Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
* 28 jan 2014: Concurrentie voor de Spartathlon
* 27 jan 2014: Bosmarathon gewonnen door Ronnie Duinkerken en Hanneke Verheul
* 26 jan 2014: Mark de Boer in trail commissie van de IAU
* 22 jan 2014: International Talent Challenge trail Bödefelder Hollenlauf 10 mei
* 18 jan 2014: Geslaagde Dutch Coast Ultra Run by Night
* 15 jan 2014: Nieuws van de JKM 18/19 april
* 12 jan 2014: In 2014 geen 100 en 50 km in Torhout
* 12 jan 2014: Zes uur Haarlemmermeer op 21 juni
* 10 jan 2014: Nationaal Kampioenschap 24 uur Steenbergen
* 7 jan 2014: Dé 50 van Assen stopt
* 2 jan 2014: Helipad
* 2 jan 2014: 19e Int Zes Uurs Ultraloop Zondag 9 Maart 2014
* 2 jan 2014: Bosmarathon en minder Assen 19 januari
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Januari 2014
 
In Griekenland bestaan plannen om op 5 september een loop te organiseren van Athene naar Sparta over een afstand van 245 km, de Fidippides Run. De Spartathlon wordt op 26 september georganiseerd. In hoeverre de route gelijk is aan die van de Spartathlon is nog niet bekend. In Griekenland bestaat er bij een groep ultralopers onvrede over de beperkte hoeveelheid Griekse lopers/loopsters die mee mag doen aan de Spartathlon. Dit bericht is bevestigd door de organisator van de ROUT, Christos Katsanos: “Some Greek ultra-runners pissed of with Spartatlon Organization Commitee of not accepting high number of participants, they have decided to launch a similar race this year early of September.” Het aantal plaatsen voor Griekse lopers/loopsters bij de Spartathlon is voor 2014 bepaald op 50 deelnemers. Ook het aantal Japanners (70) en Duitsers (45) is gelimiteerd.

Gezien het niveau van het huidige Griekse ultralopen lijkt het aantal van 50 heel reëel. De gloriedagen van de Grieken in de Spartathlon dateren van de nodige jaren terug met overwinningen van Kouros (1983, 1984, 1986 en 1990) en Reppos (1997 en 1998). De beste Griek van de afgelopen jaren was Stergios Anastasiadis die in 2010 en 2013 tiende werd in het eindklassement. Het percentage Griekse lopers wat de finish haalt ligt ongeveer gelijk aan het gemiddelde. Maar nu is er dus toch onrust ontstaan met als gevolg dat er 3 weken voor de Spartathlon een loop georganiseerd gaat worden die een directe concurrent zal zijn. Voor dit jaar zal dat weinig uitmaken, want de Spartathlon is al zo goed als volgeboekt. Maar als de Fidippides dit jaar organisatorisch een succes wordt kan dat voor de Spartathlon in de komende jaren nadelig uit gaan pakken. De actie om de wedstrijd 3 weken voorafgaand aan de Spartathlon te organiseren getuigt van weinig fatsoen. Voor de nieuwe organisatie zal het een hele klus worden de wedstrijd goed neer te zetten.

Er is op dit moment weinig bekend over de Fidippides Run, behalve dat er net als bij de Spartathlon kwalificatie eisen zijn gesteld voor deelname. Die kwalificatie eisen zijn soepeler met een afstand van 160 km op de 24 uur en/of 270 km op de 48 uur. Die soepeler kwalificatie eisen doen vermoeden dat de tijdslimiet voor de Fidippides Run ruimer uit zal pakken. Op de website van dayrunners (http://www.dayrunners.gr/main-page.html), organisator van een 24/48/72/144 uurs-loop staat vermeld dat per half februari er meer bekend zal worden over de Fidippides Run.


Henri Thunnissen
 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
De Bosmarathon & minder is een kleinschalige loop waar de deelnemers in 6 ronden een marathon kunnen lopen maar ook kunnen kiezen voor 5, 4, 3, 2 of 1 ronden. Het zijn ronden door het mooie Asserbos over grotendeels onverharde paden. De deelname was dit jaar uitstekend. Aan de marathon deden 32 lopers/loopsters mee, waarvan er 25 finishten. Bij de mannen was de Rotterdammer Ronnie Duinkerken de snelste met een tijd van 2.59.58. Ronnie won in 2012 de eerste editie van de marathon, toen in een tijd van 3.05. Bij de vrouwen was Hanneke Verheul de snelste met een tijd van 4.02.49. Voor Hanneke was het een thuiswedstrijd want zij woont in Assen. Hanneke won vorig jaar ook.

