Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
* 31 jan 2009: Trainingsloop 8 maart
* 30 jan 2009: Bijltjesdag aan de Noordzee (Texel 2007)
* 27 jan 2009: De kilometer-index van de Nederlandse ultralopen 2008
* 25 jan 2009: André van der Zwan loopt zijn 100e marathon in Dubai
* 21 jan 2009: Josh Cox verbetert 50 km record Verenigde Staten.
* 20 jan 2009: Ultralopen in Denemarken.
* 19 jan 2009: Martin Ketellapper uit Leeuwarden wint eerste Big Dirty Sixty met overmacht.
* 16 jan 2009: Eerste tussenstand Marathon- en Ultracup 2009
* 10 jan 2009: Ultraloper Thijs van Heugten wint T-shirt wedstrijd HM Egmond
* 8 jan 2009: Nieuw Belgisch Ultra Circuit
* 5 jan 2009: Puntensysteem Marathon- & Ultracup 2009
* 5 jan 2009: M&U Cup 2009 nog wat unieker
* 2 jan 2009: Ultralopen Steenbergen 9/10 mei 2009: wederom NK 24 uur!
* 1 jan 2009: Definitieve kalender Marathon- en Ultracup 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Januari 2009
 
Trainingsloop 8 Maart 2009: Rondje orchideeënpad in het Lauwersmeergebied.

Ter voorbereiding op de Zestig van Texel, de Honderdentwintig van Texel of de 24 uur van Steenbergen, loopt een aantal van de pupillen van de ultralooptrainer Peter Stein een duurloop van ongeveer 60 km op het Orchideeënpad in het Lauwersmeergebied .
Met Texel in het vooruitzicht, biedt dit parcours diverse ondergronden o.a. asfalt, beton, bospad, schelpenpad, zand, een steil bruggetje etc.... Het pad is ongeveer 7 km lang en de bedoeling is om 6-8 rondes te lopen. Het tempo is individueel binnen HF I (70% van AD). In de op een na laatste ronde gaan we, voor de vrijwilligers afwisselend ±60 meter (±2 km/h boven wedstrijdtempo Texel) en ±30 meter (net onder wedstrijdtempo Texel) lopen. Lauwersoog is via Groningen (trein) en dan met de bus goed bereikbaar. Achteraf staat Peter weer open voor ultravragen.
Tot slot kunnen we besluiten op terras en ons trakteren op een visje. Uit ervaring weet ik een broodje paling er na afloop goed in gaat.
Een ieder die zin heeft om mee te lopen wordt bij deze uitgenodigd.

Datum: zondag 8 Maart 2009
Starttijd: 11 uur (verwachte tijdsduur 6½ - 7 uur)
Startplaats: Restaurant Visser Vis , Haven 22 in Lauwersoog. Deze is vanaf half 9 geopend.
Bevoorrading: zelf voor zorgen, Peter fietst met water mee
Meer info op te vragen via:
Peter Stein: tel. 0595-423773 of mail: p.stein@wanadoo.nl
Majet Spoelder: tel. 033-4451777/ 06-48703395 of mail: Majet¬_spoelder@hotmail.com
Aanmelden: in principe niet nodig, maar wel mogelijk

Informatie over Peter Stein en zijn trainersinitiatief RUPS is te vinden op www.ultra-rups.nl.

Majet Spoelder


Noot Henri Thunnissen:
Ik weet uit eigen ervaring dat het een mooi afwisselend rondje is, waarbij het geen straf is om het 6-8 keer te lopen. De beste periode om dit rondje te lopen is in mei/juni als de orchideeën in volle bloei staan. Hoewel er dan van hardlopen natuurlijk niet zo veel terechtkomt.
 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Runner’s World, mei 2007, p. 40-44.

De tweejaarlijkse Zestig van Texel is één van de mooiste, leukste en zwaarste ultralopen van Nederland. Voor Runner’s World nam NPS-programmamaker Dirk Jan Roeleven in het paasweekend de veerboot, startte op zowel de 120 als de 60 kilometer en …. viel uit. Maar hij was niet de enige.

De Zestig van Texel
Bijltjesdag aan de Noordzee

Tekst: Dirk Jan Roeleven


Terwijl ik dit met stijve kuiten, stekende schenen en verrotte pezen schrijf, loopt mijn stopwatch nog. Ik zie dat het 71 uur en 33 minuten geleden is dat ik ’s ochtends om half vijf (!) op Texel met 24 stoere mannen en twee sterke vrouwen van start ging op de wielerbaan van Den Burg. In het pikdonker, niet koud, matige wind en vergezeld door een prachtig half maantje, een streepwolk en wat sterrenformaties.

