Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Februari 2009
 
Gestimuleerd door de krantenberichten over Ria Buiten en Cor Westhuis (zie http://www.ultraned.org/n_item/f4526.php), heeft UltraNed ook de andere deelnemers aan de Trans Europe Footrace om de stand van zaken gevraagd.

We beginnen met de antwoorden van Ubel Dijk, Drachten, lid van SV Friesland en de Nederlands Kampioen 24 uur van 2005 (zie http://www.ultraned.org/v_item/f2874.php ).

Gaat de voorbereiding naar wens?
Behalve dat ik me ruim twee jaar geleden heb ingeschreven, en onlangs de vliegreis naar Bari heb geboekt, is er verder qua voorbereiding nog niet veel gebeurd. Na de Spartathlon 2008 (zie http://www.ultraned.org/v_item/f4409.php) niet zo veel meer gelopen, druk op het werk, geen zin te om lopen en geschaatst, oa. op de Weissensee. Op de Weissensee besefte ik dat de TE wel erg snel dichterbij komt. Na vijf valpartijen besluit ik dat het verstandiger is om te stoppen zonder gebroken ledematen en stap ik na 100 kilometer van het ijs. De loopvoorbereiding begint hiermee op 12 februari…..

Wat is/was je ultieme test?
Een ultieme test is er niet. Het is de ervaring opgedaan tijdens de Zesdaagsen van Erkrath in 2004 en 2005, de Deutschlandlauf 2005, het Pieter-ROG-pad 2006 en 2007 en het Rondje Nederland 2008 (het Pieter-ROG-pad Plus), die ik mee neem. En dan vooral de dagen dat het slecht ging neem ik mee als referentie. Ter voorbereiding of beter gezegd ter afleiding nog een weekendje met 70 km Limburg Zwaarste op 21 maart a.s.

Heb je eigen begeleiding?
Tijdens de loop is persoonlijke begeleiding uitgesloten. Voor het overige gaat Anneke mee ter ondersteuning van Jenni en mij.

Waar denk je het meest van te genieten?
Het ontmoeten van oude en nieuwe kennissen, de uren voor en na het lopen en natuurlijk het lopen door onbekende gebieden.

Waar zie je het meest tegen op?
De week voor de start, wat moet er mee, blijf ik gezond……

Wat is je doel? Een goede klassering of simpelweg de Noordkaap halen?
Voor een goede klassering moet ik eerst finishen dus…..

Heb je ooit spijt dat je ingeschreven hebt? Of dank je nog elke dag dat je het aangedurfd hebt om je op tijd in te schrijven?
Bij voorbaat weet je natuurlijk dat het een zware klus wordt. De reden van mijn inschrijving is simpel, ik wil alles meemaken op ultragebied: 100 km, 12 uur, 120 van Texel, JKM, 24 uur, Pieterpad, Deutschlandlauf, Rondje Nederland, 6-daagse, Spartathlon en nu de TE. Tijdens de TE hoop ik de 100.000 kilometergrens te passeren! En na de TE? Nog geen idee ....

Hebben jullie als 7 Nederlanders ook veel onderlinge contacten?
Behalve met Jenni is er momenteel geen contact met de rest. Cor heb ik afgelopen jaar met de Ronde van Nederland gesproken.

Ubel Dijk
(ubeldijk provider wxs.nl)

- - - - - - -

Lopen is reizen, mooier is er niet
Jenni de Groot van start in Trans Europe Footrace


Leeuwarder Courant, februari 2009

Door Peter van der Meeren

De een besteedt zijn vakantiegeld aan een strandvakantie, cruise of safari. Er zijn ook mensen die €6000 betalen om vervolgens in 64 dagen 4489 kilometer te gaan hardlopen tussen het Zuid-Italiaanse Bari en de Noordkaap. Jenni de Groot (46) uit Leeuwarden is een van hen. ,,Lopen is voor mij net als tanden poetsen. Het hoort er gewoon bij.

