Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2004
 
Ruim een week geleden werd ik door Roelof Veld, vice voorzitter IAU, gebeld in verband met mijn lidmaatschap van de record-cie van de IAU. Sinds een aantal jaar zit ik (Ton Smeets) in die commissie met een bescheiden rol. “Of ik de kar wilde trekken” was de vraag. De commissie bestaat uit mensen die sukkelen met hun gezondheid, geen PC hebben of geen Engels of Frans spreken (dat laatste is nu ook niet mijn sterkste kant, alhoewel ik met enige regelmaat in Walonië vertoef).

Om de kar te trekken heb ik gewoonweg geen tijd, omdat ik naast een volle baan bezig ben een bedrijfje te starten, dat vrijwel al mijn vrije tijd op slokt. Maar los daarvan mag je je eerst af vragen wat een dergelijke record-cie voor taak heeft. In 2004 zijn namelijk nogal wat zaken veranderd. De 100 kilometer is een officieel wegatletieknummer geworden, dat onder de IAAF valt. Op de IAAF website worden ranglijsten gepubliceerd en het is aan de IAAF record-cie om te oordelen over die records.

De IAAF heeft een hele reeks van loopnummers op de weg erkend: ekiden (officieel weg-estafette), 10 kilometer, 15 kilometer, 20 kilometer, 1/2 marathon, 25 kilometer, 30 kilometer, 1/1 marathon en 100 kilometer. De ultramarathon lijkt er karig van af te komen. Afstanden tot en met de halve marathon kunnen echter relatief vaak door toppers per seizoen gelopen worden. Dat hier dus enige verdeeldheid in zit is niet zo’n probleem. Voor kampioenschappen richt men zich op de halve marathon. Historisch gezien staat de marathon buiten kijf, met name als kampioenschapsnummer. Als recordnummer speelt die historie ook parten, want wat moet je met een “downhill point-to-point” parcours als dat van Boston? Het is wel de oudste marathon, en een die bovendien de traditie van Marathon-Athene in zich heeft dat je op ruim 40 kilometer ten oosten van de finishplaats start!

Tussen marathon en 100 kilometer gaapt een groot gat, dat ultramarathonners opvullen met de 50 kilometer en de 6 uur. De 50 kilometer is een nummer dat de loper in staat stelt om los te komen van die magische marathon afstand; maar echt ultramarathon mag je dat niet noemen. De 6 uur is een nummer dat je makkelijk kunt organiseren, ook –of met name- voor kleinere aantallen deelnemers. Ideaal dus om op lokaal niveau de ultramarathon te stimuleren. Voor toppers bij de mannen bovendien een goed alternatief om tot selectie over te kunnen gaan voor teams op de 100 kilometer; iets dat je op basis van een 50 kilometer beslist niet kunt.

Toch vind ik het goed dat de IAAF geen records en ranglijsten op loopnummers tussen de marathon en 100 kilometer ingesteld heeft. Het zou leiden tot versnippering, terwijl de toppers op de ultramarathon al dun bezaaid zijn. Eind 1999 gaf ik al aan dat een wereldrecord mannen op ongeveer 5:50’ zou moeten kunnen uitkomen en voor vrouwen rond de 6:31’ (AS2000). Toen Gerard Stenger mij in de zomer van 2000 mailde dat een Japanse vrouw een fabuleuze 100 kilometer had gelopen in 6:33’11” antwoordde ik koeltjes terug dat ik zo’n tijd verwachtte van topvrouwen.
Die 6:33’11” van Tomoe Abe is aardig in de buurt van mijn uitgangspunten en bevestigde dat mijn voorspellingen geen onzin waren. Toch is het bij die ene prestatie gebleven en is er verder nog geen tweede vrouw onder de zeven uur gekomen. Zelfs tussen de zeven en de acht uur is de spoeling nog redelijk dun (11 vrouwen onder de 8 uur in de eerste elf maanden van 2004). De ontwikkelingen op de marathon tussen 1999 en nu hebben aangetoond dat de vrouwenrecords nog voor verdere ontwikkeling vatbaar zijn, dus anno 2004 zou ik eerder denken aan een wereldrecord vrouwen ergens rond de 6:20’. Maar dan zitten we al bij de absolute top bij de mannen. Sunada heeft de snelste officiele tijd staan met 6:13’33” en in 2004 is de Italiaan – winnaar van het WK in Winschoten- Mario Ardemagni met zijn 6:18’24” de enige man die onder de 6:20’bleef. En dat terwijl ik al in 1999 voorspelde dat mannen rond de 5:50’ moesten kunnen lopen.

Laten we ons wat de absolute top betreft –en daar praten we over als we het over records en ranglijsten hebben- dus maar eerst concentreren op die 100 kilometer en zorgen dat de top op niveau komt en voldoende dichtheid krijgt om aantrekkelijke kampioenschappen op te kunnen leveren.

Is de IAU dan overbodig geworden? Nee, dat zeker niet. Om een gelijkwaardige positie met andere atletiekonderdelen binnen de IAAF te verkrijgen is wat extra voeding en prikkeling vanuit een belangenorganisatie als de IAU zeker nuttig. De eindverantwoordelijkheid wat records en reglementen betreft ligt echter vanaf dit jaar bij de IAAF.