Een kraai schrikt wakker van de voetstappen en laat dat luidkeels horen. Fietsers met sterke lampen en voldoende proviand begeleiden de 120’ers op hun dubbele rondje Texel. Hoe noodzakelijk dat is, blijkt al bij het verlaten van de wielerbaan, waar een onverlichte trottoirband mij bijna een enkelverstuiking bezorgt. ‘Pas op, jongen’, zeggen de oude rotten in het vak. Opmerkelijk hoe solidair dat groepje diehards met elkaar is. Weliswaar is het een wedstrijd waar men elkaar geen meter gunt, maar bij vertrek lijkt er sprake van een mild stemmende lotsverbondenheid.

Luid applaus van een flinke groep supporters is ons deel als we de woonwijk verlaten en de nacht tegemoet treden. De aanwezige fans gaan weer naar bed of pakken de auto naar een kruispunt op het parkoers, de tanige lopers wacht de komende 120 kilometer geen seconde rust. Zwaar zand, venijnige heuvels, gras, trappen, bos, eindeloos asfalt langs de Waddendijk en een noordoostenwind die steeds kouder en steviger zal worden.

Verstekeling

Ik loop bescheiden naast cracks als Veron Lust (tweevoudig winnaar van de 60 km van De Zestig van Texel) en Ron Teunisse (twee keer tweede in de 246 kilometer lange Spartathlon). Voel me vereerd om letterlijk in hun voetsporen te lopen op deze mega-afstand. Zij vinden het gelukkig niet erg dat er een verslaggevende ‘verstekeling’ aan boord is. Ik loop namelijk mee zonder startnummer en blijf slechts tot de haven van Oudeschild in hun kielzog. Om te ervaren wat het is om zo vroeg van start te gaan en om te voelen hoe ritme en snelheid bij aanvang van een ultraloop zijn.

Het tempo valt me flink tegen. Een pittige draf die ik als middelmatige loper (marathon tegen de vier uur) niet lang zou volhouden. En zuinig! De voeten schuiven over het asfalt en ‘de oude Indiaan’ (de geuzennaam van Teunisse) roept Veron Lust tot de orde als die honderduit praat met een andere loper. ‘Veron, houd je mond. Kracht sparen, je moet zuinig zijn met je energie. Concentreer je.’

Lust, die vandaag debuteert op de 120 kilometer, luistert naar de wijze raad en besluit prompt ons gezelschap te verruilen voor dat van de vijftig meter verderop dravende kopgroep. Hij zwaait gedag en zet aan. We zien het achterlichtje van zijn fietsende begeleider in rap tempo opgaan in de verzameling rode lampjes van de voorhoede. In dat gezelschap lopen onder meer de tot favoriet bestempelde Vlaming Wouter Hamelinck (24), crack Wim Epskamp (53) en de latere winnaar Edward de Ruiter (40).

Voordat hij versnelde, had Veron Lust (44) verteld over de reden waarom hij vandaag niet zijn favoriete 60 kilometer loopt, maar de dubbele ronde. ‘Ik heb al het hele seizoen last van hielspoor, een hardnekkige blessure. Die speelt vooral op bij snelheden van boven de vijftien kilometer per uur. Dus op de 60 heb ik daarmee niks te zoeken. Bij de lagere gemiddelde snelheid van de 120 zou het wel moeten kunnen.’

Nooit zin

Als Lust weg is en de praatgrage Mik Borsten (44) heeft vastgesteld ‘dat ’s nachts lopen het heerlijkste is’, wordt het heerlijk stil aan de Waddendijk op weg naar de pittoreske haven van Oudeschild. Ron Teunisse (54) krijgt het warm, trekt zijn windjack uit en geeft het aan zijn Texelse begeleider Dirk.

Teunisse vertelde bij de start dat hij vannacht geen oog heeft dichtgedaan. ‘In het hotel was er een geluid dat me wakker hield. Ik voel de wallen onder mijn ogen. Ik heb helemaal geen zin, maar dat heb ik eigenlijk nooit.’ Vandaag wordt het de 41ste keer dat hij meer dan 100 kilometer loopt. Teunisse vreest dat hij te weinig heeft getraind. ‘Twee keer vier uur en één keer vijf uur.’

