Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
3 feb 2020
Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
3 feb 2020
DCURbN JUBILEUM EDITIE
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
Verslagen in 2020
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* 7 feb 2006: Midwinter Apeldoorn openingswedstrijd Marathon & Ultracup Criterium
* 6 feb 2006: Midwinter verslag 55+ Opa Jogger Jo
* 5 feb 2006: Honderd voor Henk Harenberg
* 5 feb 2006: Als het weer winter wordt ...
* Januari
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Maart 2005
 
Königsforstmarathon,Bergsen,12-3-2005.

Wat,lees ik het goed,de Drents Friese Woldmarathon afgelast vanwege sneeuw op het parcours?Het staat zelfs op de Duitse marathonsite. Maar er ligt toch haast geen sneeuw meer?
Ze worden toch niet té voorzichtig?Met alle respect voor de beslissing,maar ik wil graag een marathon lopen en ik had me op Diever verheugd. Wat nu?Eens kijken.
Daar is ook nog de D. T. S Marathon. Een optie. Maar ik wil graag in de natuur lopen deze keer.
Met alle respect voor de organisatie van Rob Steyger,die met hart en ziel zich bezig houdt om het iedereen naar zijn zin te maken,weet ik. Hij slaapt slecht als er iets mis is met de uitslag, heeft hij mij een keer vertelt en dat meent hij oprecht. Maar ik wil graag in de natuur lopen deze keer. Sorry Rob!
Nou had ik jaren geleden op Ultraned al eens iets gelezen over de Königsforstmarathon bij het plaatsje Bergsen ten oosten van Köln in Duitsland. Een marathon in een bosgebied over goed te belopen bospaden,las ik. Dus waarom niet. Hup naar Duitsland.

Na een autorit van ongeveer twee en een half uur vanuit Zwolle is de locatie vanaf de snelweg
makkelijk te vinden. Op tijd komen is wel pré,anders kan je,je auto ergens ver weg in een woonwijk zien op te bergen. Alles,bijna alles wordt geregeld in een grote hal op het terrein van de BAST. Vraag me niet wat het voor instelling is,want daar heb ik me niet in verdiept.
Een aantal omkleedtenten,EHBO-onderkomens en urinoirs completeren het geheel.
De na-inschrijving-23 euro-is niets duurder dan de voorinschrijving,alleen bij het laatste krijg je een bonnetje voor een t-shirt en na afloop een oorkonde.
Aan het startnummer is een bipchip bevestigt van de Duitse firma Teamsoft.
De tijd wordt geregistreerd doordat men door een detectiepoortje loopt.
Dit systeem deed me denken aan een soortgelijk systeem wat ik vorig jaar in Zwitserland tegen kwam van de Franse firma Datasport.
De verzorging tijdens de marathon is redelijk. Er is sportdrank,mineraalwater en (koud)water.
Halverwege is ook banaan te verkrijgen.
Er zijn diverse afstanden die men kan lopen met een grote toeloop op de halve marathon,die gelijk start met de marathon en dat valt niet mee als men graag ruimte wil hebben om te lopen. De marathon heeft in de loop der jaren de deelnemersinflatie aan den lijve ondervonden door een overvloedige loopagenda. De marathon omvat twee rondes van 21 km.
De eerste 4-5 km bevatten een aantal klimmetjes waarmee men het hoogste punt(118 m)van het parcours bereikt. Na 7 km volgt een afdaling,mààr dan bestaat het overige uit veel vals plat. Veel informatie over details van het parcours geeft de organisatie niet prijs om vooral de loper vooraf niet ongerust te maken,staat er op de website vermeld. Valt wat voor te zeggen.
De paden waar men over loopt,bestaan hier en daar uit asfalt en verder redelijk verharde bospaden. Niets mee aan de hand zolang er geen overvloedige neerslag valt,anders kunnen ze gaan zuigen. De limiettijd is 4. 30 uur,dus weet waar men aan begint.
Na afloop moet men de douche op 800 m van de finish zoeken waarbij een pendelbus uitkomst biedt.

Het klinkt dan allemaal wel aardig maar nou was het weer niet echt van dien aard dat je daar een lentegevoel aan zou kunnen overhouden. Regen,hagel en kou geselde de lopers voortdurend. Dan was het nog een prettige bijkomstigheid dat men in een bos liep zodat de harde wind enigszins getemperd werd. Maar ik had niets te klagen want ik liep in de natuur.
Overigens ging het best aardig tot de laatste vijf kilometer waar de kramp bij mij in de linker hamstring schoot. Tot twee keer toe zelfs. Het kostte me vijf minuten,maar ik had niets te klagen want ik liep in de natuur. In dat laatste stuk begon de modder aardig huis te houden.
Geen wonder trouwens,met die neerslag,maar ik had niets te klagen want ik liep in de natuur.
Een nuttige training in de aanloop naar Texel,met een eindtijd van 3. 57. Halverwege 1. 55. 30.

Na afloop kostte een krampaanval in de linker kuit me drie pogingen om met mijn auto weg te komen. Verder alles goed hoor. Ik ben thuis gekomen. Het was wel pokkeweer in Nordrhein-Westfalen en de kou moest ook nog eens uit de spieren. Zolang je tijdens het lopen niet aan de kou denkt heb je nergens last van. Nou ja,een beetje kramp af en toe,maar ik heb niets te klagen want ik heb in de natuur gelopen.

Voor een ieder die van de Midwintermarathon en/of de Drents Friese Woldmarathon houdt is deze hierboven besproken marathon zeker eens aan te raden.
Weg van de snelweg is het heerlijk rustig in het bos. Zeker als men zonder die halve marathonners loopt. Af en toe komt er een vliegtuig over,maar met een beetje geluk kan je ook nog vogeltjes horen zingen. Dit soort marathons geven altijd genoeg afleiding en daar houdt ik wel van. Het eentonige ligt me nou een maal minder,vandaar dat ik uitkijk naar Texel alhoewel er nog enige twijfel is over de topvorm,maar misschien zit dat wel ergens tussen de oren. We zien wel.
Rob,misschien loop ik de volgende keer weer bij jou. Het ga je goed.

Groeten,
Herman Euverman
 

 
[ top pagina ]