Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
17 okt 2019
Voorbeschouwing WK 24 uur 2019 Albi
16 okt 2019
Website Ultraplatform tijdelijk uit de lucht
14 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 12-13 oktober
5 okt 2019
Jan Albert Lantink verbetert Wereldbestprestatie M60 100 mijl
Nieuws in 2019
* Oktober
* 17 okt 2019: Voorbeschouwing WK 24 uur 2019 Albi
* 16 okt 2019: Website Ultraplatform tijdelijk uit de lucht
* 14 okt 2019: Uitslagen en wedstrijden weekend 12-13 oktober
* 5 okt 2019: Jan Albert Lantink verbetert Wereldbestprestatie M60 100 mijl
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Maart 2006
 
Summary. An email-group has been founded to discuss the possibilities to extend the 2008 edition of the biannual Jan Knippenberg Memorial (JKM) with the original distance and route of about 100 miles along the entire coast of Holland. A first draft outline for 2008 will hopefully be presented before the forthcoming 2006 edition of the JKM. The current JKM is 50 miles with start and finish in Den Helder on Saturday April 15. Though it comprises ‘only’ 80K, it is a very nice landscape loop with a final 30K along the beach back to Den Helder. Note that the JKM (Easter Saturday in the even years) is twinned with the 60/120K around Texel (Easter Monday of the odd years).

Op 28 januari j.l. deed Scharminkel (Rut Zoutman) een oproep op het ultraloper-weblog van André van de Vliert om te sonderen of er lopers zijn die net als hij de (dwaze?) droom hebben dat de oorspronkelijke JKM weer terug zou moeten komen: http://ultraloper.web-log.nl/log/4783668 Nog niet meteen in 2006 maar dan wel in 2008. En met een simpele verzorging onderweg: volgens Rut zou slechts een handvol verzorgingsposten voldoende zijn, en de rest kan de loper in een rugzakje meenemen. Op die oproep kwamen maar liefst 16 reacties, die voor een flink deel over de wenselijkheid van voldoende verzorging gingen, maar waaruit toch bleek hoe die JKM oude stijl nog geweldig leeft onder de ultralopers.

Bij die reacties op ultraloper.web-log zat er één, van ultraloper Hermy Heymann, die er uit stak: ’Nog steeds is de laatste "echte" JKM in 2002 een van mijn memorabelste wedstrijden, die ik heb mogen lopen. Sindsdien speelt bij mij ook de gedachte om te bekijken of we deze loop niet in ere kunnen herstellen. De halve begint sinds vorig jaar op het sportpark van de Marine en ik als marinier speel met de gedachte, om te gaan bekijken of wij als Korps Mariniers deze ultieme loop niet kunnen ondersteunen. Eventueel hem doortrekken naar de Marinierskazerne in Rotterdam. Maar vooralsnog is het misschien goed, dat we met een paar mensen de koppen bij elkaar steken en dat we kunnen beschikken over het draaiboek van de laatste van 2002. Ik ben van mening, dat we er naar moeten streven, dat we om de 10 km een verzorgingspost hebben, zodat we ook voor degene, die een snelle tijd willen neerzetten er voldoende ondersteuning is.
Ik meen, dat een van de redenen, dat de loop niet meer in zijn geheel is georganiseerd, was gelegen in het feit, dat men de veiligheid niet meer kon garanderen en daar moeten we wel naar blijven streven. Dus laat maar horen, waar en wanneer we de koppen bij elkaar moeten steken.’


Ook de organisatie van de huidige JKM nieuwe stijl reageerde.
’Hallo lieve ultralopers, waarom komen al die reacties niet bij ons? We hebben na de JKM 2004 zoveel positieve reacties gehad. Wij hebben ook altijd gezegd dat we het liefst een "echte" JKM willen organiseren, maar dat kunnen/willen wij niet alleen. Natuurlijk kan iedereen een rugzakje meenemen maar kun je dat als organisatie min of meer verplicht stellen? Wie neemt er verantwoording voor de lopers? Wij organiseren de JKM omdat er een behoefte was (want druk genoeg hebben we het immers allemaal wel). Wij hebben altijd gezegd open te staan voor vernieuwingen en hopen met jullie dat er ooit nog eens een oorspronkelijke JKM komt.
Wie houdt trouwens een echte ultraloper tegen om van Den Helder naar Hoek van Holland te lopen? Is daar een organisatie voor nodig? Velen zeggen regelmatig met het idee te lopen om de oude JKM in ere te herstellen, vooralsnog hebben wij wel de draad weer opgepakt.....
Als jullie nu in grote getale op 15 april naar Den Helder komen kunnen we na afloop van de loop er uitgebreid over praten. Start en finish is dit jaar op dezelfde lokatie, dus dat is aangepast, slapen kan ook, en het parcours is nagenoeg hetzelfde als in 2004.
Hartelijke groeten, Jeannet/secr.JKM’