We naderen in de stille nacht de heilige grond van de Hoge Berg, waar de Texelse loper Jan Knippenberg, grondlegger van deze wedstrijd, al ruim elf jaar begraven ligt. Gisteren heb ik na aankomst met de veerboot zijn graf nog bezocht. Begraafplaats Oudeschild heet ons enigszins macaber welkom met de tekst op het toegangshek: ‘Ook U Wacht Ik’.

De Texelse geschiedenisleraar ligt achteraan op de begraafplaats. Zijn grafsteen toont het silhouet van de loper met zijn hond. De graftekst is de verkorte versie van het motto van zijn tot klassieker gepromoveerde boek De mens als duurloper: ‘Lopen is geen sport, maar een manier van reizen’ (waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen. Lopen is geen kunst en geen middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes).

Verder staan er groen uitgeslagen wandelschoenen, loopschoenen en de peddel van een kajak op zijn graf. Knippenberg, oud-columnist van dit blad, overleed op 23 november 1995 aan longkanker. Hij werd slechts 47 jaar, maar heeft in die relatief korte tijd velen met zijn artikelen, zwerftochten en gedichten ‘aangeraakt’. Zo ook mij, want de andere reden dat ik hier op Texel ben, is omdat met enkele vakbroeders bezig ben een documentaire te maken over deze zoekende ziel.

Zelf uitzoeken

In het donker naar Oudeschild kom ik bijna weer ten val. Gelukkig behoeden de fietsers de lopers voor meer ongerief. Ik moet denken aan de woorden van mede-organisator Martien Baars: ‘Als het aan Jan Knippenberg had gelegen, zouden er geen fietsers meegaan voor verzorging en om de weg te wijzen. Hij vond dat iedereen het maar zelf moest uitzoeken. Veel avontuurlijker.’

Bij het bestijgen van de dijk speelt mijn zwakke linker achillespees op. Gelukkig heb ik me voorgenomen niet verder met de zware jongens mee te lopen dan tot dit vissersdorp. Mag dus bijna stoppen. Zie op de dijk het maanlicht weerkaatst worden op het water van het wad. Teunisse springt geroutineerd over de kabeltouwen die de vissersvloot met de kade verbinden. Nachtlopen hoef je hem niet te leren ….

Hier in de stille, sfeervol verlichte haven stond ik twee jaar geleden om dezelfde tijd met cameraman Arjan kroon te filmen voor ons documentaireproject over Knippenberg. Prachtige, mystieke beelden hebben we toen vastgelegd. Schaars oranje licht, een loper die langzaam op de camera afkomt, voetstappen die de ochtendrust doorklieven en een fietser die geruisloos volgt. Vervolgens stilte en in de verte een groepje dansende lichtjes en lopers, hun weg zoekend door de nacht. IJle impressies van een avontuur dat nog minstens tien uur zal duren.

Vandaag staat Arjan op dezelfde plek, maar nu zonder camera. Hij loopt straks de eerste 28 van de 60 kilometer en ik sta genoteerd voor de resterende 32. Ik wens Ron Teunisse en de andere mannen een behouden tocht en stop ermee. Bezweet en blij dat ik weer even kan gaan rusten voor de rest van de dag. Het is iets over vijf ’s ochtends. Texel slaapt nog, op een paar lopers, fietsers en supporters na.

Bij terugkeer in het splinternieuwe lopershotel Stayokay denk ik aan de taferelen voor de start. In het holst van de nacht smeerden begeleiders stapels brood en aten lopers hun laatste vaste voedsel. Zoals de Belg Geert Stynen (37), die traint voor het EK en WK 24 uur. Hij is pas op zijn dertigste met hardlopen begonnen. Daarvoor deed hij helemaal niets.

In de hal van de Stayokay sprak ik ’s nachts ook een van de twee vrouwelijke deelnemers, Ida Verduin (49). Zij loopt voor het eerst 120 kilometer. Ze werkt in de thuiszorg en de horeca, en heeft ook nog drie dochters. Het schijnt te combineren te zijn met ultralopen. Haar man: ‘Als zij ervan geniet, doen wij dat als gezin ook.’ Ida: ‘Als mijn gezin eronder zou lijden, is de grens bereikt en moet ik me aanpassen.’

