Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
* 31 jan 2013: Vrije André’s Kromme Rijn Marathon op 23 februari
* 31 jan 2013: Jan Knippenberg wint 50 km-loop van AAC
* 25 jan 2013: Kalender Marathon- en Ultracup 2013
* 25 jan 2013: Het is gelukt (Monsterstrandloop IJmuiden-Noordwijk vv 1973)
* 16 jan 2013: Inschrijving Spartathlon loopt als een trein
* 14 jan 2013: Recordpoging Krijtlandpad
* 14 jan 2013: Jos Akkermans in wisseltraining voor de 24 uur
* 3 jan 2013: Midwintermarathon 2013/marathon Lange Jan/Nieuwjaarswensen
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Februari 2013
 
Voorwoord Martien Baars. Komende zondag 3 januari 2013 beleeft de Midwintermarathon in Apeldoorn de 40e editie. Onderstaand artikel uit Atletiek Wereld over de allereerste editie van 1974 stond vijf jaar geleden als scan op de site van de MWM (zie http://www.ultraned.org/n_item/f4030_2007_12.php ) maar is bij de vernieuwde lay-out van die MWM site niet meer terug te vinden. Gelukkig had ik indertijd een print van de scan gemaakt en heb het artikel bij deze gearchiveerd op Ultraned. Met dank aan Wielaard Media voor toestemming om het artikel hier opnieuw te mogen publiceren.
In verband met de status van de MWM zijn ook de volgende artikelen op Ultraned interessant: De langst lopende marathons van Nederland (23 januari 2007): http://www.ultraned.org/n_item/f3622_2007_01.php en De Grootste ( 22 oktober 2008): http://www.ultraned.org/n_item/f4419.php
Er is in de loop van die 40 jaar natuurlijk het nodige veranderd bij de MWM maar het unieke karakter van de marathon, het hoofdnummer, over het heuvelige parcours door de bossen ten westen van Apeldoorn is een vaste waarde die ook door generaties ultralopers jaar in jaar uit gewaardeerd wordt. De MWM neemt binnen het ultrawereldje een speciale plaats in, het is voor velen de eerste grote wedstrijd van het nieuwe jaar en de MWM is ook de openingswedstrijd van de “Marathon & Ultra Cup 2013”. Daarnaast wordt de loop door velen gebruikt als training en test voor de Zes Uren van Stein (3 maart) of voor De Zestig van Texel (1 april). Ieder veel succes en plezier gewenst op het prachtige parcours van Apeldoorn!

Bron: Atletiek Wereld 1974

Eerste midwintermarathon te Apeldoorn een grandioos succes
Geert Jansen bewijst zijn goede vorm: nieuw record 2 uur 18 minuten 39 seconden

Door Harm Hendriks

APELDOORN – Zaterdag 26 januari jl. is een feestdag geworden voor atleten, de vereniging AV ’34, Wegener’s concern en de adviescommissie super lange afstand.
Wat velen voor onmogelijk hebben gehouden, werd in enkele maanden met succes gerealiseerd, namelijk: de eerste midwintermarathon in Nederland. De inzet en medewerking van de leden of belangstellenden van AV ’34, de gemeentelijke instanties van Apeldoorn, de legerleiding van de Willem III-kazerne, de EHBO en niet in het minst de heren Idema en Opstal van Wegener’s concern was zo groots, dat woorden te kort schieten om dit op de juiste wijze tot uitdrukking te brengen. Als coördinator van dit evenement heb ik ervaren, dat mensen van goede wil met wellicht wat minder specifieke ervaring tot grootse prestaties kunnen komen. Toegegeven, dat het milde winterzonnetje zeer positief werkte op de stemming van deelnemers en organisatoren maar het parkoers, dat door Klaas de Ruiter en Aad Steijlen was uitgekozen, was toch wel een schot in de roos. Toen ik na afloop van het evenement met de trein huiswaarts ging, vertrouwde een veteraan mij toe: “ Man, als ik in zo’n omgeving woonde, werd ik honderd jaar”.
Met recht de Kroondomeinen en wie herinnert zich niet het fraaie geaccidenteerde fietspad door Berg en Bos. En wat een fraaie tijden van de toplopers, waarbij Geert Jansen de show stal met een Nederlands record op de marathon in 2 uur 18 minuten en 39 seconden, ongeveer een halve minuut onder de tijd van Aad Steijlen (2u19m07s), die in 1968 in het Duitse Husum werd neergezet.

