Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
20 feb 2017
Eerste marathonweekend Zétrud-Lumay
18 feb 2017
Kwalificatie-eisen Elfsteden ultraloop 2018 bekend
15 feb 2017
Texel (Ron Teunisse)
14 feb 2017
6 uur van Stein op zondag 5 maart
Nieuws in 2017
* Februari
* 20 feb 2017: Eerste marathonweekend Zétrud-Lumay
* 18 feb 2017: Kwalificatie-eisen Elfsteden ultraloop 2018 bekend
* 15 feb 2017: Texel (Ron Teunisse)
* 14 feb 2017: 6 uur van Stein op zondag 5 maart
* 13 feb 2017: WK 100 km 2018 in Kroatië
* 13 feb 2017: Endurance Day Hamme 12 maart met 50 en 100 km
* 13 feb 2017: Uitslagen weekend 11/12 februari
* 13 feb 2017: In memoriam Annie van Rossum
* 6 feb 2017: Uitslagen weekend 29/29 januari en 4/5 februari
* 5 feb 2017: Haast lente in Blaauwbekmarathon
* 2 feb 2017: Dutch Coast Ultra Run by Night 2017
* Januari
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Februari 2017
 
Hallo, een klein stukje over onze marathon wat een echt succesweekend geworden is. Veellopers onder ons zullen het al wel eens gezegd hebben, wat zijn de marathons toch soms duur tegenwoordig. Natuurlijk eens men gaat organiseren komt men tot het besef hoe snel een euro verdwenen is.

Vandaar zochten Deborah en Paul naar een formule die wel eens leuk zou kunnen zijn. We organiseren een marathon die vertrekt uit onze garage, bevoorrading in de garage en verder niet teveel tralala. Dit voorbeeld vonden we al in Nederland en Duitsland. Een marathon met max 20 deelnemers, en dat dan in elk seizoen van het jaar. De buren, boeren en andere dorpen werkten heel vlot mee waarvoor dank.

Het sloeg al snel aan en de inschrijvingen waren nog maar open en de 20 deelnemers stonden op de lijst. Toen zei Deborah “waarom doen we dan zondag ook niet, het parcours is al klaar en we hoeven niets op te ruimen alleen de garage sluiten.“ Zo kwamen we uit op 4x een tweedaagse, winter, lente, herfst en zomer.

De inschrijvingsprijs van 10 euro is laag maar omdat we verder geen kosten hebben kunnen we heel wat bieden aan de lopers, zo bestaat de bevoorrading uit chips, nootjes, zouten stokjes, snoepjes, koekjes, cake, rozijnen, banaan, speculoos, peperkoek, water, fruitsap, warme thee en cola. Na de marathon drinkt u nog 1 of 2 biertjes, leffe, cola en is er voor diegene dat honger hebben een sandwich met confituur of choco.

Naargelang het seizoen zullen er aardbeien of fruit uit eigen tuin bijkomen. De eerste man en eerste vrouw krijgt een bakje eieren van onze scharrelkippen. De lopers die de marathon uitlopen krijgen een mooie gepersonaliseerde medaille en de lopers die in de 4 seizoenen gelopen hebben van éénzelfde jaar die krijgen nog een speciale prijs er bovenop.

De bedoeling is dat we niet gaan groeien of concurreren met andere organisaties, we willen er niets meer aan overhouden dan een goed gevoel.

Onze wintereditie is net achter de rug en het was zo leuk samen dat we echt hopen dit nog een hele tijd te mogen doen voor jullie. Gelukkig waren de weergoden ons ook heel gunstig gezind. Wij willen langst deze weg de lopers hard bedanken voor dit leuk weekend en dat ze op het mooie pittige parcours alleen hun sporen achterlieten !