Gek gevoel

Ik wil nog even slapen, maar lichaam en geest zijn klaarwakker van de inspanning en het vooruitzicht van de volgende start, om half elf, de 60 kilometer. Om acht uur weer onder de douche en daarna weer ontbijten. Gek gevoel: binnen vijf uur twee keer opstaan, douchen en ontbijten.

In de ontbijtzaal totaal andere taferelen dan bij de 120-kilometerlopers. Flinke rij voor de koffieautomaat, de krentenbollen en de croissants. Daglicht en een sfeer alsof er een wandelingetje op het programma staat. In de rij voor de koffie spreek ik Theo Kuijpers (60). Heeft al 150 ultralopen gedaan, inclusief marathons.

Om negen uur staan we bij de veerhaven en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) te wachten op de doorkomst van de 120-kilometerlopers, die hier halverwege zijn. Het is koud geworden en de wind blaast gemeen. De zon die ons een uur eerder opgewekt wakker maakte, is inmiddels verscholen achter een stevige wolkendek. Met de zon vertrekken ook de paastoeristen van Texel. Opgeruimd staat netjes. Verrassend komt Veron Lust als eerste door. Op een minuut gevolgd door de jonge Vlaming Wouter Hamelinck. Vlak daarachter Edward de Ruiter die uiteindelijk na 100 km de kop van Lust zal overnemen en de winst gaat pakken.

Rillend gaan we het NIOZ in om ons om te kleden. Jos de Krijger (45) zit er met zijn vrouw Lydia, hardlopende dochter Esther en basketballende zoon Tim. De hele familie leeft mee met een ultralopende vader. Het beeld dat de ultra’s uitsluitend volstrekte nerds zijn, die contactgestoord door het leven gaan, verdient bijstelling. Ook wijlen Jan Knippenberg had gewoon een baan, een vrouw en twee zonen.

We verkleden ons in de gang onder flinke aquariums met vissen (rode poon en griet) die ik alleen van de menukaart in een restaurant ken. Ik heb besloten de eerste 28 kilometer te gaan lopen, omdat ik dan nog de finish van de helden van de 120 kan bijwonen.

We gaan gelijk van start met de lopers van de 60 kilometer. Wat opvalt, is dat de start dit jaar een stuk professioneler oogt dan in 2005. Toen wapperde het startdoek alle kanten op en werd met een megafoon afgeteld voor de start. Nu staat er een jurybus, een stevige opstelling voor het spandoek en zijn er een geluidsinstallatie en een speaker.

Charme

De Zestig van Texel is aan het professionaliseren, beaamt ook wedstrijdleider Dick van der Weide: ‘We streven ernaar het iets strakker te doen, maar we gaan bijvoorbeeld geen ChampionChips invoeren. De charme moet er wel in blijven.’ Vanwege het internationale deelnemersveld is deze wedstrijd inmiddels gehonoreerd met een Zilveren Label van de IAU, de internationale associatie van ultralopers. Oud-marathonkampioen Roelof Veld is IAU-vice-president en lost vandaag het startschot voor de 60 en 120 kilometer: ‘Ik ben ontzettend trots op Texel. Het is fantastisch georganiseerd en de sfeer is uniek. En er zijn hier, zoals men op Texel zegt, drie dingen belangrijk: 1. het parkoers; 2. het parkoers; en 3. het parkoers.’

Mijn tocht eindigt op dat fraaie parkoers al heel snel na de start. De pijnlijke achillespees die ’s ochtends op de dijk van Oudeschild al opspeelde, is al na een paar honderd meter in de duinen reden om af te haken. Met een loodzwaar strand voor de boeg – de berichten waren al vooruitgesneld – zou doorgaan volstrekt zinloos zijn.

Ik ga zo snel mogelijk terug naar het NIOZ, zie dat de oudste deelnemer aan de 120, Koos Rademaker (61), nog het keerpunt moet halen en dat hij onderweg wordt geïnterviewd door de hoofdredacteur van de Texelse Courant. Ik hoor hem zeggen dat dit echt de laatste keer is voor hem. En dat het mooie van Texel is dat veel lopers hier voor het eerst de stap zetten naar een afstand langer dan 42 kilometer. Het enige nadeel vindt hij dat er te veel afstanden zijn op Texel, waardoor de wedstrijd niet overzichtelijk is. De 28 en de 32 kilometer mogen wat hem betreft afgeschaft worden.

