Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van December 2007
 
EVEN OMKIJKEN

Het zal vast wel met oubolligheid of weemoed te maken hebben, maar aan het einde van het jaar krijgen de meeste mensen te maken met heimwee naar de gebeurtenissen die indruk gemaakt hebben. Ook in de loopsport, die niet alleen toekomst maar ook geschiedenis kent. De balans wordt opgemaakt. In hoeveel marathons en ultra’s heb ik scherpe tijden gelopen en die worden dan weer vergeleken met de jaren daarvoor. Het lijf leert steeds beter zorgvuldiger om te gaan met de inspanningen. Minimale verspilling. We koesteren de momenten dat het liep als een fluitje van een cent, maar ook de worstelingen en het pijn lijden. Nee, ellendige momenten zijn het niet, de euforie na afloop, daar doen we het toch voor! De fundamentele vrijheid van het lopen in de natuur, is voor velen een doorbreken van het gestructureerde leven. Op lange afstanden lijken het wilde avonturen, maar altijd was er weer die ingebouwde controle. Dit alles en nog veel meer fraaie, mooie momenten en gevoelens lezen we wekelijks enkele keren in de altijd weer prachtige soms ludieke verslagen, waarin we onze eigen inspanningen zo treffend vinden weergegeven.

Waren het in 2000 nog maar enkele lopers die hun belevenissen aan het papier toevertrouwden, momenteel is van iedere wedstrijd wel een verslag te lezen. Op de site van de Zuiderzeemarathon trof ik alleen al van dit jaar 10 verhalen over de marathonwedstrijd. Er zijn vele tot de verbeelding sprekende en onvergetelijk geïnspireerde columns geschreven. Deze schat aan loopbewustzijn en overdracht aan de nog vooral prille beginneling heeft de laatste jaren 3 formidabele en kwalitatief hoogstaande boeken opgeleverd, wat we in mijn ogen gerust vakliteratuur mogen noemen. De 2 ultraloper websites zijn mede daardoor een succes geworden. Nieuwsgierig klikte we de forumbijdragen aan of er weer mooiere of interessantere discussie antwoorden waren geplaatst. Er wordt ook steeds meer voor goede doelen gelopen. Als ik me in die lopers verplaats, denk ik dat ze iets terug willen geven van hun eigen passie. De Marathon en Ultracup blijft ieder jaar weer verrassen. Er zijn voor 2008 weer vele nieuwkomers. Ook komen er vele vragen of we hier alsjeblieft mee blijven doorgaan.

Ik heb kort aangegeven dat er in de loop der laatste jaren onze sport niet heeft stilgestaan. De ultrabijeenkomst in Hulshorst van 10 november juich ik van harte toe, elk nieuw initiatief moeten we steunen. De activiteiten van het platform zullen veel meer structuur brengen in de tot nog toe veel te goeder trouw handelende loper, die veelal op zichzelf is aangewezen, zonder professionele achterban. Je moet alles in zijn tijd zien. Als ik in 2000 een verslag schreef werd er over gesproken. We zijn nu jaren verder, met andere mensen, andere meningen en zeker niet onbelangrijk, ze zijn jonger en zitten boordevol energie.

Sorry, dat het zo’n lang verhaal wordt, ik dwaal af. Mijn bedoeling was een stukje aan het einde van dit jaar te schrijven om allen te bedanken die zich zo mateloos en belangeloos, ook dit jaar weer voor onze sport hebben ingezet. We staan er door het jaar niet bij stil wat het betekent voor al die vrijwilligers in verenigingen, organisaties, redacties, wedstrijdbegeleiding, websites begeleiders, om bij hun huiselijk leven en actieve sportbeoefening ook nog vrijwilligerswerk te doen. Ik heb daar diep, heel diep ontzag voor, en ga alsjeblieft door.

Persoonlijk had ik 2007 het liefst willen overslaan. Niet alleen omdat Carla vorige maand van een ongelukkige val een verbrijzelde schouder heeft overgehouden. Op 3e kerstdag is er operatief een nieuwe schouder in geplaatst, waarmee ze weer de oude zal worden. Mijn gezondheidsproblemen begin dit jaar zullen niet verbeteren, d.w.z. dat hardlopen niet meer gaat. Ik wilde langzaam afbouwen, maar het gebeurde abrupt. Ik kan nu wel heel stoer tegen iedereen zeggen dat er nu een nieuwe fase aanbreekt. Maar ach verdomme, dat lopen blijft me boeien. Alles wat de marathon en ultra te maken, de deelnemers, de organisatie, blijven nog deel uitmaken van een fantastische actieve periode. Een droomleven!!!!!!!

Nogmaals iedereen hartelijk bedankt voor zijn inzet,
En een heel fijne jaarwisseling.


Vincent Schoenmakers
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]