Paul & Deborah

Meer info op onze website door Micha Havreluk http://de4vanzetrudlumay.be/
Komende marathonweekends:
Lente: 29 en 30 april
Zomer: 22 en 23 juli
Herfst: 11 en 12 november  

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Volgend jaar wordt op 19 mei de Friese Elfsteden ultraloop georganiseerd. Het initiatief komt van ultraloper Silvio Teunissen en Klaas van Heeringen die de Glazen Huismarathon organiseert. Zij hebben Ed van Beek gevraagd als racedirector. Ed heeft veel ervaring in het organiseren en beschikt over een groot netwerk in de ultraloop wereld. De start is op 19 mei 2018 om 11.00 uur in Bolsward. Er wordt dan eerst een lange Noordelijke lus gelopen van Bolsward naar Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden en vervolgens een iets kortere lus van Bolsward naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen en Workum met dan de finish in Bolsward. Bij elkaar een route van 230 km. Silvio doet in de voorbereiding veel werk, maar doet op 19 mei zelf mee aan de Friese Elfsteden ultraloop. Silvio finishte in 2015 in de Spartathlon.

De info over de wedstrijd komt beetje bij beetje beschikbaar. Zo zijn de kwalificatie-eisen vandaag bekend gemaakt. In de periode vanaf 19 mei 2016 moet er een 100 km binnen de 11 uur worden gelopen, meer dan 110 km in een 12 uur of meer dan 175 km in een 24 uur. Die prestaties moeten worden geleverd in een officiële wedstrijd. Een wildcard aanvragen is mogelijk, waarbij het oordeel van de organisatie bindend is. Het lijken vrij soepele eisen, die veel lopers en loopsters de kans geven om te starten. Ieder voor zich moet nagaan of een finish haalbaar is. De tijdslimiet is 32 uur. Behalve een aantal ultralopers wordt de route van de Elfstedentocht dat weekend ook door fietsers en steppers gedaan. De 15.000 fietsers gaan op zondag van start. De finish van de ultralopers valt samen met die van de steppers, waardoor het gezellig druk zal zijn in Bolsward.

In het verleden is de Elfstedentocht al vaker georganiseerd als meerdaagse en als ultraloop. Martien Baars is bezig met een artikel over die eerdere edities. Waar het vroeger heel lastig bleek om voldoende deelnemers te trekken, is er nu getuige de vele reacties op Facebook veel belangstelling. Er is plaats voor maximaal 75 deelnemers, maar met de helft is de organisatie ook tevreden.

Voor een video, deels in het Fries, zie: http://www.omropfryslan.nl/nijs/693304-fideo-ultrarunners-wolle-de-fryske-alve-steden-del#videoplayer693281 Voor een uitgebreid stuk op Runnersweb zie: https://www.runnersweb.nl/nieuws/rayonhoofden-kunnen-elkaar-komen.htm

Informatie over de Friese Elfsteden ultraloop staat op Facebook: https://www.facebook.com/elfstedenultraloop/?fref=nf&pnref=story.unseen-section Waarschijnlijk komt er binnenkort ook een website.


Henri Thunnissen
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Texel

Ik heb altijd gezegd, dat de ineenstorting na het vijftigste levensjaar begint. En zie, wederom heb ik gelijk gekregen. In 2005 liep ik over de 120 kilometer van Texel maar liefst een uur langer dan tien jaar daarvoor. Zo kun je dus in tien jaar een flinke opdonder krijgen, ofwel een teruggang van een kilometer per uur. Ja, ’t is wat!

Twee ronden om het Waddeneiland, waar ik zulke mooie herinneringen aan had. Toen Jan nog aan het Gerritslanderdijkje woonde gingen we in de vroege schemer van november 1984 op weg naar de Slufter. De zon stond als een rode ronde bol vlak boven de lage duintjes. Je kon er zo in kijken, zonder dat het pijn deed aan je ogen. Melancholie kruipt omhoog terwijl ik het opschrijf. Hoe kun je een vretend gevoel vlak onder het borstbeen omschrijven? Eeuwige vergankelijkheid, eeuwige vloek van de mensheid. Je kunt het beste maar lekker dom een patatje oorlog nemen met een blikkie bier en je schouders ophalen.

