Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
24 feb 2020
Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
23 feb 2020
Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2020
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* 29 feb 2016: Jan Knippenberg Memorial 2014 …. Ik weet waarom ik (ultra)loop
* 21 feb 2016: 21e DIRIX Internationale zes uren ultraloop op 6 maart
* 19 feb 2016: Monnikentocht op 27 augustus met 50 km en marathon
* 17 feb 2016: WK’s 24 uur en trail 2017 bekend
* 15 feb 2016: Upgrade Zes Uur van de Haarlemmermeer 2016
* 11 feb 2016: RUN Winschoten gered
* 8 feb 2016: Honderd mijlen jutten
* 8 feb 2016: Winter en lente loopjes Willem Mütze, van Halfzwaar tot Zwaar
* 8 feb 2016: Ronde van Aruba 2016
* 8 feb 2016: Veel belangstelling voor tweede editie van de Blaauwbekmarathon
* 1 feb 2016: Pinksteren 2016, de laatste Hardloop4daagse!
* Januari
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Februari 2016
 
Bron: Nieuwsbrief Kennemerrunners, juni 2014

Jan Knippenberg was een pionier van het ultralopen in Nederland. Bekend van zijn extreme lopen zoals solo 400 km rond het IJsselmeer in 43 uur en 17 minuten in 1979. Jan was van beroep geschiedenisleraar bij onder andere de Openbare Scholengemeenschap 'De Hogeberg' in Den Burg op Texel. Hij schreef ook veel over hardlopen met columns in "Runners" in de jaren tachtig. In 1987 schreef Jan een boek “De mens als Duurloper” met een historisch en filosofisch beeld van het bestaan van ultralopen. Dit boek is door velen beschouwd als het beste hardloopboek ooit geschreven in de Nederlandse taal. In 1991 was Jan een van de initatiefnemers achter het opzetten van de Zestig van Texel, het grootste ultraloop evenement van Nederland. Jan is helaas veel te jong overleden (47 jaar oud) in 1995. De “Jan Knippenberg Memorial” loop was opgezet door een stichting waar veel van zijn oude ultraloopvrienden lid van waren. Het idee voor een strandloop kwam uit Jans liefde voor de kust waar hij regelmatig zijn ultralange trainingsafstanden liep. Het is bekend dat wanneer Jan op bezoek bij zijn ouders in Hoek van Holland wilde gaan, dat hij de eerste boot van Texel nam en (in plaats van de trein) rechtstreeks zuid langs de kust naar zijn ouders liep.

Voor de hele Jan Knippenberg Memorial afstand (125 km) mag niet iedereen inschrijven. Ten eerste moet je een kwalificatietijd hebben. Die had ik door mijn tijd bij de Winschoten 100km in september vorig jaar 2013. Tom van de Veldt (partner van Caroline) mocht ook meedoen met een wildcard door zijn sterke optreden in de “Dutch Coast Ultrarun by Night” in februari.

Mijn oorspronkelijk plan was om in te schrijven voor de halve afstand (60 km) maar met de kwalificatietijd …. moest ik wel de hele proberen. Die zou zeker zwaar en een uitdaging zijn, maar ik wilde het doen.

Er zijn voordelen van een loop over het strand. Heerlijke uitzichten, het geluid van de zee en het prachtige vecht tegen de wind. Enerzijds kan lopen op zand verleidelijk zijn, soms een aangenaam ondergrond maar anderzijds zo zacht dat het de kracht weg van je benen zuigt. Ik ben niet onbekend met strand lopen en naast alle edities van de “Kustmarathon Zeeland” heb ik ook de “Scheveningen–Zandvoort Marathon” en vijf keer “de Zestig van Texel” gelopen. Desondanks heb ik altijd gedacht dat ik een matige hardloop techniek had voor het strand.

Deze keer heb ik de training goed aangepakt. Een aantal keer ben ik na werk met de tram van Delft naar Scheveningen gereden en heb hardgelopen richting huis tot Zandvoort. Soms heb ik expres in het donker gelopen om er aan te wennen. Ik liep zonder hoofdlamp en leerde hoe je de beste hardloop grond kan vinden, door de contouren en kleur van het strand te lezen. Hoog genoeg op het strand lopen zodat je niet vastloopt op een zandbank tussen de zee en een geul. Soms dacht ik in het donker iemand anders op het strand te zien, maar dan een strandpaal uit de mist te voorschijnen is gekomen. Mensen vragen hoe kan je trainen voor zo’n lange afstand? Als marathonloper en aspirant ultraloper is mijn antwoord simpel, niks gek doen, kilometers maken en veel herstellen. Trainen door super lange individuele lopen lukt mij niet. Misschien heb ik nog steeds veel te leren?

