Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
24 feb 2020
Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
23 feb 2020
Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2020
* Februari
* 24 feb 2020: Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
* 23 feb 2020: Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van September 2010
 
Op de site van Ultraplatform en Hardloopnieuws hebben al de nodige nabeschouwingen gestaan, compleet met interviews met betrokken lopers. Wat dat betreft is een nabeschouwing op Ultraned eigenlijk overbodig, maar als je een voorbeschouwing maakt moet je er natuurlijk wel een vervolg aan geven.

Na in totaal 15 keer aan de RUN te hebben meegedaan, waarvan 12 keer aan de 100 km, was ik dit jaar voor de derde keer actief als vrijwilliger. Op maandagavond begon ik met een instructie voor verkeersregelaars, gevolgd op vrijdag beginnend vanaf 12.00 uur met het opbouwen. Op zaterdag was ik vanaf 6.30 ‘s ochtends bezig met het ophangen van de reclamedoeken om vervolgens vanaf iets voor 9.00 uur tot 10.00 uur ’s avonds actief te zijn als verkeersregelaar bij een voetgangerssluis. Zondag zijn we met een kleine ploeg nog 4 uur bezig geweest met het afbreken en opruimen. De sfeer bij de vrijwilligers is prima en er wordt goed voor je gezorgd. De organisatie was zo aardig geweest om mij bij de voetgangerssluis vlak voor de finish te zetten, zodat ik de wedstrijd heel goed kon volgen en tussen het werk door bij kon praten met deze en gene. En natuurlijk niet te vergeten de lopers aan te moedigen. Ik was dus die misschien soms wat te enthousiaste verkeersregelaar. Ik vind het leuk om op zo’n manier mijn steentje bij te dragen. En ik doe dan nog maar een heel klein deel van het werk. Er zijn ook (oud)ultralopers die de organisatie van een heel loopevenement op zich nemen met alle werk en verantwoordelijkheid die daar bij hoort. Denk daarbij maar eens aan de broers Suijkerbuijk, Willem Mütze, Sietze Houwen, Han Frenken, Nítish Zuidema, Jan Strijker en Hermy Heymann. Ik heb een superweekend gehad en ik heb een aantal mensen ondanks de zware omstandigheden heel goed zien lopen. En de boekpresentatie van Ron Teunisse op de vrijdagavond was zeker ook een succes. Er zaten meer lopers in de zaal dan Ron lief was….

Misschien wel het grootste compliment heb ik voor Leonie van den Haak die onder de 9.30 wou lopen om zodoende aan de 120 van Texel mee te mogen doen. Ze begon rustig maar versnelde de daaropvolgende rondjes, iets wat veel andere lopers ook deden en moesten bekopen met sterk oplopende rondetijden in de tweede helft. Bij Leonie liepen de rondetijden ook omhoog, maar zij wist de schade te beperken en met een goede laatste ronde inclusief een verwoestende eindsprint net onder de 9.30 te blijven: 9.29.52. Daarmee kwalificeerde zij zich niet alleen voor de 120 van Texel en de hele JKM, maar liep zij ook de C-limiet waarmee zij naar officiële kampioenschappen mag zoals het WK 100 km in Gibraltar in 2010 en het WK 100 km in Winschoten in 2011. Zo werd een jaar van harde training onder leiding van Frank Heldoorn beloond. Naast de winst in het NK won ze ook de open wedstrijd bij de dames. De sterke Italiaanse loopster was niet aanwezig en de sterke Japanse Yuki Nose raakte geblesseerd. Uiteindelijk waren er maar 3 dames die de wedstrijd uitliepen. Alledrie Nederlands, zodat het podium bij het NK geheel gevuld was. Els Annegarn had het moeilijk maar zette toch door en kwam op 11.14.41 uit, terwijl Rose-Minke Schure heel knap debuteerde in een tijd van net binnen de 12 uur: 11.57.31. Rose-Minke is een jonge loopster, geboortejaar 1983. Zij had voor Winschoten nog nooit verder dan 55 km gelopen. Dat belooft wat voor de toekomst, zeker als zij nog wat aan haar looptechniek werkt. Nellie van der Made liep uiteindelijk 70 km, terwijl de snel gestarte Lydia Doornbos het na 40 km voor gezien hield.

