Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Oktober 2005
 
Het is nu drie weken na de Spartathlon en de euforie is nog niet weggeëbd. Nadat je de Spartathlon hebt volbracht merk je pas wat dit voor impact heeft.
Mailtjes gekregen van mede ultralopers, zoals Wim Bart Knol, Wim Heijenk, Prisca Vis, de gebroeders Suijkerbuik. Drie grote artikelen in de Veenendaalse Krant, Utrechts Nieuwsblad en de Gelderlander en artikelen in de Defensiebladen. De eigenaar van Runnersworld in mijn woonplaats Veenendaal is een aktie gestart, om mij te nomineren voor Sportman van het jaar in de gemeente Veenendaal.
Al met al een goede reklame voor het ultralopen.
Verder hebben er al diverse mensen gereageerd, om informatie te vragen over een eventuele deelname aan deze unieke loop. Ik weet, dat Ron Teunisse zich misschien gepikeerd zal voelen, dat ze niet hem om de info vragen(zie het looptijdschrift 42), maar ik wil hem wel meegeven, dat hij nog steeds een van mijn voorbeelden is. Het relaas van zijn deelname in 1987, beschreven in het boek”de mens als duurloper”van Jan Knippenberg, was voor mij het begin van een droom, om deze tocht eens te voltooien.
Zoals ik in mijn laatste bijdrage heb beloofd wil ik proberen enkele nuttige tips op papier te zetten, die ervoor kunnen zorgen, dat men beter voorbereid aan de start verschijnt.

Training:
Over dit onderwerp hebben diverse discussies via dit medium plaatsgevonden en daar wil ik niet meer dieper op ingaan. Ik voelde mij happy met mijn kilometeromvang en moet eerlijk bekennen, dat ik niet echt moeilijke momenten heb gekend tijdens de race
Twee aspecten heb ik wel proberen te trainen tijdens mijn specifieke voorbereiding.
Ten eerste het hardlopen combineren met wandelen. Ik liep mijn trainings kilometers in een tempo van ongeveer 5.30/km, dus 10 km in 55 minuten en daarna 5 minuten wandelen. Hier heb ik zeer veel baat bij gehad. Tijdens de Spartathlon wandel je veelal bergop en ik heb gemerkt, dat de training zijn vruchten heeft afgeworpen. Waar ik tijdens de 24 uur van Apeldoorn nog liep te zwalken, als ik wandelde, kon ik er nu een stevig tempo op nahouden.
Ten tweede het trainen in de hitte. Ik merkte op de eerste warme dagen in juni, dat ik daar moeite mee had. Op alle warme dagen in de resterende maanden heb ik volop getraind tijdens de warme uren en ook dit heeft zijn vruchten afgeworpen. De ultieme test was voor mij de 100 km van Winschoten, waar ik weinig last had van de warmte, terwijl dit voor een groot aantal lopers een reden was, om uit te stappen. Bijkomend geluk was natuurlijk, dat het dit jaar niet zo warm was tijdens de race.

Kennis vergaren:
Een veel gehoorde kreet was, dat je het mensen toch niet kunt vertellen hoe de Spartathlon verloopt, want dat moet je beleven. Op zich is dit waar, maar ik denk, dat je er toch baat bij hebt, om zoveel mogelijk informatie over de Spartathlon te vergaren. Zo kun je een hoop verrassingen al voor zijn.
Ik heb een heel dossier met wedstrijdverslagen van het internet afgehaald en bestudeerd. Veel verslagen zijn van Duitsers, maar ook zijn er Nederlandse bijdrages. Als je bij Google het woord Spartathlon intikt, dan zie je er een hoop verschijnen, waaronder natuurlijk ook de bijdrages van dit jaar.

Acclimatiseren:
Het zou natuurlijk hartstikke fijn zijn, om enkele weken voor de start aanwezig te zijn, maar dat is voor de meeste geen haalbare kaart. Voor het inschrijfgeld van 250 euro (inschrijven voor 31 mei en geen restitutie) ben je vanaf woensdagmiddag t/m dinsdagmorgen onder de pannen. Dat betekent een slaapplaats en 3 x daags een maaltijd. Als je alleen komt hou er dan rekening mee, dat je met 4 man op een kamer wordt ingedeeld, met twee minder luxe bedjes. Wil je een goede nachtrust, dan moet je misschien overwegen, om ergens anders te gaan slapen. Ik was met mijn echtgenote al op maandag afgereisd en kreeg een tweepersoonskamer gedurende de gehele periode, maar op = op. Wel dus iets, om in je achterhoofd te houden.
Ik heb de voorafgaande dagen gebruikt, om nog wat los te lopen en sightseeing, want na de race willen de voetjes niet echt meer door Athene wandelen.
De maaltijden in het hotel waren eenvoudig, maar goed. Ik moet er wel bijzeggen, dat ik niet kieskeurig ben.

