Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
24 sep 2019
The Great Escape 100 mijl
2 sep 2019
De Grand Raid: een serieuze uitdaging
17 aug 2019
Een geweldige etappeloop: de Holland Ultra Tour
13 aug 2019
Holland Ultra Tour, oftewel: uit in eigen land
Verslagen in 2019
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Oktober 2004
 
De ultraloop Amersfoort is voor mij eigenlijk een thuiswedstrijd. Op de dag van de wedstrijd precies 54 jaar en één dag geleden zag ik op 840 meter van start en finish het levenslicht. Als ik toen had geweten dat er in Amersfoort zo’n prachtige ultraloop zou worden georganiseerd zou ik er langer zijn blijven wonen dan de 3 maanden die ik er nu gewoond heb. Maar je, in die tijd had mijn vader het nog voor het zeggen.
Maar een prachtige ultraloop is het. Zes uur lopen over een schitterend parcours door bossen, langs kleine zandverstuivingen, over een stukje sportveld, over schelpenpaden en asfalt. Echt voor ieder wat wils. Ook de lengte van het rondje, bijna 5 kilometer, is goed, evenals de verzorging, met onder andere water, sportdrank, cola, koek, speculaas en mandarijntjes. Een klein verbeterpuntje is de afwezige bewegwijzering. Een paar gele pijltjes aan bomen zou al voldoende. Nu is het zeker het eerste rondje voor de nieuwkomers goed opletten waar de andere atleten lopen, zou je het eerste rondje alleen lopen, dan heb je een probleem.

Na de start bij het clubhuis van AV Triathlon duiken we al snel de bossen in. Eerst over een asfaltweg, maar daarna over smalle schelpenpaden. Dat het na de natte zomer opeens herfst is geworden is aan de vele paddestoelen goed te zien. Heel opvallend zijn natuurlijk de bekende Vliegezwammen met hun rood met witte stippen. Ze groeien altijd bij berken omdat ze daar op een bepaalde manier mee samenleven. Maar behalve deze vaak door kabouters bewoonde soort groeien er nog heel wat meer paddestoelen in het bos, sommigen met de meest fantastische, tot de verbeelding sprekende namen. Wat betreft namen zijn de mycologen (zo heten paddestoeldeskundigen) zeer creatief geweest. Wat dacht u van Gebochelde wasplaat, Bleke knoflooktaailing, Dikrandruitertje of Hoorn-des-overvloeds. Je kunt je er van alles bij voortstellen, maar nauwelijks een paddestoel.
Eigenlijk is dat bij de namen van wedstrijden ook vaak zo. Zelf houd ik van kloeke namen als ‘De Zestig van Texel’, ‘De Vijftig van Gouda’ en ‘Grottenmarathon’. Je weet meteen waar je mee te maken hebt. Anders is dat bij het ‘Rondje Voorne’ (kort rondje, lang rondje, linksom, rechtsom?) of de ‘Holwandeeonijsmarathon’ (een marathon in Botswana?). Nog zo’n mooie is de ‘Dodentocht’. Hoezo Dodentocht? Ik zag er duizenden springlevende wandelaars. Ook in dit opzicht scoort Amersfoort goed. Ultraloop Amersfoort. Kort en duidelijk.

Na de start om 11:00 uur is het bos nog een beetje van de moutainbikers. Maar al ras wordt hun aantal minder en komen de hondenuitlaters met hun poepers. Daarna verschijnen de fietsers en uiteindelijk de jonge gezinnen met kleine kinderen en de ouderen. Het is leuk het verloop in het publiek zo te zien gebeuren.
De eerste rondjes loop ik samen met Gerry Dumont en Henry Okkersen. Na een plaspauze van Gerry op de DPP (dames plas plaats) lopen Henry en ik samen verder. Dat doen we volgende week in Eindhoven ook, maar als pacers voor de 4:00 uur kunnen we het dan rustig aan doen. Dat doet Henry vandaag niet, zijn tempo is zo hoog dat ik hem al gauw moet laten gaan. Een minuut of 26, 27 per rondje is mijn doel. En dat lukt aardig tot en met het tiende rondje. Dan gaat mijn bekkenrand pijn doen. De vrijdag ervoor ben ik bij de manueel therapeut geweest die mij aardig te pakken heeft gehad. En dat betaalt zich nu even negatief uit. Ik verlaag mijn tempo, maar wat maakt het uit. Het bos is prachtig en de zes uren zijn bijna voorbij. Na 5 uur en 20 minuten mag je niet meer aan een volgende ronde beginnen. Dan worden het rondjes van 1500 meter. Op die manier kunnen de restmeters goed gemeten worden. Als het signaal van 6 uur klinkt ga ik er lekker bij zitten tot de opmeters bij me zijn. In het clubgebouw is de belangstelling voor het herstel van Marijke hartverwarmend. Dat doet me goed. Zonder dat rottige ongeluk had ze vandaag ook hier in Amersfoort gelopen. De vele beterschapwensen en “doe je de groeten” maken me er weer van bewust dat, hoewel hardlopen een individuele sport is, de lopers toch sterk bij elkaar betrokken zijn. Met Marijke gaat het overigens al een stuk beter.
Even later krijgen we al de uitslag te zien. Voor mij staan er 63915 meter genoteerd. Lang niet slecht, zeker niet gezien de laatste drie rondjes. Ik denk dat ik er volgend jaar weer bij ben.

Theo De Jong
http://www.bureau-viridis.nl/index.asp?id=9
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]