Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
24 feb 2020
Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
23 feb 2020
Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2020
* Februari
* 24 feb 2020: Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
* 23 feb 2020: Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van September 2007
 
Voorwoord Martien Baars. Aquilo-loper Derk van der Laan leende mij een vergeeld exemplaar van de Winschoter Courant van maandag 16 september 1985. Daarin werd het verloop van de 10e editie van de RUN uitvoerig beschreven. De eerste twee pagina’s van het sportkatern waren zelfs volledig gewijd aan de RUN, met een viertal hoofdartikelen plus de volledige uitslagen inclusief de uitslagen van de mini-runs in Beerta (met zeventig jongens en meisjes) en Drieborg (met twintig kinderen). FC Groningen kwam pas op de 3e sportpagina: ‘FC Groningen komt goed weg. In het Oosterpark-stadion had slechts één ploeg recht op beide punten. Het was niet de thuisclub.”
De hoofdartikelen over de RUN bestonden uit twee wedstrijdverslagen (‘Tweede adem goed voor overwinning’ en ‘RUN van kilometer tot kilometer’, zie hieronder), een zeer uitvoerig sfeerartikel (met daarin nog een wedstrijdverslag verborgen) plus een artikel waar het sportkatern mee opende: over de rol die de nieuwe sponsor speelde in de RUN ‘85. Die nieuwe hoofdsponsor was sportschoenenfabrikant Etonic. Hieronder integraal dat openings-artikel. Aan dat artikel plakken we een wedstrijdverslag plus nog een derde stukje dat op de volgende pagina in diezelfde krant stond, waaruit het fanatisme van sponsor en helpers blijkt. Bij deze jubileumeditie was ook voor het eerst de 50 km in het programma opgenomen, als ‘opstap-afstand’ voor de 100 km. Het was ook de allereerste editie met estafette en zo te lezen waren alle partijen daar nog niet helemaal op ingeschoten. De hoofdsponsor was achteraf eenmalig: in het RUN Jubileumboek valt te lezen dat de verantwoordelijke persoon zijn budget zwaar had overschreden en dat de betreffende sportschoenenfabrikant na de editie van 1985 afhaakte.

Anno 2007 mist de RUN wederom een grote hoofdsponsor en is de Gemeente Winschoten gelukkig bereid gevonden om voor het sluiten van de begroting van de RUN 2007 garant te staan. Zo is de 32e editie met zowel World Cup als Europees Kampioenschap 100 km gered. Het ligt niet in de verwachting dat de Gemeente Winschoten naar en op 8 september 2007 de rol zal spelen op de manier zoals Etonic die met zoveel verve ruim twintig jaar geleden invulde ;-).

- - - - -

Winschoter Courant maandag 16 september 1985, pag.11

“Jan Szumiec moet niet zeuren, anders nodigen we hem niet weer uit”

RUN sluit sponsor in de armen

Door HENNIE LEMEIN

WINSCHOTEN – Een groots sportevenement opzetten zonder de steun van een sponsor is tegenwoordig niet meer mogelijk, tenzij je content bent met een tweederangs wedstrijdje. Negen jaar lang hield eerst Aquilo en daarna de stichting RUN belangstellende geldschieters buiten de deur. Bij de organisatie van de tiende editie van de honderd kilometerloop ging de club van voorzitter Kris Verver – zij het met tegenzin – door de knieën. Een financiele injectie van buitenaf was de enige mogelijkheid om de RUN nieuw leven in te blazen. De “gok” pakte goed uit. Het RUN-bestuur en de sponsor glommen zaterdagavond van trots en besloten eensgezind de samenwerking ook in ’86 voort te zetten.

Onverwacht zette de Pool Jan Szumiec een domper op de feestvreugde. De 33-jaige atleet hield vragend het handje op, omdat hij als nummer twee achter winnaar Vaclav Kamenik de in zijn invitatie beloofde geldprijs wilde incasseren. Een geldprijs waarvan de organisatoren niets wisten. Daarvoor moest de Pool bij de sponsor zijn. Hoe en wie “suikeroom” Etonic naar Winschoten lokte ging volledig buiten het RUN-bestuur om. De sponsor mocht dus een beetje baas spelen in de RUN-winkel. “Een keuze die we van tevoren weloverwogen hebben gemaakt”, stelde de scheidende praeses Kris Verver.

