Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2004
 
Profielschets Bondscoach/trainer ultralang:
Het was al te lezen op ons aller UltraNED, het agendapunt betreffende overdracht van de functie van Bondscoach Ultralang. Wie oh wie zal de komende jaren de schone taak van Bondscoach op zich nemen? Een profielschets met voorwaarden waaraan een nieuwe Nationale ultratrainer moet voldoen heb ik niet in de vakbladen (of op internet) gezien. Het zal toch niet zo zijn dat er achterkamertjespolitiek wordt bedreven in het door ons allen gefinancierde bolwerk, dat luistert naar de afkorting K.N.A.U ? Het lijkt me logisch, dat een trainer/coach aan een pakket van kunde moet voldoen. Te denken valt aan:
·Uiteraard specifieke kennis van het ultralopen. Er mag niet volstaan worden met het in de training verlengen van de marathontraining. Ultralopen verdiend als volwaardige sport een specifieke benadering
· De aspirant-coach dient een duidelijke, autonome visie te hebben.
· Het moet iemand zijn die aantoonbaar met ultralopers getraind heeft op hoog niveau, met atleten liefst van nationaal niveau. Iemand met ervaring dus.
· Ervaring als loper is zeer gewenst, maar moet door kennis overtroffen worden.
· Uiteraard dient de aspirant bondscoach minimaal in het bezit te zijn van een geldige KNAU-licentie Trainer Loopgroepen. (volstrekt logische eis van een organisatie die professionaliteit wil uitstralen).
· De aspirant-coach dient communicatief (taal)vaardig te zijn.
· De aspirant-bondscoach zal de geselecteerde atleten intensief begeleiden naar concrete evenementen (mits het niveau Oranjewaardig is). Een intensieve begeleiding wil zeggen dat atleten nauwgezet een persoonlijk opgezet trainingsschema volgen. Terugrapportage naar de trainer geschiedt middels een gedetailleerde logboekregistratie van de verrichte trainingsarbeid en door wekelijks (telefonisch) contact met de trainer.
· Indien een atleet clubtrainingen volgt, dienen deze trainingen dusdanig van opzet te zijn, dat deze het ultraschema niet nadelig beïnvloeden. Contact met clubtrainers is dus (ook) van belang, trainers moeten elkaar dus voor zover noodzakelijk, inzage geven in het trainingsschema.
· Minimaal één keer per maand dient de selectie gezamenlijk te trainen, uiteraard onder begeleiding van de ultratrainer. Hoewel het ultralopen een individuele sport is, is teambuilding erg belangrijk.
· Opleiden van kader. Het begeleiden van trainers van loopgroepen door het aanbieden van cursussen en clinics. Visie hebben is macht, visie delen is kracht!
· P.R.-activiteiten ontplooien, bijvoorbeeld door het schitteren van aanwezigheid op de jaarlijkse loopsportdag van de KNAU.
· Verantwoording afleggen, niet alleen aan de werkgever K.N.A.U., maar ook naar de ultralopers toe (de achterban) op ons schitterende medium UltraNED.
Deze functie-omschrijving zal niet volledig zijn, maar het pretendeert in elk geval enige professionaliteit. Uiteraard zal de trainer/coach een passende honorering verdienen, voornamelijk zal dit op het conto komen van de K.N.A.U. Blijkt echter, dat de atletiekunie hier geen geldelijke middelen voor kan vrijmaken, dan zal het gehele ultravolk een (kleine) geldelijke tegemoetkoming moeten betalen. Immers: ook de niet-geselecteerde ultralopers hebben baat bij puike prestaties die bijdragen tot een positief imago van onze sport.

De 'poppetjes' die de ultrakar kunnen trekken:
In ons land zijn veel te weinig mensen die enige ultrakennis in hun bagage hebben. De enige mensen die naar mijn bescheiden mening voldoende kennis in huis hebben om de vacature van bondscoach ultralang een professionele invulling kunnen geven zijn Ton Smeets en Peter Stein.

·De (clubloze) Noord-Groninger Stein heeft in de jaren tachtig en negentig talloze ultra-atleten begeleidt. Het Nederlands record van Bruno Joppen getuigt daar nog altijd van. Een aantal atleten lopen nu (nog) in het Nederlands team en hebben zich na een breuk met Peter, niet verbeterd. Het is een trainer met een duidelijke visie en eist van zichzelf en van de atleten het maximale! Zijn schema's voor de 100 kilometer, destijds gepubliceerd in Marathon Plus, worden nu nog regelmatig gebruikt door atleten.
·Voor Ton Smeets is volgens mij een belangrijke rol weggelegd als organisator. Hij is communicatief sterk. Als verdienstelijk ex-ultraloper kan hij met zijn toegevoegde ervaring zeer nuttig zijn.
·In de toekomst zullen trainers opgeleidt moeten worden naar de specialisatie ultralopen. Een toekomst met slechts twee mensen met verstand van zaken is veel te smal.

De KNAU draagt nu als "bondscoach" een zekere Ed van Beek voor. Het werkt me bijna op de
lachspieren, ware het niet dat de ultrawereld me lief is. Hij bekleedt met verve de voorzittersfunctie bij atletiekvereniging Daventria uit Deventer (de organiserende club die vorig jaar met veel tam-tam de 72-uursloop aankondigde, die vervolgens jammerlijk niet doorging). Het pleit echter in zijn nadeel dat de meeste lopers -uit het toch al kleine wereldje- deze man niet eens kennen. Trainingen verzorgt hij bij zijn club (nu) niet, laat staan dat hij in het verleden ultralopers 'beter maakt' (als hij die al ooit onder zijn hoede heeft gehad). Ook als ultraloper spreekt hij niet tot (mijn) verbeelding, dit alles pleit niet voor zijn bondscoachschap. Het enige dat een keuze, zoals die door onze atletiekunie gemaakt is, rechtvaardigt, is dat Ed van Beek op financieel gebied de kanalen waarin het niveau van de geldstroom steeds iets lager wordt, beter kan kanaliseren en de geldstroom onze kant op kan doen lekken. Dat is een niet te onderschatten toegevoegde waarde voor onze ultrawereld. De pet 'ultracoach' zie ik liever op het hoofd van een ander. De pet 'geldgenerator', of een aansprekende, wat mijn part dure Engelse term, zal echter best op Ed's hoofd mogen rusten.
De benoeming is naar mijn mening niet deugdelijk en niet in openheid gedaan. Het mag toch niet zo zijn dat het onderhouden van een goed netwerk en het genereren van (mogelijke) middelen het wint van kennis van het lopen? Dat kennissen belangrijker zijn dan kennis! Als er in de toekomst onkundige trainers voor een groep staan, dan mag/kan men van de individuele atleten ook geen wereldprestaties verwachten. Wij willen toch niet dat het niveau van het ultralopen dusdanig naar beneden glijdt dat lopers van het kaliber Klugkist, geselecteerd zullen worden voor het Nederlandse team?
Dat willen wij toch niet !!

Hinrick Klugkist
www.hardlopen.org

 

 
[ top pagina ]