Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
23 feb 2020
Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
Nieuws in 2020
* Februari
* 23 feb 2020: Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van December 2004
 
Er is altijd behoefte geweest om de "beste atleet" uit te kunnen roepen. Daarbij komen in discussie altijd een aantal knelpunten naar voren. Een van de eerste knelpunten is hoe je bijvoorbeeld kogelstoters met marathonlopers kunt vergelijken. Vroeger, en dan praat ik over meer dan 20 jaar geleden, was die duscussie snel gelopen. In feite kan het niet, maar als je het doet, neem dan de puntentabellen voor meerkampen. Met nieuwe ontwikkelingen in bepaalde disciplines moesten die bijgesteld worden. Denk maar eens aan de verschillende materialen voor polsstokken, van bamboe naar staal en glasfiber. De introductie van de nieuwe speer is een ietwat recenter voorbeeld. Toen in 1984 de IAAF puntentabellen voor de meerkamp introduceerde met een geheel andere benadering dan voorheen, laaide deze discussie weer helemaal op. In het jaar 2000 werd echter naast de meerkamptelling een atletiektelling geintroduceerd die de ontstane discussie zoe moeten doen smoren.

Naast het vergelijken van kogelstoters met marathonlopers is er nog een geheel andere discussie. Wie is de beste, degene die de wedstrijden wint, of degene die records loopt. Zeker op de middenafstanden speelt dit sterk. Races over 800 of 1500 meter in grote kampioenschappen zijn meestal tactische races waarbij geen records gelopen worden. Daarnaast zijn er de recordraces met hazen, waar snelle tijden gelopen worden vaak door atleten die het in een tactische race ontbreekt aan een sterk slot op de laatste twee- driehonderd meter.

In 2001 heeft de IAAF World Rankings geintroduceert, die met beide discussies rekening houdt. Het resultaat is de zogenaamde Prestatie Score (Performance Score). Omdat echter een toevallige uitschieter niet bepalend mag zijn, gebruikt men in de World Ranking niet de beste score, maar het gemiddelde van een aantal Prestatie Scores. Voor de meeste atletiekblokken is dat een gemiddelde uit de beste zes; voor de zwaardere onderdelen, de wegatletiek en de meerkampen, een gemiddelde uit drie.

Ranking Score = gemiddelde van Prestatie Scores

Een atletiekblok is bijvoorbeeld de korte sprint, waarbij de 100 meter outdoor samen met de indoorafstanden 50, 55 en 60 meter genomen worden. De lange afstand is de 5000 meter, 10.000 meter en bijvoorbeeld ook de cross country. De wegatletiek is een blok met alle officiele afstande van 10 kilometer tot en met de 100 kilometer.

De discussie over waar je naar moeten kijken, naar snelle tijden, eventueel gelopen in record races met hazen, of naar winnaars van grote kampioenschappen, wordt opgelost door beide aspecten op een bepaalde wijze te wegen en combineren:

Prestatie Score = Resultaat Score + Klasserings Score

Voor de Resultaat Score worden de 2000 IAAF Scoring Tables of Athletics gebruikt.
Voor de Klasserings Score heeft men een tabel met verschillend gewicht voor diverse soorten wedstrijden. Een Olympische overwinning levert bijvoorbeeld 300 punten op; een klassering bij de eerste acht tijdens de halve finales van een dergelijke competitie nog altijd 110 punten. Atleten tot en met 800 meter kunnen dus tijdens de Olympische Spelen tot twee maal toe heel hoog scoren omdat ze Klasserings Scores kunnen behalen. Een overwinning in een grote stadsmarathon als Rotterdam of berlijn levert slechts 130 punten op; nog minder dan een overwinning tijdens een Super Grand Prix of Europees indoor kampioenschap.

