Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Maart 2009
 
De Gelderlander, vrijdag 16 januari, p.22

Krachttoer van 108 marathons in 64 dagen

Door Henk Baltussen


Een hardloopwedstrijd van 108 marathons in 64 dagen. Hersenspinsels? Nee hoor, het bestaat: de TransEurope Footrace 2009 van 4458 kilometer lengte. Theo Kuijpers en Jan Nabuurs doen mee. “Gekkenwerk? Daar reageer ik al niet meer op.”

Gemiddeld elke dag 70 kilometer hardlopen op rij zonder een enkele rustdag. Westerbekenaar Theo Kuijpers praat over de TransEurope Footrace alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Och, ik ben er al zo lang mee bezig. Drie jaar terug heb ik me al opgegeven. Dan wordt het automatisch een deel van je leven. Of het gekkenwerk is? Daar reageer ik al niet meer op. Het is me al zo vaak gevraagd. Al tien jaar loop ik met het idee rond. Nu gaat het gebeuren. Echt een fantastisch gevoel.”

Kuijpers (62) is een ultraloper. Dat wil zeggen dat hij regelmatig wedstrijden loopt langer dan 41 kilometer en 195 meter, de marathonafstand. Dat doet ook Jan Nabuurs, die samen met Kuijpers op 19 april in het Zuid-Italiaanse Bari van start gaat, om op 21 juni bij de Noordkaap te finishen.

De 46-jarige Nabuurs uit Stevensbeek weet niet goed waar hij aan begint. “Ik heb ultrawedstrijden in Frankrijk en Duitsland gelopen. Die duurden een dag of achttien en waren 1200 kilometer lang. Die heb ik uitgelopen. Maar dit is natuurlijk andere koek. Je kunt er eigenlijk niet gericht op trainen. Ik loop gewoon wekelijks mijn 150 kilometer en probeer dat op te voeren naar 300 kilometer.”

Onwaarschijnlijke getallen die komende lente hun vertaling moeten vinden in een bovenaardse prestatie. Nee, begeleiding vooraf hebben Kuijpers en Nabuurs niet. Ze weten ook niet goed wat dat kan toevoegen. De twee kennen hun lichaam van haver tot gort, hebben geen behoefte aan ingewikkelde sportdiëten en dure fysiotherapeuten. Daar komt bij dat de onderneming sowieso een aanslag op hun portemonnee is. Het inschrijfgeld is 6.000 euro per persoon. “Sommigen gaan voor dat geld enkele weken aan het strand liggen”, zegt Kuijpers. “Wij doen er wat anders mee. Je moet niet vergeten dat je ruim twee maanden van huis bent. Je moet slapen, eten, er zijn constant een dokter en verpleegkundigen aanwezig en de organisatiekosten zijn niet mis. Jarenlang zijn mensen bezig om etappeplaatsen en slaapplaatsen te regelen en de route uit te zetten.”

De in totaal 66 deelnemers uit de hele wereld (13 vrouwen en 53 mannen) slapen voornamelijk in sportzaaltjes, doen zelf de was en maken elke dag eigenhandig hun drankjes klaar die ze onderweg bij verzorgingsposten oppikken. Voldoende rust kunnen nemen is volgens Kuijpers een absolute voorwaarde om optimaal te kunnen presteren. “Daarom slapen we met oordopjes en een slaapmasker. Want dan moet er eentje naar het toilet, de ander snurkt en weer anderen willen ’s nachts de spieren nog wel eens extra inwrijven. We nemen ook allemaal een tentje mee. Want soms zijn de slaapgelegenheden te klein om iedereen te kunnen herbergen.”

Tijdens de tweede Footrace – in 2003 werd de eerste gehouden tussen Moskou en Lissabon – staan de deelnemers doorgaans rond 4.30 uur op om tussen 6.00 en 8.00 uur van start te kunnen gaan. “Uitlopen, dat is mijn doel”, zegt Kuijpers die regelmatig chemokuren krijgt omdat hij het non-Hodgkin-lymfoom (vorm van lymfklierkanker) onder de leden heeft. “Jan loopt harder en kan zich misschien wel met het klassement bemoeien. Maar voor hetzelfde geld is het na een dag al over. Een simpel spierscheurinkje, een griepje en je ligt eruit. Nee, het geld krijg je in dat geval niet terug.”

Zeven Nederlanders wagen zich aan de krachtproef, onder wie twee vrouwen uit Biddinghuizen en Leeuwarden. De mannen komen uit Veldhoven, Dalfsen, Drachten, Westerbeek en Stevensbeek.

- - - - -

Van Theo Kuijpers kwam de volgende aanvullende informatie:

Inmiddels is er ook een supportersvereniging voor ons opgericht, met als doel ons voor, tijdens en na de loop te begeleiden. Deze vereniging heeft als acties op het programma staan:

"Sponsors aanzoeken voor een tegemoetkoming in de kosten."
(Jan en ik lid zijn lid van Atletiekvereniging Sporting Boxmeer (standplaats Boxmeer) maar we wonen in de Gemeente Sint Anthonis: de supportersvereniging heeft nu verzoeken voor ondersteuning gedaan aan B&W van beide gemeentes.)

"Publiciteit voor ons en de loop maken."

"Sponsors voor het goede doel zoeken." (samen met Theo Cloosterman)

Het goede doel is de Nederlandse Leukemie Stichting: leukemie is de ziekte waarvan Ria's zoon en ik drager zijn. In Biddinghuizen is de supportersvereniging van Ria hier al langer mee bezig . We hebben met hen veel contact en vergaderingen worden door ons bezocht.

