Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
10 mei 2019
Verslag marathon Praag 2019
19 apr 2019
100 miles Istrië
13 apr 2019
TT
11 apr 2019
Castricum en Rotterdam
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* 29 jun 2005: Gedachten op/over het PieterPad
* 29 jun 2005: Lekker klimmen & dalen in de natuur!
* 29 jun 2005: Lake Saroma World Championships 100km
* 27 jun 2005: Zware Vijfde Trans Holland triatlon
* 27 jun 2005: Henk Sipers loopt La Foulee Verte.
* 25 jun 2005: Gewogen en …….
* 25 jun 2005: Verslag van de 12 uur solo van Den Haag
* 20 jun 2005: Tussen DROOM en DAAD zit een hele wereld ...
* 20 jun 2005: Waarom ... ???
* 20 jun 2005: Afzien in Den Haag
* 20 jun 2005: De 24 uur wordt helaas een jaar verschoven ...
* 20 jun 2005: De hel van Den Haag
* 18 jun 2005: Philip Verdonck blikt teleurgesteld terug op zijn 2 de Nacht
* 15 jun 2005: Theo De Jong in de Leiden marathon
* 13 jun 2005: De Alpine-marathon van Liechtenstein.
* 10 jun 2005: Nacht van Vlaanderen 1993 en 1994
* 6 jun 2005: Nature Marathon La Roche-en-Ardenne
* 6 jun 2005: Adrie van Dijk bericht ...
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Juni 2005
 
Gewogen en…….

Toen ik 3 jaar geleden na lange tijd weer eens de moed had gevonden om op de weegschaal te staan was ik tot mijn schrik over de 100 kilo. Vorige week had ik samen met 4 andere ultra-lopers de moed om aan de start te staan van het Pieter-ROG-Pad, een tocht van ruim 500 kilometer, en tot mijn schrik kwam ik tekort. Maar gelukkig is wegen maar een momentopname. Gewicht kan je kwijtraken en conditie en mentale weerbaarheid kan je opbouwen. Dus wie weet wat de toekomst gaat brengen.

Aanleiding/voorbereiding.

Maar nu terug naar het Pieter-ROG-Pad 2005. Vorig jaar maakte ik kennis met deze loop toen ik de 2 laatste etappes liep. De tweede dag had ik het knap lastig, maar ik ervoer de loop en de sfeer zo positief dat ik mij na lang wikken en wegen begin januari toch opgaf. Gelukkig wou Gerrit Boer mij net als vorig jaar begeleiden op de fiets en kon ik thuis alles regelen. De voorbereiding verliep qua training goed, maar qua wedstrijden niet. De nacht voor de 6 uur van Epe werd ik ziek en ook de 100 kilometer van Diever viel in het water. In de dagen ervoor werd ik licht verkouden, maar stond 's ochtends vroeg gewoon fit aan de start. Na een goede start kwam het verval al na 15 kilometer. Zo rond 22 kilometer betrapte ik mij erzelf op dat ik wat liep te zwalken en langzaam begon het mij te dagen dat ik niet fit was. Op 30 kilometer ben ik eruitgestapt en 's middags lag ik met 39 graden koorts in bed. Een hele vreemde ervaring om tijdens een wedstrijd ziek te worden. Ja en hoe train je nu voor zo'n tocht? Veel lange afstanden in een laag tempo. Concentraties van bijvoorbeeld 110 kilometer in 3 dagen, een piekweek van 170 kilometer, een piekmaand van 500 en 6 (trainings-)marathons en langer in 3 weken. En de laatste 2 weken rust en wat uitlopen. Ik dacht dan ook dat ik er helemaal klaar voor was, met een veel betere voorbereiding dan vorig jaar.

Zaterdag/zondag 11/12 juni.