Toen Jan en ik die novemberdag de duisternis tegemoet liepen, bestond de 60 kilometer van Texel nog niet, die werd later bedacht. Door Jan. Jan wilde z’n eigen ultraloop op het eiland en dat lukte, met al die andere enthousiaste mensen, die het tot een geweldig evenement hebben gemaakt. Een onvergelijkbare loop, later nog mooier met de 120 kilometer erbij. Start half vijf in de ochtend, koude mist in flarden om je benen. Slaap, stram gevoel en 120 kilometer lopen, langs de Waddendijk eerst, dan door de duinen, langs het strand. Omdraaien bij de veerboot en weer terug, nu eerst de Hors, het strand, de duinen en dan natuurlijk de wind vol tegen langs de Waddendijk, eindigen waar je begon: op de wielerbaan.

In 1993 en in 1995 liep ik zo nu en dan gemakkelijk en vanzelfsprekend. Jan liep vooral in 1995 allang niet meer vanzelfsprekend, hij wist nog niet dat hij een slopende ziekte met zich mee torste, waardoor elke stap een last werd. Vaak heb ik aan hem gedacht tijdens mijn laatste ultra in 2005.

Texel is het eiland van de Hoge Berg, de keileembult zonder welke de Noord-Hollandse kust er niet zou zijn. De kust zou dan pas beginnen bij Amersfoort. De Hoge Berg waar ooit rendierjagers hun onderkomen en hun toevluchtsoord hadden. De berg, vijftien meter boven de zeespiegel, die uitkeek over de vlaktes, die doorliepen tot aan Engeland. Daar ligt Jan. Ik heb m’n schoenen op z’n graf gelegd. Zijn schoenen staan er ook. Je kunt aan ze zien wat de tijd doet, aan het mos dat ze volledig overdekt heeft.

Eilanden oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uit. Je waant je ver weg, onbereikbaar. Een eiland, als het niet te groot is, is overzichtelijk en toch moet iedereen moeite doen het te bereiken. Ik ben een eiland. Eigenlijk is iedereen een eiland. Toch?

Texel zit in m’n hart. Of ik er ooit nog zal hardlopen, weet ik niet. Maar ik zal er zeker terugkomen.

© Ron Teunisse

Bron: Ron Teunisse (2010). De koerier die nergens bij hoort. Columns en verhalen van een ultraloper.
Uitgeverij Parnassia, Santpoort-Noord, 168 pagina’s.

Noot van Martien Baars: met dank aan Ron Teunisse en uitgever Carel Schrama voor hun toestemming om dit laatste hoofdstuk uit Ron’s boek hier op Ultraned en op de site van De Zestig van Texel te mogen reproduceren.

In het paasweekeinde van de komende editie van De Zestig van Texel kunnen belangstellenden bij Carel Schrama in de Stayokay Texel een gesigneerd exemplaar van het boek van Ron Teunisse bemachtigen.
Spartathlon presentatie. Prachtig nieuws is dat Ron Teunisse ook zelf zondagavond in de Stayokay aanwezig zal zijn om samen met Dik Jagersma en Carel Schrama een avondvullend programma over de Spartathlon te verzorgen, 30 jaar na Ron’s eerste deelname in Griekenland. Ook Carel en Dik zijn een of meerdere keren in Sparta gefinisht. De presentatie heet "In de voetsporen van Pheidippides” en er komen onderwerpen als route, historie, training en voeding, medische risico's en verzorging aan de orde, een en ander gelardeerd met video’s van de Spartathlon (1983, 1991, 2007). In de pauze en aan het eind zullen de toehoorders ook uitgebreid de mogelijkheid krijgen om vragen te stellen aan het drietal (of andere aanwezige Spartathlondeelnemers).