Ruim 200 deelnemers aan de marathon en nog eens het dubbele van dit aantal op de halve marathon, die vrijwel gelijktijdig werd verwerkt. Wat kan men zich nog meer wensen tijdens een eerste uitgave en het staat vrijwel zeker dat de geschiedenis zich op zaterdag 25 januari 1975 zal herhalen. Met die wetenschap kunnen de organisatoren zich dan wat tijdiger in de uitwerking van het draaiboek verdiepen. Want de organisatie van een trainingsmarathon, zoals aanvankelijk op de Zijperberg was gepland, dat is toch wel op prettige wijze uit de hand gelopen.

Een opkikker voor de nieuwe vereniging Veteranen Nederland moet zijn geweest, dat van de 165 deelnemers die de finish bereikten, reeds 51 personen de veteranenbarrière – 40 jaar – hadden overschreden. Met een verantwoorde uitmonstering en een soepele tred toonden zij aan den volke, dat het hardlopen op oudere leeftijd een zeer aantrekkelijke zaak kan zijn. De ongekroonde koning van de veteranen Piet van Alphen, wat een fijne sportkerel, vond hier zijn Waterloo met het prille optreden van de nieuwkomer Klaas de Ruiter, niet nadat de heren op sportieve wijze soms zij aan zij de zware kilometers met veel vlas plat hadden afgewerkt.

Naast de magnifieke prestatie van winnaar Geert mag men bewondering hebben voor de goede resultaten van de Duitser Urbach en de Nederlanders Kalf, Ruiter, Sijtveld, Mentink en Keizer, die de fijnproevers op vuurwerk trakteerden. Het is te hopen, dat de goede vorm die vele lopers in de Apeldoornse dreven hebben geëtaleerd in de loop van het verdere seizoen tenminste zal worden geconsolideerd. Knap was ook de prestatie van de bijna zestigjarige Frits Smal, die als zevende veteraan in 3 uur 12 minuten en 54 seconden als 73e aan de meet arriveerde.
Als beloning voor deze sportieve prestatie ontving Frits een prachtige keramiek, die tijdens de prijsuitreiking abusievelijk aan een iets jongere (!) collega werd uitgereikt. De heren trokken de zaak echter op sportieve wijze even snel recht. Aan de finish van de marathons ontvingen de deelnemers reeds de fraaie op hout geschilderde herinneringsplaquettes maar na afloop van de maaltijd werden in de marechaussee-kantine nog enkele zeer exclusieve prijzen van de hand gedaan. Zoals u elders in deze AW zult lezen baarde de hoofdprijs, een reis naar Griekenland, nogal wat moeilijkheden. Spijtig, maar in overleg met de sponsor is deze zeer lucratieve prijs naar de volgende uitgave geschoven. Het was beslist niet onze bedoeling om de winnaar met lege handen te laten staan doch de plotselinge confrontatie sloeg ons alle kaarten uit handen om voor een passende vervanging te zorgen. Fietsen, horloges, grils en een fraaie deken waren de toppers uit het prijzenpakket en ondanks alles bestaan er dan toch nog kritikasters, die het maar een waardeloos evenement vonden.

