Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
3 feb 2020
Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
3 feb 2020
DCURbN JUBILEUM EDITIE
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
Verslagen in 2020
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
* December
* November
* Oktober
* September
* 30 sep 2003: Jan Vandendriessche loopt 100km op piste in Verona
* 26 sep 2003: Wat moet al dat lopen nou helemaal kosten?
* 22 sep 2003: Beekse Marathon, warm en gezellig.
* 16 sep 2003: Marathonfeest in de Veen
* 15 sep 2003: Verslag La Grande Course 2 x 50 km
* 14 sep 2003: Lucien Taelman wint verrassend Flanders Fields marathon
* 4 sep 2003: Edwin Lenaerts in de Tour du Mont Blanc
* 4 sep 2003: De Vijftig van Gouda, voor herhaling vatbaar
* 2 sep 2003: Strijd met de natuur
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van September 2003
 
Ik heb net het verslag van Tom Hendriks gelezen. Indrukwekkend! Moet ik de lezer na dat verslag dan nog een verslag van een vlakke 50 km voorschotelen? Een race met één regenbui, slechts af en toe veel wind, een goede looptemperatuur, met slechtst één hellinkje van een meter of 6 en een prima verzorging? Ja, ik denk van wel en temeer om de geweldige prestatie van Tom nog beter tot zijn recht te laten komen. Dus, hierbij een verslag van de VIJFTIG VAN GOUDA.

Voor zondag 31 augustus staan twee 50 km lopen op de Ultrakalender: Rondje Voorne en de Vijftig van Gouda. Naar één van die twee zal ik zeker toegaan. Het Rondje Voorne trekt me erg aan vanwege het parcours. Vijftig km over Voorne rennen, met dijken, polders, oude stadjes en natuurlijk tien km strand lijkt me erg leuk om te doen. Een nadeel is de afstand vanaf mijn woonplaats Culemborg en dus de reistijd. Zou ik het Rondje Voorne doen, dan zou ik de hele dag van vroeg tot laat van huis zijn. Gouda ligt dichter bij huis waardoor de reistijd aanzienlijk minder is. De Vijftig van Gouda is vooral een estafetteloop over 100 km voor teams van vijf personen. Daarnaast is er een sololoop over vijftig km, ook voor snelwandelaars en er is een wandelmarathon. De start voor de sololoop is om 10.00 uur. Het parcours bestaat uit tien rondjes door en bij Gouda. Na wikken en wegen geeft de reistijd de doorslag, dus het wordt de Vijftig van Gouda. Zondagochtend om acht uur vertrek ik uit Culemborg. Het is (nog) droog en hier en daar zie ik nog wel wat blauwe lucht, maar de donkere regenwolken overheersen. Op de A2 voor Utrecht ontstaat een eind voor me, als een fel gekleurde poort, een prachtige, complete regenboog, over de weg heen. Maar ja, even later zijn ze weg en rij ik in de regen. Hoe dichter ik bij Gouda kom, hoe meer regen er valt. Soms complete hoosbuien. Dat belooft een natte dag te worden. De routebeschrijving werkt feilloos en om circa negen uur kom ik in Gouda aan, waar het zowaar droog is.

De inschrijving is in de kantine. Ik ben de eerste sololoper en krijg startnummer 1100. Dan een kopje koffie aan de bar met Dick van Es. De vrijdag ervoor heeft hij zijn laatste werkdag als slager gehad en is met VUT gegaan. Met andere woorden Dick is nu, net als onder andere Jos Hopman, Vincent Schoenmaker en Theo Kuijpers beroepsloper geworden. Organisator Gerrit van Rotterdam laat me zien waar de verzorgingspost is en waar ik mijn cola kan neerzetten. Allemaal een zeer persoonlijke benadering en erg prettig. Langzamerhand druppelen de lopers binnen. Het zijn er niet zoveel, velen zullen toch Voorne verkozen hebben. Maar, daar heb ik net de uitslag van gezien, ook daar maar een beperkte groep lopers. Is er de laatste tijd misschien wat te veel gelopen en moeten de veellopers nu wat bijkomen? Je zou het haast denken. In Gouda komen 22 lopers aan de start, een klein clubje, maar wel met veel kwaliteit. Met onder andere Veron Lust, Edwin van de Loop, Jan Nabuurs, Lex de Boer, Gijs Honing loopt daar een schat aan kwaliteit en ervaring. Wel valt me op dat er veel 40-plus en vooral 50-plussers zijn.