Nadat Rademaker het keerpunt is gepasseerd, besluit ik een eindje verder te rijden op het parkoers en zie met eigen ogen het lijden aan de waterkant. Nare wind, zeer zware ondergrond. Rul zand doet de voeten wegzakken.
Tussen de schuimvlokken slalommend vinden de meeste lopers nog wel een pad, maar daar worden de schoenen zwaar van het vocht. Men vloekt, men stopt, men baalt.

De kreet ‘Asfalteren dat strand!’, is na afloop dan ook een veelgehoorde tip voor de organisatie. Arjan Kroon, de cameraman die ondanks een korte nacht de zware 28 kilometer keurig in 2.38 voltooit, zegt na de finish bij de Slufter dat het voelt alsof hij 33 kilometer heeft gelopen.

Ik kan het geploeter niet goed aanzien, zeker niet omdat ik zelf het gevoel heb voor spek en bonen rond te lopen. Pezen en dijen voelen waardeloos, zelfs bij het betreden van een strandopgang. Ik ga op zoek naar Ron Teunisse, maar hoor van een vrijwilliger langs de route dat hij na 77 kilometer is uitgestapt. Hij ook al, de rots in de branding. ‘Te weinig getraind’, is zijn simpele analyse. Het zware strand krijgt niet de schuld.

Woedende favoriet

Op de 60 kilometer is het de zwaar favoriete Marc Papanikitas (39) die moet uitstappen. Indirect veroorzaakt door het strand. Want zijn begeleidende fietser kreeg de wielen niet rond in het mulle zand, waardoor de snelle Belg lang verstoken bleef van drinken en koolhydraten. Vijf kwartier na de start, na bijna twintig kilometer, kwam de fietser pas weer bij zijn loper en kreeg Papanikitas wat te drinken. Normaal drinkt hij een halve liter sportdrank per 10 kilometer. Na 42 kilometer moest hij overgeven, even nadat hij door de latere winnaar Jan van der Marel (39) was ingehaald.
Gezeten in het hostel nabij de finish verwoordt Papanikitas zijn woede: ‘Ik zou vroeger dat biljart omver hebben geschopt, zo kwaad ben ik hierover. Niet op die fietser, hoor, die kan er ook niks aan doen. Maar ik wilde zo graag hier winnen. Ook voor de wisseltrofee, die prachtige oude schoen van Jan Knippenberg. Heeft twee jaar thuis op de kast gestaan en ik wil hem houden door drie keer te winnen, maar dat gaat nu dus op z’n vroegst in 2011 worden.’
Een schrale troost mag zijn dat hij niet de enige uitvaller is in deze editie van De Zestig van Texel. Er waren nog 33 anderen van het startveld van 236 lopers op de 60 km die niet of niet op tijd (7.00 uur) bij de finish kwamen. En van de 26 deelnemers aan de 120 kilometer eindigden er maar vijftien binnen de tijdslimiet van 13.00 uur.

Uitslag De Zestig van Texel 2007

Mannen 120 km: 1. Edward de Ruiter 10.05.43; 2. Veron Lust 10.20.20; 3. Wim Epskamp 10.24.49
Vrouwen 120 km: 1. Ida Verduin-Boone 11.34.50
Mannen 60 km: 1. Jan van der Marel 4.09.49; 2. Jaap Vis 4.33.06; 3. Elbert Voogt 4.36.58
Vrouwen 60 km: 1. Annette Voets 5.07.10; 2. Majet Spoelder 5.13.13; 3. Janet de Jonge 5.33.52

Naschrift Martien Baars: dank aan schrijver Dirk Jan Roeleven en aan Ysbrand Visser, hoofdredacteur van Runner’s World, voor hun toestemming om dit artikel te mogen plaatsen op UltraNED en op de (straks vernieuwde) site van De Zestig van Texel.

Inmiddels kent de komende editie van 13 april 2009 de zelfde starttijden (120 km om 04:30, de 60 km om 10:30 en de estafette om 11:30) maar ook één grote verandering ten opzichte van de vorige editie van twee jaar geleden. De twee prestatielopen over 28 en 32 km zijn geschrapt (tot verdriet van een groep fervente aanhangers) om ruimte te maken voor meer 60 km lopers. Schrale troost voor die liefhebbers van de eerste of de tweede helft van het parcours van 60 km is dat er nu een aansprekende 21 km wedstrijd op Texel is gekomen en die is bovendien wel jaarlijks, op de laatste zondag van september. Morgen (zaterdag 31 januari) om middernacht gaat de inschrijving open voor de 3e editie: http://www.texelhalvemarathon.nl/ . Vorig jaar waren de 21 en de 10 km binnen 6 dagen volgeboekt, en het zou nu wel eens binnen 2 dagen gebeurd kunnen zijn …… Overigens is er op Texel ook de veel oudere Halve Marathon De Waal, met de 28e editie op 14 maart a.s.: http://www.halvemarathondewaaltexel.nl/