Eindelijk kwam de dag van de wedstrijd. Gerrit bracht Tom en mij met zijn auto naar “de Hookers” rugby club in Hoek van Holland. Langzaam een voor een kwam de andere lopers aan, sommige duidelijk meer gespannen dan andere. Een half uur voor de start werd iedereen een voor een geïntroduceerd met een persoonlijk commentaar over waarom zij op de start stonden en wat voor kans ze in de wedstrijd hadden. Vijftien minuten voor middernacht hebben wij als een groep gewandeld naar de pier voor de echte start. Bij de startschot was ik blij om eindelijk op weg te zijn.

De estafettelopers en eerste twee individuele lopers gaan snel van start. Na een paar kilometers ben ik in een groep van vier lopers op derde plaats. Een groep vormen tegen de sterke noord wind lijkt een goede tactiek maar ik erger me aan de sterke hoofdlampen en voel dat het tempo iets te opgefokt is. Bij de zandmotor kies ik om ze te laten gaan en probeer zelf de meeste loopbare route door het zand te vinden. Ik vind snel dat ik verassend dichtbij de voet van de duinen loop, 100 meter hoger op het strand dan de groep die de zeelijn lijkt te volgen. Als wij verder langs de kust weer bij elkaar komen, lig ik tot mijn verrassing alleen voor. Ik loop alleen als derde rond een stille Scheveningse haven. Ik zal later op de dag moeten betalen voor mijn moed en te hoge tempo, maar ik heb echt genieten van de strijd in het donker zolang het duurt.

Langs de route elke 12 km zijn er verzorgingsposten bemand door leden van plaatselijke atletiek verenigingen en (oude)ultralopers. Ultralopers zijn alleen een kleine groep maar er is heel snel een band. Over het meeste verlaten deel van het strand tussen Langevelderslag en Zandvoort begint de zon op te komen. Bij de verversingspost in Zandvoort is er ineens, tot mijn verbazing, John Stryker. Hij zegt dat ik waarschijnlijk iemand anders tegen zal komen in IJmuiden. Het is nu vloed bij Bloemendaal aan Zee wat het hardlopen veel moeilijker maakt omdat er alleen zacht zand op het strand overblijft.

Langs Parnassia vind ik het vreemd dat er zoveel mensen zo vroeg op het strand zijn. Richting IJmuiden zie ik van afstand een grote bont geklede groep hardlopers op het strand en als ik dichterbij kom is het duidelijk wie het zijn, een grote groep Kennemerrunners. Het is een totale verrassing dat er zoveel bij zijn en na bijna 7 uur hardlopen krijg ik er kippenvel van. Zo super een aanmoediging had ik niet verwacht en voor mij is dit het hoogtepunt van de hele tocht. Ik probeer een gesprek te houden met iedereen voor ik de snelboot in stap waarbij wij het Noordzee kanaal oversteken.

Na de hardlooppauze in de boot zijn mijn spieren duidelijk stijf en hardlopen komt moeizaam op gang. Mijn tempo zakt duidelijk in maar ik blijf in beweging. Ten noord van IJmuiden is de kust mij veel minder bekend en er zijn delen waar ik voor de eerste keer loop. Bij Bergen aan Zee kom ik Majoie tegen en zij loopt met mij mee naar de Hondsbossche Zeewering. Hier zijn wij even uit de wind maar ik vind het heel warm en na het zand valt het asfalt zwaar tegen. Bij de verversingspost op 100 km zit ik voor de eerst in een stoel als Tom aan komt. Hij zegt dat hij last van zijn kuit heeft maar voor mij lijkt hij nog steeds sterk. De laatste 25 km zijn eigenlijk een stap te ver voor mij, mijn bovenbenen zijn zo verzuurd dat het nauwelijks nog lukt hard te lopen. Snelwandelen met rechte benen gaat nog steeds goed. Na 15 uur en 1 minuten kom ik in Den Helder aan en krijg een medaille van mevrouw Knippenberg (de weduwe van Jan). Tom is 21 minuten voor mij gearriveerd. Bij de finish ben ik niet euforisch maar stiekem wel een beetje trots dat ik het heb gered om naar Den Helder te komen. Overal voelt ik moeheid en weet hoe diep heb moeten gaan. Een uur na mijn finish op de massage tafel is het duidelijk waar de pijnpunten liggen en waarom mijn benen richting het eind geweigerd hebben mee te werken.

Nu zeven week later ben ik volgens mij helemaal hersteld. De wedstrijd was en blijft een intense ervaring. Zonder dat ik het soms goed kan uitleggen weet ik wel waarom ik de uitdaging van ultralopen wil aangaan.

