Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van September 2004
 
Algemeen Dagblad, zaterdag 11 september, Sportwereld, p. 19

Passie voor het lopen
‘Als ík naar een verjaardag ga, loop ik de laatste 30 kilometer’


Door Dick Kiers

Purmerend – Alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit - zelfs onder 100 kilometer hardlopen houdt Veron Lust oog voor de mooie dingen des levens. Soms is de voettocht een feest, maar soms ook een martelgang. ,,Elke wedstrijd is anders, maar één ding staat vast, ik blijf genieten”, aldus de 41-jarige atleet uit Purmerend.
Enkele jaren terug haalde Lust maar 94 van de 100 kilometer in Winschoten, het Mekka voor de lopers met de lange adem. ,,Toen werd het zwart voor m’n ogen”, herinnert hij zich nog vaag. Het lichaam was uitgeput door te veel inspanning, de geest nog bij lange na niet. ,,Ik houd niet van opgeven, maar ditmaal kón het niet anders. Zuur, zes kilometer voor de finish.”
Bondscoach Gerrit van Rotterdam was getuige van de ineenstorting van zijn snelste man. ,,Veron had te weinig gegeten en gedronken. Zijn lichaamstemperatuur was gezakt naar 34 graden.” Het lijf raakte onderkoeld, al voelde het slachtoffer in kwestie er weinig van. Enkele slokken whisky hielpen onvoldoende, in een warm bad kwam hij terug bij zijn positieven. ,,Toen hebben we met z’n allen daar in de badkamer een feestje gevierd”, lachen Lust en Van Rotterdam gezamenlijk.
Want lopen ís voor hen een feest. De Noord-Hollander gaat in Winschoten op voor zijn derde achtereenvolgende nationale titel, de Gouwenaar is door een slepende blessure voorlopig tot toekijken gedwongen. Bewegen is hun gedeelde passie. ,,Het mooie zit ‘m vooral in de eenzaamheid, in de volstrekte stilte die je soms mag beleven. ’s Nachts lopen is eigenlijk nog het mooiste”, aldus Van Rotterdam.
De bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie verricht al zijn werkzaamheden pro deo, geld voor de ultralopers is er niet of nauwelijks. ,,Een ander gaat ’s avonds zeven uur voor de televisie zitten en ploft dan moe in bed. Als ík naar een verjaardag ga, zet mijn vrouw mij dertig kilometer eerder uit de auto en loop ik het laatste stuk, neem een douche en schuif aan bij de hapjes.”
Ook Veron Lust schuwt een goed maal niet. Hij leeft om te leven, niet louter om te sporten, de liefhebber zet er niet alles voor opzij. ,,Ik verheug me nu al op zaterdagavond. Meteen over de finish neem ik een patatje met pindasaus en mayonaise én een paar biertjes. Dat heb ik na zo’n stuk lopen wel verdiend.”
Op het asfalt, het ene been steeds weer voor het andere zettend, vergeet Lust ook de zorgen van alledag. Het leven is hem niet altijd te vriend geweest. ,,Als ik het onderweg moeilijk heb, er krampen trekken door m’n hele lichaam, dan denk ik aan m’n moeder. Ik heb haar twee jaar lang verpleegd. Zoals ik nu mijn vader verpleeg. Zij had een spierziekte, is overleden. Wat loop ik dan te zeuren dat ik hier of daar een pijntje voel, ik voel me bevoorrecht.”
Of Lust herinnert zich Guus Smit, een collega-ultraloper die enkele jaren geleden tijdens een bergloop op het eiland Réunion een fatale val in een ravijn maakte. ,,Dat vreselijke nieuws hoorde ik tien minuten voor de start van het Nederlands kampioenschap in Stein. Dat was me een schok, toen hebben we daar met z’n allen flink staan huilen. Ik ben daar voor het eerst Nederlands kampioen geworden, maar feesten was er toen even niet bij.”
Lust is een gevoelsmens, en zo loopt hij ook. De trainingsschema’s van Gerrit van Rotterdam zijn aan hem niet besteed. ,,Soms loop ik heel veel, soms heel weinig. Ik moet ook met anderen rekening houden. Ik ben eigen baas, heb een autodemontagebedrijf. Én, nog belangrijker, ik heb een zoontje van vijf-en-een-half, Jesper woont drie of vier dagen per week bij mij, de andere dagen bij z’n moeder. Dan moet het lopen naar het tweede plan, dat haal ik later heus wel weer in.”

Algemeen Dagblad, maandag 13 september 2004, Sportwereld

Italiaanse loper wint WK 100 kilometer

Zes uur, 18 minuten en 20 seconden. In die tijd behaalde de Italiaanse ultraloper Mario Ardemagni zaterdag in Winschoten de wereldtitel 100 kilometer. Bij de vrouwen zegevierde de Russische Tatiana Zhyrkova (7.10.32).
Veron Lust won het Nederlands kampioenschap, hij legde de 10 ronden van 10 kilometer af in exact zeven uur en 30 minuten en werd daarmee in het totaalklassement 34ste. ,,Mijn doel was Nederlands kampioen te worden en daarin ben ik geslaagd'', zei de 41-jarige Zaankanter.

Debutante Joke Keuning (Den Haag) was de snelste vrouw, 9.22.23. In het landenklassement werden de Nederlandse mannen zesde, de vrouwen elfde. De omstandigheden in Groningen waren loodzwaar.

,,Warm en veel wind'', aldus Lust. ,,Ik heb onderweg veel last van kramp gehad en mijn maag speelde behoorlijk op. Ik denk dat ik onderweg wel acht liter water heb gedronken. Maar spijt heb ik niet, het was tóch weer een feest, een schitterend evenement.''

Copyright: Algemeen Dagblad 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]