“Onze stichting is bepaald niet sponsor-minded, dat weet ook vice-president Frank Veul van Etonic. Het bestuur is altijd huiverig geweest om geldschieters binnen te halen. De sponsors wensen veelal een dikke vinger in de pap. Met Veul hebben we een modus gevonden, die voor beide partijen goed heeft uitgepakt. Etonic zou zich buiten de organisatie houden, maar trachtte in ruil voor het uitdragen van de naam een fiks aantal toppers naar Winschoten te halen. De Stichting RUN betaalt de atleten geen rooie cent, de kosten kwamen volledig op rekening van de sponsor”, aldus Verver.

Frank Veul geeft grif toe dat in de uitnodiging aan de atleten melding is gemaakt van geldprijzen voor de vijf best geklasseerde lopers. “Als reiskostenvergoeding hadden we een bedrag van 4500 gulden uitgetrokken, maar voor dat geld krijg je nog geen twee Amerikanen aan de start. Ik maak er geen geheim van dat er dertienduizend gulden aan reiskosten is uitbetaald. We hebben de atleten bij hun komst in Winschoten uitgelegd dat daarom die geldprijzen (tweehonderd gulden) waren geschrapt. Iedereen had daarvoor begrip, maar kennelijk heeft Szumiec door zijn beperkte talenkennis dat niet begrepen. Die jongen heeft trouwens niets te klagen, want hij heeft 205 gulden aan reiskosten geïncasseerd. Opeens bleek dat ie niet met de trein was gekomen, maar met het vliegtuig. Om weer naar Polen te kunnen reizen kwam hij 78 gulden te kort. Ik wilde geen problemen en heb Szumiec honderd gulden in de handen gestopt. Bovendien kreeg hij een regenpak en sportkleding, die samen behoorlijk meer kosten als tweehonderd gulden. Szumiec moet dus niet zeuren. En blijft hij ontevreden dan nodigen we hem volgend jaar niet weer uit”, stelt Frank Veul.

Het “geval Szumiec” was de enige rimpel in de RUN-organisatie. De atleten deelden rijkelijk veel complimentjes uit en Verver en Verheul spraken van een geslaagde honderd kilometerloop. “Van onze kant bestaat er geen enkele belemmering om de sponsor volgend jaar opnieuw te verwelkomen”, verduidelijkte Verver. Veul benadrukte dat een honderd kilometerloop prima in zijn reclamekraam past. “De RUN spreekt ons aan, we steken graag ons geld in kleine organisaties. We mikken op de recreatiemarkt, maar hebben tevens een aantal atleten onder contract. Henk Noor en Rian Arends zijn twee voorbeelden. De echte toppers zijn gewoon niet te betalen. Zelf had ik graag Rob Druppers willen hebben, maar dan moet je wel heel veel op tafel leggen. Ik ben natuurlijk niet Gekke Gerritje, we hadden de Griek Yiannis Kouros kunnen krijgen, maar die wilde drieduizend dollar vangen. Daar trap ik natuurlijk niet in.”

“Het plan was om een sterk deelnemersveld aan de start te krijgen. Dat is gelukt, nergens ter wereld zie je zoveel kopstukken in één race. Je mag heus wel weten dat ik daarmee heb gegokt op belangstelling van Studio Sport. De NOS heeft voortdurend informatie ontvangen, dat een tv-ploeg wegblijft begrijp ik niet. Er was sprake van uitstekende sport, maar men kiest liever voor een voetbalwedstrijdje waar slechts een handjevol toeschouwers komt”, aldus Frank Veul.

Ondanks het wegblijven van een NOS-équipe heeft de vice-president geen spijt van zijn geldelijke injectie in RUN ’85. “Het was de meest perfecte race die ik ooit heb gezien”, meent een enthousiaste Veul. “Vooraf had ik het een en ander gehoord, vooral over de gastvrije huisvesting van de atleten, maar ik had nimmer gedacht dat het zo perfect was. Overal heerst een enorme sfeer, grandioos”.