Ach kritiek is er altijd te leveren en een volgende keer zullen we nog een paar scherpe kantjes moeten afvijlen. Aan de hand van de opgedane ervaringen zouden we kunnen stellen: wanneer we eenzelfde evenement als de marathon van Boston op het oog hebben, dan moeten we tijdens de volgende uitgave een wedstrijd- en een toerklasse invoeren. Vrijwel alle organisatoren van grote marathons zijn het met mij eens, dat het in verband met het groeiende aantal deelnemers aan zulke mammoetlopen praktisch gesproken een onmogelijke zaak is geworden om iedereen aan een uitgebreid medisch onderzoek te onderwerpen. In de meeste gevallen volstaat men met een reeks medische vragen, die na een goede beantwoording maatgevend worden geacht voor deelname aan een marathon. Enerzijds moeten nog vele zaken uitvoeriger in het wedstrijdreglement worden uitgewerkt maar anderzijds kunnen we de bepaling over de verplichte medische keuring beter schrappen. Naar mijn mening dient de verantwoording voor het deelnemen aan een marathon niet bij de controlerende arts doch bij de deelnemer te worden gelegd. Dat was ook de mening van de drie artsen, die tijdens deze marathon medische bijstand verleenden en slechts incidenteel tot keuring van een deelnemer overgingen.
Zeer inkonsekwent is ook, dat wij aan KNAU-leden op medisch gebied bepaalde eisen stellen, terwijl de prestatielopers er maar op los kunnen gaan. Daarom: het nut van regelmatig medisch onderzoek is buiten kijf, maar de atleet moet zelf maar uitmaken of hij of zij hieraan gevolg wil geven.’

Deelname van vrouwen aan lange afstand-wegwedstrijden is voor sommige juryleden of TC-vertegenwoordigers een enorm probleem. Onmiddellijk wordt naar het WR verwezen, volgens welke de dames en heren niet samen in dezelfde wedstrijd mogen uitkomen en verder zulke afstanden voor dames niet zijn opgenomen. Of de IAAF er ooit nog eens toe zal komen om de superlange afstanden voor dames open te stellen zal mij een biet zijn. Overal in de wereld nemen de dames, die in fysiologisch opzicht juist zeer geschikt zijn voor dit metier, aan wegwedstrijden deel. Niemand zeurt over reglementen maar in Nederland staan ze weer op de voorste rij. Ten eerste is het op de “sla” onmogelijk op één dag een wegwedstrijd voor dames en heren apart te houden en bovendien is het aantal dames te gering om een apart evenement uit te schrijven. Kunnen we dan misschien een beetje praktisch zijn en de dames in ons midden opnemen. Her verhoogt alleen maar de aantrekkelijkheid van het evenement. Heren wedstrijdorganisatoren, mogen wij dit jaar op uw medewerking rekenen? Maak ook een aparte klassering voor de dames en gooi er een gratis permanent-wave tegenaan.

Rest mij de unieke houding van de commandant van het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee te memoreren, die ten aanzien van het gebruik van de Willem III-kazerne het volgende opmerkte: “Ik ben voor een universeel gebruik van een kazerne. Het is geen exclusief bezit van de krijgsmacht maar een bezit van ons allemaal. Een uitstekende gelegenheid om krijgsmacht en bevolking nader tot elkaar te brengen.” Kolonel Schermer, heren Idema, Opstal, Pollen, Ester, Barels en vele, vele anderen, het was een genoegen met u samen te werken en gaarne tot de volgende midwintermarathon.

Tot slot de uitslag van de deelnemers, die de marathon binnen de drie uur volbrachten en de eerste tien veteranen.

