Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
* 26 jan 2000: Marathon en Ultra Cup, en ander kalendernieuws
* 8 jan 2000: Dutch Fat Ass Fifty gewonnen door Belg Geert Breynaerts
* 6 jan 2000: Op 19 februari 2000 kunnen ultralopers in Zolder racen.
* 3 jan 2000: Het wordt druk op de 6 uren van Stein (L) op12 maart 2000
* 1 jan 2000: Millenniumrun was LIVE op UltraNed
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Maart 2008
 
Erwin van Diemen en Arjan vd Berg in de JKM 2008

Morgenavond om tien uur starten bij AV Fortuna in Vlaardingen 24 atleten aan de Jan Knippenberg Memorial, een 100 mijl (161 km) lange ultraloop langs de kust van Hoek van Holland naar Den Helder. De weersvoorspellingen zijn slecht en de vraag is dan ook hoeveel lopers uiteindelijk de nachtelijke tocht naar Den Helder weten te volbrengen.

Twee van de lopers komen uit onze regio, Arjan van den Berg uit Delft en Erwin van Diemen uit Zwijndrecht. Ik sprak de beide lopers over hun motivatie en voorbereiding.
Wat is jullie motivatie om mee te doen?

Arjan: “Als 20 jarige gold ik als een veelbelovend talent. Mijn trainer bij AV40 in Delft had bedacht dat ik mits voldoende getraind en begeleid wel de nationale top op de 400 meter kon halen. Dat vond ik best spannend en daar dacht ik volop over na als ik op zondagochtend om zes uur de deur uitliep voor een lsd van 6 uur, Delft, Zoetermeer, Zevenhuizen, Rottemeren, Hillegersberg, Vlaardingen, Maasluis en weer terug naar Delft. In het eerste uur van zo’n training dacht ik nog wel aan een 400 in vijfenveertig seconden, maar na twee uur droomde ik dat de Kenianen af moesten haken en ik de Marathon van Boston op mijn naam schreef.
Mijn training was te lang voor zo’n fantasie en al snel droomde ik van niet bestaande wedstrijden, waarvan er een zelfs helemaal van Hoek van Holland liep. Let wel, ik had nog nooit van Knip of Teunisse gehoord. Wel wist ik dat ik zo’n tocht nooit kon maken, het was eenvoudigweg te zwaar.
Enige tijd later liep ik als 23-jarige de 100 kilometer in Winschoten, hetgeen een definitieve breuk met m’n trainer betekende. Die tocht bevestigde mij wel dat ik nog veel te jong was voor zulk werk. Noodgedwongen heb ik het hardlopen er aan moeten geven. In later jaren leerde ik dat er werkelijk mensen waren die deze tocht liepen en na de dood van Knip zelfs als “wedstrijd”. Drie jaar geleden ben ik weer gaan hardlopen en ik heb mijzelf beloofd dat ik bij de eerste gelegenheid die ik krijg de JKM ga lopen. Als het lukt ga ik dus een droom waarmaken.”

Ook Erwin van Diemen wil die droom om naar Den Helder verwezenlijken.
Erwin: “Ik kan me herinneren dat ik jaren geleden bij Hoek van Holland stond en richting Den Haag keek met de gedachten hoe het zou zijn om de gehele kust af te lopen. Die kans ga ik nu nemen.”

Op grond van welke prestatie(s) zijn jullie toegelaten?
Erwin: “In 2006 liep ik in Winschoten de 100 kilometer in 8.50 uur.” De toelatingseis om mee te mogen lopen is door de organisatie gesteld op 9.30 uur.

Dat die gelukkig niet al te streng werd gehanteerd blijkt onder andere uit het verhaal van Arjan:
“Na twee ernstig mislukte pogingen om een 100km in 9.30 te lopen heb ik mij uiteindelijk pas 6 weken geleden geplaatst tijdens de 100 km van Kiel in Duitsland. Eigenlijk heb ik de limiet zelfs niet gehaald omdat in de laatste 25 km tot tweemaal toe een kanaal moest worden overgestoken met een pont, hetgeen twee maal een kwartier verlies op leverde. Ik kwam uiteindelijk aan 9.38 en de JKM organisatie heeft me gematst. ”

Hoe hebben jullie je voorbereid?
Erwin: “Qua kilometers zit ik maximaal rond de 100-120. Veel kilometers in rustig tempo elf a twaalf kilometer per uur. Een keer per week lange tempotraining en een keer per week lange duurloop van veertig, vijftig kilometer.
Ik kan me in de Randstad niet toe zetten om meer kilometers te maken in oninspirerende omgeving. Belangrijker vind ik om me mentaal voor te bereiden. Ik ben van te voren bezig hoe ik met de moeilijke momenten omga. Negatieve gedachten omzetten in positieve. De afstand als vriend omarmen.”

Ook Arjan’s weekgemiddelde lag rond de honderd kilometer al ging het minder gemakkelijk dan bij Erwin.
Arjan: “Mijn voorbereiding is knudde geweest. Ik heb teveel moeten investeren om mij sowieso te kwalificeren en heb daarmee teveel hersteltijd nodig gehad waardoor ik slechts mijn basisloopjes van tien kilometer per dag gedaan heb. Die loopjes gingen dan wel op verschillende manieren. Daarnaast een lange langzame duurloop per week van vier uur over het strand met Guus van Veen of Wim Bart Knol. Dat heet dan lsd maar ik moet toegeven dat er flink doorgelopen wordt bij die gelegenheden.”

Wat verwacht je van de JKM?
“Veel lijden”, zegt Erwin, “en strompelend de finish halen, met momenten van euforie als je lichaam en geest een aanval van vermoeidheid afslaat. Het dromen over de tocht is leuker dan de werkelijkheid, genieten van de omgeving en strijd. Naarmate de kilometers voorbij gaan ben ik dat wel kwijt. De weersverwachting ziende wordt er een extra beroep gedaan op de lichamelijke en mentale weerstand. Finishen is het hoofddoel voor mij, de verwachte eindtijd hou ik voor mezelf (deel van mijn droom)…
Arjan: “De afgelopen twee weken heb ik de weersvoorspelling nauw gevolgd en het wordt echt een barre tocht, windkracht zes tegen, temperatuur rond het vriespunt en negentig procent kans op sneeuw, hagel of regen. Daar verheug ik mij wel op. Ik ben op zich wel een slecht weer loper en het voegt wel wat toe.”
Ik hoop wel dat de omstandigheden binnen het toelaatbare blijven, want als het afgeblazen wordt dan kun je me in tranen wegdragen. Omdat er een kwalificatie-eis voor deelname geldt, betekent dat meteen dat bijna iedereen winstkans heeft. Maar gelet op de historie van de tocht lijkt het mij dat iedereen zich waarschijnlijk alleen maar op “uitlopen” zal richten want dat zal al moeilijk genoeg worden.”

Wat is het volgende grote(re?) doel?
Erwin: “Ik ben alleen bezig met de eerstkomende wedstrijd, daarna neem ik ruim de tijd om me tot een nieuwe uitdaging te laten inspireren.”
Arjan: “Eigenlijk komt deze JKM nog te vroeg voor mij. Ik heb nog te weinig trainingsjaren achter de rug. Na de JKM zal ik afhankelijk van mijn herstel weer beginnen met een marathontraining op weg naar de marathon van Leiden en daarna de Twaalf Uur van Den Haag. Gewoon veel langzame omvang maken en proberen een vaste basissnelheid te behouden. Uiteindelijk wil ik binnen een paar jaar de Spartathlon aanvallen.”

(c) Mark de Boer
http://www.rotterdamroadrunners.nl 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]