Een gulle sponsor alleen staat niet garant voor een spannende race. Voor het wedstrijdverloop kwam de inzinking van de Pool Jan Szumiec en het sterke eindschot van de Tsjech Vaclav Kamenik prima uit. De grote verschillen op de streep verrasten ook Kris Verver. Hij: “Wanneer je op papier tien gelijkwaardige jongens aan de start hebt geeft dat geen absolute garantie dat ze allemaal in de slotkilometers nog kanshebber zijn. Het blijft een wedstrijd over honderd kilometer, waarin conditie, vorm en weer een belangrijke rol spelen. Halverwege de race hadden we de hoop dat het wereldrecord van de Rus Vital zou sneuvelen. Met een tussentijd van 3.05.23 zat dat record er dik in. Dan had de RUN geschiedenis geschreven. Maar in de tweede ronde speelde de wind de atleten danig parten. De warmte was niet zo erg, wel de stukken waarin de wind vrij spel had. Dat heeft de tijden nadelig beinvloed. Jammer, zelfs het RUN-record van 6.35.05 van de Brit Daykin is overeind gebleven”.

In ’86 is Frank Veul van plan om opnieuw de sterkste kilometervreters naar Winschoten te halen. “Henk Bronswijk, de winnaar uit ’83 en ’84 krijgt dan ook weer keurig een uitnodiging. Het vreemde vind ik dat we niets van hem hebben gehoord. Kijk, Martin Daykin wilde evenmin komen, maar die stuurde wel netjes een briefje. Het blijft jammer dat Bronswijk er niet bij was, maar ik ga echt niet bedelen. Het is graag of niet”.

Natuurlijk is het Frank Veul te doen om via een evenement als de RUN de verkoop van zijn schoenen en sportkleding te vergroten. “De naamsverbreiding is niet te meten”, geeft de vice-president toe. “De concurrentie in onze branche is groot, wij zoeken daarom bewust de recreanten-markt op. Je moet het zien als het bij elkaar zoeken van stukjes van een legpuzzel. Het gaat mondjesmaat. Wij beweren dat duurzaamheid en kwaliteit onze sterkste punten zijn. Vandaar ook dat we voorzichtig te werk gaan. Een marathon van Rotterdam ligt eenvoudig niet binnen onze mogelijkheden, wel een RUN. En het is toch een uitstekende wedstrijd geworden.”

“Ik denk er sterk over om voor de RUN in ’86 een stel Mexicanen het in een wedstrijd over 50 kilometer snelwandelen te laten opnemen tegen de beste Oostduitsers”, kijkt Frank Veul reeds vooruit. “Daarover heb ik nog niet met de organisatie gesproken, want het betekent weer een uitbreiding van het RUN-programma. Reken er maar op dat de internationale pers daar op af komt”.

Overleg over zijn plannetjes zal Veul moeten voeren met een nieuwe voorzitter nu Kris Verver de hamer heeft neergelegd. De RUN-club dacht zaterdag reeds Ververs opvolger te kunnen presenteren. De kandidaat haakte echter af. “In Oost-Groningen moet toch wel iemand rondlopen die dit baantje op zich wil nemen”, vroeg Verver zich af. Is hij er volgend jaar als toeschouwer? “Ik reken er op dat ik een uitnodiging krijg” ....

- - - - -

RUN van kilometer tot kilometer

WINSCHOTEN – De Westduitse atleet Heinz Schmidt uit West-Berlijn heette de eerste koploper in RUN ’85. Schmidt, voor de vierde keer aan de start, vertrok ook in voorgaande jaren zeer voortvarend. Achter Schmidt meldden Henk Noor, Jan Szumiec, Cavin Woodward , Herman Krijnen en Markku Järnbäck zich in Blijham.

Na 15 kilometer (Hoofdweg Bellingwolde) gingen Henk Noor en de Pool Jan Szumiec op kop, op 55 seconden gevolgd door Woodward, Järnbäck, Schmidt en Krijnen. De latere winnaar Vaclav Kamenik kwam op drie minuten van het leidende duo door.

Op verzorgingspunt 25 kilometer (Booneschans) had Szumiec Noor van zich afgeschud. De Pool kwam door in 1.32.05, Noor meldde zich een halve minuut later, Woodward kwam voorbij op veertig seconden, Järnbäck op 1.05, Schmidt op 2.15 en het duo Krijnen-Kamenik op 5.30 van Szumiec.

In het centrum van Nieuweschans, vlak voor het 30 kilometer punt, was de achterstand van Noor op Szumiec gegroeid tot 1.40, tien seconden later kwamen Woodward en Järnbäck door, Schmidt gaf 4.15 toe, Kamenik al meer dan zeseneenhalve minuut.

In Finsterwolder Hamrik moest Henk Noor Cavin Woodward en Markku Järnbäck laten gaan, Kamenik had inmiddels Schmidt gepasseerd, maar de voorsprong van Szumiec bleef groeien. In 2.35.32 zette de Pool de marathontijd neer.

