Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Januari 2005
 
Toevallig heb ik me net een GPS-je aangeschaft! Niet de forerunner maar de foretrex 101. Heeft als voordeel dat je de route die je gelopen hebt kunt inlezen op een kaart (Mapsource) en je de route nog eens kunt 'nalezen'. Wel heb ik nog enkele twijfels over de correctheid van de aangegeven afstand, nl. tijdens duurlopen kwam ik op een verschil van 800 meter op 13 km. Afgelopen zaterdag tijdens een halve marathon was het verschil 300 meter (20,8)! Ingelezen op de kaart was de afstand 21,1! Vanavond ga ik even een test doen op de atletiekbaan!
Ontvangst in bosrijke gebieden is soms wat problematisch, vooral dennebomen.... Toch ben ik zeer tevreden met mijn aankoop!

Groeten,

Ubel Dijk

Ton,

Ik heb hem gekocht bij http://www.gps-garmin.nl/
Test Foretrex 101.

Omdat ik nogal twijfelde over de juistheid van de getoonde afstand tijdens het lopen heb ik een paar testlopen gedaan: een halve marathon en, vanavond 10-01 in de stromende regen, op een 400 meter baan.

1) op de halve marathon gaf de Fortrex 20,8 km aan, ingelezen op de kaart was de afstand 21,1 km! Het bestand met gegevens is beschikbaar op: http://www.ultraned.org/n_item/f2669.php
2) 3x 2000 meter op de baan: Fortrex gaf aan 1980 meter / 1980 en 2000 meter. Op de kaart 2000 meter.
3) 400 meter op de baan gaf een afwijking van 5 meter / 4 meter. Op de kaart 400 meter.
4) Een heel langzame 400 meter gaf een afwijking van 1 meter. Op de kaart 400 meter.

Conclusie: Gelopen afstanden kloppen exact wanneer ze worden ingelezen in MapSource (kaart West-Europa, zie Garmin shop).
Kilometeraanduiding tijdens het lopen wijkt af (±1,5% minder > gelopen kilometers vallen altijd mee!)
De oorzaak? armbeweging tijdens het lopen? Bij zeer langzaam lopen, zie 4) nagenoeg geen afwijking......

Beste Ubel,

Dat soort afwijkingen klopt, tot 2% afwijking, maar dan aan de veilige kant, dus eerder minder dan meer meters. Had ik ook als ik de GPS op een fietsstuur monteerde, dus die afwijking ligt denk ik niet aan de armbeweging. Bij www.GPScout24.de zijn ze € 127,90; de Amerikaanse adviesprijs is iets van 115 dollar, met de huidige koers dus ver onder de 100 euro; ze moeten dus zeker goedkoper te krijgen zijn, zoals ik ook op UltraNED aan gaf.

Groetjes
Ton Smeets

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Een link die je misschien aan je artikel kan toevoegen : http://www.garmin.com/products/forerunner101/

groetjes
Jan Vandendriessche

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ik las je stukje op Ultraned over de Forerunner. Ik heb zelf de 201 (zelfde als 101 maar dan met interne accu). Via een veiling op E-bay gekocht voor €140,- In Nederland ook te koop via http://www.futurumshop.com/redir.cgi?page=index.html&what=ice.cgi&by=ice.cgi?page=./Html/fp/prod_10.html&cat=Mavic

Kopen in VS heeft het probleem van 110V en andere stekker, maar ik kreeg keurig een omvormer en aparte stekker er bij geleverd. (Noot van de redactie: Voor de Forerunner 101 is dat geen probleem omdat die werkt op penlite batterijen)

Ik heb nog niet gewerkt met de automatische tijden etc. Ik vind toch wel dat er af en toe flinke afwijkingen zijn, een ronde in het Olympisch Stadion is bijvoorbeeld maar 370 m (misschien dat het grote ijzeren dak stoort). Ook in het bos veel storingen. Nu valt het nog wel mee (weinig bladeren, maar in de zomer valt hij vaak uit), dus of het voor trail runs zo handig is? De 10 km van de Phanos Stadionloop van 5 december hebben ze b.v uitgezet met een GPS en die was bijna 250 m te kort met vreemde kilometer doorkomsten.