De World Rankings worden bijvoorbeeld gebruikt om atleten te selecteren voor deelname aan de jaarlijkse Wereld Atletiek Finale (World Athletics Final). Het stimuleert natuurlijk atleten om deel te nemen aan de grote wedstrijden die veel publiciteitswaarde hebben voor de sport. Op die wijze wordt het algemeen belang van de sport vertaalt in een persoonlijk belang van de atleet.

In de Ultramarathon hebben we diverse circuits met een dergelijke opzet. De Marathon & Ultra CUP is daar in onze regio een voorbeeld van. De 100 km European en later de 100 km Intercontinental Cup, alsook de 24 uur European Cup zijn voorbeelden van internationale Rankings met soortgelijke doelstellingen.

Wat echter op valt is dat iemand als Felix Limo die dit jaar twee maal een grote stadsmarathon heeft gewonnen met 2:06-tijden slechts op een 85-ste plaats staat op de overall rankings van de IAAF van 2004. Dat geeft mijns inziens toch te denken over het systeem. Natuurlijk, Limo heeft de Klasseringsscore van 300 van de Olympische Spelen ingeruild voor een overwinning van een stadsmarathon met maar 130 punten als Klasseringsscore. Heeft hij daar 170 punten laten liggen? Ik denk het niet. Nu stel dat hij in plaats van Berlijn te winnen de Olympische Spelen had gewonnen. Het is duidelijk dat je die niet zo makkelijk loopt in een 2:06-tijd. Maar laten we stellen dat het hem maar 2 minuten zou hebben gekost en hij werd Olympisch kampioen in 2:08'44. Dan zou zijn Resultaat Score 32 punten lager uit komen. Van zijn 170 extra punten voor een Olympische titel houdt hij er dan dus nog maar 138 over! Dat wordt gemiddeld over de drie beste Prestaties, dus zijn Ranking Score zou 46 punten hoger uit komen. Het zou hem flink omhoog stuwen in de Overall Ranking, maar desondanks zou hij nog op een 29-ste plaats blijven steken!

Natuurlijk is er al rekening gehouden met de zwaarte van de wegatletiek en wordt de Klasserings Score van een Olympische overwinning in de Ranking Score niet door 6 gedeeld maar door 3. Hetzelfde geldt echter ook voor de meerkamp. Bij de meerkamp is het mogelijk om tijdens de Olympische Spelen een wereldrecord te vestigen, goed voor nog eens 50 bonuspunten. Kan een marathonloper echter tijdens de Olympische Spelen een wereldrecord lopen? het is nog nooit vertoont (behalve natuurlijk de Olympische marathon van Londen in 1908 waar de standaard gezet werd voor de huidige 42195 meter).

Felix Limo is overigens nog niet eens de beste Wegatleet; dat is Paul Kirui op basis van zijn halve marathon prestaties van dit jaar. De winst tijdens de Wereldkampioenschappen Halve marathon leverde in elk geval 170 punten op als Klasserings Score. Op de overall Rankings staat hij als 81-ste momenteel.

En de 100 kilometer lopers zult u waarschijnlijk denken. Ik beschik momenteel nog niet over de Scoring tabellen voor de 100 kilometer, dus echt hard maken kan ik dat niet, maar het ligt voor de hand dat een eindtijd van 6:18 op 100 kilometer (als beste jaartijd voor 2004) niet op weegt tegen de snelle tijden op de marathon. De 100 kilometer is nog lang niet uit ontwikkeld. Een tijd van 6 uur op de 100 km komt volgens mij overeen met een tijd van 2:09'11 op de marathon (bron: Ultramarathon, De uitdaging van de 21ste eeuw, p. 90). In 2004 zijn al 36 atleten sneller dan die tijd. De wereld best tijd op 100 kilometer van 2004 komt overeen met ongeveer een 2:15-tijd op de marathon. Logisch dus dat ultramarathonners nergens in de Rankings voor komt, ook niet in de top 50 van het atletiekblok wegatletiek.