Halverwege de RUN, bij het keerpunt op het Klinkerplein, realiseerde Szumiec een tussentijd van 3.05.23. Op bijna zeven minuten (3.12.15) kwam Markku Järnbäck als tweede door. Cavin Woodward keerde als derde in 3.12.46, terwijl Kamenik intussen ook Henk Noor had achterhaald (3.15.39), maar ruim tien minuten (!) achterraakte op Szumiec. Henk Noor gaf al bijna een kwartier toe (3.19.00).

Na 65 kilometer (Bellingwolde) liet Szumiec een tussentijd van 4.05.37 noteren. De op toeren geraakte Kamenik was op het Oostereind in Blijham Woodward gepasseerd en had Järnbäck achterhaald. De Tsjech en Fin kwamen in Bellingwolde door in 4.13.13 (Järnbäck) en 4.13.31 (Kamenik).

In Oudeschans (70 kilometer) was de voorsprong van Szumiec “gesmolten” tot zes minuten, maar een inzinking van Kamenik leek de strijd in het voordeel van Szumiec te beslissen. Op de Hamdijk in Nieuweschans was het verschil tussen Szumiec en Järnbäck nog steeds zes minuten, Kamenik volgde veertig seconden na de Fin. In Nieuweschans (80 kilometer) had Kamenik de aansluiting met Järnbäck hervonden, beiden volgden Szumiec op 5 minuten.

Op de Hoofdweg in Finsterwolde (90 kilometer) had Szumiec ineens vier minuten van zijn zeker lijkende voorsprong ingeleverd. De Pool kwam door in 5.57.09, Kamenik liet 5.57.42 noteren, Järnbäck moest Kamenik tussen Drieborg en Hamrik laten gaan.

Op de Klinkerweg voltrok zich het drama Szumiec. Kamenik snelde de uitgebluste Pool voorbij en op de Kromme Elleboog had de Tsjech al een gat van vijftig meter geslagen. In Beerta (95 kilometer) bedroeg het verschil tussen Kamenik en Szumiec een dikke minuut.

Op het Klinkerplein in Winschoten liet Vaclav Kamenik de chronometers stilstaan op 6.38.57, bijna zeven minuten later strompelde Jan Szumiec binnen (6.45.31), ruim twee minuut later gevolgd door de Fin Markku Järnbäck (6.47.57). Henk Noor finishte in 7.54.20 als 22e.

- - - - -

Ruzietje bij estafette

(Van onze sportredactie)
WINSCHOTEN – Niet alles verliep even vlekkeloos tijdens de RUN. Tijdens de tien keer tien kilometer estafette vond er zelfs een heuse ruzie plaats. Onderwerp was de ploeg van Etonic, de sponsor, welke atleten door begeleidende fietsers uit de wind zouden zijn gehouden.
Vooral de ploegen van Argo maakten hevig bezwaar tegen deze toestanden. Er lagen vier teams voorop: Belgen, Argo, Duitsers en Etonic. De Duitse ploeg maakte aanmerkingen over het optreden van de fietsers bij Etonic, die daarop naar de Duitsers spuwden. Argo mengde zich inmiddels ook in de protesten.
Bij de finish werd officieel geprotesteerd bij de wedstrijdleiding. Scheidsrechter Johan Smit verzocht Argo het protest zwart op wit te zetten, waarna wedstrijdleider Henk Snijder opmerkte dat een protest niet mee kon worden ingediend, omdat Etonic, uiteindelijk als tweede geëindigd, reeds meer dan een half uur binnen was. Argo wierp tegen dat het protest niet ingediend kon worden omdat de ploeg zelf nog in de race was. Uiteindelijk meende Snijder dat “alle ploegen wel door hun begeleiders uit de wind zouden zijn gehouden”.
De woordvoerder van Argo vond dat ‘antireclame’. “Ze hadden op zijn minst eventjes met ons om de tafel moeten gaan zitten. Snijder maakte een opmerking als “ze kunnen mij de kont kussen”. Dat kan toch niet? Wij overwegen in ieder geval het volgend jaar niet terug te komen”.

Met dank aan de NDC Mediagroep (uitgever van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant) voor hun toestemming om bovenstaand artikelen uit de Winschoter Courant van 16/9/1985 op UltraNed te mogen publiceren. De NDC Mediagroep heeft alle rechten van vroeger van indertijd zelfstandige kranten als de Winschoter Courant. 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]