Kortom, een leuk trainingshulpmiddel (ik weet b.v dat Lornah Kiplagat hem ook gebruikt) maar er zijn wel degelijk ook beperkingen aan.

Iets anders is dat ik 29 januari de marathon van Apeldoorn ga lopen als voorbereiding op Texel. Ik wil daar 4:15 de km gaan lopen (is 3 uur op de marathon). Is het misschien een idee om dit op Ultraned te melden zodat mensen die dat willen met mij mee kunnen lopen? Dan schrijf ik wel een kort stukje hierover. Ik neem in Apeldoorn trouwens mijn GPS mee om te kijken hoe het in een marathon werkt. Ik heb hem wel vorige week uit mijn handen laten glippen en nu is het scherm deels beschadigd. Ook een nadeel ;-)

Groet,

Martin Breedijk
m.breedijk@zonnet.nl

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hoi Ton,

Ik las daarstraks op UN je artikeltje over het GPS- Horloge.
Het wekte mijn interesse op.
Heb jij het zelf getest?
Hoe betrouwbaar is het toestel?
De prijs lijkt me erg weinig te zijn, zeker als je dit vergelijkt met de polar.
Kan je me de site eventueel doormailen waar ik de nodige info vind, en waar ik het eventueel kan bestellen.

Alvast bedankt
Marc Papanikitas


Hoi Marc,

Ik heb zelf een exemplaar besteld bij http://www.GPScout24.de . Zelf heb ik vorig jaar ervaring opgedaan met de Geko 201 in verband met het opmeten van de O-o-o... Couse in Ortho (Ourtheloop). Helaas is deze ontvreemd, zodat ik toch een nieuw "speeltje"moest kopen. De reacties van andere lopers zijn ook zeer waardevol, vandaar dat ik de reacties ook publiceer.

Misschien is het iets om op een gegeven moment gezamelijk een grotere bestelling te plaatsen en korting te bedingen, temeer omdat duidelijk is dat de Europese leveranciers wel erg profiteren van de dollarkoers en de consument niet laten mee profiteren.
Belangrijkste verschil tussen de Forerunner 201 en de 101 is dat de 101 penlite batterijen gebruikt (kun je ook herlaadbaar kopen), terwijl je de 201 oplaad via het net. Dat laatste is in geval van lange tochten nog niet eens practisch, want na 12 tot 15 uur moet je herladen. Nieuwe batterijen er in gaat sneller dan weer aan het stopcontact opladen toch.

Volg even de reacties van andere lopers.Binnenkort hoop ik zelf ook weer ervaringen er mee op te kunnen doen. Ik ga nog wat rekenwerk verrichten om de verschillen te verklaren. Rondje 60 seconden, dus maar 15 meetpunten per bocht op de atletiekbaan. Zou dat al een verschil van 2 meter per bocht verklaren? (zie de eerste correspeondentie met Ubel Dijk) Zou kunnen, maar dan moet ik even wat rekenwerk verrichten en niet zo uit de duim. De armbeweging denk ik niet, want per seconde maak je makkelijk drie stappen, dus terugbewegen lijkt mij niet de oorzaak en zou eerder een langere afgelegde weg geven. Belangrijk punt in deze lijkt mij ook of het aan de linker of rechter pols gedragen wordt, omdat je alle bochten op de atletiekbaan links om maakt; op een wegparcours middeld dat beter uit!

Ander punt is de lokatienauwkeurigheid. Wanneer ziet zo'n ding dat je terug bent. Want door een andere stand van de satelieten kan best de fout in de posititie optreden van tien tot twintig meters. Afgelopen zomer vond ik met de GPS altijd keurig mijn auto terug zonder enige zorg. Soms met een nauwkeurigheid van minder dan 1 meter na uren lang winkelen in een stadje, maar ook eens dat er een fout van 20 meter in zat, waardoor ik een huizenblok rond moest eer ik de auto daadwerkelijk vond.

Groetjes
Ton Smeets

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Beste redactie,

Het vraagstuk van de GPS meting op een 400 meter baan vind ik intrigerend.

Ik kon mij niet bedwingen om hier eventjes mijn tanden in te zetten.

