Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
3 feb 2020
Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
3 feb 2020
DCURbN JUBILEUM EDITIE
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
Verslagen in 2020
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* 21 jun 2000: Elf dorpen, Vijf lopers
* 5 jun 2000: Terug naar Den Briel, na 50 jaar en na 50 km (Rondje Voorne 1998)
* 5 jun 2000: De column van Ton
* Mei
* April
* Februari
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Juni 2000
 
Wedstrijden over vaste tijdsduur zoals de 6, 12 en 24 uur hebben behoorlijk wat voordelen ten opzichte van wedstrijden over vaste afstanden zoals 100 km of 100 mijl. Als organisatie hoef je maar enkele wegen af te sluiten om een verkeersvrij parcours te creëren voor alle lopers. De lopers komen elkaar regelmatig tegen, ook al lopen ze niet in dezelfde ronde. Het aantal vrijwilligers kun je beperken, zo hoeft er veelal niet meer dan één verzorgpost te zijn. De lopers kunnen makkelijker van kleding wisselen als het weer omslaat. En zo kunnen we nog wel even door blijven gaan. Maar er zit ook een groot nadeel aan die kleine rondjes. De rondetelling wordt moeilijker naarmate de ronde korter wordt en er meer deelnemers zijn. Elk jaar weer hoor je atleten die twijfelen aan de rondetelling bij een of ander evenement. Dit soort lopen staan of vallen dan ook met name bij een goede rondetelling. Nu is er een fijne oplossing, namelijk de ChampionChip. Automaten worden niet moe en verliezen de concentratie niet; ze hebben 's nachts ook geen last van slaap. Ideaal dus, zeker voor de langere wedstrijden. Maar er kleeft weer een addertje onder het gras. Een loper die wil frauderen kan makkelijk zijn chip aan een andere deelnemer meegeven en zelf een rondje uitrusten. Dat valt zelfs minder op dan het parcours verlaten om een deel van een ronde af te snijden.
Nu zult u denken "maar dat doe je toch niet". Nu, laat ik dat hopen, maar afsnijden (en niet een paar metertjes in een bocht) is in het verleden ook gebruikt om te frauderen, dus waarom zou dan niet gefraudeerd worden door chips aan een ander mee te geven of te verwisselen. Hadden we het vorig jaar niet een tweeling in de Comrades, die elk slechts de helft van de afstand liepen? Gelukkig viel het iemand op toen naderhand foto's gepubliceerd waren, dat het horloge gedurende de wedstrijd van de ene pols naar de andere was verhuisd. Zo kwam bij stom toeval de aap toch nog uit de mouw. De bijna ideale fraude, want de ideale fraude kennen we geen van allen.
Maar ook bij het gebruik van de ChampionChip komen dus de verdenkingen van fraude weer naar voren. Nu hoeft dat niet, want een goed juryteam kan altijd op overtuigende wijze nagaan of er wel of geen sprake was van fraude. Zo staat er bijvoorbeeld in het IAU handbook dat naast de normale doorkomstregistratie er altijd nog "double control sheets" handmatig bijgehouden moeten worden. Met deze controlemogelijkheid is fraude vrijwel uitgesloten. Dat wil zeggen dat als een atleet twijfels heeft en die aan de jury mededeelt dat de jury dan in staat moet zijn om of de fraude eenduidig boven tafel te krijgen of overtuigend kan weerleggen dat er gefraudeerd is. Het IAU handbook voorziet namelijk al in die mogelijkheid. Bovendien kan het altijd gebeuren dat door omstandigheden de ChampionChip niet meer functioneert Vorig jaar nog tijdens de World Challenge in Chavagnes gebeurde dat nog. Dat was wel al na ongeveer negen uur wedstrijd, toen door onweer en hevige regenval de stroom voor langere tijd uit was gevallen. Maar door de dubbele registratie konden de uitslagen zonder problemen allemaal worden voortgezet, inclusief alle doorkomsttijden.
Wat ronderegistratie bij lopen over vaste tijdsduur betreft is de zes uur van Stein een uitstekend voorbeeld geweest door de jaren heen. Van begin af aan heeft men daar altijd met drie systemen gewerkt. In de eerste jaren had men halfautomatische ronderegistratie en handrondetellers die de double control sheets bijhielden. Als je duizenden doorkomsten moet registreren, dan zou je verwachten dat er wel eens een foutje gemaakt kan worden door beide systemen tegelijk. Ook al is die kans klein, helemaal uitgesloten is dat niet. Daarom had men als derde methode nog eens een videocamera lopen die de doorkomstzone gedurende de hele wedstrijd vastlegde. Wellicht wat omslachtig om op video heen en weer te moeten spoelen met bandjes, maar in geval van nood de ideale oplossing. Sinds twee jaar heeft Stein de ChampionChip er bij. Volautomatisch dus en daarom feillozer dan alle andere systemen waar nog menselijke tussenkomst bij nodig is, maar daarom ook fraudegevoeliger zoals nu al door atleten wordt gesignaleerd. De double control sheets blijven nodig om te anticiperen op calamiteiten, maar een simpele video bij de matten van de ChampionChip kan de fraude makkelijk boven water krijgen als daar sprake van is.
 

 
[ top pagina ]