Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
7 dec 2019
IAU WK 50 km 2021
6 dec 2019
Kalender Ultraned 2020
28 nov 2019
Wetenschappelijk onderzoek naar maagdarmklachten bij hardlopers
Nieuws in 2019
* December
* 11 dec 2019: Wat te doen in de Kerstvakantie?
* 7 dec 2019: IAU WK 50 km 2021
* 6 dec 2019: Kalender Ultraned 2020
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Februari 2007
 
Van de week is er een nieuw hardloopmaandblad op de markt verschenen: De Hardloper. Onder leiding van oud-atleet Arnoud Huisman en reclamemaker Peter Bax, en meteen in een oplage van maar liefst 40 000 exemplaren. Om de NRC van 23/2 te citeren: ‘Bax verwacht niet dat De Hardloper een directe concurrent wordt voor Runner’s World. “Ik denk dat ons blad eerder aanvult. Runner’s World richt zich vooral op de toploper. Wij mikken ook op de recreatieve sporter die een paar keer per week zijn rondje loopt.” De Hardloper besteedt ook aandacht aan regionaal loopnieuws.’ Een bespreking is te vinden op het weblog van Mark de Boer: http://www.volkskrantblog.nl/blog/2453

Vergeleken met de schoenentest in het maart-nummer van RW is die van De Hardloper wel erg schamel: twee schoenen worden met elkaar vergeleken waarvan de Brooks Glycerin 4 inmiddels al weer opgevolgd is door de Glycerin 5, leren we uit het laatste weblog van Eric de Vries, ‘Onherstelbaar verbeterd’: http://wegloper.web-log.nl/
Ik had De Hardloper snel uit (naar verhouding staat er naar mijn smaak weinig tekst per gemiddelde pagina) maar werd wel getroffen door een paar zinnen in een interview met de noordelijke subtopper Gerrit Kramer (Bolsward): die wil in de toekomst aan ultra’s mee gaan doen!

Het is voor de initiatiefnemers van De Hardloper te hopen dat hun optimisme bewaarheid wordt. Tien jaar geleden was er een voorganger, Running Report, met als hoofdredacteur Leo van Marrewijk en onder de redacteuren o.a. Henk van Doremalen, Theo Reitsma, Eddy Jansen, Wouter Schelvis en Ton Smeets. Ondanks die bekende namen vond Running Report al na drie nummers een geruisloos einde. Toch zag dat maandblad er heel professioneel uit en het had o.a. een interessant middengedeelte met korte verslagen en uitslagen – verlucht met foto’s - van allerlei lopen. De Hardloper voorziet helaas niet in die behoefte aan uitslagen op papier. Zo’n uitslagenhoek heeft tegenwoordig denk ik alleen nog avVN-Nieuws, het tweemaandelijkse blad van AV Veteranen Nederland.

Het maart-nummer van Runner’s World publiceert de uitslag van een lezersenquete en die geeft aan dat ook het publiek van RW de ongebonden, recreatieve sporter is. Van de ruim 300 respondenten is maar 41% lid van een loopgroep of atletiekvereniging. Leukste vragen in deze enquete vond ik zelf ‘Wat is uw favoriete loopfilm? (1. Forrest Gump) en ‘Wat is uw favoriete loopboek?’ (1. Alles over hardlopen, het oudje van James Fixx). Verrassend in dat laatste lijstje is dat op 4. zowaar de klassieker van Jan Knippenberg staat, De mens als duurloper, want het boek is al zeker 15 jaar niet meer te koop. Terwijl maar 1% van de respondenten aangeeft aan ultralopen mee te doen.

Voor sportliefhebbers die houden van historie en wat dat betreft meer dan genoeg hebben van de steeds kleiner wordende ‘hapklare brokken’ in de sporttijdschriften, is er goed nieuws. Ad van Liempt, de eindredacteur van het TV-programma ‘Andere tijden’ heeft samen met Jan Luitzen ‘een groep gedreven sportjournalisten om zich heen gezameld, die zich in gaan zetten voor een schitterend nieuw tijdschrift. Tussenstand gaat voor onthullende sportjournalistiek, waar kranten en weekbladen zich geen tijd voor gunnen of geen plek voor hebben. Tussenstand biedt ruimte voor prachtige reportages en beschouwende verhalen. Tussenstand houdt de actualiteit tegen het licht en legt de historie onder de loep.’ Het eerste nummer bevat onder andere stukken over een boksverbod in het Nederland van de jaren twintig, de Elfstedentocht van 1947 en een analyse van de columns die Co Adriaanse op 23-jarige leeftijd schreef. Alle artikelen zijn tientallen pagina’s lang. Van Liempt in de NRC: ‘Dat vinden wij als auteurs zelf leuke stukken om te lezen. Hopelijk vinden andere mensen dat ook. Volgens de zogenaamde mediakenners is dat helemaal de verkeerde instelling, maar we doen het gewoon toch.’ Het blad verschijnt als paperback twee per jaar en het eerste nummer is net verschenen, 192 pagina’s voor 15 euro.

Aangestoken door de grote kop ‘Nu verkrijgbaar: ‘42’ nummer 5’ in een advertentie in RW ging ik vandaag 24/2 al bij Nauta Boek in Den Burg om die nieuwe ‘42’ vragen, maar helaas was ik wat naïef, en had ik de kleine lettertjes onderaan de advertentie gemist: ’42’ nummer 5 ligt vanaf 23 maart 2007 in de winkel. Nummer 6 verschijnt in oktober 2007.
Waarom mijn nieuwsgierigheid? De voorleesavond in Deventer vorig jaar oktober, heeft hoofdredacteur Kees Kooman benut om nieuw literair talent onder hardlopers te scouten. De daar gelegde contacten gaan leiden tot het officiële literaire debuut van Marc Papanikitas in dat nummer 5 van het halfjaarlijkse hardlooptijdschrift ‘42’. Voorts zie ik ook Erik Polman bij de namen op het kaft in de advertentie en natuurlijk die van Ron Teunisse, die wel weer zijn gebruikelijke ‘column’ zal hebben. Helaas, nog een maandje wachten op al dat lekkers.

Martien Baars (baars provider nioz.nl) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]