Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
3 feb 2020
Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
3 feb 2020
DCURbN JUBILEUM EDITIE
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
Verslagen in 2020
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
* December
* November
* Oktober
* September
* 30 sep 2003: Jan Vandendriessche loopt 100km op piste in Verona
* 26 sep 2003: Wat moet al dat lopen nou helemaal kosten?
* 22 sep 2003: Beekse Marathon, warm en gezellig.
* 16 sep 2003: Marathonfeest in de Veen
* 15 sep 2003: Verslag La Grande Course 2 x 50 km
* 14 sep 2003: Lucien Taelman wint verrassend Flanders Fields marathon
* 4 sep 2003: Edwin Lenaerts in de Tour du Mont Blanc
* 4 sep 2003: De Vijftig van Gouda, voor herhaling vatbaar
* 2 sep 2003: Strijd met de natuur
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van September 2003
 
Tijdens het lezen van het verslag over de Beekse marathon van Vincent bedacht ik me dat ik ook wat over de kosten had willen opnemen. In de bijlage kunnen jullie lezen wat ik in gedachten had. Wellicht is dit speelse schrijven ook geschikt voor Ultraned. Er zit natuurlijk wel een serieuze kant aan. Ik denk echt dat met name veel marathons erg duur zijn.Het voorstel van een prijsverlaging door bijvoorbeeld af te zien van Tshirt en medaille is dan ook serieus bedoeld.

Tijdens de Mergelland Marathon dacht ik na over het lopen an sich en over allerlei zaken die daar mee verband houden. Zoals bijvoorbeeld mijn schoenen die na alweer aan vervanging toe zijn. Per jaar verslijt ik toch zeker twee paar. Voor de rest is mijn hobby niet zo duur, tenminste dat vertel ik altijd op verjaardagfeestjes en dan geloof ik dat zelf ook een beetje. Gemakshalve ga ik dan voorbij aan de hoge kosten voor een beetje mooie lange of korte tight (lang of kort maakt nauwelijks verschil, aan de prijs per m² ligt het dus niet), voor loopsokken, voetencrème, pleiters, stopwatch of leuk shirt. We willen niet alleen lopen, maar er ook mooi uitzien. Ook de inschrijfkosten voor al die marathons en ultra’s noem ik meestal niet. Doe je dat wel, dan valt er meteen iemand stil om je vijf minuten triomfantelijk in de rede te vallen:” dat is dan 16 en halve eurocent per kilometer”.
De kosten, daar moet ik wat over opnemen in mijn verslag, zo bedacht ik me, terwijl ik voor de tweede keer over markt in Meerssen denderde. Maar ik moest al zoveel onthouden wat er in het verslag moest komen dat het er bij inschoot. U als loper herkent dat misschien wel: “dat wat je tijdens het lopen bedenkt en dan o zo belangrijk lijkt, is na de wedstrijd verschrompeld tot een niemendalletje”. Zoals bijvoorbeeld al mijn rekensommetjes, ze hebben alleen nut tijdens het lopen en dan alleen voor mezelf en dan alleen maar als ik ermee bezig ben. Dus kwam in mijn verslag van de Mergelland Marathon geen woord over de hoge inschrijfkosten.
Tijdens de Beekse Marathon wilde ik uitrekenen wat elke afgelegde kilometer me dit keer zou kosten (ja, inderdaad, 16,5 eurocent) toen het er opeens weer was: wat kost dit lopen nu allemaal?. Dat moet ik nu toch echt in mijn verslag opnemen. Echter, zoals u heeft kunnen lezen, schrijf ik liever over het mooie weer en voorbij fladderende koninginnepages dan over aardse zaken als inschrijfgelden.
Maar waar opent Vincent Schoenmakers zijn verslag over de Beekse Marathon mee? Juist ja, met de kosten, met bodemprijzen.
Dat beschouwend lijkt dit schrijven mosterd na de maaltijd te zijn. Echter, dat is slechts schijn, want ik wil met u even de inschrijfkosten van een aantal wedstrijden van dit jaar doornemen. Kunt u volgend jaar een bewuste keuze keuze maken.
De Driedaagse van Diever was de BESTE KOOP. Het was de goedkoopste met de beste verzorging. Voor slechts € 15 mochten we drie dagen rennen en genieten met als klapstuk enkele weken later een prachtige oorkonde met foto en einduitslag. Hilvarenbeek was eveneens een koopje, €7 plus een T-shirt en een medaille, weliswaar zonder lint, maar toch een medaille (die in een donker laatje bij al die andere medailles ligt). Tijdens de Vijftig van Gouda was ik snel klaar met mijn hersengymnastiek, 10 eurocent per kilometer. Vijftig spotgoedkope kilometers die me stuk voor stuk veel meer waard waren.
Ik weet niet meer wat ik in januari voor het lopen van de Louis Persoons Memorial betaalde, maar als Micha Havreluk er in 2004 zijn 100ste marathon loopt betaalt hij € 10. Een redelijke prijs voor een mooie marathon. Het dubbele betaalde ik, en Micha ook, voor de Mergelland Marathon. € 20 voor 42,2 heuvelige kilometers met na afloop een T-shirt. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar zoveel poetsdoeken heb ik niet nodig. Ook voor de Maasmarathon betaal je € 20, maar daar krijg je na afloop een tas vol met ‘produits régionaux’, van pleister (echte Belgische) tot bier. Voor het zusje ervan in Eindhoven ben je bij voorinschrijving € 20 kwijt, maar bij de na-inschrijving betaal je maar liefst € 34. Voor dat geld kan je ook lekker uit eten gaan.
Wil je met z’n tweeën uit eten, dan moet je beslist niet naar Rotterdam gaan. Een mooi drie gangenmenu van € 45,50 is je beloning, bij voorinschrijvingsprijs echter wel zonder toetje. Als ik uitga van gemiddeld € 15 per loop heb ik dit jaar al minimaal € 240 verlopen. En ik ga nog zeker vier marathons en twee ultra’s doen. En ik maar zeggen dat de kosten wel mee vallen.
Misschien moeten we de organisatoren van marathons opleggen korting te geven aan een leden van de 100 Marathonclub of aan lopers die in de voorafgaande twee maanden minimaal 4 marathons hebben gelopen. Nederlanders kennende worden die kortingen snel weer terug verdiend. Ook een prijsverlaging door en af te zien van weer een T-shirt en medaille is een optie.
Of we gaan staken onder leiding van Gijs Honing en Henry Okkersen. Maar dan wel alleen op werkdagen!


Theo de Jong

 

 
[ top pagina ]