Inschrijving voor De Zestig van Texel is nog mogelijk t/m zondag 19 maart. Zie de links op http://www.dezestigvantexel.nl
PS Martien's email adres is sinds 1/1 martien.baars < > gmail.com , mailtjes naar het vertrouwde nioz.nl adres verdwijnen in het Marsdiep ... 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Op 5 maart wordt voor de 22e keer de 6 uur van Stein georganiseerd. Een wedstrijd met historie. In 1996 nam ultraloper Han Frenken het initiatief om in Stein een 6 uur te organiseren. In die jaren waren er zo vroeg in het jaar nog bijna geen andere wedstrijden. Die eerste 6 uur werd een daverend succes met meer dan 100 inschrijvingen en prachtige prestaties. Marc Verlinden won met een afstand van 91,593 km, waar Wim Epskamp derde werd met 87,212 km nog altijd de beste Nederlandse prestatie. Ook het jaar erop kwam Marc Verlinden boven de 90 km uit. Birgit Lennartz en Anni Loenstadt maakten er een zeer spannende strijd van: 75,141 en 74,996 km. Vanaf 1997 noemt Stein zich de ‘Worlds Fastest Six Hours Run’. Die titel draagt Stein terecht want er kwamen tot en met 2016 109 mannen verder dan 80 km en 39 vrouwen verder dan 70 km. De beste prestatie bij de vrouwen is die van Birgit Lennartz met 77,727 km en bij de mannen van Thomasz Chawawko met 92,188 km.

De inschrijving voor de 6 uur moet nog op gang gaan komen, maar toch staan er al een aantal sterke deelnemers op de lijst. Wat te denken van de Fransman Stephane Ruel die een PR heeft van 83,781 km. Hij werd 3e bij het Europees Kampioenschap 24 uur in Albi met 257 km en heeft ook een aardige 100 km in 7.36. Pascal van Norden won Stein in 2015 en 2016 en liep vorig jaar bij het WK 100 km in Los Alcazares een tijd van 6.55.13. Zijn PR op de 6 uur is 86,592 km. Update: Pascal zal helaas niet van start gaan in Stein. Werner Roels kwam vorig jaar tot 81,176 km in Steenbergen. Andere sterke mannen op de lijst zijn Leo Martens (77,256 km), Tobias Lundgren (76,782 km), Geert Ceuppens (76,426 km), Patrick Vandebeek (76,375 km), Chris Dhooge (75,440 km), Frankie Leus (75,123 km) en Jo Schoonbroodt (74,756 km). Jo liep vorig jaar met die afstand een Wereldbestprestatie 6 uur in de M65 categorie. Jo is de beste man allertijden in de categorieën M55, M60 en M65. Bij de vrouwen lijkt Mieke Dupont met haar PR van 76,501 km de favoriete. Mieke is op de weg terug na een hardnekkige blessure. Ze deed in Los Alcazares mee aan het WK 100 km waar ze tot 8.43 kwam, waar ze in 2015 haar PR van 7.57.05 liep. Mieke won de 6 uur van Stein in 2016. Wilma Dierx heeft zich inmiddels ook ingeschreven. Wilma liep in 2015 69,779 km op de 6 uur in Steenbergen.

Maar zoals gezegd moet de inschrijving nog op gang komen, dus zullen er zich nog veel lopers en loopsters gaan aanmelden. Je kan meedoen om een optimale afstand te lopen of om een goede training te lopen voor wedstrijden verder in het jaar. Het parcours van 2518,9 meter lang voert door het Steinerbos. Het is een snel en mooi parcours, het is geen straf om hier 6 uur lang te lopen. Een 6 uur lopen is leuker dan menigeen denkt. De 6 uur van Stein doet mee aan de Marathon- en Ultracup, dus de resultaten tellen mee voor het Cup-klassement.

Aanmelding voor de 6 uur van Stein kan tot en met 1 maart 2017. Voor meer informatie en inschrijving zie de website van de organisatie: http://www.ultraloopstein.nl/index.php


Henri Thunnissen 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]