Daarop maakte Rut Zoutman duidelijk dat hij niet de bedoeling had gehad om de inspanningen van Noordkop Atletiek te kleineren maar dat hij hun juist erg waardeert:
’Als er ooit nog eens een JKM over de gehele afstand gehouden wordt is dat voor een groot deel aan jullie te danken, jullie hebben inderdaad de draad opgepakt en het vuur brandende gehouden.
Zonder dat initiatief was het heel erg stil geweest na 2002.’


- - - - -

Naar aanleiding van de discussie, met het opvallende aanbod van Hermy Heymann om die ‘hele’ JKM wel te willen gaan organiseren (waarbij bij nader contact bleek dat ook hij niet aan 2006 maar aan 2008 dacht), heeft ondergetekende het voortouw genomen om de belangrijkste partijen bij elkaar te brengen in een commissie of werkgroep. Die groep gaat bepraten, vooreerst per email en telefoon, hoe de JKM van 2008 er uit zou kunnen gaan zien.

Op dit moment bestaat de groep uit acht personen: naast Hermy Heymann (Veenendaal) is natuurlijk de huidige JKM organisatie vertegenwoordigd, met Jeannet Londema en Peter Terburg (Noordkop Atletiek, Den Helder), en ik zelf zit er in als vertegenwoordiger van de ‘tweeling-loop’ De Zestig van Texel. Daarnaast leek het slim om van begin af aan ook JKM-kenners langs de route erbij te betrekken. Meedenkers voor het moeilijkste deel halverwege zijn Ton Zwart (AV Suomi, Santpoort) en Arjo Eijgelsheim (IJmuiden). Ook het zuidelijke uiteinde naar Hoek van Holland is afgedekt want ‘aanstichter’ Rut Zoutman (Monster) zit in de groep. Voorlopig samen met zijn clubgenoot Richard Vroom (de PR-man van Olympus '70, Naaldwijk), die op de komende jaarvergadering van Olympus '70 zal rondvragen wie van de leden zin heeft om mee te gaan doen in de werkgroep.

Zeer binnenkort ga ik binnen de groep een eerste memo met idee / aanzet verspreiden. Dat is een ‘praatstuk’ waarbij ik voorstel om de befaamde route om te keren. Dus van Hoek van Holland naar Den Helder, en op die manier de ‘hele’ te combineren met de bestaande ‘halve’ (= de KNAU-wedstrijd van 50 EM van en naar Den Helder). Er is al een precedent wat dat aangaat: een team van leerlingen en docenten van de middelbare school op Texel - de OSG Dehogeberg in Den Burg – heeft bij de JKM 2004 als enige de ‘hele’ JKM van 100 EM in ere gehouden, door in estafette de oude route omgekeerd van Hoek van Holland naar Den Helder te doen. En onder leiding van rector Henk de Vries is de volgende ‘lichting’ van lopende leerlingen dat ook zaterdag 15 april 2006 weer van plan.
NB Bij de eerste 5 JKM edities van Den Helder naar Hoek van Holland heeft die OSG als enig toegestaan estafetteteam meegedaan: vier van de vijf keer kwamen ze als eerste aan, alleen in 1998 werden ze nipt door WBK verslagen, zie bovenaan http://www.ultraned.org/n_item/f2128.php

De JKM wedstrijddag zelf op zaterdag 15 april 2006 is misschien zo hectisch dat ik betwijfel of dat een goed podium is om dan de eerste ideeën voor 2008 voor een breder gehoor te presenteren. Het streven is nu om een week eerder, dus rond vrijdag 7 april, een tussenstand van de plannenmakerij bekend te maken hier op UltraNed, zodat Jeannet Londema & Hermy Heymann dan voor, op en na 15 april al het mondelinge en schriftelijke commentaar, positief of negatief, in kunnen zamelen en bij de verdere plannenmakerij mee kunnen nemen.

Voor alle adepten van de JKM oude stijl: dankzij Hermy is er dus weer hoop ! ;-)

Groet, namens de commissie of werkgroep,
Martien Baars
(baars provider nioz.nl, tel 0222 – 317 716) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]