Daarnaast houdt het lopen natuurlijk niet op bij 100 kilometer. De 24 uur lijkt het vervolgnummer, maar op den duur heb ik daar mijn twijfels bij. Een loopnummer zonder finishlijn is absoluut niet geschikt als kampioenschapsnummer. Eerder moet je dan gaan denken aan de Spartathlon. De Spartathlon heeft ook meer bekendheid dan de 24 uur als loopnummer (zie bijvoorbeeld AS2004A en referenties daarin). Nu al vinden we op diverse continenten Spartathlon-achtige loopevenementen. Bekendste naast de Spartathlon in de Kersenbloesemloop in Japan. Waarschijnlijk zal ook bij de Spartathlon, net zoals bij de marathon destijds, er decenia overheen gaan eer we wereldwijd een standaard hebben en zullen we ook dan weer verknoopt zitten tussen traditie en reglementen zoals we nu nog altijd zien bij de marathon. De marathon heeft mede daaraan zijn huidige status te danken, dus rouwig hoeven we daar dan ook niet om te zijn als we met de Spartathlon nog eens in herhaling gaan vallen.

Een ander punt van zorg is de drang tot erkenning van de ultramarathon. Afgelopen zomer hebben we het weer eens meegemaakt met de zesdaagse van Erkrath. Om 144 uur hard te lopen moet je drie stopwatches laten lopen! De middelste tijd is de juiste tijd. Volgens mij worden stopwatches gemaakt om tijden te klokken van enkele minuten, misschien uren, maar zou ik eerst bij de fabrikant navragen hoe betrouwbaar die dingen zijn als ze meerdere dagen moeten lopen. Het meest lullige is echter dat er in 144 uur heel wat met die stopwatches kan gebeuren. Je kunt ze maar het beste dagen lang opbergen in een kluis, want anders kan er van alles mee gebeuren! De oplossing was oh zo simpel. De organisatie wou een satelietklok gebruiken; zoiets loopt altijd synhroon, wordt per uur bijgesteld als er een afwijking is tussen de gehanteerde klok en de atoomklok die de standaardtijd geeft. Bij jurering streef je altijd naar een zo nauwkeurig mogelijke meting. Maar nee, het reglement schrijft voor drie stopwatches, dus drie stopwatches moet het worden. Begin jaren zeventig werden de meeste werp- en springnummers in de atletiek nog met een stalen meetlint gemeten. Alles was net zo netjes voorgeschreven als het verhaal met de drie stopwatches. Toen men driehoeksmeting kon doen met de laser, deed men dat, ook tijdens de Olympische Spelen in Munchen in 1972! Beter meten is immers altijd beter. In de ultramarathon overheerst nog altijd de drang om erkent te worden en zich dus te conformeren aan bestaande atletiekregels zonder verder na te denken.

Een IAU zou zich moeten bezighouden met het bepalen welke meetmethoden geschikt zijn voor de ultramarathon. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Naast driehoeksmeting wordt vandaag de dag ook nog het meetlint gebruikt bij diverse stadiondisciplines. In de ultramarathon kunnen ook meerdere meetmethodes naast elkaar geaccepteerd worden als daar aanleiding toe is.
Daarnaast krijgen we onherroepelijk de vraag waaraan een parcours moet voldoen nog regelmatig terug op ons bordje. Om windvoordeel uit te sluiten mogen start en finish nu in vogelvlucht niet verder uit elkaar liggen dan vijftig procent van de loopafstand (er zijn overigens nog altijd veel voorstanders om dat terug te brengen tot maar dertig procent). Maar hoe zit dat bij loopnummers waarbij weersomstandigheden tijdens de loop vrijwel zeker zullen wisselen. Mag die eis dan vervallen, omdat je er onmogelijk je voordeel mee kunt doen, of moet je zelfs stellen dat je over meerdere ronden moet gaan lopen omdat de wind wel eens met de loper mee zou kunnen draaien. Een voorbeeld daarvan kenden we al in Torhout, waar na het vallen van de avond de aanlandse wind aan wakkerde, hetgeen voor Jean-Paul Praet destijds tot een fabuleuze 6:03’ op 100 kilometer heeft geleid! (Een record dat nooit erkend is geworden omdat men het als ongelooflijk zag!). Dat organisatoren inspelen op dergelijke voordeeltjes zagen we onlangs nog bij de Vlaamse Kustmarathon (zie ook AS2004B). In feite zijn het echter allemaal geen punten die een record-cie aan gaan, maar bij de technische-cie thuis horen. De record-cie controleert in onderhavige gevallen of aan de voorwaarden gesteld door de technische-cie is voldaan en stelt op basis daarvan ranglijsten samen en erkent eventuele records of motiveert de afwijzing er van. Als een technische-cie niet functioneert is het als record-cie ondoenlijk om het werk naar behoren te doen.

Wat ik van de achter ons liggende periode kan zeggen is dat er nooit overleg plaats heeft gevonden tussen technische-cie en record-cie binnen de IAU. Van de huidige technische-cie ben ik zelfs niet op de hoogte wie er allemaal in zitten en op basis van welke competenties.

Ton Smeets
ton.smeets@ou.nl

AS2000: De column van Ton, http://www.ultraned.org/../n_item/f238_2000_06.php
AS2004A: Van Dale hakt de knoop door, http://www.ultraned.org/../n_item/f2308_2004_07.php
AS2004B: Ditjes en datjes van Anton, http://www.ultraned.org/../n_item/f2486_2004_10.php

 

 
[ top pagina ]