Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2007
 
De ‘halve’ JKM wilde het mooie parcours van de 50 EM noodgedwongen vereenvoudigen tot 40 km heen en weer over het strand. Zware kritiek achter de schermen (op het loslaten van het mooie parcours van 2004 en 2006) heeft de Noordkop-organisatie doen besluiten om die 'halve' nu helemaal niet te houden.

Persbericht voor o.a. de website van Noordkop Atletiek

Geen Jan Knippenberg Memorial 2008 over 50 EM

Na de vele ontwikkelingen rond de JKM in de afgelopen zes jaar heeft het organisatieteam “JKM / Noordkop Atletiek” op zaterdag 24 november de balans opgemaakt. Helaas hebben wij moeten concluderen dat de organisatorische basis van onze ultraloop over 50 EM door een opeenvolging van onverwachte gebeurtenissen, beschadigende kritiek en weerstanden niet langer aanwezig is. Een droeve constatering voor ons en ongetwijfeld vele ultralopers.

Om de beslissing in het juiste perspectief te kunnen zien, willen wij graag een overzicht geven van de gebeurtenissen die ons hebben gedwongen om deze keuze te maken.
Het integere en oprechte initiatief van een vijftal leden van SV Noordkop Atletiek was en is vooral gebaseerd op het besef dat de JKM, ongeacht de vorm, hoe dan ook doorgang moest vinden. Het is niet de prestatie of het parcours maar het is in beginsel een memorial- en dus belevingsloop. Dit uitgangspunt was en is nog steeds de basis voor het organisatieteam. Vanaf de eerste editie in 2004 heeft het organisatieteam echter te maken gehad met onbegrip en afkeuring t.a.v. de keuze om de JKM in te korten tot 50 EM. De diverse meningen over de JKM zijn voor ons nooit reden geweest de organisatievorm aan te passen. Ondanks de negatieve kritieken, voornamelijk uitgesproken op Ultraned, heeft het evenement na twee edities op bescheiden wijze aan goodwill gewonnen en een min of meer vaste plek op de loopkalender van een bepaalde groep ultralopers ingenomen. Het besef dat de JKM tweejaarlijks gelopen “moet” worden en de gegroeide verwachtingen van de bij ons bekende 60 ultralopers waren ook dit jaar de ingrediënten voor de 3e JKM over 50 EM.

In de afgelopen jaren werden wij echter ook meer en meer geconfronteerd met sterk toenemende verplichtingen in verband met vergunningen. Het eisenpakket van de vergunningverleners, acht overheidsinstanties (gemeenten, SBB, Landschap Noord Holland, Hoogheemraadschap), doet een groot beroep op vrijwilligers en geschoolde ondersteuners in verband met verkeer en veiligheid. Voor ons zou dit betekenen dat wij 40 vrijwilligers zouden moeten inzetten op een verwacht deelnemersaantal van 60 atleten. Dit jaar is de wedstrijdkalender voor Noordkop Atletiek met een extra loopevenement uitgebreid. Dit zou betekenen dat onze vrijwilligers vlak voor en vlak na de JKM in actie moeten komen. Dat is geen haalbare kaart. Het bestuur geeft voorrang aan deze clubevenementen (ieder goed voor zo’n 400 deelnemers), hetgeen wij respecteren. Vanaf dit jaar zouden we derhalve niet of nauwelijks een beroep meer kunnen doen op onze Noordkop vrijwilligers.

Doordat in 2008 de 100 EM (op initiatief van Hermy Heijmann/Korps Mariniers) geheel over het strand wordt gelopen is besloten de JKM terug te laten keren naar de basis van 12 jaar geleden: 50 en 100 EM beiden geheel over het strand. Dit is de kerngedachte van de memorial.: op de grens van land en water “lopend stilstaan” bij de unieke loperspersoonlijkheid “Jan Knippenberg”.
Naast de bekende voordelen op het gebied van veiligheid en inzet van vrijwilligers bood het besluit om ook de 50 EM geheel (heen en weer) over het strand te laten verlopen een aantal extra winstpunten. Regionaal kan deze opzet mogelijk meer aanspreken, omdat de zeer succesvolle ATB-wedstrijd “Rabo Strandrace” een identiek programma en parcours kent. De JKM kan zich hierdoor onderscheiden van alle nationale en internationale ultralopen en mogelijk andere atleten aanspreken.

Het organisatieteam, bestaande uit 5 hardlopende, gemotiveerde en toegewijde betrokkenen, wilde vanuit deze beginsituatie de JKM 2008 verder organiseren. Het is anders gelopen….

Het organisatieteam kon zich voor deze editie beroepen op een tweetal adviseurs. Dick van der Weide heeft ons als “KNAU-organisatiedeskundige” enorm op weg geholpen door de eerder genoemde beslissingen om te zetten in beleid. Wij zijn hem hier erg dankbaar voor. Een andere bijdrage werd geleverd door Martien Baars. Martien heeft door het formuleren van een uitgangspuntennotitie de weg geopend voor de hernieuwde combinatie van de 50 en 100 EM. Tevens sloeg hij de brug met de “grote tweelingbroer” de Zestig van Texel. Een prestatie van formaat waarvoor wij ook Martien danken. Martien heeft zich echter negatief uitgesproken over de door ons genomen beslissingen t.a.v. parcourskeuze en organisatievorm. Daarnaast hebben wij moeten constateren dat Martien bij een aantal gelegenheden ultralopers, die een belangrijke rol vervullen in de berichtgeving over het ultralopen, heeft geïnformeerd over zijn zienswijze t.a.v. de parcoursverandering bij de JKM 50 EM. De toonzetting van zijn communicatie en zijn handelswijze creëert een platvorm dat uitnodigt tot een ongecontroleerde discussie rond de JKM. In een dergelijke omgeving willen wij niet langer deelnemer zijn. Op deze grondslag kunnen en willen wij als organisatieteam niet langer een ultraloop organiseren die uitgaat van eerder genoemde uitgangspunten en keuzes.

Wij hopen dat Hermy Heijmann en het Korps Mariniers de JKM verder kunnen voortzetten. De JKM is en blijft een unieke loop die refereert aan de essentie van het ultralopen. Martien Baars noemde dit in zijn artikel “waarom ultralopen zo’n ontzettend boeiende sport is” (http://www.ultraned.org/n_item/f3994.php):
De langeafstandsloper in de natuur: dat is het beeld van de meeste landschapslopen waaronder ‘mythische klassiekers’ als de Comrades, de Spartathlon en diverse berg-ultralopen in zowel Europa als in de USA (de 100 mijl trail races). ‘Lopen is geen sport maar een manier van reizen’.

Peter ter Burg, namens het organisatieteam Jan Knippenberg Memorial / SV Noordkop Atletiek
(p.terburg provider versatel.nl) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]