In navolging van de nieuwe Texel Halve Marathon gaat ook De Zestig van Texel nu toch aan de ChampionChip. Ook een paar details van de route zijn anders in 2009 dan in 2007. Zo heeft Staatsbosbeheer een indrukwekkend staaltje natuurbouw in De Nederlanden gepleegd en zitten er in het eerder zo kaarsrechte pad langs het ‘Oorlogsschip’ nu een paar flauwe bochten (en een paar vlakke bruggen) in het laatste deel van de 2e etappe. Het ‘strandgevoel’ wordt op dit nieuwe pad nog even verlengd want het ligt er momenteel nog heel zanderig bij en het is niet te verwachten dat het over 2,5 maand al helemaal begroeid zal zijn ;-). Zondag 1 februari loopt AV Texel die 2e etappe op proef, gevolgd door de 3e etappe op 1 maart en de 4e etappe op 29 maart. Het laatste deel van de 3e etappe gaat nu bij Utopia niet langs de Lancasterdijk maar langs de Stuifweg. De wissel voor de estafette (met tevens de CC-mat voor de tussentijd van de ultralopers) is al bij Prins Hendrik en niet 1,5 km verderop bij Krassekeet. De finish is weer pal voor de Stayokay aan de Haffelderweg, dat is alle partijen de vorige keer prima bevallen.

Van de 10 lopers (m/v) op de podia hierboven in de 2007 uitslag hadden zich er 7 tot nu toe opnieuw ingeschreven. Met Veron Lust nu weer voor de 60 km en Majet Spoelder nu voor de 120 km. Helaas krijgt ze niet zoals eerst gedacht Ida Verduin-Boone naast zich aan de start. Die had zich wel ingeschreven maar bij nader inzien ontbreekt de motivatie om de zware training voor de 120 van Texel op te brengen. Ida heeft de afgelopen jaren alles bereikt wat binnen haar mogelijkheden lag, met als onbetwiste hoogtepunt het nieuwe Nederlandse record op de 100 km van 8.36.10 tijdens de afgelopen RUN 2008 in Winschoten. Dus heeft Ida de organisatie onlangs bericht dat ze voorrang geeft aan werk, gezin en hobby’s en dat ze bij nader inzien toch niet haar Texel-titel komt verdedigen. Ida, dank je wel voor alle prachtige momenten van de afgelopen jaren en tot ziens langs de lijn of wie weet waar. Wellicht ook weer op de ultra als de tijd gekomen is dat er maar eens een W60 record op de 100 km neergezet moet worden? 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
Aantallen starters NL ultramarathons 2008
Samensteller: Martien Baars, Texel

               aantal     nationaliteit Cumulatieve afstand      

ultralopers NL buitenland alleen incl
ultra estafette etc

KNAU wedstrijden

Winschoten 100 km NK & 50 km 152 113 39 10190 km 36530 km (89 op 100 km, 63 op 50 km)
Stein 6 uur 174 55 119 9694 km 9694 km
Steenbergen 24 uur NK & 6 uur 76 42 34 7400 km 8902 km (39 op de 24u, en 37 op de 6u)
Den Haag 12 & 6 uur 51 46 5 3573 km 7550 km (21 op de 12u, en 30 op de 6u)
Rondje Voorne, Brielle 50 km 44 42 2 2150 km 5750 km
Amersfoort 6 uur 42 33 9 2286 km 4601 km
Cruquius 6 uur 58 46 12 3390 km 4519 km
Jan Knippenberg Memorial 161 km 23 20 3 2784 km 3267 km
Heerde 6 uur baan 45 34 11 2376 km 2803 km
Deventer 100 km baan 13 11 2 985 km 985 km

