Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Juni 2009
 
Op naar de Poolcirkel.

Het geografische midden van Zweden is door de deelnemers van de TransEurope Footrace al gepasseerd en over een kleine week wordt de Poolcirkel gepasseerd. Dat is te merken aan dat het bijna niet meer donker wordt en dat het ’s ochtends koud is. De afgelopen dagen was het warm, maar het weer is omgeslagen en vanochtend 3 juni (etappe 46) moesten sommige begeleiders de ruiten van hun auto krabben. Onderweg werden de lopers, naast veel zonnige periodes ook vergast op een aantal sneeuw- en hagelbuien. Ondanks dat waren er toch lopers die in korte broek en t-shirt rondliepen.

Met de Nederlandse lopers gaat het wisselvallig. Jan Nabuurs loopt een hele sterke wedstrijd en komt altijd bij de beste binnen. Op 28 mei eindigde hij zelfs op een eervolle tweede plaats. Zijn voorsprong op de nummer zes in het klassement, de Zwitser Martin Wagen (tweede in 2003), groeit geleidelijk. Zijn achterstand op de nummer vier, de Duitser Robert Wimmer (winnaar in 2003) groeit ook geleidelijk, want Wimmer wil graag op het podium. René Strosny beleefde vandaag 3 juni een slechte dag en werd door de Japanner Takasumi Senoo in het klassement gepasseerd. De slechte dag van Strosny doet de hoop bij Wimmer weer leven, maar het gat tussen de twee is met ruim 9 uur nog groot. Het gat tussen de nummer een, de Duitser Rainer Koch, en de nieuwe nummer twee, Takasumi Senoo, is met 17 uur zo groot dat alleen een ernstige blessure van Koch kan voorkomen dat hij de editie van 2009 niet gaat winnen.

Maar dat het gevaar van een blessure in een kleine hoekje zit weet sinds vandaag ook de leidster in het vrouwenklassement Hiroko Okyiama. Okyiama was al enige dagen verkouden, maar had vandaag ook last van een liesblessure. Dat leverde haar vandaag veel tijdsverlies op in de etappe. Zij verloor anderhalf uur op de nummer 2 Furuyama Takako en 2 uur op de nummer 3 Elke Streicher. Haar voorsprong in het klassement is echter enorm. Op Takako heeft zij 37 uur en op Streicher heeft zij 50 uur voorsprong.

Ook Jenni de Groot heeft last van een liesblessure en heeft daardoor vandaag veel tijd verloren. De afgelopen dagen kwam zij vaak gelijk aan met Ubel Dijk, maar vandaag kwam zij pas ruim 2 uur na Ubel binnen. Zij kwam nog wel ruim voor de tijdslimiet binnen, maar het is voor haar te hopen dat ze snel van de blessure herstelt. Over een aantal dagen volgt een zwaar stuk, met op 8 juni bijna 85 km, op 9 juni 95 km en op 11 juni 94 km. Dat zijn dagen waarop je fit moet zijn. We duimen voor Jenni dat het allemaal meevalt en ze de draad weer op kan pakken. Jenni loopt misschien een beetje buiten de schijnwerpers een hele sterke TransEurope Footrace.

Gisteren 2 juni en vandaag 3 juni liep Ria Buiten, buiten mededinging, de etappe uit en was beide dagen de snelste dame. Organisator Ingo Schulze mopperde in zijn verslag van vandaag zelfs dat Ria te hard ging! Ria kreeg gisteren een aantal fans op bezoek, die een motortocht maakten in Zweden en speciaal voor haar 500 km omreden.

Met Theo Kuijpers gaat het de laatste dagen ook wat minder, hoewel dat niet direct in zijn uitslagen te zien is. Volgens een verslag van organisator Ingo Schulze “humpelt” Theo. Theo heeft wat last van zijn benen en loopt de laatste dagen niet zo soepel. Hij loopt wat mank, maar volgens Ingo haalt Theo de Noordkaap wel. Overigens zijn Jan Nabuurs en Theo Kuijpers geinterviewd voor/door Radio Brabant. Het geluidsfragment is te beluisteren op de site http://www.janentheo.tk/ onder het kopje mediaberichten.

Waar zes van de zeven Nederlandse deelnemers een site hebben (Jan Nabuurs en Theo Kuipers, Ria Buiten, Theo Cloosterman), of schrijven voor de Hardloopkrant (Cor Westhuis) of de Leeuwarder Courant (Jenni de Groot) is er een loper die dat niet doet: Ubel Dijk. Daardoor kunnen wij weinig melden over Ubel. Ubel is een van de meest ervaren ultralopers in Nederland en loopt eigenlijk zoals we gewend zijn goed mee, maar valt daarbij niet op. Maar heel stilletjes is hij toch weer bezig met het leveren van een echt goede prestatie, waar ik en met mij de Nederlandse ultrawereld zijn petje voor afneemt.

Over petjes gesproken, ook Theo Cloosterman is nog in de race, welliswaar als etappeloper maar toch. Blijkens een foto op zijn site behoorlijk afgevallen loopt hij in Zweden verrassend goed en heeft hij inmiddels al 2325 km afgelegd. Wie had dat gedacht toen hij in Italië na 511 km uitviel met shin splints! Respect.

Over hoe Cor Westhuis doorgaat heb ik geen informatie. Ik weet wel dat hij nog meereist in de karavaan, dus het is te hopen dat hij over een paar dagen weer kan lopen en samen met de anderen de Noordkaap lopend bereikt. Het mooiste in een loop als de TransEurope Footrace is toch wel dat je alle kilometers loopt, maar ook als je een aantal etappes niet haalt is het prachtig als je wel finisht.

Henri Thunnissen
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]