Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
24 feb 2020
Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
23 feb 2020
Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2020
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* 31 mrt 2000: De Drentse Elf Dorperntocht
* 4 mrt 2000: Column: Ton Smeets
* Februari
* Januari
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Maart 2000
 
Het is een toeristische tocht vooral bedoeld voor skeelers, maar ook fietsers en hardlopers kunnen aan het evenement meedoen. De tocht voert onder andere door schitterende dorpjes als Orvelte, Wezup, Schoonlo, Grolloo, Amen en Zwiggelte. De deelnemers dienen hun kontrolekaart af te laten stempelen in 11 Drentse dorpcafe's. Met het oog op de skeelers is de route geheel verhard en omvat maar 5% klinkers, het gaat vooral over asfaltwegen en betonfietspaden. De route is volledig bepijld en tevens krijgen de deelnemers een routebeschrijving mee.

De starts vinden plaats bij de Hervormde Kerk in Westerbork en zijn als volgt ingedeeld:

Ultralopers: tussen 08.00 en 08.15 (maximaal 40 deelnemers)

Fietsers: tussen 09.30 en 10.00 (maximaal 200)

Skeelers: tussen 10.30 en 12.00 (maximaal 400)

Marathonlopers: tussen 12.00 en 12.15 (maximaal 40)

De ultralopers worden dus door zowel de fietsers als de skeelers
ingehaald. Uit de beschrijving wordt niet duidelijk of ook de later startende marathonlopers met passerende fietsers en skeelers op hun kortere parcours te maken krijgen. In de folder of op de website wordt (nog) niet vermeld of de organisatie bij de elf cafe's ook eigen verzorgingsposten voor de lopers inricht of dat ze het begeleiden van lopers door fietsers (voor verzorging) toestaat.

Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting De Drentse Elf Dorpentocht, onlangs opgericht door de Hervormde Diakonie Westerbork in het kader van het 400-jarig bestaan van de N.H.-Gemeente van Westerbork. De netto-opbrengst van de tocht gaat naar een kleinschalig goed doel: deze eerste keer is dat het Kinderdagverblijf van Marijke Zaalberg op Haiti. Het inschrijfgeld bedraagt f 25,- en dient voor 1 juni overgemaakt te worden op rek.nr. 3694.26.452 tnv Drentse Elf Dorpentocht te Westerbork. Het bedrag omvat een donatie van f 7,50 voor het goede doel en is tevens inclusief herinnering, een speciaal T-shirt.

De inschrijfgegevens met voor- & achternaam, adres met
postcode, telefoonnummer, en vermelding van het betreffende
tochtonderdeel (loper 75 km of 42 km) en de gewenste maat T-shirt XL of XXL, insturen naar Boerkamp 28, 9431 HW Westerbork. De inschrijving gaat volgens 'wie het eerst komt, het eerst maalt' en wordt pas geaccepteerd als zowel betaling als inschrijving binnen zijn en het beoogde maximum aantal deelnemers per onderdeel nog niet overschreden is. Men krijgt de bevestiging met start- en stempelkaart e.d. ruim 1 week van tevoren toegestuurd.

Info: http://members.tripod.lycos.nl/elfdorpentocht/index.html

Email: jan.visscher@noa.centric.nl

UltraNed is benieuwd naar de ervaringen op dit nieuwe parcours van 75 km en houdt zich aanbevolen voor verslagen van lopers naderhand. Temeer omdat uit de folder blijkt dat dit niet een eenmalig evenement is maar jaarlijks georganiseerd gaat worden.  

 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Voorjaar betekent vaak dat het op het ene moment kan regenen en even later schijnt weer de zon. Niet makkelijk voor een ultraloper die uren achter elkaar bezig moet zijn. Voorjaar betekend ook koude nachten. Tot half mei kan het 's nachts vriezen. Zeker als 24 uur loper kan dat moeilijkheden geven. In het najaar is het verschil in temperatuur tussen dag en nacht minder groot, althans in ons zeeklimaat.