Uitslagen
1 G. Jansen 2.18.39
2 H. Urbach 2.25.54
3 H. Kalf 2.26.11
4 J.B.C. Ruiter 2.26.19
5 B. v. Sijtveld 2.28.00
6 G. Mentink 2.28.19
7 J. Keizer 2.29.08
8 L. Polak 2.31.22
9 A. v. Houten 2.31.22
10 W. Berendsen 2.31.26
11 K. de Ruiter (vet.) 2.32.04
12 J. v. Laarhoven 2.33.29
13 L. Vink 2.34.51
14 P. Fritz 2.34.51
15 C. Verhoeven 2.36.03
16 D. de Bruin 2.36.22
17 J. v.d. Waerdt 2.36.32
18 B. de Jong 2.37.58
19 H. Daams 2.38.00
20 J. Pulles 2.38.20
21 J. Brands 2.38.20
22 W. Lugtenburg 2.44.00
23 H. Smit 2.44.13
24 R. de Schipper 2.45.03
25 H. Gorter 2.45.09
26 R. v. Alpen (vet.) 2.45.42
27 A. Handgraaf 2.46.36
28 D.J. v.d. Laan 2.47.20
29 B. Luierweert 2.48.29
30 P. Bakker 2.49.24
31 J. v. Haaren 2.49.50
32 M. Lockefeer 2.50.19
33 J. v. Reijen 2.50.35
34 J. v. Leuzen 2.52.16
35 J.L.H. Labberton 2.52.17
36 J. v. Barneveld 2.52.19
37 H. Arts 2.52.48
38 C. Groenheide 2.52.49
39 P. Veraart 2.53.35
40 Arn. Leus 2.54.02
41 A. Maas 2.54.05
42 F. v.d. Berg 2.54.23
43 T. Litjens 2.56.19
44 Th. Kroon 2.56.53
45 F.C. Buitenhuis 2.57.16
46 J. v. ’t Schip 2.57.20
47 M. Fairley 2.57.28
48 J. v.d. Pol 2.57.45
49 P. Schager 2.58.18
50 P.C. v. Savoyen 2.58.22
51 A.H. Wetzelaer 2.58.37
52 J. Melskens 2.58.37
53 J. Veerman 2.58.45
54 W. Edam 2.59.19
55 H. v. Langerijt 2.59.33.

Veteranen: (1 en 2 staan bij de eerste 55 senioren)
3 J. de Klerck 3.08.23
4 D.N. Schipper 3.10.38
5 Th. Jägers 3.11.22
6 P. Schoordijk 3.11.51
7 F. Smal 3.12.54
8 J. Klooster 3.13.27
9 L. Jansen 3.14.19
10 L. Tunders 3.14.28. 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
NIEUWS van Januari 2013
 
Met de 3de editie van AKRM op zondag 11 maart 2012 is een korte maar mooie “traditie” afgesloten. Het doet ons genoegen dat aan deze speciale loop deelgenomen is door velen, die André persoonlijk kenden en waardeerden als loper en als mens. Door deze loop te organiseren en door de enthousiaste deelname is er iets moois ontstaan.

Het traject van André’s Kromme Rijn Marathon blijft nu gekoppeld aan André en dat is een fijne gedachte. Wij willen iedereen langs deze weg nogmaals bedanken voor de bijdrage die zij leverden om de drie edities van de AKRM tot een succes te maken.
Iedereen nog veel loop plezier gewenst en loop nog eens dat mooie AKRM -parcours langs de Kromme Rijn en neem dan een rustmoment bij André’s fraaie bankje.
Zie ook de website: http://andrevdv.wordpress.com/de-akrm

De route van André’s Kromme Rijn Marathon wordt dit jaar in ieder geval nog gebruikt voor een zogenaamde ongeorganiseerde vrije loop. Dit houdt in dat er geen (of nauwelijks) verzorging onderweg is en dat daarom een ieder zelf water en eten in bv. een rugzak meeneemt. Deze loop wordt gehouden op zaterdag 23 februari. We vertrekken om 10 uur vanaf atletiekbaan Maarschalkerweerd (Mytylweg 79, 3585 LK, Utrecht).