Even de 2e klas wiskunde ophalend en vanuit de volgende benaderingen:

Een bocht is te beschrijven als een halve cirkel met een totale lengte van 100 meter.

Een satelliet meet 1 maal per seconde, dus bij een 400 meter in 60 seconde, heeft een loper een verplaatsing van 100/15 = 6,6667 meter gemaakt.

De straal van de cirkel is 100/pi = 31,8310 meter

De exacte afstand tussen 2 meetpunten in de bocht is te beschrijven als 2*sin(6 graden)*straal = 6,6545

Per seconde wordt in de bocht dus een fout van 0,0122 meter gemaakt door het traject als een rechte lijn te beschouwen in plaats van een koorde van een cirkel. Over het hele rondje wordt deze fout 30 keer gemaakt en wordt dus 0,366 meter te weinig berekend.

Bij een langzaam rondje in bv. 2 minuten is het verschil slechts 0,092 meter. (60*((6,6667/2)-(*2sin(3 graden)*straal))

Het klopt dus dat de fout bij een snel rondje veel groter is, maar volgens de exacte goniometrie kun je slechts 10% van het door Ubel Dijk geconstateerde verschil verklaren.

Stel dat slechts 1 maal per 2 seconden gemeten wordt, dan wordt de fout snel groter en bedraagt deze bij een snel rondje al 1,46 meter. (Bij een langzaam rondje in dit geval 0,366 meter). Ik weet niet of de benadering van 1 keer meten per seconde klopt. Als dit minder is of wanneer of en toe een signaal gemist wordt, dan kan het “rondingseffect” significant worden.

Dit geldt indien de GPS meter zich exact aan de binnenkant van de baan bevindt.

Conclusie: het benaderen van een rondje op de baan als een serie van punten die met elkaar verbonden worden, leidt normaliter slechts tot een marginale afwijking van minder dan 0,1%.

Het is uit de redactie van Ubel Dijk niet precies op te maken of hij op de baan te weinig of te veel meters meet op zijn GPS.

Wanneer je de meter aan je rechterarm draagt op de baan moet dit tot een positieve afwijking leiden. Stel dat de arm zich dan gemiddeld 1 meter van de binnenzijde bevindt dan meet je in elke bocht 3,14 meter (Pi meter) te veel en dus ruim 6 meter over de hele ronde. Omgekeerd, waneer je de GPS links draagt dan zou je wat te weinig kunnen meten als de arm zich aan de binnenzijde van de baan bevindt. Dit effect zou wel eens groter kunnen zijn dan het rondingseffect.

Met vriendelijke groet

Erik Polman
Hardloper en liefhebber met slechts 1 marathon in de benen.

Beste Erik,

Het verschil is te verklaren als Ubel de GPS in of aan de linker hand heeft genomen. Naast het feit dat deze dan links van de lichaamsas bevindt, zal het lichaam ook nog iets in de bocht naar links hellen. Stellen we dat dit 0,5 meter binnen de looplijn ligt, kom je al op een verschil van 2 * pi * 0,5 = 3.1 meter.

Ik zet jouw rekensommetje wel bij de reacties op UltraNED. Bedankt voor jouw bijdrage
Ton Smeets
ton.smeets@ou.nl

Hallo Ton,

De discussie gaat volgens mij de verkeerde kant op, links of rechts, binnen- of buitenbocht, moeilijke berekeningen....... Even terug naar de feiten: Ik constateer dat de afstand afgelezen op mijn GPS (fortrex-101) afwijkt met de werkelijke afstand. Indien ik de gegevens van mijn GPS analyseer (ingelezen op de bijgeleverde software, Mapsource) zie ik dat de afstand exact overeenkomt met de werkelijkheid, 400 meter = 400 meter, een halve marathon = 21,1 km!

