Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
19 apr 2019
100 miles Istrië
13 apr 2019
TT
11 apr 2019
Castricum en Rotterdam
10 apr 2019
De 120 van Texel: een schitterende 90 km plus 30 km knokken
Verslagen in 2019
* April
* 19 apr 2019: 100 miles Istrië
* 13 apr 2019: TT
* 11 apr 2019: Castricum en Rotterdam
* 10 apr 2019: De 120 van Texel: een schitterende 90 km plus 30 km knokken
* 10 apr 2019: Alles klopte op Texel (3h55 !)
* 10 apr 2019: Het voelt als valsspelen
* 9 apr 2019: Ridders van Kuinre 30 miles UltraTrailRun
* 9 apr 2019: Kathmandu Stupa to Stupa trail 55 km
* 8 apr 2019: De Zestig van Texel 2019
* Maart
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Maart 2003
 
Wat overmoedig schrijf ik me in februari in voor de 6 uur van DTS in Wijdewormer. Als marathonloper met af en toe een redelijke tijd voor n dikke vijftiger (3u 31 in 2002) ben ik dan n dikke maand in training voor het Ultralopen. Voor de zestig van Texel heb ik dan al ingeschreven en eigenlijk weet ik niet wat me op zon lange afstand te wachten staat.

Dus, kijk ik op internet en vindt de site van Ultralopen. Er gaat een wereld voor me open en ik lees veel over het LSD tempo en hoe je een Ultraloop tot een goed einde moet brengen. Mn loopsnelheld op de marathon van 5 minuten per kilometer gaat terug naar 6 minuten per km dus 10km per uur. De training wordt uitgebreid naar n marathon die ik af en toe op een zaterdag loop in de Westfriese dreven. Met de racefiets controleer ik later de gelopen afstanden en ik kijk van mezelf op dat ik in korte tijd zo constant kan lopen. Het tempo is ongeveer 10 km per uur en dat geeft hoop voor de toekomst. Als laatste test loop ik op 16 maart de 30km bij de Runnersworldloop in Zaandam. Daar blijkt dat het in gezelschap erg moeilijk is om je tempo te drukken. Aan het einde van de 30km heb ik 5 minuten te snel gelopen en ik ben toch wel tevreden met dit tempo. Geen last van de bovenbenen en een veel mindere kans op blessures door de mindere belasting.

Op zaterdag 22 maart loop ik als laatste test nog n marathon in het Westfriese land en weet eigenlijk niet of n week voor de zes uurs loop dat nou wel zo verstandig is. Er is echter geen weg terug en op 29 maart ben ik om even na 9 uur bij de wielerbaan van DTS in Wijdewormer. Al direct krijg ik contact met enige lopers en zie hoeveel drinken en etenswaren ze mee hebben, wat later naast de baan wordt neergezet. Ik haal mn startnummer 25 op en maak even n praatje met Lex de Boer die ik regelmatig bij lopen aantref. Ik wist van de marathon 10 daagse en van de elfstedenloop van ruim 200 kilometers maar hoe ze dat doen was me altijd een raadsel. Het weer is prachtig op deze zaterdag: zon 12°C en bijna geen wind. Geen zon, dus ideaal loopweer. Ik maak een praatje met Wim-Bart Knol en andere lopers en vraag wat voor drank ze hebben en hoeveel ze gebruiken bij zon loop. Ikzelf heb 1 liter extran dorstlesser en 1 liter extran koolhydraten in flessen op n stoel staan. Ook bananen en eierkoeken liggen klaar en ik hoop maar dat de muizen er vanaf zullen blijven. Ook neem ik bij lange lopen zakjes cyclonfruit tot me met een flinke slok water en dat is één stoot koolhydraten. Na 20 en 30 km doe ik dat en hopelijk heb ik er baat bij.