Simon Luckett
(evmsl < > xs4all.nl)

Noot van de redactie. Simon is een heel sympathieke Brit die al jaren in Haarlem woont. Zijn Nederlandse schrijfstijl hebben we bewust niet veranderd.  

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
De Stichting Ultraloop Stein organiseert op zondag 6 Maart 2016 in en rondom het Steinerbos voor de 21e keer de DIRIX Internationale zes uren ultraloop.

Bij de heren zijn Pascal van Norden en de Belg Gert Mertens favoriet voor de overwinning. Gert is een echte specialist op de 6 uur met al veel overwinningen met afstanden van boven de 80 km. Maar de 6 uur van Stein won Gert nog nooit. Vorig jaar werd hij tweede met een afstand van 82,536 km achter Pascal die met een afstand van 84,054 km won. Pascal leverde later dat jaar bij het WK 100 km in Winschoten een prima prestatie met zijn tijd van 6.58.07. Pascal en Gert krijgen concurrentie van de Belgen Gino Casier, coming man Vincent Meers, Patrick Vandebeek, Frankie Leus, Chris Dhooge, de Zweed Tobias Lundgren en de Deen Peter Paldan Sorensen. Peter Paldan Sorensen liep bij het WK 100 km van 2010 in Gibraltar een tijd van 7.04.40. De jaren daarna liep hij weinig, maar wie weet kan hij in Stein voor een verrassing zorgen. Tim Pleijte, Jo Schoonbroodt en Leo Martens zullen samen met Pascal in Stein de Nederlandse eer hoog houden.

Bij de vrouwen is de Belgische Mieke Dupont met haar PR van 76,501 km de grote favoriete. Ze krijgt concurrentie van haar landgenote Patricia Verschuere (PR 67,869 km 2015) en Lydia Doornbos. Lydia won vorig jaar de zes uur in Stein met een afstand van 68,312 km, voor haar een PR.

De Start van de zes uren ultraloop zal zijn om 11:00 in het recreatieoord Steinerbos. Het parcours is wederom op 18 Oktober 2015 officieel opgemeten door Paul Peters Atletiekunie en bedraagt 2518 meter. De IAU heeft de organisatie het Bronze Label toegekend.

De Ultramarathon-atleten zullen vertrekken vanuit het Steinerbos dan richting Diependaalstraat en Dieterenstraat dan via het fietspad gelegen aan de bosrand van de Stadhouderslaan richting Mauritsweg te lopen om dan terug te keren in het Steinerbos.

Dit jaar zal er ook voor de vierde keer een zes uurs Estafette Run gehouden worden. Voorafgaand aan de zes uurs ultraloop vindt wederom de 8e Rabo Jeugd Run plaats

Info over de 21e DIRIX Int zes uren ultraloop Stein, 8e Rabo Jeugd Run en de 2e ParketReus 5 en 10 km Toprun is te vinden via http://www.ultraloopstein.nl

Men kan zich voorinschrijven via http://www.kraftmanchronotiming.be
Voor-inschrijven is mogelijk tot en met 1 Maart. Er is geen dag-inschrijving.

Met vriendelijke groeten


Voorzitter Stichting Ultraloop Stein
Han Frenken
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
Op zaterdag 27 augustus wordt de Monnikentocht gehouden. Niet zomaar een editie, maar de twintigste keer alweer dat deze tocht op het programma staat. Een jubileum dus. De Monnikentocht is destijds opgezet als laatste lange training voor de RUN, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandig evenement met veel deelnemers.

In de beginjaren was de afstand rond de 60 km, maar die afstand is sinds 2008 50 km. De keuze voor een afstand van 50 km bleek een goede te zijn, want het aantal deelnemers aan de langste afstand steeg in de loop der jaren. Naast de langere afstand was er al vele jaren een kortere afstand van 33-34 km die uitstekend geschikt is voor mensen die in hun voorbereiding op een herfstmarathon een laatste lange training wilden doen. Samen met de keuze voor de 50 km werden er meer hardloop- en wandel afstanden aan het programma toegevoegd.

Nieuw in het jubileumjaar is de mogelijkheid om een marathon te lopen. Aantrekkelijk voor iedereen die liever de marathon afstand in een kleinschalig evenement wil lopen dan in een grote stadsmarathon.

In 2016 kunnen deelnemers kiezen uit hardlooptochten van 19. 34, marathon en 50 km en wandelingen van 17 en 33 km. Bij de wandelingen zijn alle wandelaars welkom, van puur recreatief tot sportieve wandelaars tot aan Nordic Walkers. Er kan worden gestart vanaf 2 locaties, het klooster in Ter Apel en Sellingen. Vanaf die startlocaties wordt naar de finish op het marktplein in Bourtange gelopen.

