Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
18 nov 2019
6 hours joensuunightrun
14 nov 2019
Albi WK 24 uur 26 en 27 oktober 2019
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Juni 2005
 
1993 : Jean-Paul PRAET

Met al zes overwinningen op zak, was Jean-Paul Praet al een levende legende geworden in Torhout en ook voor de 14de editie van de Nacht van Vlaanderen was hij torenhoog favoriet, temeer daar hij de wedstrijd al kende als zijn broekzak. Toch spaarde de nieuwe wedstrijdleider Filip De Craemer geen moeite om hem met een talentvol deelnemersveld zoveel mogelijk het vuur aan de schenen te leggen. Zijn voornaamste belager moest dit jaar wellicht opnieuw de Kazach Konstantin Santalov worden die Praet al verscheidene malen verslagen had, maar nog nooit in Torhout ! Van over het ondertussen gescheurde IJzeren Gordijn bracht hij een gevolg andere gerenommeerde lopers mee, zoals Massarygin, Zaropov, Kononov, Starikov en nog een deel anderen. Andere outsiders heetten Kis-Kiraly uit Hongarije en de Zwitsers Hans-Peter Roos en Hans Schnyder.

Jean-Paul Praet gooide al vlug zijn kaarten op tafel. Aanvankelijk nestelde hij zich comfortabel in het spoor van ‘haas’ Denis Gack. De Rus Michajlovski was de eerste oproerkraaier. In een echt marathontempo liep hij al vlug 3’30 voorsprong bij elkaar. Aan km 25 kwamen Praet en de andere favorieten nog voorbij in een tijd die uitzicht bood op een wereldrecord. Massarygin was de eerste die het favorietenkransje moest laten gaan. Ook Kononov (drie weken tevoren nog winnaar te Firenze) moest wegens krampen afhaken, maar zou uiteindelijk nog vierde worden. Halfweg kwamen vier leiders (Praet, Gack, Santalov en de verbazende Duitser Huglin) door in 3u05. Een prachtige tijd. Op weg naar Westende deelden beurtelings Praet en Santalov wat plaagstoten uit, tot grote ontstentenis van Gack en Huglin die alle kleuren van de regenboog zagen. Tussen de Schuddebeurze en de Rattevalle viel de wedstrijd ten slotte in zijn definitieve plooi : Santalov moest Praet laten gaan en gaf even later op. Met nog 40 km te gaan kon Jean-Paul zich al verkneukelen in een zoveelste triomfantelijke intocht in Torhout. Hij finishte uiteindelijk in 6.28.12, meer dan 11 minuten voor de Rus Starikov en een kwartier voor de derde, de Duitser Huglin. Nog twee andere Belgen nestelden zich in de toptien : Lucien Taelman (7) en Walther Beeken (10). Ook bij de dames werd het publiek op zijn wenken bediend, want daar hield de Hongaarse Marta Vass de GOS-sters achter zich. Ze liep een tijd van 7.40.55

1994 : Jean-Paul PRAET

Voor de 15de Nacht van Vlaanderen waren de protagonisten Jean-Paul Praet en de Rus Kokorev, terwijl ook uitgekeken werd wat Lucien Taelman zou vermogen. Om een geducht deelnemersveld bij elkaar te krijgen had de Nacht wel een handicap, want heel kort nadien werd in het Japanse Lake Saroma het wereldkampioenschap georganiseerd. Toch kwamen weer een stelletje geduchte Russen overgewaaid zoals Starikov, Kokorev, Soldatov, Zaripov, Korablin en Krupsky. Uit Polen werden Damian Bregula en Pjotr Wadasz verwacht. Wie nog uit het buitenland zou overkomen, was vooralsnog onduidelijk omdat de meeste landen hun ploeg voor Japan nog moesten samenstellen.

Voor Jean-Paul Praet, die een achtste zege beoogde, was de concurrentie dus in elk geval wat lichter dan de vorige jaren. Alleen een paar Russen konden nog roet in het eten komen werpen. Praet wachtte echter niet lang om in zijn kaarten te laten kijken, want geholpen door haas Pauwelijn zorgde hij voor een verschroeiende start waarop aanvankelijk alleen de Rus Kokorev en Lucien Taelman een antwoord hadden. Na 35 km moest Taelman, die zich kennelijk vergaloppeerd had, de rol lossen. In Middelkerke kwamen Praet en Kokorev nog samen door en Taelman volgde al op anderhalve minuut. In Mannekensvere (km 63) ontbond Jean-Paul zijn duivels en Kokorev verachterde zienderogen. Voor Jean-Paul Praet wachtte nu een lange triomftocht naar Torhout, waar hij opgewacht werd door een laaiend enthousiaste menigte. Hij finishte uiteindelijk in 6.29.42 voor Starikov en Kokorev die gezamenlijk de eindmeet bereikten in 6.41.49. Nog drie andere atleten doken onder de 7-urengrens : de Rus Krupsky, de Hongaar Fazekas en Lucien Taelman. Bij de dames won de Portugese Alcira Lario Portela in 7.34.37.  

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]