Aan de halve marathon deden 26 mensen mee en aan de andere afstanden 20. Totaal deden er dit jaar dus 78 lopers/loopsters mee. De uitslagen van de marathon zijn inmiddels op Ultraned verwerkt.

Fotograaf Erik van Echten was in Assen. Erik maakt mooie fotoreportages en heeft veel oog voor de lopers/loopsters. De foto’s van de Bosmarathon & minder zijn te vinden op zijn website http://www.een-foto.nu/ Kijk dan bij Sport en daar staan de links naar in totaal 4 albums met foto’s.


Henri Thunnissen
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
De IAU (http://www.iau-ultramarathon.org/) organiseerde in 2007 (Verenigde Staten), 2009 (Frankrijk), 2011 (Ierland) en 2013 (Wales) Wereldkampioenschappen trail. Op de keuzes van de parcoursen was regelmatig kritiek. Die kritiek betrof vooral de edities van 2007 en 2013. In 2013 was het WK trail in Wales in het natuurgebied Gwydyr Forest. Het rondje waarop gelopen werd was zeker trailwaardig, alleen werd dat rondje 5 keer gelopen iets wat bij de trail niet gebruikelijk is. Wel was het een uitstekend georganiseerd WK met een sterk deelnemersveld. Maar het was duidelijk dat er voor 2015 een wedstrijd moet worden gekozen die meer aansluit op de wensen van de lopers/loopsters.

De IAU had voor het WK trail in 2013, Wales en de Trans d’Havet als kandidaten. De IAU koos voor Wales met voor 2015 de Trans d’Havet als kandidaat. In het traillopen is er met de International Skyrunning Federation (http://www.skyrunning.com/) nog een organisatie die EK’s en WK’s traillopen organiseert. In 2013 werd er voor het eerst een EK georganiseerd over een langere afstand en dat EK werd gehouden tijdens de Trans d’Havet. Waar de IAU haar WK’s nu 2-jaarlijks organiseert, kiest de International Skyrunning Federation voor een jaarlijks kampioenschap, het ene jaar een EK het andere jaar een WK. Het WK wordt dit jaar gehouden bij de Mont Blanc 80 km op 27 juni. De kampioenschappen van de International Skyrunning Federation vinden in het hooggebergte plaats.

Het traillopen is de laatste jaren enorm populair aan het worden. De toename van het aantal ultralopers is grotendeels te danken aan de toename van wedstrijden en deelnemers aantallen. Als een organisatie zijn wedstrijd trail noemt is die wedstrijd in korte tijd uitverkocht ook als die loop eigenlijk geen trail is. Maar wat is een goede definitie van het begrip trail? Daar hebben al veel organisaties zich over gebogen. Een van de organisaties die bezig is geweest om een goede definitie te vinden van traillopen is de International Trail-Running Association (ITRA) (http://www.trail-running-association.org/). Bij de ITRA zijn lopers, wedstrijdorganisaties, fabrikanten, belangenorganisaties en deskundigen betrokken.

De ITRA geeft de volgende definitie van een trail:
“Trail-running is a pedestrian race open to all, in nature environment (mountain, desert, forest, plain…) with minimal possible paved or asphalt road (which should not exceed 20% of the total course).
The terrain can vary (dirt road, forest trail, single track…) and the route must be properly marked. "Properly marked" means that the runners will receive enough information to complete the race without getting lost. That includes physical markings (flags, tapes, signs…) or GR permanent markings or GPS tracks or map indication.
The race is ideally – but not necessarily – in self-sufficiency or semi self-sufficiency and is held in respect for sporting ethics, loyalty, solidarity and the environment. ) "Self-sufficiency or semi self-sufficiency" means that the runner has to be autonomous between aid stations, regarding clothing, communications, food and drink.”

Of de definitie van de ITRA een goede is vraag ik mij af, want een loop over alleen brede en vlakke boswegen valt binnen hun definitie. Terwijl een loop met 25% asfalt maar daarnaast veel technische passages met single tracks buiten de definitie valt.

De IAU heeft naar aanleiding van bovengenoemde ontwikkelingen besloten om een trail commissie in te stellen. In die trail commissie zitten mensen die deskundig zijn op het gebied van het traillopen.

Opdracht van die commissie is:
“Since quite a while, a number of our Member Federations are asking us to undertake relevant action to streamline the international governance of trail running. With this goal in mind we intend to establish a Trail Commission which will have to work out suggestions to assist the Executive Council with the shaping of an adequate trail policy. The co-ordination will be in the hands of our Council Member Paco Rico.”