Je kan je aanmelden via een mail naar nitishz <at> zoho.com

Nitish Zuidema 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Bron: Atletiek Wereld 1973

IJMUIDEN (28/10)
Jan Knippenberg wint 50 km-loop van AAC


Na het enorme succes van de z.g. strandloop van AAC had de Amsterdamse club het initiatief genomen tot de organisatie van een loop over 50 km van IJmuiden naar Noordwijk en terug. In totaal kreeg AAC 450 inschrijvers onder wie vijf dames. 's Morgens om tien uur gestart moesten de deelnemers uiterlijk zeven uur later terug zijn op hun punt van uitgang. Jan Knippenberg (AV Rood Maassluis) bleek op het strand de snelste. Hij legde de 50 kilometer af in 3 uur 28 minuten en 29 seconden. Tot aan het keerpunt had Aad Steylen de leiding. Hij liep de 25 km in 1 uur en 40 minuten. Bij het keren had Steylen nog twee minuten voorsprong op Knippenberg.
Tot de deelnemers behoorde ook AAC-clubarts Henk Bloemers, die de finish haalde maar daarna verklaarde het nooit meer te zullen doen. "Volgend jaar is hij er toch weer bij" aldus een AAC-er. Van de vijf dames bereikten er vier binnen de limiet de eindstreep. De zeven Rode Kruisposten langs het parkoers kregen voornamelijk blaren te behandelen. Onderweg staakten tachtig lopers de strijd. Binnen de limiet van zeven uur arriveerden 320 lopers.
De eerste tien met hun tijden zijn: 1. Knippenberg 3.28.29; 2. Ter Poorten 3.37.00; 3. Schagen 3.39.00; 4. De Bock 3.42.00; 5. Groot 3.42.00; 6. Handgraaf 3.43.00; 7. Wetzlaer 3.43.44; 8. Van Wilderen 3.44.37; 9. Steylen 3.46.43; 10. Van Vught 3.50.00.

Nawoord Martien Baars. Met dank aan Wielaard Media (Venlo) voor toestemming om dit stukje op Ultraned te mogen zetten en natuurlijk veel dank aan Ton Peters die het artikeltje na lang zoeken terugvond en overtypte. Hij mailde nog het volgende.
Het is echt maar een heel klein stukje, in de AW rubriek "lànge afstand", auteur onbekend (maar ik vermoed Harm Hendriks). Er waren overigens vijf dames ingeschreven, die ook de eindstreep hebben gehaald (waarvan 1 na 7 uur). En waarom er geen verenigingen in de uitslag vermeld staan, wordt duidelijk uit de kalender, daar staat: 50 km Monsterprestatieloop.
Het leukste van de uitslag blijf ik de derde plaats van Piet Schager vinden. Piet was een middelmatig loper (met een marathon rond de drie uur), maar liep altijd op het strand. Dat, in combinatie met de vorm van zijn leven, betaalde zich toen uit. Veel lopers achter hem hebben indrukwekkender erelijsten.


Zie ook het eerdere artikel over de Monsterstrandloop van 28 oktober 1973: http://www.ultraned.org/n_item/f5839.php  

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
De kalender van de M&U Cup 2013 werd al een tijd geleden gepubliceerd op http://www.bloggen.be/marathon_en_ultracup.
Daar is ook altijd de recentste info i.v.m. de Cup te vinden.
We willen de kalender echter ook nog eens op Ultraned extra in de verf zetten.

De Cup 2013 bevat voor elk wat wils.
Een greep uit het aanbod: natuur- en stadsmarathons, marathons met 1 grote ronde of met verschillende lussen, 50K, 100K, 6uren, 24uren, en trails van 50K, 56K, 60K, 80K en 100K.

Lopers hoeven zich niet afzonderlijk aan te melden voor deelname aan de M&U Cup. Zij nemen automatisch (en dus gratis) deel van zodra ze één van de wedstrijden uit de kalender uitlopen. Voor opname in het eindklassement dienen ze wel in minstens drie wedstrijden te finishen. Meer info ivm de Cup op http://www.bloggen.be/marathon_en_ultracup .
Met vragen kan men ook steeds terecht bij Gert Mertens (mertensgert@hotmail.com).

