Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
Nieuws in 2020
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
* December
* November
* Oktober
* September
* 30 sep 2008: Trans Gaule loopster Lu Chiu terug in Taiwan
* 27 sep 2008: Scott Jurek wint zijn 3e Spartathlon op rij
* 26 sep 2008: Spartathlon 2008: halverwege nog 5 Nederlanders
* 24 sep 2008: Self Transcendence 6 uur met onverhard parcours van 1678 m
* 24 sep 2008: Stand Marathon- & Ultracup 2008 na Hilvarenbeek en Prijzengeld 2008
* 21 sep 2008: Lopers uit de Benelux in de Spartathlon 2008
* 20 sep 2008: Boekpresentatie Han Frenken op YouTube
* 20 sep 2008: Winschoten revisited - 13 september 2008
* 16 sep 2008: De Nederlandse ultrakalender 2009: een eerste overzicht
* 16 sep 2008: De Zuiderzee Marathon terug naar de basis
* 16 sep 2008: Het Mooiste Moment van de 100 van Winschoten
* 15 sep 2008: Daniel Oralek (CZE) verovert RUN Winschoten
* 15 sep 2008: Ida Verduin loopt nieuw Nederlands record 100 km
* 11 sep 2008: Nederlands record 100 km vrouwen had 8.22.10 kunnen zijn
* 11 sep 2008: Mike Newton, een ijzersterke winnaar (Run ’78)
* 10 sep 2008: Meer, Maas en Waal
* 9 sep 2008: Stand Marathon- & Ultracup 2008 na Haarlemmermeer
* 8 sep 2008: UTMB 2008: de blik van de verslaggever
* 7 sep 2008: De Europese, Nederlandse en RUN-parcours-records 100 km
* 6 sep 2008: Nieuw: Herfstmarathon 3-daagse in Spier
* 4 sep 2008: Persbericht 33e editie RUN Winschoten
* 3 sep 2008: Boekpresentatie Marathonvariaties Han Frenken
* 2 sep 2008: Nieuwe leden Raad van Beheer Marathon & UltraCup gevraagd
* 1 sep 2008: Monnikentocht 50 km naar ieders tevredenheid
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van September 2008
 
Door Mark de Boer
Bron: Losse Veter, 7 september 2008

Er zijn van die wedstrijden die je gelopen wilt hebben. Ook ik heb zo’n lijstje. Niet zo lang want alhoewel dromen leuk is, werkt uitkijken naar doelen die werkelijkheid kunnen worden erg motiverend. De Comrades in Zuid-Afrika staat op mijn lijstje onvervulde wensen. En sinds dit weekend ook de North Face Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). Ik heb de afgelopen week enkele stukjes hierover mogen schrijven op Losse Veter. De sponsor van de organisatie heeft diverse media gevraagd om verslag te komen doen van deze bijzondere loop in de Alpen. Als één van de twee Nederlandse media mocht ik, voor Losse Veter, verslag doen vanuit Chamonix. En als onbezoldigd stukjesschrijver was dit een buitenkansje.

De UTMB is misschien wel de zwaarste ultratrail van Europa. Met ruim tweeduizend deelnemers ook een van de populairste. De wedstrijd gaat over 166 kilometer, heeft meer dan negenduizend positieve hoogtemeters en gaat om de Mont Blanc heen. Dat het uitzicht op het bergmassief met de hoogste bergen van Europa indrukwekkend is, daar ben ik nog steeds niet over uitgepraat. De route voert vanuit het Franse Chamonix tegen de klok in rondom de Mont Blanc naar Italië en terug via Zwitserland.

Het was mooi weer die vrijdag. Dawa Sherpa, één van Europa’s populairste ultratraillopers gaf van te voren aan dat het weer de grootste tegenstander zou zijn. De zon scheen in ieder geval uitbundig en de eeuwige sneeuw op de toppen gaf zowat licht om even over zessen, vrijdagmiddag.