Op 17 januari dit jaar is Mark de Boer benoemd tot lid van deze commissie. In de aanloop naar het WK in Wales heeft Mark verschillende keren aangedrongen op een meer trailwaardig parcours. Het WK zou eerst op een ander parcours worden gelopen met weinig hoogtemeters. Ik ken Mark goed en ben ervan overtuigd dat hij een positieve inbreng zal hebben in de IAU trail commissie. Naast de commissie van de IAU is er ook door de IAAF een trail commissie ingesteld, waarin de IAU is vertegenwoordigd. Die interesse van de IAAF is belangrijk voor kwalitatieve goede kampioenschappen. De IAU gaat ook met de ITRA samenwerken. Voor 2015 is de Maxi Race in Frankrijk kandidaat voor het WK van de IAU. Een leuke trail met over ca. 85 km ruim 5000 hoogtemeters+. Dit zou een goede keuze zijn voor een WK trail van de IAU. Bij de laatste editie wonnen Philpp Reiter en Anna Frost en in 2007 won Dachhiri Dawa Sherpa de race. Op 29 januari is het bid van de Maxi Race geaccepteerd en zal daar in het weekend van 30-31 mei 2015 het IAU WC Trail worden gehouden.

Kortom positieve ontwikkelingen rond de trail bij de IAU die hopelijk zullen leiden tot goede kampioenschappen in de toekomst.


Henri Thunnissen
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Op 10 mei wordt de tweede editie van de International Talent Challenge (ITC) georganiseerd in het Duitse Bödefeld. Daar wordt een trail van 67 km gelopen met ruim 1500 hoogtemeters+, de Bödefelder Hollenlauf. De ITC is opgezet om talentvolle lopers/loopsters uit verschillende landen de kans te geven om in een sterke competitie tegen elkaar te lopen. Deelnemers aan de ITC komen voor hun land uit en worden geselecteerd door de Nationale atletiekbonden/Ultraloop organisaties. In het geval van Nederland doet Ultraplatform de selectie voor de ITC in Bödefeld. Ultraplatform wil er met een vrouwen- en mannenploeg heen. Lopers/loopsters worden direct benaderd, maar kunnen zich ook bij Mark de Boer melden. Voor alle info zie Ultraplatform: http://www.ultraplatform.nl/, directe link naar het artikel: http://www.ultraplatform.nl/component/content/article/1-laatste-nieuws/539-internationl-talent-challenge-67-km-trail-boedefeld-.html

Het concept voor de ITC is opgezet door de Deutsche Ultramarathon Verein in samenwerking met Ultraplatform, zie http://www.ultra-marathon.org/images/dok/PDF/Sportausschuss/ITC_Concept.pdf. Michael Irrgang, Norbert Madry en ondergetekende hebben vervolgens een concrete uitwerking gemaakt voor 2013 en 2014. Als racedirector van de RUN in Winschoten kon ik onze 50 km als gastheer voor de eerste editie van de ITC aanbieden. Dat heeft de RUN organisatie een geldbedrag gekost, maar we kregen er een kwalitatief sterke wedstrijd voor terug. Het deelnemersveld was niet groot met 17 lopers/loopsters uit België, Duitsland en Nederland. Maar de onderlinge competitie was van goed niveau. Van de 17 deelnemers haalden er 15 de finish waarvan 13 met een PR. De eerste wedstrijd van de ITC was daarmee een succes.

Voor 2014 heeft de Deutsche Ultramarathon Verein contact gezocht met de organisatie van de trail in Bödefeld. Die waren geïnteresseerd in het concept. Ze organiseerden in Bödefeld in 2012 al eens het DUV Duits Kampioenschap trail. Samen is er een interessant aanbod gemaakt voor de deelnemers aan de ITC. Bij een klein kampioenschap als de ITC worden er door de organisatie minder kosten vergoed dan bij een WK van de IAU. De IAU ondersteunt vanaf 2014 het idee van de ITC wat er voor zal zorgen dat er meer landen mee zullen doen, waardoor de competitie (nog) sterker wordt. Daarmee vormen de wedstrijden van de ITC een prima leerschool voor deelname aan een WK.


Henri Thunnissen

NB. In 2013 is de Belgische afvaardiging naar de ITC geregeld via Gert Mertens en Jan Vandendriessche. Hoe voor de ITC in Bödefeld de selectie wordt geregeld is mij nog niet bekend. Heb je belangstelling neem dan best contact op met Jan.  

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]