Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
24 feb 2020
Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
23 feb 2020
Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2020
* Februari
* 24 feb 2020: Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
* 23 feb 2020: Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Januari 2008
 
Column Prisca Vis: Verdomd je hebt gelijk…de berg beweegt !? -2

Deel 2: Angst
Jan staat op de gang te huilen; zojuist heeft hij ontdekt dat het kopje waaruit hij heeft gedronken, niet was afgewassen. Hij is er helemaal van overtuigd te moeten sterven, omdat de bacteriën zich razendsnel in hem vermenigvuldigen (2).

Marie is angstig, vaak gaat ze plotseling rechtop zitten en kijkt dan angstig om haar heen. Want God had haar namelijk alles in een droom laten zien.
En Marie zegt: “nu is alles verloren, het is te laat”.
Later ligt ze op haar knieën voor haar bed en bijt in haar laken. Ze kijkt me met grote ogen aan en smeekt…:”Help mij”. (3).

Henk: “Als ik uit het raam kijk ben ik bang dat ik naar beneden zal vallen” (4)

Anna ( 80+) probeerde, met duwen en trappen, de gesloten buitendeur open te krijgen. Toen dat niet lukte schreeuwde ze angstig en in paniek om hulp. Ze moest naar buiten, want het was in haar beleving ( weer) WO II , en haar kleine kinderen zaten alleen thuis.
Omdat Anna overlast veroorzaakte voor de andere patiënten, werd ze hardhandig door twee broeders weggesleept. Anna schopte met al haar kracht tegen beide mannen in witte jassen, die probeerden te voorkomen dat zij haar kinderen zou redden.

Piet diende drie jaar als dienstplichtig militair in voormalig Nederlands-Indië. Hij heeft nog steeds nachtmerries over zijn zeer gruwelijke en angstige ervaringen. En hij voelt zich schuldig omdat hij nog leeft en vier van zijn kameraden niet meer. Deze werden gedood en vervolgens afschuwelijk verminkt. Het beeld van zijn verminkte kameraden ziet hij steeds voor zich. ( 5)
Angst is nuttig, omdat angst je helpt je verdedigingsmechanismen te mobiliseren, die voorkomen dat een bedreigende situatie verandert in een traumatische situatie. Maar de ene angst is de andere niet.
Want er zijn veel verschillende soorten angsten en niet alle zijn even nuttig. Zo kan angst bijvoorbeeld ontstaan als bijwerking van bepaalde medicijnen. Enkele andere bekende angsten zijn paniekaanvallen, fobieën, dwangmatige angsten en posttraumatische stress.

Door de tijden heen zijn er verschillende verklaringen waarom mensen angstig zijn en bijvoorbeeld fobieën hebben.
Zo stellen sommigen dat mensen met een spinnenfobie eigenlijk problemen hebben met hun seksuele identificatie en biseksualiteit.
De angst voor vliegtuigen werd door enkelen gezien als angst voor seks, waarbij het vliegtuig symbool staat voor de baarmoeder. Maar er zijn ook anderen die minder kleurrijke verklaringen voor vliegangst geven en denken dat vliegangst te maken heeft met angst voor controleverlies en gezichtsverlies. (6)
Zo zie je maar hoe verklaringen voor angst variëren en veranderen door de jaren heen.

Zo leerden we vroeger bijvoorbeeld ook dat échte mannen niet bang zijn en nooit huilen. In de jaren daarna moest de man bijna veranderen in een spuitende fontein. En tegenwoordig zitten we een beetje tussen die twee uitersten in.
Zelfs échte ultralopers mogen tonen dat ze bang zijn en huilen.
Gelukkig voor ons hebben sommige échte ultralopers over hun angsten geschreven en verteld. En zo weten we dat ook ultralopers wel eens bang zijn.

Zoals Paul Beckers in de Millennium run, waar hij als 1e over de finish kwam: “Op dat moment ben ik een beetje gaan panikeren, heb ik 10 minuten stilgestaan. Ben ik met mijn armen gaan zwaaien en heb ik geprobeerd auto’s te stoppen. Maar die reden natuurlijk allemaal door. Wie stopt er nou voor zo’n zwaaiende dwaas, in het midden van oudejaarsnacht? Daar krijg je toch schrik van” (7).

Ook Henk Geilen had angstige momenten in de Ardennen: “Ik had nog nachtmerries van vorig jaar. Maar nu ik er weer stond bleek de werkelijkheid niet minder gruwelijk. “(8)

Ron Teunissen was zenuwachtig geweest, daar op die binnenplaats, voor de start van de Jan Knippenberg Memorial van 100 EM in 1996, die hij overigens zou winnen.Hij had zich een beetje in een hoekje verscholen, terwijl de andere lopers met elkaar stonden te praten. Hij had de benen losgeschud en afwezig met deze of gene gepraat. De onzekerheid was in zijn ogen te lezen (9).

Angelika Castaneda heeft al vaker Badwater gelopen, maar toch zei ze : “Ik ben ontzettend bang, het onbekende overwinnen, zal ik slagen of falen”..…”Ik ben bang, vooral voor de hallucinaties. Het slechts heb ik het hier altijd tussen twee en vier uur ’s nachts “(10).


Ook wel eens bang geweest ?


And I don't know why
Why do we keep holding on

I don't know why
Pretending to be oh so strong

Oh why
Is there something I don't know
Or something very wrong, with you and me

Phil Collins (1)

Bron:
Foto: Mark de Boer en Prisca Vis o.a. Fotograaf: Frits Prinzen.
1) Tekst : That’s just the way it is, door Phil Collins
2) Ver-Dwalen is menselijk, (1983) door K.Doenert en U. Plug , Stafleu, Alphen ad Rijn
3) Psychiatrie (1997), Reedijk J.S.,de Tijdstroom, Lochem
4) Psychische stoornissen en bijbelse zielszorg, (1995)S. Pfeifer, Groen, Leiden
5) Eens een veteraan, altijd een veteraan ? groepstherapie bij Indie-veteranen, A.A. Oostveen. Stichting Centrum 45.
6) Angst, fobieen en dwang. (1989). Prof P.M.G.Emmelkamp, T.K. Bouman en H.A.Scholing. Van Loghum Slaterus. Deventer
7) De weg kwijt bij de zwarte sloot, door Rolf Bos in Volkskrant 3 jan 2000. in mini serie door Martien Baars, op 30 januari 2004
8) Henk Geilen, 26 november 2007, ultraned. Olne-Spa-Olne: Een echte uitdaging als jubileumscadeau
9) Op de grens van land zee en lucht, art door Rolf Bos, Volkskrant 28 mei 1996 en op ultraned ,in mini serie door Martien Baars, op 15 december 2003
10) Angelika Castaneda in “Verdomd je hebt gelijk, de berg beweegt!”, runner’s world september 1999, door Kees Kooman.
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]