10 wedstrijden, subtotaal 678 442 236

Andere ultralopen

Assen 50 km 70 60 10 nieuw
Heerlen 70 km 61 46 15 (vierjaargetijden - 'winter')
Amsterdam ST 100 & 50 km 54 38 16 (23 op de 100, 31 op de 50 km)
Nijmegen (Berg en Dal) 61.5 km 40 33 7 (vierjaargetijden - herfst)
Eemmeerloop, Bunschoten 50 km 33 31 2
Ronde van Amsterdam 60 km 32 29 3 (incl 6 lopers al een week eerder op 29/6)
A’dam Self Transcendence 6 uur 30 15 15
Schinnen 50 km 22 16 6
Castricum 60 km 21 14 7 (vierjaargetijden - lente)
Gilze 65 km 18 16 2
Gouda 50 km 14 12 2
Ter Apel-Bourtange 50 km 13 13 0 (nu 50 ipv 60 km)
Pieterpad 1050 km, 15 dagen 10 8 2 (6 starters op het hele (dubbele) pad)

13 andere lopen, subtotaal 418 331 87

Totaal aantal starters 2008 1096 773 323
in 23 ultralopen (71%) (29%)

Niet opgenomen in de statistiek:
Rondje Guus, Wassenaar (groepsloop van ca 44 km) met 16 ultralopers
Silvester Marathon, Meerssen (groepsloop van ca 44 km) met ruim 100 ultralopers

Ter vergelijking:
Aantallen starters NL ultramarathons 2006
aantal nationaliteit
ultralopers NL buitenland

11 wedstrijden subtotaal 730 458 272
14 andere lopen subtotaal 256 221 35

Totaal aantal starters 2006 986 679 307
in 25 ultralopen (69%) (31%)


De gestage groei van de starts van Nederlandse ultralopers op Nederlandse ultralopen gaat door. Dat blijkt uit de
vergelijking tussen 2006 met 2008: van 679 naar 773.
Vanwege de storende invloed van het startveld van De Zestig van Texel (die alleen in de oneven jaren gehouden wordt),
geeft het een vertekend beeld om 2007 met 2008 te vergelijken.
Om hoeveel individuen het gaat in 2008 is (nog) niet bekend. Sinds Ubel Dijk gestopt is met het bijhouden van zijn
UN klassement, missen we dat bijprodukt van zijn nauwgezette berekeningen en lijsten.

Martien Baars
(baars provider nioz.nl)

Zie voor De kilometer-index van de Nederlandse ultralopen 2007 (UN 26 januari 2008):
http://www.ultraned.org/n_item/f4091.php 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
André van der Zwan loopt zijn 100e marathon in Dubai.

Dubai is een fascinerende stad, dat ligt in de Verenigde Arabische Emiraten. Men bouwt er momenteel de hoogste toren ter wereld, bijna 1000 meter hoog, Verder heeft de stad een Dubai creek (rivier) en grote winkelcentrums. In zo’n winkelcentrum kun je een zeeaquarium of een skipiste vinden. Tijdens het winkelen zie je de haaien dus om je heen zwemmen. Het is een stad met zeer luxe hotels (max. 7 sterren) en het staat bekend om z’n lage goud- en olieprijs. Vrijdag 16 januari 2009 stonden Abdelkarim Machichy en André van der Zwan, om 06:30 uur, aan de start van de Dubai marathon (42.195 km) Het parcours was vlak met weinig bochten, zo’n 21 km. heen en terug. Er stonden zo’n 1.000 hardlopers aan de start. Deze marathon stond volledig in het teken van de aanval op het wereldrecord van 2:03:59, gelopen door Haile Gebrselassie. Door de regen zat er een verbetering van het wereldrecord niet in en daardoor liep hij de bonus van miljoen dollar mis. Wel won Haile Gebrselassie deze marathon in een tijd van 2:05:29. Abdelkarim Machichy liep een sterke marathon en finishte als 93e in 3:20:24. Helaas was André van der Zwan een week voor vertrek geveld door de griep, zodat zijn voorbereidingen niet optimaal waren. Hij liep daardoor een matige marathon en finishte hij als 147e in 3:33:13. André had een hardloopshirt aan met de tekst “André succes met je 100e marathon in Dubai”. Hierdoor werd hij veelvuldig, door omstanders en andere hardlopers, gefeliciteerd tijdens het lopen van zijn race. Hij was dan ook dik tevreden dat hij deze marathon, zijn 100e marathon, had uitgelopen. Bijna 700 lopers haalden de finish en kregen een prachtige medaille met het duurste hotel van Dubai erop afgebeeld. Na een verblijf van een week in Dubai kwamen de beide Katwijkers, zeer tevreden, terug in Nederland.
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]