Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van September 2006
 
Summary. Entry scores via http://www.avtexel.net for The 60/120 around Texel on Easter Monday 9 April 2007 are now already halfway the capacities. As of 27 September, there are 156 entries for the start field of maximally 300 for the 60K, and already 21 entries for the 30 start positions of the 120K. B & B bookings for Easter 2007 may be send by E-mail to texel@stayokay.com

De inschrijving voor De Zestig van Texel 9 april 2007 via http://www.avtexel.net loopt voortvarend. Na krap 3 maanden staat de teller voor de 60 km op 156 inschrijvingen. Er kunnen zich maximaal 300 personen inschrijven.
De 120 km telt zelfs al 21 inschrijvingen van de maximaal 30 die ingeschreven worden.

De organisatie heeft van diverse kanten complimenten gehad over de mooie advertentie die van De Zestig van Texel 2007 verscheen eind augustus in de Runner’s World van september. De plaat staat nu ook pontificaal op de openingspagina van de AV Texel site *). De foto is een bijzonder moment uit de editie van 21 april 2003: de zonsopkomst boven het wad waar de dijk terugbuigt richting De Cocksdorp en de 120 km lopers dan ongeveer 2 uur onderweg zijn. De advertentie is opgemaakt door Arco de Graaf, lid van de organisatie sinds 1997 en onze rolstoelende fotograaf op de wedstrijddag. Op Arco’s foto staat loper Simon Pols, begeleid door fietser Jesse Hoven. Die zon zou de hele verdere dag nadrukkelijk aanwezig blijven en de deelnemers beleefden een voor Texelse begrippen ongekend warme loopdag voor de tijd van het jaar. Er waren zodoende op de 60 km ongebruikelijk veel uitvallers of lopers die meer dan 7 uur nodig hadden om de finish te halen (samen 29%, tegen normaliter zo’n 10-15%).

Eind augustus is ook de Duitse versie van het inschrijfprogramma geïnstalleerd op Iwan Oprins’ inschrijven.nl Op 14/9 heeft Steppenhahn op zijn website
http://www.steppenhahn.de/ultramarathon/index.html aandacht aan Texel besteed. In mijn berichtje naar hem toe heb ik de (nogal onvoorzichtige?) opmerking gemaakt dat nog nooit een Duitse man de 60 of de 120 km gewonnen heeft. Of men zich daardoor in het grote buurland aangesproken voelt is bij de inschrijving van de afgelopen weken nog niet te merken. Inmiddels is het bericht bij Stephan wel door duizenden bezoekers gezien, dus wie weet ;-)

De Zestig van Texel gaat meedoen aan de Marathon en Ultra Cup 2007. Let op: voor Cup-deelnemers is er geen apart contingent startplaatsen gereserveerd! Een en ander betekent dat geïnteresseerde Belgische en Nederlandse bezoekers van UltraNed die Texel deel van hun Cup-loopprogramma van 2007 willen maken, attent dienen te zijn om zich niet te laat in te schrijven. Ook op Texel is er geen apart Cup-inschrijftarief maar Belgen (en ook Luxemburgers, Duitsers, Denen, etc) betalen hetzelfde inschrijftarief als Nederlandse KNAU-leden (zie verderop in dit artikel).

Via http://www.inschrijven.nl/texel.html is de actuele stand van de inschrijving te raadplegen.
Die inschrijfteller laat ook de leeftijdsverdeling zien van de mannen die voor de 60 km hebben ingeschreven. Die verdeling vertoont het tegenwoordig gebruikelijke ultrabeeld: de leeftijdsgroepen van 40-45 + 45-50 en 50-60 overheersen. De stand op 26/9 voor de leeftijdsgroepen per 10 jaar dus van 30-40 tegen 40-50 tegen 50-60 was
25 tegen 53 tegen 49 inschrijvers.

Bij de uitersten in de leeftijdsverdeling, met 3 lopers onder de 30 en 12 lopers boven de 60, zitten voor Texel ook records. Tot nu toe was Niki Devoldere uit Regem (België) in 1999 als 22-jarige de jongste loper ooit op de 60 km. Maar nu heeft een nog veel jongere loper voor de 60 km ingeschreven: de 18-jarige Joey Hendriks uit Hoofddorp. Vader Tom heeft zich weer aangemeld voor de 120 dus bij de rest van de familie zal er wel een vrij strikte taakverdeling ontwikkeld worden om beide mannen van de nodige steun te voorzien. Binnen de kennissenkring worden er al weddenschappen afgesloten wie van de twee Hendriksen ’s middags op 9 april het eerst aan de streep op de wielerbaan verschijnt ;-). Joey heeft inmiddels zijn officiële marathondebuut gemaakt in de Haarlemmermeer Marathon van 3 september j.l. (3.42.08).
Ook bij de oudste inschrijvers is er een nieuw record: voor het eerst zal een zeventigjarige aan de start van de 60 km staan. Jan Derksen uit Loenen (en al heel lang lid van AV ’34) wordt in november 70. Jan heeft al 5 keer eerder aan De Zestig van Texel deelgenomen, en was een paar keer de beste M60 (in 1999 in 6.10.30, en in 2005 als 68-jarige in 5.50.48).