IJsberen
Vierenveertighonderdnegenentachtig kilometer. Hardlopen. In vierenzestig dagen. Per dag gemiddeld zeventig kilometer. Dat is de tweede Trans Europe Footrace in een notendop. De eerste editie, zes jaar geleden, was nóg zwaarder. In negen weken werd tussen Lissabon en Moskou vijfduizendéénenzestig kilometer afgelegd. Het zijn duizelingwekkende cijfers, beangstigend bijna. ,,Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit waanzinnig vinden”, zegt Jenni de Groot. En of het gezond is om in twee maanden gemiddeld zon anderhalve marathon per dag te hardlopen? ,,Ik zie het niet als ongezond, absoluut niet. Ik kom natuurlijk ook niet ongetraind aan de start”. Jenni de Groot, die een 32-urige baan heeft als gespecialiseerd verpleegkundige, traint vijf of zes dagen per week. In zeven dagen wil de ultraloopster minstens honderd kilometer afleggen. Speciale trainingschemas heeft ze niet. ,,De ene keer heb ik zin aan een ‘snelle tien; de andere dag ga ik lekker een paar uurtjes op pad. Water en koekjes mee, geen slaaf van mijn horloge.” Soms in vorm, soms wat minder, maar altijd met oog voor de natuur. ,,Eén keer een roerdomp gezien, machtig”. Onvergetelijk was ook de marathon op Spitsbergen, in 2000. ,,De dag voor de start nog een sneeuwstorm,in juni nota bene. Op de dag zelf heerlijk weer. Om de drie kilometer stonden mensen van de organisatie met geweren, om ijsberen af te schrikken. Dertig deelnemers uit dertien landen. Anneke en ik waren de enige vrouwen; ik liep met 3,41 een persoonlijk record.”

Anneke Kuiper
Anneke is Anneke Kuiper, de partner van Jenni de Groot. De twee leerden elkaar eind jaren tachtig kennen bij een trimclub. De 56-jarige Kuiper volbracht acht marathons alvorens ze in 2002 last kreeg van een hardnekkige blessure. ,,Anneke weet wat voor impact deze sport heeft”, zegt De Groot. ,,Dat is ontzettend belangrijk, want als het thuisfront niet achter je staat, wordt het moeilijk.” Kuiper steunt haar partner waar mogelijk. Zij zal Bari-Noordkaap daarom ook in 64 dagen afleggen. Per fiets, tegen betaling van €2000. ,,Eten en drinken in de gaten houden, een praatje met Jenni maken en op de juiste momenten stil zijn of een stuk vooruit fietsen.” De Groot: ,,Ik mag graag alleen lopen. Nadenken. Soms evalueer ik de werkdag, soms heb ik geen gedachten en ben ik volledig in balans met mijn lichaam. Of ik heb zin aan muziek. Enigma, Dire Straits, klassiek, barok. Dan krijg ik vleugeltjes.”
Jenni de Groot - 1.64 meter, 58 kilo - is sinds vier jaar in de ban van het ultralopen. ,,Ik doe het intensief, maar dit is niet het enige. Nadat ik getraind heb, is er het gewone leven. De sociale contacten zitten soms wat in de knel, maar voor het overige niets bijzonders.”

Wedstrijden
”Anneke en ik eten altijd heerlijk, niet al te vet. En als we zin hebben in een wijntje, nemen we een wijntje. Lopen is voor mij net als tanden poetsen. Het hoort er bij.” Ze telt haar zegeningen. ,,Ik klop het meteen af, maar ik ben eigenlijk nooit ziek of geblesseerd. Fysiek best wel sterk ja.” Daarbij komt een ijzersterke discipline. ,,Die moet je hebben. Als ik honderd kilometer moet trainen, train ik honderd kilometer. Ik ben daar heel perfectionistisch in, ik sla nooit een training over. Wat dat betreft ben ik blij dat december en januari voorbij zijn. Dat zijn mijn kwakkelmaanden. Als ik thuiskom van het werk is het al donker, niks aan.”
De erelijst van Jenni de Groot mag gezien worden, maar ze loopt er niet mee te koop. ,,Echt waar: het liefst loop ik in de anonimiteit. Maar mooie dingen om te doen zijn vaak gekoppeld aan wedstrijden en dan kom je soms in de schijnwerpers.” Zoals vorig jaar, toen De Groot Nederlands kampioen 24-uurlopen werd. Na een etmaal had ze 204 kilometer afgelegd. In 2007 had ze als lid van de nationale selectie aan het WK meegedaan. In Canada kwam De Groot tot 196 kilometer. Ultralopers zoeken voortdurend uitdagingen. Zo ook Jenni de Groot, die zich na diverse marathons (van Boston tot Diever) in 2008 waagde aan een eenmalig Rondje Nederland. Die vijftien dagen met 1079 kilometer hardlopen (inclusief het Pieterpad met zeven etappes tussen Maastricht en Pieterburen) staat inmiddels op haar palmares. Saai, maar niet minder zwaar, waren de eendaagse wedstrijden over 100 kilometer in Winschoten.

Lees verder op http://www.dehardloopkrant.com/artikel.php?date=2009-02-21%2010:29&id=Lopen%20is%20reizen,%20mooier%20is%20er%20niet
Voor leden: http://www.dehardloopkrant.com/show_artikel.php?id=21557 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]