Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
7 dec 2019
IAU WK 50 km 2021
6 dec 2019
Kalender Ultraned 2020
28 nov 2019
Wetenschappelijk onderzoek naar maagdarmklachten bij hardlopers
Nieuws in 2019
* December
* 11 dec 2019: Wat te doen in de Kerstvakantie?
* 7 dec 2019: IAU WK 50 km 2021
* 6 dec 2019: Kalender Ultraned 2020
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2004
 
Hoewel ik niet snel in de pen klim voel ik me nu toch genoodzaakt te reageren op twee artikelen die op 25 november op ultraned verschenen. In het ene artikel veroordeelt Peter Stein het in zijn ogen bedroevend lage niveau van de huidige ultrageneratie en het selectiebeleid terwijl in het andere artikel Hinrick Klugkist niet alleen een profiel schetst van de te benoemen bondscoach maar ook een volledige functieomschrijving geeft.

Zoals al eerder in de aankondiging van de ultrabijeenkomst in Apeldoorn te lezen was stop ik als bondscoach. Enerzijds kost het mij al jaren te veel vakantiedagen en anderzijds vind ik dat je zo’n functie niet langer dan 4 à 5 jaar zou moeten willen bekleden. Het is nu tijd voor iemand met andere kwaliteiten om een volgende stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van het ultralopen.

In reactie op de genoemde artikelen het volgende.
Wij hebben in Nederland maar één atleet die op basis van zijn prestaties in aanmerking komt om individueel ingeschreven te worden als deelnemer aan een EK of WK. Dat is Wim Epskamp die al een aantal keren de limiet van 240 km op een 24 uur wedstrijd gelopen heeft. Deze limiet is overigens gebaseerd op het behalen van een klassering bij de beste acht.
Voor de deelname van een team geldt het criterium dat een plaats bij de eerste acht landen in het klassement haalbaar moet zijn en zijn de richtprestaties voor teamleden die op de 100 km starten 8 uur en voor de 24 uur 210 km. Alle atleten die in teamverband deelnamen aan een EK of WK voldeden in tegenstelling tot wat Peter Stein schrijft aan de richtprestatie. Voor wat betreft de 24 uur werden er ook wel atleten geselecteerd die nog (net) geen 210 km gelopen hadden maar in potentie deze grens zouden moeten kunnen slechten.
De laatste jaren hebben de mannenteams zowel op de 24 uur als op de 100 km goed gepresteerd. In alle gevallen (m.u.v. de onlangs gehouden WK 24 uur in Brno) werd er een klassering tussen de 6e en 8e plaats bereikt in het landenklassement. Wim Epskamp behaalde in de afgelopen jaren een 5e en 7e plaats in het individuele klassement op EK’s 24 uur.
Hoewel de afstand tot een podiumplek voor de teams groot is kun je het niveau ook niet in de somberste bespiegelingen bedroevend laag noemen. Dan doe je de atleten schromelijk tekort.
Voor wat betreft de deelname van een vrouwenteam aan het WK 100 km in Winschoten werden er een aantal vrouwen uitgenodigd die óf aan de richtprestaties op de 100 km en/of 6 uur hadden voldaan óf gezien hun capaciteiten een bijdrage zouden kunnen leveren aan het teamresultaat.
Winschoten bood de atletes een mooie gelegenheid om ervaring op te doen en diende als stimulans om zich verder te ontwikkelen.
Net zoals de ontwikkeling van een ultraloper zich over een zeker traject uitstrekt kost het bouwen van een succesvol team ook tijd. Het is niet mogelijk vanuit het niets een ploeg in te schrijven die meedoet om de ereplaatsen.

Zoals ik al eerder gezegd heb vind ik dat het ultralopen een nieuwe impuls nodig heeft om een volgende stap te kunnen zetten. Daarom is het nu tijd voor een nieuwe bondscoach.
De duizendpoot die Hinrick Klugkist beschrijft bestaat niet. Het takenpakket dat hij voor hem heeft samengesteld eist een fulltime dienstverband. Kortom niet erg realistisch. De nieuwe bondscoach hoeft niet alles te kunnen of alles zelf te doen. Het is veel doeltreffender om mensen met specifieke kwaliteiten om je heen te verzamelen en die in te schakelen. Of dit lukt hangt af van de bereidheid van mensen om taken op zich te nemen. Ik heb Ed van Beek reeds toegezegd dat als hij mij op een of andere manier wil inzetten ik daarvoor beschikbaar blijf.
De sollicitatieprocedure verdient geen schoonheidsprijs. Er zijn echter niet veel kandidaten. Ik denk niet dat het verstandig is om iemand te benoemen die al eens de functie vervuld heeft. Zoals de meesten zich ongetwijfeld nog wel kunnen herinneren zijn er in het verleden tal van conflicten geweest die een slechte voedingsbodem bleken voor goede prestaties.
Ed van Beek heeft zich vier jaar geleden ook al kandidaat gesteld voor de functie. Hij is van onbesproken gedrag en heeft nog steeds de ambitie om het ultralopen naar een hoger niveau te tillen. Ik vindt het niet eerlijk om op voorhand een oordeel over hem te vellen. Hij steekt zijn nek uit en verdient het op zijn daden beoordeeld te worden.
Ik denk dat hij een goede kandidaat is en hoop dat een ieder die het ultralopen een warm hart toedraagt hem de steun geeft die hij nodig heeft.
Als laatste wil ik nog een lans breken voor de K.N.A.U. Deze organisatie maakt een moeilijke periode door. Het is niet juist om de K.N.A.U. alleen te beoordelen op hetgeen ze op dit moment voor het ultralopen kan betekenen. Geld is er niet, dat is duidelijk. Maar aandacht is er wel. Gerard Nijboer en Roelof Veld, toch niet de twee minsten, behartigen actief de belangen van het ultralopen. De laatste heeft zich in september zelfs kandidaat gesteld voor de functie van vice president binnen de I.A.U. en werd ook gekozen.
Een kritische houding is prima want dat houdt iedereen scherp. Maar stel jezelf alvorens kritiek te spuien van de feiten op de hoogte en wees daarnaast bereid zelf (naast het lopen) energie te steken in het werk dat gedaan moet worden.
Ik hoop dat Ed van Beek in alle rust kan doen wat hij wil en moet doen.

Met vriendelijke groet,
Gerrit van Rotterdam 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]