De ervaringen met het Wegwed inschrijfprogramma van de KNAU zijn tot nu toe heel goed. Grote digitale problemen zijn er niet geweest, tot nu toe, behalve dat sommige email-adressen niet werken (als de betreffende inschrijver daar zelf een schrijffout in gemaakt heeft, bijvoorbeeld). Het volgende stukje is wat saai dus kunt u ook overslaan ;-). Iwan Oprins heeft veel moeite gedaan om onze wensen te accommoderen. Het basisprogramma (zoals dat bij de meeste loopwedstrijden op http://www.inschrijven.nl toegepast wordt) is logischerwijs sterk toegespitst op de Nederlandse situatie. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen KNAU-leden en anderen. Bij de Nederlandse inschrijvers krijgen KNAU-leden reglementair een lager inschrijftarief dan de niet-KNAU-leden. Zie artikel 142 in het KNAU-wedstrijdreglement (te downloaden van http://www.atletiek.nl via KNAU en Organisatie) waarin te lezen valt met betrekking tot voorinschrijving: ... het inschrijfgeld voor de niet-KNAU-leden is tenminste 25% hoger dan het inschrijfgeld voor de KNAU-leden .... Veel wedstrijden houden zich overigens (bewust of onbewust) niet aan dat reglementsartikel. Of het verschil is wat minder groot dan het voorgeschreven criterium van plus tenminste 25%. Zie bijvoorbeeld de Marathon Rotterdam die deze week de inschrijving opende, met voorinschrijftarieven tot 15/12 die 15% schelen (€ 33,50 om € 38,50). Bij De Zestig van Texel is het voor de 120 km 28,5% (want 35 om 45 euro), en voor de 60 km 23,3% (30 om 37 euro). Bij de estafette is het verschil wat kleiner, met 16,7% (60 om 70 euro). Het Wegwed programma controleert ook ‘automatisch’ op het ingevulde KNAU-lidnummer, met andere woorden het inschrijfprogramma is gelinkt aan het gehele ledenbestand van de KNAU. Voor buitenlanders heeft Iwan Oprins echter niet de beschikking over die ledenbestanden en is zo’n mooie koppeling dus begrijpelijkerwijs niet mogelijk. Sterker nog, in de huidige opzet van Wegwed vallen buitenlanders automatisch onder het hoge niet-KNAU tarief. De organisatie van De Zestig van Texel vond dat geen goede zaak, temeer omdat gemiddeld hun reiskosten sowieso al hoger zijn. Iwan Oprins heeft daarom een ‘kunstgreep’ toegepast: bij de solo-afstanden 60 en 120 km krijgen de buitenlanders nu een korting van 7 of 10 euro zodat het inschrijfgeld uitkomt op dat van de KNAU-leden, ongeacht of ze nu wel of niet lid zijn van hun eigen atletiekfederatie.

De PDF-flyer is nog niet helemaal klaar. Het is de bedoeling dat die per E-mail rondgestuurd wordt naar ondermeer tal van oud-deelnemers op Texel (met bekend en hopelijk nog geldend E-mailadres) om hen er aan te herinneren dat de inschrijving geopend is voor de 9e editie op 9 april 2007. In de ogen van de organisatie van De Zestig is zo’n E-mail vooral belangrijk voor het contact met de ‘normale’ lopers, die van de estafette en de 28 & 32 km. Gezien het bezoek van de ultralopers aan deze site UltraNed is zo’n E-mail met pdf-bestand aan hen een beetje overbodig.

Wat betreft de accommodatie Stayokay: die organisatie had een hectische periode met de verhuizing eind augustus van de top naar de voet van de Hoge Berg. Het is een prachtig complex geworden tegenover de ingang van de wielerbaan dus heel dicht bij de finishlocatie van De Zestig van Texel. Helaas is het hen door de drukte nog steeds niet gelukt om de website al aan te passen en de paas-arrangementen voor lopers en aanhang in de Stayokay (3, 2 of 1 nacht logies met ontbijt) er op te zetten. Maar er kan al wel via E-mail geboekt worden: texel@stayokay.com , svp onder vermelding van ‘deelnemer De Zestig van Texel’. De capaciteit is aanzienlijk groter dan bij de oude jeugdherberg ‘Panorama’ en omvat nu 240 bedden, verdeeld over 18 twee-persoons kamers, 42 vier-persoons kamers en 6 zes-persoons kamers. Als men zeker wil zijn om samen op een eigen twee-persoonskamer te liggen (tegen meerprijs), kan men beter niet te lang wachten met boeken ;-)

Martien Baars

*) Ook André van de Vliert vond het zo’n prachtig plaatje dat hij de advertentie op zijn vernieuwde site ultralopen.com plaatste. Inmiddels is André helaas al weer gestopt met die mooie site en beraadt hij zich hoe hij verder zal gaan met zijn internet-activiteiten. Zelf ben ik één van de velen die erg gecharmeerd zijn van http://www.ultraloper.web-log.nl . Ook de rolverdeling van overwegend buitenlands nieuws bij André en overwegend binnenlands nieuws op UltraNed was heel natuurlijk en de overlap-zone was in de praktijk stimulerend en amusant (wie is het eerst? meestal André ;-). Eerlijk gezegd, was er regelmatig contact tussen ons om elkaar te tippen over sites en nieuwtjes, en wat we de komende tijd van plan waren. Als André onverhoopt definitief met zijn web-log ophoudt, zullen we in de toekomst ongetwijfeld nog op andere manieren van zijn internet-vaardigheden en -gedrevenheid gaan profiteren. 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]