Groeten,
Ubel

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Beste Ton,

Ikzelf gebruik sinds 1 jaar het TIMEX Bodylink system ( http://www.timex.com/bodylink/ ) en ben hierover tamelijk tevreden. Hierbij enkele bemerkingen:
- vroeger was ik geneigd om steeds hetzelfde bekende rondje te draaien om aan het einde de afgelegde afstand te kennen. Nu doe ik simpelweg mijn timex om en loop mijn neus achterna
- ik heb niet de mogelijkheid om te trainen op een atletiekbaan, maar met mijn timex kan ik interval en snelheid trainen naar believen.
- ik ben zeer tevreden over de nauwkeurigheid, al merk je inderdaad dat de nauwkeurigheid minder wordt op een bochtrijk parcours (zoals reeds aangehaald, meet de GPS met een interval van 1 sec, de rechte lijn tussen deze 2 punten is de gemeten afstand. NB. doorsturen van de gemeten waarde naar de polshorloge gebeurt elke 3.5 sec.)
- volgens de instructies heeft de GPS met volledig opgeladen batterijen een autonomie van 12 uur. Ikzelf haal echter zelden 6 uur. Tijdig opladen tussen verschillende trainingen!
- prima ontvangst in open gebied, minder in bosrijke omgeving. Als het signaal wegvalt, zal de GPS gedurende ca. 2 minuten proberen om het signaal terug op te pikken. Lukt dit, dan vergelijkt hij uw huidige positie met de positie op het ogenblik van het wegvallen van het signaal, en neemt de rechte lijn tussen deze 2 punten als de afgelegde weg. Heb je tijdens het wegvallen van het signaal alleen maar rechtdoor gelopen, dan zal de totale afstand nog steeds correct zijn. Heb je wat bochten gemaakt, dan zal de GPS deze "afsnijden".
- bij goede ontvangst kan je een nauwkeurigheid verwachten die beter is dan 1%, oftewel max. 250 meter afwijking op een tocht van 25 km.
- In Europa is deze set verkrijgbaar maar vrij duur. In Amerika is dit systeem merkelijk goedkoper. Ik heb de mijne indertijd (lage dollarkoers) via het internet in Amerika besteld voor ongeveer 185 dollar (ongeveer 140 euro + 30 euro verzendingskosten) voor de horloge + hartslagmeter + GPS, zonder de datarecorder.

Groetjes,
Walter Bouwen.


Hoi Walter,

Wat de batterijen betreft nog het volgende:
Het is van belang dat je (zeker de eerste paar keer) de accu geheel leeg laat worden om hem dan vervolgens geheel op te laden zonder onderbreking. Dit verhoogt aanzienlijk het prestatievermogen en de levensduur van een accu. Dat geldt in principe voor alle accu's, dus ook als je heroplaadbare batterijen gebruikt, of voor de accu van je laptop.

Ton Smeets
ton.smeets@ou.nl

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hoi Ton,

Ik heb in de kerstvakantie een geko 201 gekocht met een buitelandstalige handleiding die ik helaas niet kan lezen. Het meeste begrijp ik allemaa, maar ik wil graag weten hoe de totaal afgelegde afstand kan meten, omdat ik met mijn paard voor lange afstandsritten aan het trainen ben. De trailer terugvinden lukt wel al prima.

Zou je het kunnen uitleggen?
Alvast heel erg bedankt,
Jet Hoogma

Hoi Jet,

Vreemd, want ik heb ook een Geko 201, maar heb daar wel een Nederlandstalige handleiding bij gehad (weet alleen niet meer waar ik die heb gelaten). Op het scherm met de navigatiegegevens kun je zelf kiezen welke informatie je wilt weergeven. In plaats van hoogte, kun je bijvoorbeeld ook zon op of zon onder tijd weergeven, of de afgelegde weg of snelheid. Ik had alleen dat de afstand niet gereset kon worden. Het is dus een soort kelometerteller als bij de auto, zonder dagteller. Je moet dus even onthouden wat de tellerstand was bij vertrek om te weten welke afstand je hebt afgelegd. Verder lijkt het mij op een paard niet zo handig, omdat je het constant moet vast houden. Eenmaal in de rugzak of in de jaszak ontvangt het geen signaal meer en meet het dus ook geen goede afstand of tijd meer. Op de fiets kun je de Geko op stuur monteren. Een GPS op een armband zoals bij de ForeRunner en ForeTrex lijkt mij ook bij paardrijden een stuk handiger. Of heb je daar een goede oplossing voor gevonden?

Mvg
Ton Smeets
ton.smeets@ou.nl 

 
[ top pagina ]