Voorbereiding ter plaatse:
Van de medelopers en zeker van degene, die reeds meerdere jaren meelopen kun je ook een hoop informatie krijgen. Op donderdagmiddag moet je, als je geen begeleiders met een auto hebt, je spullen inleveren voor de desbetreffende posten. Denk eraan, dat het ’s nachts behoorlijk afkoelt, dus een lange tight en een trui cq jack is geen overbodige luxe. Ik zelf had twee setjes voor de nacht weggelegd en een setje kleding voor de tweede dag. Het eerste setje heb ik genomen en het tweede overgeslagen. Mijn lange tight en trui had ik over mijn loopsetje aangetrokken. “s morgens lag ik zover voor op het schema, dat het nog te fris was, om een ander setje aan te doen. Dit is mijn geluk ook geweest, daar het later op de ochtend behoorlijk begon te regenen en ik het geluk had, dat ik nog wat warms aanhad.
Mijn ervaring is, dat je genoeg moet neerleggen, want wat je niet gebruikt krijg je weer terug in Sparta.

Er zijn 75 posten, waarvan de onderlinge afstand ligt tussen 2 en 5 km. Ik heb toch besloten, om met een belt met een bidonhouder te lopen en ondanks dat de temperaturen niet boven de 30 graden kwamen heb ik regelmatig buiten de posten om mijn bidon leeggedronken. Ik heb bij elke post minimaal twee bekers vocht genomen. In totaal heb ik zo’n 40 liter gedronken. Aan mijn belt had ik ook een klein tasje bevestigd met daarin een tubetje vaseline, pleisters en energy gel. Tevens (en dat kan ik iedereen aanraden) een goed lampje, want in de verslagen kun je lezen, dat de organisatie wat dat betreft te wensen overlaat. Of op een post liggen ze niet, of ze doen het niet lang etc. Ik heb een Petzl Tikka gekocht. 64 gram en brandt 18 uur. Hij heeft de gehele nacht op mijn hoofd gezeten en goed gebrand. Wel aan te raden is, om van te voren thuis te oefenen.
Na je inschrijving krijg je alle info thuisgestuurd met daarin alle posten beschreven, wat je er kunt krijgen. Je onthoudt het toch niet allemaal, maar bij elke post staat de afstand naar de volgende post en mijn ervaring is, dat je genoeg kunt eten en drinken.

De race:
Daarover kun je genoeg lezen en iedereen heeft zijn eigen ervaringen. Iedereen zal zijn dooie momenten tegenkomen. Maar ik heb een wijze raad van Ron Teunisse (tijdens de lezing voorafgaande aan De Zestig van Texel 2005) in mijn oren geknoopt en dat is, dat je hele stukken kunt wandelen en nog binnen de tijd binnenkomen.Dus laat je niet bij de eerste de beste dip uit het veld slaan, maar blijf gestaag doorgaan. Van de andere kant denk niet te gauw, dat je er al bent. Dit jaar stopte iemand op 16 km voor de finish.

Bedenk, dat de Spartathlon een van, zoniet de meest aansprekende ultraloop in de wereld is. Als je besluit deel te nemen weet dan waaraan je begint. Niemand weet dat van te voren, maar als je aankomt, dan kom je in een sfeer, die je niet meer loslaat. Gedurende vijf dagen proef, eet en slaap je Spartathlon met als resultaat……

Je bereikt de finish niet:
Als je eraan begint, dan wil je hem ooit uitlopen. Je gaat er misschien met de gedachte heen, dat het een eenmalige aangelegenheid is, maar ik kan je verzekeren, dat je ooit een keer de voet van koning Leonidas wilt hebben beroerd.

Je bereikt de finish:
Dit zal voor eenieder anders zijn. Mijn eerste mail, die ik van een ultraloper ontving, was de vraag:
” En wat nu?”
Er is nog genoeg te lopen, maar ik ben persoonlijk blij, dat ik mijn droom heb kunnen verwezenlijken en hoop, dat velen deze zelfde droom mogen beleven.

Natuurlijk valt er veel meer te vertellen over de Spartathlon en ik ben gaarne bereid, om dat desgewenst te doen. Ik ben te bereiken via de mail: h.heymann en de provider wxs.nl

Met sportieve lopersgroeten,

Hermy Heymann
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]