De lopers hadden zich verzameld voor het kerkje in het midden van het skidorp. Vooraan de toppers en daarachter het grote veld met lopers. Velen namen nog afscheid van hun geliefde, maakten foto’s en strikten nog een keer de veters. Een van de deelnemers die ik tegen het lijf liep was onze landgenoot Gideon Zadoks. Ook hij stond tussen de menigte afscheid te nemen van zijn vrouw. Uitlopen was zijn doel, en als het even kon toch rond de 32 uur had hij berekend.

Even voor half zeven klonken de klanken van de welbekende verovering van het paradijs van de Griekse multi-instrumentalist Vangelis. Een toepasselijker lied bestaat niet voor zo’n barre tocht door een mooi stukje Europa.
De lopers waren onderweg, de verzamelde pers werd naar een touringcar geleid en naar Saint-Gervais gebracht om de lopers op het 21 kilometerpunt te zien doorkomen. Het beheerste lopen van de snelle mannen was prachtig om te zien, energiesparen was het devies. De snelheid zat er aardig in, de atleten kwamen net bergaf lopen. Het was onmogelijk goed in te schatten wie wie was. Natuurlijk, karakteristieke lopers als Dawa Sherpa, de oude Marco Olmo en de snelle Britse vrouw Elisabeth Hawker pikte ik er zo tussen uit. Maar wie waren de anderen in de kopgroep. De nummers op de borst waren moeilijk te herkennen in het voorbijgaan.

De zon verdween achter de bergen en de eerste hoofdlampen werden aangezet. Onder gejuich en geklingel van koebellen ging het grote peloton de eerste nacht in.
Het volgende punt waar ik de lopers kon aanschouwen was Notre Dame de la Gorge. Vanaf het kerkje stonden vele mensen langs de route met brandende fakkels en lampions. De eerste loper die het houten bruggetje voor de Onze Lieve Vrouwe passeerde was een voor iedereen onbekende. Het was niet de winnaar van de laatste twee edities, de nu zestigjarige Olmo, het was niet de legendarisch Amerikaan Scott Jurek, of de Nepalees Dawa.

Later werd duidelijk dat het de benjamin in het gezelschap was, de twintigjarige Spanjaard Kilian Jornet. Dat die Jornet niet zomaar uit de lucht is komen vallen bleek wel uit zijn c.v. De student aan de sportacademie in het Franse Fort Romeu is meerdere malen wereldkampioen in het ski-mountaineering bij de junioren geweest en heeft ook het wereldrecord verticaal omhoog skiën! Een duursporter pur sang dus. Hij begon met vijf minuten voorsprong op Dawa Sherpa op de klim. Doordat het veld al een beetje uit elkaar raakte werd het makkelijker om de lopers te onderscheiden. Mede met de hulp van de omstanders kreeg ik een goed beeld van de voorste lopers. Scott Jurek passeerde net achter Elisabeth Hawker op de twaalfde plaats. Die twee stonden op mijn lijstje van de grote favorieten.

Het lint van hoofdlampjes ging bergop, op weg naar Col de Bonhomme, 2479 meter. De eerste serieuze klim. De vorige klim was tenslotte maar tot net onder de achttienhonderd meter.
De volgende doorkomst die we zouden bezoeken was bij de verzorgingspost op Col Checrouit. De post was bij een Italiaanse berghut. Om daar te komen mochten we een nachtwandeling maken van ongeveer een uur. Stevig doorstappend kon ik mijn energie van enkele dagen niet hardlopen eindelijk kwijt. Bij de hut, in het licht van een schijnwerper stonden enkele schaars geklede dames te dansen op een exotisch muziekje. Een aparte ervaring boven op een berg. Iedereen was in afwachting op de eerste lopers. Navraag leerde echter dat het nog wel ruim een uur kon duren voordat de eerste, en dat was nog steeds Jornet, door zou komen. Het was ondertussen al ruim na enen, en het vervolg van het programma was om zes uur ’s ochtend. Ik geloofde het wel, en besloot een bed op te zoeken. Tijdens de nachtelijke treinreis van Rotterdam naar Chamonix had ik ook slechts drie uurtjes geslapen en met het idee dat het er nu ook maar drie zouden zijn was de keus vlot gemaakt. Dat het erg koud kan worden op een berg werd mij weer eens duidelijk, twee dekens waren halverwege de nacht niet genoeg om comfortabel wat slaap mee te pakken.