Vraag is of het atletiekblok wegatletiek niet te groot is. Een 10 kilometer en een 100 kilometer in een atletiekblok, terwijl er aparte atletiekblokken zijn voor de 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter en 1500 meter! Opsplitsen van het blok wegatletiek in de sub-marathon met de halve marathon als hoofdnummer en bijnummers 10 km, 15 kilometer, 10 mijl, 20 kilometer, 25 kilometer en 30 kilometer. En dan een tweede blok met de (ultra) marathon, de marathon zelf als Olympische discipline als hoofdnummer en de 100 kilometer als bijnummer, waar overigens wel Wereldkampioenschapspunten (en Europese) als Klasserings Scores behaald kunnen worden op de 100 kilometer. Het zal het probleem van de achterstand van de ultramarathon niet opheffen, maar geeft wel een beter beeld van de verschillende disciplines, die nu nog allemaal in een blok zijn ondergebracht. Opsplitsen van het atletiekblok wegatletiek heeft ook zijn nadelen. Met de huidige spelregels moet ja dan drie marathons (of langer) in een jaar lopen. Nu heeft Felix Limo nog een 20 kilometer (die van Alphen aan de Rijn) als derde prestatie staan; bij de opsplitsing zou die weg vallen. De vraag is of je voor de sub-marathon niet meer dan drie wedstrijden zou mogen tellen, terwijl je voor de (ultra) marathon het niet zou moeten beperken tot twee.

Een andere vraag is of je alle Olympische winnaars wel gelijk mag belonen met de Klasserings Score, in aanmerking nemende dat een wereldrecord ook extra punten op levert. In feite is het lopen van een wereldrecord een verkapte Resultaatscore die bij de Klasserings Score is ondergebracht. Loopnummers die in lanen gelopen worden (tot en met de 400 meter) zijn zo bevoordeeld ten opzichte van de loopnummers waar het tactisch element een rol speelt. Bij de wegatletiek speelt naast het tactisch element ook nog een keer de omstandigheden een rol. Olympische Spelen worden gehouden in een jaargetij dat niet optimaal is voor marathonprestaties.

De 100 kilometer is ruim een jaar geleden erkend als officieel atletiekonderdeel. Daarmee is een oeroude traditie doorbroken, dat de marathon de langste hardloopafstand was van de officiele atletiek. De 100 kilometer is meteen volwaardig opgenomen, met kampioenschappen en een indeling in de World Rankings. Er zijn dus belangrijke stappen gezet de afgelopen jaren. Aan de atleten nu de opdracht om het prestatieniveau verder omhoog te brengen zodat vervolgdiscussies over bijvoorbeeld het opsplitsen van het atletiekblok wegatletiek in deelblokken sub-marathon en (ultra) marathon gevoerd kunnen gaan worden.

Ton Smeets
ton.smeets@ou.nl

PS. Tijdens het opstellen van dit artikel is mij gebleken dat de Ranking Scores op de IAAF-site waarschijnlijk kleine foutjes bevatten. Voor de beide marathontijden van Felix Limo zijn respectievelijk 1237 en 1248 punten als Resultaat Score toegekend; volgens de 2000 IAAF Scoring Tables of Athletics zou dit respectievelijk 1241 en 1249 punten moeten zijn! Het kan natuurlijk dat de Scoring Tables inmiddels al een update hebben ondergaan, maar daar heb ik dan de melding van gemist.

PPS. In het artikel is telkens uitgegaan van de mannen rankings; maar de opmerkingen gelden zonder uitzondering ook voor vrouwen. Als er al een uitzondering is, dan is dat de 100 kilometer tijd van Tomoe Abe van 6:33; nog altijd de enige 100 kilometer prestatie uit het recente verleden (Donald Ritchie in 1978 was dat destijds ook!) die wel vergelijkbaar is met het niveau van de marathon.

PPPS. De IAAF Rankings kan men raadplegen via http://www.iaaf.org/worldrankings/index.html 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]