar ruim 400 meter. Niet verwonderlijk dat dit niet alleen het fraaiste, maar ook het zwaarste stuk is van de marathon. Na de passage van de oostelijke Ourthe klimt u weer snel naar ongeveer 400 meter. U heeft dan de helft er op zitten. De moeilijkste, maar wellicht ook de mooiste helft. In de tweede helft is het nog af en toe een beetje klimmen, maar is het toch hoofdzakelijk dalen. De route vervolgt richting Nadrin en via een ommetje naar Berismenil. Tussen Nadrin en Berismenil bereikt u ook het hoogtse punt met ongeveer 480 meter hoogte. Twee of drie kilometer na Berismenil komt de halve marathon weer op hetzelfde parcours uit. Nog een keertje flink klimmen van ongeveer 250 naar bijna 400 meter, waarna de afzink volgt richting finish in La Roche.

Halve marathon
In de routebeschrijving van de hele marathon vindt u al de beschrijving van het eerste en laatse deel. Waar de hele marathon echter de oostelijke en westelijke Outhes over steekt, steekt de halve marathon de Ourthe zelf over nadat deze bij het stuw van Nisramont samen zijn gevloeid. De oversteekplaats is Maboge, Na de oversteek bij het stuw van de N843 (niet te verwarren met de N834 van La Roche via Ortho naar Bastogne) het eerstvolgend oversteekpunt over de Ourthe stroomafwaards. De afdaling richting Maboge kan flink in de bovenbenen slaan, zeker als daarna weer het Orthedal verlaten moet worden met een fikse klim. De brug van Maboge ligt op iets meer dan 200 meter hoogte en dus nauwelijks verschil met de hoogte van de Ourthe in La Roche. Kanovaarders kennen het stuk tussen het stuw (waar de westelijke en oostelijke Ourthes bij elkaar zijn gekomen en Maboge, omdat het een van de meest uitdagende stukken rivier is in de Ardennen!

Inschrijven
De voorinschrijvingen voor de halve en hele sluiten al per 1 mei (met respectievelijk 13 en 18 euro inschrijfgeld). Na-inschrijven kost respectievelijk 15 en 20 euro en is dus weinig verschil met de voorinschrijfkosten. Vroeg inschrijven (voor 1 april) was nog goedkoper met 10 respectievelijk 15 euro, maar wie dacht daar al aan bij deze eerste editie van een volledig nieuwe marathon die nog geen reputatie heeft opgebouwd?
Inschrijven kan online, via http://www.coeurdelardenne.be/marathon Wie snel is en voor 1 mei in schrijft heeft dus nog een gereduceerd tarief van voorinschrijving. Als de betaling binnen is voor 25 mei, krijgt u uw startnummer thuis gestuurd.
Inschrijven ter plaatse is mogelijk op zaterdag (avond voor de marathon) in de feesttent op de Quai de l''Ourthe, tussen 17:00 en 20:00 uur.

Overnachten
Ton Smeets heeft aangeboden om tegen een zeer gunstig tarief te overnachten in Ortho; 25 euro per persoon per nacht inclusief een pasta maaltijd voor de avond en een ontbijt. De eerste reserveringen zijn al binnen. Wat car-pooling betreft liggen er een tweetal aanboden vanuit Almere en Utrecht om eventueel een medereiziger op te pikken. Ook Ton Smeets zou vanuit Maastricht, of liever Eijsden of Vise, nog een extra reiziger mee kunen nemen.

Hopelijk kunnen we begin mei wat stukjes van het parcours te voet gaan verkennen. Onze bevindingen laten we graag weten via Ultraned.

17 km walk
Uit de folder blijkt dat er voor de supporters ook een aantrekkelijk programma is. Om 9:35 uur start een wandeling over 17 kilometer in totaal, waarbij gewandeld wordt naar Les Crestellen, Waar de marathon en de halve marathon zo'n 7 kilometer van de finish verwijderd zijn. Bij de passage wordt gezorgd voor sfeervolle muziek. Inschrijven hiervoor kan tot 1 juni en kost 15 euro. Uit de folder valt op te maken dat dit inclusief de "Streekprodukten van de Ardennen en de Cevennes" is in 3 gangen! Nainschrijven voor deze wandeling blijkt niet mogelijk, maar dat is logisch al je je bedenkt wat er geboden wordt.

Ton Smeets
ton.smeets@ou.nl 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]