Het parcours is gevarieerd dat niet gauw zal vervelen. Na de start moeten we eerst drie rondjes op de kunststofbaan lopen en daarna de weg op. Eerst door een park met waterpartijen en dan door het kantorenpark De Goudse Poort. Dan gaat de weg wat omhoog en lopen we langs een drukke verkeersweg met de wind pal tegen. Hier is het goed uitkijken geblazen want we moeten de op en afritten naar de snelweg oversteken. Door de bordjes van de organisatie en door vriendelijk handopsteken kunnen we steeds zonder problemen oversteken. Vervolgens langs weilanden, volkstuinen, kwekerijen en brede weteringen met veel bosjes en houtwallen. om daarna Gouda in te draaien en richting finish te gaan. Hier hangt een grote bel, die door de estafettelopers bij het wisselen geluid moet worden. Weer eens wat anders dan het overgeven van stokjes. Vlak na de finish is de verzorgingspost met water, sportdrank, bananen e.d., dus allemaal goed geregeld. Onze doorkomsten worden meteen in de computer ingevoerd zodat we al een uurtje na de finish een mooi tabelletje met eind- en doorkomsttijden hebben.

De start is om 10.00 uur precies. En precies is precies met als gevolg dat na het startschot een aantal deelnemers eerst nog een eind naar de finish moeten rennen. Na de rondjes op de kunststofbaan is het even zoeken naar het goede tempo. 5:30 per kilometer leek me een goede snelheid wat neerkomt op ongeveer 27.50 per rondje. De eerste korte ronde zou dan in krap 25 minuten moeten. En zo ging het ook. In het eerste rondje zie je nog veel groepjes lopen, twee, drie, soms vijf lopers bij elkaar. Dat wordt straks vast anders. Ondertussen is het droog geworden met zelfs af en toe wat zon. Dat mag ook wel, want echt warm heb ik het nog niet. Het tweede en derde rondje loop ik steeds op ongeveer 40 meter achter een groepje van drie lopers. Gezien de harde wind op het stuk bij de snelweg haal ik ze in, zodat ik de volgende ronde niet weer alleen tegen de wind hoef op te tornen. Dan wakkert de wind stevig aan als voorbode van een heftige regenbui die er aan komt. En die bui is heftig. Met harde windvlagen komt hij over het vlakke land aangescheurd. In mum van tijd zijn we doorweekt. Het is een hardnekkige bui van toch wel drie kwartier. Koukleum als ik ben krijg ik zelfs koude handen. Maar na regen komt zonneschijn en zo ook vandaag. Na het uitwringen van mijn shirtje warm ik door de zon weer een beetje op.. Zonder er bij na te denken drink ik bij de verzorging mijn bekertje water en mijn cola, zoals ik dat de laatste weken gewend ben. Maar ja, met deze temperatuur en die regen heb ik niet zoveel vocht nodig met als gevolg dat ik moet plassen.

Dat is me nog nooit gebeurd. Dan maar even langs de kant om het overtollige vocht te lozen. Dat schrijf ik toch een stuk makkelijker en sneller op dan dat ik het uitvoer. Het gevolg is dat ik een minuut op de drie anderen moet inlopen. Ik verhoog mijn tempo tot 4:50 per km en een half rondje later heb ik ze weer te pakken. Grappig is dat de drie andere lopers, Gertjan van Groningen, Toon van Bemmel en Wilbert Roeleveld alle drie streekgenoten zijn, uit Cothen, Wijk bij Duurstede en Langbroek. Toon vertelde dat hij al sinds 1977 loopt en een PR van 2:38 op de marathon had staan. Dat is wel al heel wat jaartjes geleden, maar ik loop dus in goed gezelschap. Ondertussen onderhouden we met ons vieren een strak tempo van ongeveer 27:50 per rondje, maar in het voorlaatste rondje versnelt Toon en gaat er vandoor. Even later gaat Gertjan er achter aan en binnen de kortste keren zijn ze een minuut vooruit. Ook ik versnel in het laatste rondje en heb al snel het idee dat ik wat dichterbij kom. Ik besluit nog meer te versnellen en ik kom dichter en dichter bij. Op een één km voor de finish is het verschil nog maar 100 meter. Op 300 meter voor de finish zet ik een eindsprint in. Ik passeer Toon en zet hem nog op 7 seconden. Gertjan kan ik niet meer achterhalen. Uiteindelijk finish ik in 4:30:56. Mijn laatste rondje ging in 23:34, ruim 4 minuten sneller dan de andere rondjes!

Bij de finish had zich nogal wat publiek en estafettelopers verzameld om ons sololopers met applaus binnen verwelkomen. Prachtig. Na de finish, bij de verzorgingspost heb ik nog even met de winnaars van vandaag staan kletsen. Veron is de snelste in 3:29, meer dan een uur sneller dan ik. Edwin is 2de in 3:34 terwijl Jan 3de is in 3:42. Zelf eindig ik als 7de. Ik kwam om 4:40 te lopen en het werd 4:30, kortom, ik ben zeer tevreden. Overigens is deze VIJFTIG VAN GOUDA een dikke aanrader. Het is een leuk parcours met een goede organisatie!


THEO DE JONG (viridis@planet.nl)
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]