Bij het TNO hebben ze iets nieuws op het gebied van functionele kleding. Kleding waarvan de kleur verandert als de temperatuur verandert. Nu gaat het niet zo zeer om de kleur, maar meer om het feit dat deze kleding de warmtestralen van de zon weerkaatst als het kledingsstuk warm is, en zodanig van kleur verandert dat het warmtestraling opneemt als het koud is. Witte kleding is nu eenmaal koeler in de zon dan zwarte kleding. Ideaal dus voor de ultramarathonloper; zodra de temperatuur zakt (doordat het kouder wordt, of omdat het lichaam minder warmte produceert) past de kleding zichzelf aan. Geen shirtje wisselen, startnummers af- en opspelden, al die handelingen horen straks tot het verleden. Ook geen excuus dus meer om tien minuutjes pauze te nemen.

Het zal nog wel even duren eer we atleten zien lopen in deze functionele kleding. Alle kans namelijk dat als je het nieuwste van het nieuwste hebt, je vervolgens gediskwalificeerd wordt door een official omdat je geen clubkleuren draagt. Sommigen vallen al over een biesje, laat staan van een heel tenue dat van kleur verandert. Toch zou het fijn zijn als dergelijke kleding zijn intrede zou doen in de atletiek. Niet alleen helpt het bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, de verandering van kleur geeft ook nog eens een waarschuwfunctie naar de atleet die de kleding draagt. Het ophangen van vlaggen in de kleuren wit - groen - geel - rood en zwart is dan niet meer nodig. Overigens heeft u ze ooit gezien die vlaggen bij een of ander evenement? Wit betekent kans op onderkoeling; groen is veilig; geel betekent oppassen; bij rood wordt geadviseerd niet te lopen en bij zwart moet het evenement gestaakt worden. Stel je voor trouwens dat de olympische marathon niet door zou gaan wegens te hoge temperatuur. Niet onmogelijk gezien de periode en de landen waar de olympische spelen meestal plaats vinden. Dan maar liever geen vlaggetjes en veel, heel veel televisiekijkers en natuurlijk televisie-inkomsten.

Afgelopen zaterdag in La Louvière begonnen we in de regen. Als de zon door kwam werd het aangenaam warm, maar zodra er een wolk voor kwam was het weer fris. Geen makkelijk weer om te lopen. Toch wist Alain Bourdon te winnen met meer dan 86 kilometer. Hij moest wat harder starten omdat hij last had van een blessure; en door snel te starten kwam hij wat sneller op temperatuur. Bij de eerste doorkomst (dus na 2365 meter) had hij al een voorsprong van 2 minuten op de nummer twee. Na een paar ronden had hij al bijna het hele veld gedubbeld. Maar de geblesseerde atleet wist wel stand te houden en finishte met een afstand die twee kilometer beter was dan zijn PR tot dan toe. Taelman kwam te laat met zijn tegenoffensief; alhoewel wat heet te laat, want als Bourdon slechts rond zijn PR had gelopen dan had Taelman hem nog voor het eind van de 6 uren gepasseerd. De rekenmeester had echter niet rekening gehouden met deze uitschieter van Bourdon.

Half mei is de zes uur van Breda. Men kan daar maximaal 60 atleten aan. Momenteel zit men daar al op 25 voorinschrijvingen, dus dat loopt meer dan lekker. Ook de 12 uur van Budel Dorplein staat dit jaar bijzonder in de belangstelling Veel atleten testen daar hun vorm voor het EK 24 uur in Uden dat twee maanden later plaats vindt. Taelman (Europees kampioen 24 uur van 1998), Ron Teunisse (Nederlands recordhouder 24 uur met 261.475 meter) en Emiel Diercxs (ja, in zijn debuut op een nummer langer dan 100 kilometer), hebben reeds hun deelname toegezegd voor Budel Dorplein.

Eind april gaat een Nederlands mannenteam naar het EK 100 kilometer in Belves. Naast de 100 kilometer EK is er ook een open race 100 kilometer en 50 kilometer in Belves. Veel landen hebben ook al hun team samengesteld voor het WK 100 kilometer dat in september in Winschoten plaats vindt. Benieuwd ben ik overigens of dit jaar de NOS wel wat beelden van dit WK op de televisie laat zien. Winschoten komt er op publicitair gebied vaak karig vanaf, maar wat niet is kan natuurlijk wel nog komen.  

 
[ top pagina ]