Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2004
 
Ik woon zo'n 20 km van zee, maar toch was tot eerder dit jaar nooit het idee bij mij opgekomen om op het strand te gaan trainen. Gewoon van huis uit starten is veel makkelijker want ook bij het hardlopen dient het gemak uiteindelijk de mens. Natuurlijk liep ik weleens op het strand, maar dat was dan doorgaans in georganiseerd verband: de halve marathon van Egmond aan Zee of, minder bekend, de strandlopen van de IJmuidense scoutingvereniging De IJmondtrekkers.

Met het oog op de lopen in de bergen waaraan ik mee wilde doen, zocht ik, bij gebrek aan echte bergen, op een gegeven moment naar een trainingsvorm om mij een beetje voor te kunnen bereiden op het langdurige bergopwaarts lopen, dat ik in het vooruitzicht had. Lange, rustige lopen door het mulle zand leken mij een aardig alternatief en zo kon het gebeuren dat ik verschillende zondagochtenden tussen Zandvoort en Noordwijk door het mulle zand liep te ploeteren.

Inmiddels is het seizoen min of meer afgelopen. Het lopen in de bergen is voorspoedig verlopen en voorlopig heb ik niets 'groots' in het vooruitzicht. Het lopen op het strand was mij echter dermate goed bevallen, dat ik er ook zonder directe aanleiding best nog weleens zou willen lopen. Na eerder deze week verschillende keren een nat pak te hebben gehaald tijdens het hardlopen, was het afwachten, wat zondag zou brengen. De vooruitzichten waren niet al te slecht.

Om 8.00 de deur uit met een klein rugzakje met versnaperingen voor onderweg. Zo'n 40 minuten later stap ik een paar 100 meter van het strand de bus uit. Een aantal lokale middenstanders is al druk in de weer om later op de dag het winkelend publiek weer van dienst te kunnen zijn. Het strand gaat waarschijnlijk nooit vervelen, want het is altijd anders. Ik ben er een hele tijd niet geweest en weet niet, wat ik zie, of liever gezegd, wat ik niet zie, als ik het strand op loop. Alle strandtenten, op 2 permanente na, zijn weg, alsmede al het 'straatmeubilair'. Weg vuilnisbakken, weg bord bij het begin van het naaktstrand, weg bord bij het eind van het naakstrand, weg bord bij de gemeentegrens. Kortom alle markeringen en ijkpunten van de route zijn foetsie. Een voordeel van het strand is echter, dat je er niet snel de weg kwijt zult raken en in geval van twijfel kun je op de terugweg altijd nog proberen je eigen voetsporen in omgekeerde richting te volgen.

In de zomer is het strand van de badgasten, in de winter van de hondenbezitters. Hardlopers zijn doorgaans flexibele lui. Zij kunnen er altijd terecht. Met de op sommige plaatsen wel erg grootse aanwezigheid van honden is tevens het grootse nadeel vermeld van het strand. Vandaag heb ik er meer gezien dan de rest van het jaar op mijn gebruikelijke parcoursen bij elkaar. Na eerder dit jaar te zijn aangevallen door 2 honden houd ik de aktiviteiten en verrichtingen van de rondrennende trouwe viervoeters nu toch iets scherper in de gaten. Dit keer blijft het ongemak beperkt tot een achtervolging en een bespringing. Nee, helaas niet door een kwijlend, vrouwelijk topmodel, maar door een kwijlende hond. Het strand is verder een vindplaats van de meest wonderlijke zaken. Voor sommige dingen heb je een detector nodig om ze te kunnen vinden, iets waarmee een aantal mensen dan ook rondloopt, maar voor de meeste voorwerpen is het voldoende om alleen maar je ogen open te houden. De gedachten mogen misschien nog weleens afdwalen tijdens het hardlopen, maar als er ergens op straat een eurodubbeltje ligt vind ik het wel. Of ben ik misschien erg geldbelust?

Anyway, ik loop met een aangenaam zonnetje in de rug terug richting Zandvoort, wanneer mijn oog valt op een fles. Nu is dat niet zo bijzonder, want het strand ligt bezaaid met flessen. Grote flessen, kleine flessen, volle flessen, halfvolle flessen, halflege flessen, lege flessen, etc., etc. Deze fles lijkt echter wel een brief te bevatten. Ik keer op mijn schreden terug en inderdaad, een brief in een fles. Een plattegrond, die leidt naar een schat, een noodkreet van een schone jonkvrouw, die om hulp verlegen zit, je weet het niet. De fles bleek ter plekke niet te openen, dus in mijn rugzakje en mee naar huis. Aldaar bleek het om flessenpost te gaan afkomstig van een 11-jarige jongen uit Amsterdam-Sloten, die tijdens zijn vakantie op Texel een fles met brief in de Noordzee had gegooid. Een bezoek aan het Maritiem en Jutters Museum was waarschijnlijk de aanleiding, aangezien de brief geschreven was op speciaal daartoe vervaardigd briefpapier van dit museum. Tja, lopen over het strand is leuk, maar op zich geen verhaal waard. Als er echter een bijzondere vondst wordt gedaan tijdens zo'n loop verandert dat de zaak. Vandaar...

Bram van der Bijl, Halfweg
anvdbijl@xs4all.nl

Toevoeging Martien Baars: morgen 23/11 is het negen jaar geleden dat Jan Knippenberg overleed. Jan was een strandloper bij uitstek. Dit jaar herdenkt Hanna Knippenberg de sterfdag van Jan in familiekring maar volgend jaar is het de bedoeling om er een grote, algemene 'Memorial Day', of zelfs weekend, op Texel van te maken. Ook de plannen om Jan's boek 'De mens als duurloper' weer opnieuw uit te geven worden deze winter nieuw leven ingeblazen. 

 
[ top pagina ]