Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van September 2005
 
Graag wil ik nog even een reactie geven op de discussie van Henk en Dirk aangaande de training voor de Spartathlon deze mooie loop staat voor mij op de agenda van volgend jaar en elke aanbeveling van wie dan ook vind ik dan natuurlijk leuk om te lezen.

Zelf ben ik helaas op loopgebied niet zo heel erg belastbaar dus mijn training programma wijkt dan ook erg af van het “ideaal plaatje” verder werk ik al jaren als runningtherapeut en heb zelfs al met 13 patiënten de marathon gelopen(snelste in 3.26!) deze mensen zijn vaak ook minder belastbaar(ook door medicatie) daarom lopen wij maar twee keer per week en dat lijkt toch voldoende, zie ook www.stichtinggezondverstand.nl

Volgens mij worden er in de discussie tot nu toe een aantal zaken door elkaar gehaald:

1)Mijn inziens is er een heel groot verschil tussen een ultraloop willen uitlopen of een zo snel mogelijke prestatie neerzetten.

2)Henk zegt dat hij maar 55 km per week loopt maar dat klopt natuurlijk niet want hij doet ook ultralopen in zijn voorbereiding die moet je natuurlijk wel meerekenen.

3)Dirk beweert dat langzaam lopen geen reclame voor onze sport is maar dat is het volgens mij wel dan zien andere lopers dat zij het misschien ook kunnen en wie weet levert dat in de toekomst meer deelnemers op en komt daar weer een talent uit voort.

4)Uiteraard moet een ieder zich serieus voorbereiden op een zware wedstrijd als de Spartathlon en volgens mij moet je dan ook een 100 km of meer hebben gelopen om deel te nemen dat is natuurlijk geen garantie voor succes maar ik denk wel een belangrijk criterium om gevaar te verminderen.

Welke kwaliteiten moet een loper bezitten om de Spartathlon te kunnen lopen.

1)Geweldige conditie, te krijgen door training.

2)Hoge mentale weerstand. Het vermogen tot motiveren.

3)Het vermogen om zich goed te blijven verzorgen, volgens mij “win” je de Spartathlon” met je maag en niet met je benen!

4)Goed concentratie vermogen.

5)Uitgerust starten.

Hoe kun je dat bereiken, dat zal voor iedereen anders zijn, maar mijn visie is, daarbij ga ik uit van mijn vermogen en dat is niet veel meer dan de eindstreep proberen te halen:

1)In de winter maanden werken aan conditie, snelheid. De conditie is natuurlijk belangrijk om het zomerprogramma aan te kunnen de snelheid is belangrijk om efficiënt te leren lopen, gemiddeld loop ik 4 keer(60 km per week) daarnaast nog twee mountainbike trainingen dit is minder belastend maar zeer goed voor de conditie.

2)Voorjaar een marathon op hartslag zo rond de 3 uur.

3)Daarna begint de echte voorbereiding, met weken van ongeveer 80 km, met elke tweede of derde week een lange training of een ultraloop, in april wil ik dan al een keer een 150 km lopen of zo. Mijn idee is om deze lange trainingen te benaderen als een wedstrijd niet zo zeer in snelheid maar in voorbereiding dus ook met eten en slapen echt er naar toe leven. In de weken er tussen doe ik dan in plaats van een lange duurloop lange fietstochten, voordeel is dat je veel uren kunt maken zonder de kans op overbelasting, en met een groot effect op de conditie.

4)Volgens mij is het wel belangrijk om niet veel meer dan 10 of 12 weken dit te doen anders is het voor mij niet vol te houden. Het is volgens mij de kunst om zo min mogelijk te doen niet zo veel mogelijk, deze fout heb ik in het verleden vaak gemaakt en dan sta je al gesloopt aan de start!

5)Het uitlopen van een Spartathlon kan volgens mij ook alleen succesvol gedaan worden met de juiste cv het is denk ik zinloos om naar Griekenland te gaan zonder 24 uur ervaring, het lopen van een 100 km of 24 uur is van heel andere dimensie en vergt heel andere kwaliteiten. Dat is alleen te verkrijgen door middel van ervaring en om nu deze ervaring op te doen in Griekenland ver van huis en eenzaam lijkt mij niet erg slim.

6)De mentale voorbereiding is natuurlijk heel belangrijk mooi zo zijn om van te voren het parcours te gaan verkennen en bv in drie dagen te lopen maar goed dat is natuurlijk moeilijk, wel kun je als je op vakantie bent in het buitenland vast een mooi klim gaan lopen dan kun je daar ook vast aan wennen, ook het trainen in de hitte is aan te raden.


Hopelijk kunnen jullie mij ook nog wat tips geven want dat vind ik ook leuk om te lezen.

Met vriendelijke groeten

Mik Borsten
 

 
[ top pagina ]