Het bestuur van de Marathon- en Ultracup wenst alvast aan alle lopers, organisatoren en sympathisanten een fantastisch, gezond en sportief succesvol 2013!

Hieronder volgt de kalender van dit regelmatigheidscriterium, dat een brug slaat tussen de marathon en de ultra.


Datum Wedstrijd Meer info via link kalender Ultraned

03/2 Midwintermarathon in Apeldoorn (N) http://ultraned.org/k_item/f004520130203.php

10/2 LPM Genk (B) http://ultraned.org/k_item/f215820130210.php

03/3 6 uur Stein (N) http://ultraned.org/k_item/f000420130303.php

16/3 Binnenmaasmarathon (N) http://ultraned.org/k_item/f089820130316.php

30/3 Trail Crêtes de Spa (B) http://ultraned.org/k_item/f211120130330.php

14/4 6 uur Loos (F) http://ultraned.org/k_item/f096420130414.php

20/4 60K, 80K en 100K Limburgs Zwaarste (N) http://ultraned.org/k_item/f103220130420.php
http://ultraned.org/k_item/f197920130420.php
http://ultraned.org/k_item/f198020130420.php

20/4 Marathon Zeeuws-Vlaanderen (N) http://ultraned.org/k_item/f112120130420.php

21/4 Antwerp Marathon (B) http://ultraned.org/k_item/f118920130421.php

28/4 Loop van Vlaanderen (B) http://ultraned.org/k_item/f233120130428.php

11/5 Internationale 24 uur Steenbergen (N) http://ultraned.org/k_item/f084320130511.php

18/5 Ultraloop Gieten 50K(N) http://ultraned.org/k_item/f197820130518.php

25/5 50K Self Transc. Amsterdamse Bos(N) http://ultraned.org/k_item/f104920130525.php
25/5 100K Self Transc. Amsterdamse Bos (N) http://ultraned.org/k_item/f093720130525.php

16/6 Child Learn Marathon (N) http://ultraned.org/k_item/f148920130616.php

29/6 6 uur Haarlemmermeer (N) http://ultraned.org/k_item/f011120130629.php

21/7 6 uur Aalter (B) http://ultraned.org/k_item/f169620130721.php

11/8 Monschau Marathon (D) http://ultraned.org/k_item/f009320130811.php
11/8 Monschau 56K Ultramarathon (D) http://ultraned.org/k_item/f213820130811.php

02/9 Dijkenmarathon (N) http://ultraned.org/k_item/f010620130901.php

14/9 50K Winschoten (N) http://ultraned.org/k_item/f034720130914.php

14/9 100K Winschoten (N) http://ultraned.org/k_item/f000920130914.php

15/9 Beekse marathon (N) http://ultraned.org/k_item/f005620130915.php

05/10 6 uur Self Transc. Amsterdamse Bos (N) http://ultraned.org/k_item/f093720131005.php

06/10 Brussels Marathon (B) http://ultraned.org/k_item/f119020131006.php

03/11 De Terschelling Marathon Berenloop (N) http://ultraned.org/k_item/f210420131103.php

10/11 Bottroper Ultramarathon 50K (D) http://ultraned.org/k_item/f119120131110.php

17/11 Marathon Kasterlee (B) http://ultraned.org/k_item/f074220131117.php

24/11 Marathon 't Is (voor) niks Geldrop (N) http://ultraned.org/k_item/f107120131124.php

15/12 Spijkenisse SPARK Marathon (N) http://ultraned.org/k_item/f101220131215.php

15/12 Marathon Gent (B) http://ultraned.org/k_item/f202120131215.php

21/12 42Y195D-Bosmarathon (B) http://ultraned.org/k_item/f234120131221.php
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]