Wat betreft mijn non-Hodgkin (een vorm van leukemie) onderga ik chemo-kuren (en geen bestraling) om de ziekte te remmen, met om de drie maanden een onderhoudskuur (Map-therm). Momenteel heb ik de laatste kuur en daarna wil men ruim een jaar stoppen met behandelen om te kijken of de ziekte zich langere poos rustig zal houden. Wel dien ik elke drie maanden gecontroleerd te worden.
De universiteit van Ulm doet onderzoek aan de ultralopers tijdens de TransEurope Foot Race. Bij mij willen ze nog een speciaal proces volgen vanwege mijn non-Hodgkin. Dus naast het onderzoek waarvoor de TE-FR deelnemers zich voor op konden geven, zal er over mij een oncologisch rapport opgemaakt worden. Dat onderzoek zal voor mij meer tijd inhouden en ik moet hun hier dan ook extra toestemming voor geven.

De voorbereiding voor de tocht gaat goed maar niet vlekkeloos. Zo zijn Jan en ik met de Louis Persoons Marathon nog uit moeten stappen met een blessure. Daarna de MidWinterMarathon gelukkig weer tot een goed einde gebracht.
Het trainings k.m. totaal per week van Jan en mij is anders van aard. Jan maakt veel meer kilometers.
Jan traint 150 tot 200 km per week en wil dit opvoeren tot 300 en meer. Voor mij is het iedere dag 2 uur in de vroege morgen en dan komt er op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag nog eens 3 uur bij.
Totaal 20 uur per week. Ik ga dit langzaam op voeren tot 30 a 35 uur per week. Ik doe dit in een tempo van 8 km per uur. Ik moet er voor zorgen dat ik straks niet uitgeput aan de start sta , me echt inhouden niet te veel te willen.

De vorm bij Jan is zeer goed. En ik ben heel tevreden. We zien de tocht met vertrouwen tegemoet.
Vorig jaar liepen we La Transe Gaule beter, makkelijker dan de vorige editie waar we aan mee deden ( 2006 ).
Daarna ben ik ook nog dwars door Ierland gelopen. Voor mij testen en feiten dat ik in etappelopen goed uit de voeten kan.
Het is en blijft toch iedere keer een uitdaging , waarvan het resultaat altijd een vraagteken zal blijven. Een blessure kan je gelijk uit de wedstrijd gooien.
Jan zal zich daadwerkelijk met het klassement gaan bemoeien. Voor mij is dit niet aan de orde. De aankomst aan de Noordkaap, is het ultieme doel. Nog sterker , ik ga de tocht in drie delen aan . Eerste deel is Duitsland bereiken, tweede deel Kiel en laatste de Noordkaap.

Wat nog heel bijzonder is aan deze tocht is het feit dat we de laatste week te horen kregen dat er een laboratoriumwagen van de universiteit van Ulm mee gaat reizen. Jan en ik hebben ons open gesteld voor de onderzoeken. De Ultrasport is hier denk ik zeer mee gebaat. Ook zal men denk ik zeer geïnteresseerd zijn naar mijn lichaamsgedrag. Ik ook trouwens. Zo kan ik hopelijk een bijdrage aan de wetenschap leveren.

Op je vraag waar we het meeste van zullen genieten, is het antwoord toch wel: het samenzijn met de andere lopers en loopsters. Allemaal hetzelfde doel, allemaal genieten van het hardlopen, allemaal kijken waar de grenzen liggen. En wetende dat de ander hetzelfde voelt als jij en begrijpt waarom je dit doet zonder dat je iets hoeft uit te leggen.

Hopelijk heeft Joachim Bartelman de mooie plekjes niet vergeten en kunnen we genieten van de omgeving.
Nee, wanneer je al 10 jaar loopt met plannen, zoals “wanneer ik met pensioen ben dan wil ik hardlopende de wereld verkennen”. Dan is er geen moment spijt dat ik me ingeschreven heb.
Wel was ik zeer blij toen Jan aan me vroeg, nadat ik me reeds lang daarvoor ingeschreven had, " Zal ik met je meegaan ?"
Een teleurstelling was de afmelding van Willem Mütze. Bijna alle etappelopen liep ik samen met hem.
Maar ook Ubel, Ria en Cor zijn voor ons goede vrienden , waarvan we zeker weten van een gezellig gezamenlijk optrekken. We liepen met hen al eerder een of meerdere etappelopen . Theo Cloosterman kennen we natuurlijk heel goed als mede-Brabander. Alleen Jenni kennen we niet, we hopen met haar ook tijdens deze tocht een onvergetelijke band op te bouwen.

Jan en ik hebben geen eigen begeleiding, wel zullen we tijdens de loop bezoek ontvangen van familie en vrienden. Ook nemen we onze eigen auto mee, voorzien van Transeurope-footrace posters (ontworpen door mijn schoonzoon). Een van de mensen van de organisatie zal de auto tijdens ons lopen rijden.

Op 1 maart gaan we naar de 6 uren van Stein en op 21 maart nog Heerlen voor Limburgs zwaarste. 70km.

We merken in onze omgeving dat er niet veel, maar zeer veel bewondering is voor deze Ultraloop.

Groetjes, Jan en Theo
(theo.kuijpers provider wanadoo.nl)

- - - - -

Voor alle info: http://www.transeurope-footrace.org/tefr09/index.php
Inmiddels prijken er op de deelnemerslijst http://www.transeurope-footrace.org/tel_09/index.php?lan=de&page=TEFR09&content=Teilnehmerliste
nog 3 extra lopers:
66 Henry Wehder (Noorwegen)
67 Marcel Heinig (Duitsland)
68 Jürgen Wetzel (Duitsland)

Bij de vrouwen heeft 54 Dagmar Großheim zich af moeten melden. In totaal staan er nu 68 namen op de startlijst.

Martien Baars 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]