Om zeven uur werd het licht. De dansende dames waren nog niet uitgedanst en de enkele van de passerende lopers lieten zich verleiden tot enkele pasjes op de maat van de muziek.
Veel zagen er nog opvallend fris en monter uit. De bidons werden bijgevuld, er werd wat koek gegeten, cola gedronken en weg waren ze weer. Toch zag je her en der lopers met pijntjes verschijnen. Trekkebenend kwamen ze weer op gang.

Ik vertrok tegen de route in naar Lac Combal. Tijdens die wandeling genoot ik van de zon die opkwam en de Galcier du Brenva deed oplichten, maar ik vroeg mij af of veel van de lopers zien hoe mooi de natuur hier is. Velen zullen het niet zien, die hebben alle concentratie nodig in de afdaling. De eerste lopers moeten het gedonder van de lawine die vannacht van de gletsjer is komen rollen gehoord hebben. Nu leek alles rustig. Stuk voor stuk kwamen de lopers aan. Opvallend was dat er hardlopende groepjes en wandelende groepjes zijn. De keuze om te gaan wandelen of te gaan lopen is blijkbaar besmettelijk.

Toch waren er lopers wie wel opviel hoe overweldigend het hier is. Eentje probeerde een foto van zichzelf te maken met de sneeuw op de achtergrond. Toen ik aanbood om de foto te maken was hij mij dankbaar. Althans, dat begreep ik uit zijn Spaans. Direct daarna kwam een volgende loper aan met zijn toestel. Of ik er ook eentje van hem wilde maken.
De Spanjaard vervolgde zijn weg over de smalle paadjes. Technisch liep hij prachtig, landend op zijn voorvoeten wist hij in de afdaling zijn snelheid optimaal te benutten, de rollende steentjes en uitstekende keien te spijt. Soms maakte hij zelfs een sprongetje. Anderen zag je angstvallig afdalen, remmend op hun hielen en steun zoekend met de stokken.

Dankzij de namen en landenvlaggetjes op de startnummers was het mogelijk om de lopers in hun eigen taal en met hun voornaam aan te moedigen. Vaak zag je de grimassen van vermoeidheid even verdwijnen en glimlachten ze een bedankje. De lopers waren nog gekleed in een lange broek. Het was een bont gezicht met de jackjes, de petjes en de hoofdlamp. Aan de rugzak hing vaak een bidon, soms een foto en af en toe een teddybeer.

Lees verder op http://www.themazecorporation.net/lv/?p=11144

Deel 1 - 25 augustus, over de UTMB van Wouter Hamelinck in 2007 http://www.themazecorporation.net/lv/?p=10679

Deel 2 - 27 augustus, over de eerste editie van de UTMB met Tom Hendriks in 2003 http://www.themazecorporation.net/lv/?p=10795

Deel 3 - 28 augustus, over de UTMB van 2005 en 2006, door Ton Peters http://www.themazecorporation.net/lv/?p=10865

Deel 4 - 31 augustus, wedstrijdverslag UTMB 2008 http://www.themazecorporation.net/lv/?p=11002

Deel 5 - 7 september, sfeerverslag UTMB 2008 http://www.themazecorporation.net/lv/?p=11144

Een overzicht van de door Mark de Boer genomen UTMB-foto’s: http://picasaweb.google.nl/RunningNu/UTMB2008#

De officiële website http://www.ultratrailmb.com/accueil.php met alle uitslagen: http://live.ultratrailmb.com/index.php

Weblog Kilian Jornet: http://kilianjornet.blogspot.com/

Weblog Wouter Hamelinck: http://blog.ptityeti.be

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]