Zaterdag de elfde op weg naar Zuid-Limburg waar wij in Berg en Terblijt ons eerste kamp hebben. Wij maken kennis met elkaar. Behalve mijn persoontje doen Ruud Veldhuis, Maarten van Randeraat, Janneke Cazemier en Thijs Roest mee. Thijs heeft zijn vrouw Moniek mee als fietser, Maarten en Ruud hebben Piet mee en ik Gerrit Boer. Janneke heeft geen fietser mee. Daarnaast gaan Sietze Houwen en Jan Ubels mee als organisator/verzorger. Na een lekker etentje bij de plaatselijke Griek duikt iedereen op tijd z'n bed in want de volgende morgen om 6 uur kraait de haan. Na een eenvoudig ontbijt vertrekken wij naar België, want de start is op de brug over het Prins Albertkanaal ten westen van Maastricht. We lopen samen gezellig keuvelend langs het kanaal naar Kanne, waar wij de eerste 10 minuten verspelen door fout te lopen. Na 5 kwartier zijn wij op het officiele startpunt van het Pieterpad. De route gaat heuveltje op heuveltje af door het mooie Zuid-Limburg. Na Berg en Terblijt valt de groep in 3 stukken uiteen. Thijs voorop, ik daarachter en het 'peleton' aan de staart. Bij Valkenburg verlopen zij zich en ook vlak voor Sittard gaat het voor hen fout. Gerrit en ik slagen er vandaag in om redelijk op de route te blijven en niet te veel tijd te verspelen. Het Pieterpad is nu eenmaal erg slecht gemarkeerd en niet echt geschikt als hardlooproute. Je moet het niet erg vinden om 30 minuten per dag kwijt te zijn aan verkeerd lopen. Ruud Veldhuis moet bij Sittard stoppen, hij krijgt teveel last van een knieblessure die hij al had. Jammer, maar zijn 46 kilometer worden wel keurig genoteerd. Op de laatste post lig ik nog een kwartier voor op Janneke en Maarten, maar doordat die vlakker lopen en zich nog een keer verlopen, maar dan nu in hun voordeel, kom ik na hen binnen. Thijs verliep zich vlak voor de camping in Montfort en verspeelde een kwartier. Thijs scoort 8.41, Janneke en Maarten 9.00 en ik 9.07. Na een pasta picante met veel begeleidend bier en harde muziek kruipen wij er na de briefing voor de volgende dag weer vroeg in.

Maandag 13 juni.

Vandaag krijgen wij de langste etappe naar Geysteren die naar mijn eigen meting 82 kilometer lang is. Voor mij een dag waarop het spannend gaat worden. Ik heb het de eerste dag rustig aangedaan, geprobeerd te sparen voor deze dag. Al vroeg moet ik de anderen laten gaan. Ik ben stijf, heb wat last van mijn linkerknie dus ik zoek mijn eigen tempo op. Helaas verloop ik mij een paar keer en raak verder achterop. Vandaar dat ik verbaasd ben Thijs tegen te komen, maar die had zich 5 kilometer verlopen. Verderop gaat het bij ons ook mis. Bij grenspaal 441 klopt de beschrijving niet en verdoe ik weer kostbare tijd. In Venlo heb ik een dipje, maar daar herstel ik mij weer van. Voor het pontje over de Maas, speelt mijn linkerknie weer op. Het pontje moet wachten op langsvarende schepen en aan de overkant gaat het tempo eruit. Ook verspeel ik weer tijd door foutlopen. Dit is niet mijn dag. In Swolgen met nog 13 kilometer voor de boeg, besluit ik te stoppen.Als ik was doorgelopen was ik op 11.30 uitgekomen en had het hele dagschema in de war geschopt. Het ging vandaag gewoon niet hard genoeg en ik heb teveel tijd verspeeld met omlopen. Het is niet anders. Gelukkig zijn de anderen keurig op tijd binnen, Janneke en Maarten in 9.45 en Thijs in 9.50. Ruud liep de laatste 50 kilometer met Janneke en Maarten mee. De camping ligt prachtig aan de Maas, een mooi vakantieadresje. We eten heel verzorgd in een restaurant met uitzicht op de Maas en het bier smaakt weer best.

Dinsdag 14 juni.

Dag 3 voert ons van Geysteren naar Stokkum in het mooie Montferland. Na een pontje over de Maas, komen wij na 35 kilometer in de mooie omgeving van Groesbeek. Mijn eerste stuk is niet mijn beste, ik moet de anderen al na een kilometer laten gaan. Ik heb besloten om vandaag 49 kilometer te lopen en te stoppen bij Beek. Tot aan de heuvels rond Groesbeek sukkel ik in mijn eigen tempo voort, maar in de heuvels leef ik op. