Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van December 2007
 
O jee, daar gaan we weer, zal menig ware ultraloper bij de kop van dit artikel denken. Het laatste bericht over Martin Mes verscheen op Ultraned op 1 december 2004, ’Marathon Alanya in plaats van Kaapstad-A’dam’ en daarna hadden we jaren rust aan het Nederlandse ‘Garside’ front. Tot plotseling dit jaar mei de oudste broer uit de familie Mes een boekje open deed en ook de dochter van Martin Mes een bericht op het Forum plaatste dat een beeld van vader schetste. Reden voor Martin Mes om weer actief Ultraned te gaan bestoken met mails en telefoontjes. Hieronder het relaas van Tom Hendriks (de technische provider van Ultraned).

=====================

Het is al weer geruime tijd geleden dat onze wereldkampioen ultralopen van zich liet horen, maar onlangs had ik het genoegen Martin Mes aan de telefoon te hebben. Jammer genoeg niet om te melden dat hij een tocht ging ondernemen, maar om mij te bewegen de artikelen die destijds op Ultraned zijn verschenen te verwijderen. Voor de lezer die er vers in duikt: de heer Mes heeft destijds via allerlei kranten en bladen – lokaal en nationaal - records geclaimd welke alleen in zijn fantasie bestaan. Hiernaast zou de heer Mes door middel van sponsorgelden een sportcentrum voor diabetes-patiënten oprichten.
Het sportcentrum is er nog altijd niet, de stichting waar naar eigen zeggen geen euro – hoewel we toen nog in het gulden tijdperk zaten – op is binnen gekomen bestaat nog steeds hoewel de website van de stichting Holdiarun is nu omgetoverd tot die van de Diabetesclub.

Helaas voor de heer Mes heb ik zijn verzoek afgewezen daar de artikelen in gingen op zijn eigen beweringen, gedaan in publicaties waarvan ik aanvankelijk aannam dat de betreffende journalist wat al te enthousiast de prestaties had neergezet, maar gaandeweg bleek dat de heer Mes zelf verantwoordelijk was voor deze schrijfsels.

Het werd pas echt interessant toen ik op dinsdag 20 november j.l. een verontrust telefoontje ontving van de politie Noord-Holland Noord bureau Stedebroek. Martin Mes had namelijk aangifte gedaan van laster en of smaad en of ik de artikelen even wilde verwijderen. Nou ik dacht het niet! Een uitspraak die uiteraard weer niet in dank werd afgenomen door de bellende agente. Maar waar haalt men de moed vandaan om op het moment dat er een willekeurige burger het bureau binnen komt schuiven met een zielig verhaal, gelijk te adviseren “het strafbare feit” ongedaan te maken door verwijdering. We leven verdorie in Nederland mevrouw, niet in Cuba! En strafbaar feit? Wie beweert dat een stukje op Ultraned een strafbaar feit is, toch niet een opsporings-ambtenaar hoop ik. Wat dat betreft is het komisch dat ik het boek “De gevangene” van Grisham net uit heb, waarin de wanprestaties van de politie en justitie in Ada (USA) treffend beschreven worden.

Wat de heer Mes beweegt om na al die jaren zo’n stennis te maken is mij en anderen een raadsel, zelf claimt hij dat zijn familie eraan kapot gaat, maar dat is moeilijk te geloven gezien de inhoud van de artikeltjes en zeker na vier jaar. Het lijkt meer waarschijnlijk dat er financiële belangen spelen. Een en ander heeft wel het tot gevolg gehad dat een aantal mensen nu met belangstelling de handel en wandel van Martin, Holdiarun en de Diabetesclub volgen.
Het onthullende artikel van broer Jan Mes dat op 2 mei dit jaar op UltraNed verscheen is enige tijd geleden verwijderd op verzoek van de schrijver. Recent is dat tevens gebeurd met het forum bericht dat dochter Daniëlle Mes in reactie op het bericht van haar oom plaatste. Deze items zijn mede verwijderd daar hier mogelijk uitlatingen gedaan worden die mogelijk wel waar maar ook kwetsend kunnen zijn.

Naar aanleiding van de aangifte zijn de teksten van de oude Ultraned-artikelen over Mes nogmaals doorgelezen en hebben wij geen passages gevonden die juridisch niet door de beugel kunnen. Daarbij is het goed om er op te wijzen dat wij zelf indertijd één bewering over Martin Mes hebben gecorrigeerd. Onze uitspraak dat Martin Mes nog nooit aan de start van een Nederlandse ultraloop had gestaan, hebben we moeten herroepen toen later een krantenartikeltje over de Pieterpad-ultraloop opdook. Dat Ultraned-artikel over het Pieter-ROG-pad van 1999 zit nu vastgeknoopt aan de historie-serie over etappelopen (met o.a. Cor Westhuis in de Trans Europa Lauf van 2003) en niet meer aan de serie Martin Mes in 2003/2004 dus geven we die link nog even apart: http://www.ultraned.org/n_item/f2063.php Nog steeds een heel lezenswaardig verhaal.

Tom Hendriks

=====================

Nawoord Martien Baars. De aangifte door Mes kwam eigenlijk op een heel actueel moment want op woensdag 21/11 verschenen berichten in de internet-pers die aangeven dat er een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek zit aan te komen over het al dan niet achteraf verwijderen van informatie over personen op internet-sites. De zaak gaat over een persoon die last heeft van uitspraken gedaan in een interview in zijn studententijd, wat hem in zijn latere loopbaan blijft achtervolgen. De uitspraak ten gunste van de webbeheerders zal natuurlijk jurisprudentie gaan vormen voor tal van vergelijkbare conflicten over het al dan niet moeten aanpassen of verwijderen van bestaande artikelen op het net. Dit zijn de relevante bronnen:
Moeten de media kunnen vergeten? http://www.henkblanken.nl/?p=460
en Opschonen webarchief niet nodig http://planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=898485/sc=f77211

Bij Martin Mes gaat het natuurlijk niet om interviews door Ultraned maar om het commentaar en analyse van de claims die hij indertijd in tal van weekbladen en websites heeft geventileerd. Martin Mes zocht in die jaren zelf zeer actief de publiciteit, op een haast stalkerige manier. Bij wijze van spreken wordt menig redacteur van een hardlooptijdschrift nog wel eens zwetend wakker als ze dromen dat ze meneer Mes weer aan de lijn hebben.

Uit contacten met de familie kwamen interessante zaken aan de orde. Op hardloopgebied is het volgende vermeldenswaard. Toen Martin Mes in 1999 rondbazuinde dat hij de Marathon van Amsterdam ging lopen, was een familielid nieuwsgierig hoe hij dat voor elkaar ging boksen - Martin Mes is nooit onder de 100 km licht geweest - en besloot te gaan kijken. Martin loste het echt ‘Double Dutch’ op, hij liep niet verder dan de Utrechtse brug want daar stond zijn vrouw te wachten, met fiets, en vervolgens peddelde Martin naar het huis van vader Mes in centrum Amsterdam. Na wat op verhaal gekomen te zijn, hield Martin in alle gezelligheid de tijd wel goed in de gaten en stapte op het juiste moment weer naar buiten om zich bij de snelle lopers te voegen om de laatste loodjes af te leggen. Gevolg, een mooie 2.49.04 waarmee hij de blits dacht te maken als snelste veteraan. Helaas ontbrak registratie van zijn chip of nummer bij de controlepunten onderweg en meneer Mes werd naderhand door de organisatie uit de officiële uitslag verwijderd. 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]