Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Juni 2009
 
TransEurope Footrace 2009

De TransEurope Footrace die in het Italiaanse Bari startte is vandaag 21 juni geeindigd op de Noorse Noordkaap. In 64 etappes werden 4487,7 km afgelegd. Er gingen 67 lopers van start, waarvan er 45 de finish haalden. Een opvallend hoog aantal finishers voor zon zware loop. Daarnaast zijn er een aantal lopers heel laat uitgevallen of hebben maar weinig etappes gemist. Koploper hierbij is Jörg Koenig, die in een etappe uitviel, maar de volgende etappe weer kon starten. Hij mist in totaal maar 30 km.

De laatste etappe was de etappe naar de Noordkaap, met bijna 46 km een makkie voor de lopers zou je zeggen. Nee dus, kou en vooral een pittige tegenwind zorgde bij de lopers voor de nodige problemen. De tijdsverschillen waren in deze laatste etappe behoorlijk, maar het had geen consequenties voor het eindklassement want alles bleef hetzelfde. René Strosny en Takasumi Senoo hadden gisteren samen afgesproken dat ze in de laatste etappe samen over de streep zouden gaan. In de etappe bouwde Strosny een ruime voorsprong op, maar wachtte volgens afspraak Senoo op waarna ze samen, met Senoo in tranen, finishden. Wat een sportiviteit van Strosny! Dat betekent winst voor Rainer Koch, een tweede plaats voor Takasumi Senoo, een derde plaats voor René Strosny, een vierde plaats voor Robert Wimmer, een vijfde plaats voor Jan Nabuurs en een zesde plaats voor Trond Sjavik. Bij de dames was er winst voor Furuyama Takako, een tweede plaats voor Elke Streicher en een derde plaats voor Kazuko Kaihata.

Van de 7 Nederlandse deelnemers haalden Jan Nabuurs, Ubel Dijk en Theo Kuijpers de finish. Theo Cloosterman en Ria Buiten vielen met een blessure uit, maar konden later als etappe-loper wel weer meedoen en bereikten ook lopend de Noordkaap. Dat geluk hadden Cor Westhuis en Jenni de Groot niet. Die vielen beiden uit met een vervelende blessure en moesten voor een goed herstel terug naar Nederland. Naar aanleiding van hun blessures is er op de Hardloopkrant een discussie gevoerd of zon lange etappeloop gezond is. Voor deze discussie verwijs ik graag naar de hardloopkrant: www.dehardloopkrant.com zie de discussie bij het artikel Jenni de Groot: breuk in bekken.

Jan Nabuurs heeft met zijn vijfde plaats een fantastische prestatie neergezet. Zijn tactiek om rustig te beginnen om dan vervolgens in het tweede deel gas te geven heeft goed gewerkt. Jan had al een paar goede resultaten in etappelopen op zijn naam staan, maar met deze prestatie bevestigt hij definitief zijn grote kwaliteiten.

Ubel Dijk heeft heel regelmatig gelopen en is voorzover ons bekend geen moment in de problemen geweest. Alleen het moment dat Jenni de TransEurope moest verlaten was voor hem een moeilijke periode waar hij zich goed doorheen heeft geslagen. Ubel heeft een enorme ervaring op ultragebied en etappe-lopen.

Theo Kuijpers heeft een ongelofelijke prestatie neergezet door de hele TransEurope Footrace uit te lopen. Hij heeft zijn looptempo goed weten vol te houden, maar is wel de nodige problemen tegengekomen. Een van zijn problemen was dat met de lange etappes er heel weinig tijd voor herstel overbleef.

Jenni de Groot liep een hele solide race, maar kwam in etappe 46 in de problemen. In etappe 49 moest zij opgeven. In 48 etappes heeft zij 3290 km afgelegd. Op het moment dat ze uitviel lag ze op een mooie vierde plaats bij de dames. Zij bleek een breuk in haar bekken te hebben en is voor een goed herstel terugereisd naar Nederland. Haar partner Anneke begeleidde haar op de fiets.

Cor Westhuis liep ook heel sterk mee, met uitzicht op een top-10 notering. Vanaf etappe 36 ging het voor Cor mis. Hij had last van zijn scheenbeen en bleek bij nader onderzoek een breuk in zijn scheenbeen te hebben. Het zag er goed uit en het hoefde niet in het gips, wel was 4 weken absolute rust noodzakelijk dus Cor is teruggereisd naar Nederland. In 38 etappes heeft hij 2600 km afgelegd. Zijn vrouw Harmien begeleidde hem op de fiets.

Ria Buiten liep om de prijzen. Al snel werd duidelijk dat de Japanse Hiroko Okiyama te sterk was, maar de tweede plaats was telkens voor Ria. In etappe 17 sloeg het noodlot toe voor Ria, ze kreeg last van shin splints. Dat betekende grote stukken wandelen en veel tijdsverlies. Toen zij geen last meer had van haar blessure bleef het slecht gaan met Ria. Ze was moe en en toen dat onderzocht werd bleek zij extreme bloedarmoede te hebben en moest stoppen. In 24 etappes heeft zij 2176 km afgelegd, maar kon later doorlopen als etappe-loper. De laatste 3 weken heeft Ria etappes meegelopen, hoeveel is niet bekend. Maar haar eindtotaal zal zeker boven de 3000 kilometer komen.

Theo Cloosterman was de eerste Nederlander die de twijfelachtige eer had om uit te vallen. Hij kreeg last van shin splints en voor hem viel het doek in etappe 9. In de eerste 8 etappes liep hij 511 km. Na een rustperiode kwam Theo Cloosterman echter terug als etappeloper. Af en toe onderbroken door een rustdag/periode liep hij tot aan het eind mee. Totaal liep Theo iets meer dan 3100 km.

De TransEurope Footrace 2009 is voor alle deelnemers een hele bijzondere wedstrijd geworden. Mooie fotos van de finishers Jan, Ubel, Theo K., Ria en Theo C. staan op de twitter van Annemieke Cloosterman: http://www.twitter.com/FootRace

Henri Thunnissen
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]