De dag begon met een redelijke temperatuur, maar het werd gaandeweg van de dag steeds warmer terwijl er een behoorlijke wind stond. Het werd zo’n 24 graden waarbij het ook wat benauwd was. Geen weersomstandigheden voor een snelle tijd dus. Lopers die te snel gestart waren of na een rustig begin versnelden kwamen in de problemen. Voor sommigen leidde dat tot uitstappen en voor sommigen tot sterk oplopende rondetijden. Dat overkwam ook debutant Oscar Rouwhorst die in het begin met Martin Ketellapper meeliep. Die wat te snelle start kwam hem in de tweede helft duur te staan, maar hij finishte uiteindelijk als vierde in een voor een debuut snelle 8.39.42. De strijd om de derde plek bij het NK was spannend. In eerste instantie leek die naar debutant Dave Boone te gaan, een jonge loper van 21 jaar. Hij startte vrij snel en liep een eerste 50 km in ca 3.47.30. In ronde 7 verspeelde Dave echter heel veel tijd, waardoor de eveneens op de 100 km debuterende Hans Jurriaans de derde stek over wist te nemen. Maar ook Hans zijn rondetijden liepen op, waardoor de meer ervaren Wim Douw uiteindelijk in een tijd van 8.47.57 de derde plek in het NK pakte, voor Dave Boone (8.57.06), Richard van der Klis (9.05.08) en Hans Jurriaans (9.06.47). Daarbij liep Richard als een der weinigen een prachtig vlak schema, maar ook voor hem was dit niet zijn eerste 100 km. Onder zulke moeilijke weersomstandigheden hebben de meer ervaren lopers absoluut een voordeel. Nederlands kampioen werd naar verwachting Martin Ketellapper. Het liep allemaal wat minder bij Martin, waardoor hij de gewenste eindtijd van 7.15 liet varen. Maar hij liep toch weer een degelijke 100 km van 7.41.11. In de open wedstrijd werd hij derde. De strijd om de winst ging zoals verwacht tussen Vsevolod Khudyakov en Daniel Oralek. Khudyakov startte sneller en bouwde een kleine voorsprong op. In de zevende ronde liep Khudyakov een mindere ronde terwijl Oralek versnelde en de leiding overnam. Die snelle zevende ronde kostte Oralek echter zoveel energie dat ook zijn rondetijden sterk opliepen. Daardoor bleef Khudyakov in de buurt en kwam aan het eind zelfs weer wat dichterbij. Op 80 km was het wel duidelijk dat een tijd van onder de 7 uur er niet meer inzat. Oralek won de RUN in 7.11.27, terwijl Khudyakov in 7.16.46 binnenkwam. Met Oralek, die de RUN ook in 2008 al won, heeft de organisatie een winnaar met uitstraling, een mooi affiche.

Van de kanshebbers voor een goede klassering kwam de Oekrainiër Zhelezov niet opdagen, terwijl Edward de Ruiter, Robert Boersma, Peter Massny en Stefan Gunzelmann uitvielen. Wat dat betreft is een 100 km altijd een afvalrace. Je start met 10 kanshebbers en aan het eind van de rit mag je als organisatie blij zijn als je er 4 over houdt. De wedstrijd bij de 50 km werd een solorace voor Marc Papanikitas omdat de 2 snelle Oostblok-atleten die waren aangekondigd niet kwamen opdagen. Marc loopt geen lange ultra’s meer en traint wat minder dan vroeger. Toch zet hij nog steeds goede resultaten neer, zoals de 3.18.38 in Winschoten. Ver achter Marc Papanikitas eindigde Andy Roodenburg met 3.42.48 als beste Nederlander. Bij de dames won de makkelijk lopende Petra Domhof met een tijd van 4.20.55.

En klopte mijn lijstjes van kanshebbers in de voorbeschouwing een beetje? Het was zeker niet alle 13 goed, want Leonie liep bijvoorbeeld sneller dan ik had verwacht. Maar ik laat me altijd graag verrassen! Bij de heren klopte de voorspelling best goed, hoewel daar de nodige kanshebbers uitvielen. Positief bij de heren is dat de debutanten Oscar Rouwhorst, Dave Boone en Hans Jurriaans zo sterk liepen. Daarbij hebben Oscar en Dave de mogelijkheden om op termijn onder de 8 uur te lopen. Al met al een positief weekend. En de belofte van volgend jaar van een sterk kampioenschap. Tot volgend jaar in Winschoten!


Henri Thunnissen


NB. Bij de presentatie van het boek van Ron Teunisse werd er een documentaire van Nelleke Koop over Ron Teunisse vertoond. De link naar deze documentaire is http://vimeo.com/14929368
In Winschoten hebben we genoten van deze ongeveer 10 minuten durende documentaire, met ook beelden uit het verleden.

Nelleke Koop wil een film gaan maken in Griekenland van de Spartathlon van 2011. Dit jaar wil ze de wedstrijd al bezoeken om zich te orienteren. Zij wil hiervoor in contact komen met mensen die in het verleden de Spartathlon hebben gelopen en met mensen die dit jaar meedoen. Zij heeft hiervoor al een oproep gedaan op het forum van Ultraplatform. Haar e-mail adres is nellekekoop<at>gmail.com
Heb je nog geen contact met haar gehad doe dat dan. Nelleke is prima in staat om een goed product af te leveren en met een film over de Spartathlon kunnen we het ultralopen weer wat meer op de kaart zetten.

Wat die Spartathlon betreft heeft Ernst Daniël zich helaas met een blessure moet afmelden, dus voor hem geen derde Spartathlon op rij.
Inmiddels heeft de organisatie de lijst 'Participants' op haar website gezet: http://www.spartathlon.gr/resultsparticipants.php
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]