De routes lopen door het Westerwoldse landschap. Een landschap dat meer doet denken aan Drenthe dan aan Groningen. Het zijn mooie routes die dit jaar deels zijn aangepast. De route is een mix van onverharde paden, fietspaden en rustige wegen. Vanaf de finish in Bourtange is er busvervoer terug naar de startlocaties in Sellingen en Ter Apel.

Ik kan niet anders dan deze loop van harte aan te bevelen. Ik heb zelf verschillende keren meegedaan en een aantal keren geholpen. Het is echt een mooie tocht. Een relaxte sfeer en lage inschrijfprijzen. Bij voor-inschrijving tot 1 juli betaal je 16 euro voor de marathon en 50 km. Tot 23 augustus betaal je 18,50. Dag-inschrijving is mogelijk voor 21 euro. Lage bedragen die in een schril contrast staan met de inschrijftarieven van grote marathons. Je vindt alle info over de Monnikentocht op de website: http://www.monnikentocht.nl


Henri Thunnissen
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Sinds een paar dagen zijn de locaties van de IAU Wereldkampioenschappen 24 uur en trail van 2017 bekend. In dit artikeltje een overzichtje van de kampioenschappen.

De details over de kampioenschappen 24 uur en trail van 2016 waren al eerder bekend gemaakt. Dit jaar is er een EK 24 uur in het Franse Albi op 22-23 oktober. Albi ligt in Zuidoost Frankrijk 50 km ten Noordoosten van Toulouse. In 2015 werd hier het Frans Kampioenschap 24 uur georganiseerd. Een week later staat op 29 oktober het WK trail op het programma. Dat wordt gelopen in Noord-Portugal. De bekende Portugese Trailloper Carlos Sa is de organisator. Het parcours is ca. 85 km lang met 4500 hm+.

In 2017 wordt op 8-9 juli in het Noord-Ierse Belfast het WK 24 uur georganiseerd. De organisatie heeft al de nodige jaren ervaring bij de organisatie van een 24 uur op de baan. Daarbij werden er door de winnaars goede prestaties neergezet. Gezien het te verwachten aantal deelnemers van rond de 300 wordt het WK in het Victoria Park gelopen. In het Victoria Park is een vlak parcours uit te zetten van ruim anderhalve kilometer. De datum ligt gunstig ten opzichte van een loop als de Spartathlon. In de zomer kan het natuurlijk wel wat warmer zijn, hoewel dat in Noord-Ierland wel mee zal vallen. Voor het WK 24 uur van 2019 is er met het Oostenrijkse Irdning een serieuze kandidaat. Daar moeten echter nog een aantal details worden vastgelegd voordat het officieel bekend kan worden gemaakt.

Het WK trail wordt in 2017 in het Italiaanse Badia Prataglia georganiseerd. Een datum is nog niet bekend. Normaal wordt deze trail in september gelopen. Badia Prataglia ligt ten oosten van Firenze in de Apennijnen. Er wordt gelopen in een natuurpark met veel bos en toppen van net boven de 1600 meter. Dit jaar wordt er een parcours van 85 km gelopen met 4400 hm+. Het WK parcours kan hier van afwijken, maar het geeft wel een indicatie. Het is geen technisch parcours maar met de vele hoogtemeters toch een uitdagend parcours.

Het WK 50 km wordt zowel in 2016 als 2017 in Doha georganiseerd. Een datum voor dit jaar is nog niet bekend. Het zal waarschijnlijk midden november-begin december worden. Update: Het WK 50 km wordt op 11 november gehouden.

De plaats en datum voor het WK 100 km is nog niet bekend. Hopelijk komt daar binnenkort duidelijkheid over. Duidelijk is wel dat het WK 100 km na de zomer komt.

Het Belgisch Kampioenschap 100 km werd in 2015 in Winschoten georganiseerd. Een praktische oplossing, gezien de beste lopers/loopsters aan het WK meededen. Maar gezien de afstand vanaf België geen praktische keuze. Waar er dit jaar in België verschillende nieuwe wedstrijden op de weg bij zijn gekomen, is er helaas nog geen vervanger voor Torhout/Maasmechelen gekomen. Het Belgisch Kampioenschap 100 km wordt daarom bijna zeker in het Franse Steenwerck gehouden. Steenwerck is een van de klassieke 100 km lopen, waarbij Steenwerck vanaf België goed bereikbaar is. Wat heet, Steenwerck ligt 3 km over de Belgische grens. De datum van Steenwerck is 5 mei. Met het WK 100 km in het najaar een goede mogelijkheid voor lopers/loopsters om zich voor het WK te plaatsen.


Henri Thunnissen
 
 
[ top pagina ]