Inlopen is er vandaag niet bij en eigenlijk hoeft dat met het langzamere tempo ook niet (vind ik). Mogelijk dat anderen daar anders over denken hoor! Om 10.02 uur is de start van de marathon en van de ultraloop. Mn eerste zes uur gaat van start en ik heb het voornemen om op 60km uit te komen. Maar..zover is het nog lang niet. Al snel blijkt dat het toch even zoeken is naar de snelheid want de marathonlopers halen mij regelmatig in op het rondje van 1234 meter. Iedere rondje loop ik in 7.2 minuten en dat is perfect. Al snel raak ik aan de praat met Vincent Schoenmakers en lees veel van zijn stukjes op internet en in het clubblad Marathon plus. (Als het allemaal lukt zal ook ik proberen om af en toe een verslag in te leveren voor de site en in het blad. Dit doe ik ook regelmatig voor de bladen van a.v.Veteranen Nederland en Le Champion, waar ik ook lid van ben.) De verzorging langs de baan vandaag is perfect. De speaker houdt ons af en toe op de hoogte van het aantal gelopen rondes en dat ik uit Wognum kom is al snel bekend want het lijkt op mn fietsshirt te staan! De rondetellers turven iedere keer als we langskomen en het lijkt me erg opletten om alert hierop te blijven. Ook staat er een tafel met wel 4 soorten drinken: water, thee, cola en sportdrank. Ook banaan, sinasappel, ontbijtkoek en sultana, ligt voor ons klaar. Eigenlijk hoef je niets mee te nemen en ik verwacht dat dit op Texel ook wel zo zal zijn maar ook daar is alles nieuw voor me. (Wie kan mij even mailen wat daar aan verzorging zoals is?). Regelmatig wordt ik ingelopen door Wim-Bart Knol en ik heb voor de loop al kennis gemaakt met Wim-Bart. Hij is wel erg snel en wil wel 80 km gaan lopen vandaag. Jammergenoeg stopt Wim-Bart na ruim 5 uur lopen en ik bedank hem voor de vriendelijke woorden onderweg. Ook van Lex krijg ik regelmatig lap maar daar maal ik niet om. Ik stop regelmatig om iets van de tafel te pakken of van mn eigen meegenomen spullen iets te nuttigen.

Na 14:00 uur komt de zon erdoor en zie je dan velen het moeilijker krijgen. Het valt me toch op dat er veel gewandeld wordt en ik kan gelukkig een constante snelheid blijven lopen maar Toch knap dat de speaker 6 uur lang langs de baan staat want ook voor hem is het een hele tijd. Ook Ton Smeets moedigt de lopers aan en is zelfs in de weer met het opruimen van de bekers en andere rommel die wij overal neer gooien. Als de marathonlopers klaar zijn is het aantal lopers toch wat uitgedund en blijven alleen de ultralopers over. Ook ik voel de bovenbenen later maar in het laatste half uur heb ik nog veel over om te versnellen. Ik verneem dat het rondje Texel toch vriendelijker loopt omdat het één ronde is (voor mij) en je hier toch een beetje afgestompt raakt doordat ieder rondje hetzelfde is. Als na 6 uur de toeter gaat stopt iedere lopers en blijft stil staan (of liggen) tot de restafstand wordt opgemeten. Waar ik al bang voor was is gebeurt. Door mn geteut bij de verzorgingstafel en te lang bezig zijnde geweest met het eten van bananen en eierkoeken kom ik nu niet aan de 60 km. Het had makkelijk gekund want het scheelt maar 447 meter. 59 km en 553 meter wordt er voor mij genoteerd (ruim 48 rondes) en daar ben ik natuurlijk best blij mee. Zo goed uit de strijd komen na mn eerste ultraloop, daar mag je blij mee zijn en van tevoren heb ik me er best zorgen over gemaakt want verder als 42 km had ik echt niet getraind. Het geeft de burger moed voor de toekomst. Ik bedank alle mensen die deze dag in de weer zijn geweest en de lopers wens ik veel succes op een van de volgende lopen. Ik zal jullie vast weer eens tegenkomen als lijf en leden het toelaten.

Met sportgroeten


Ad Steltenpool

(steltenpoolad@worldonline.nl)

 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]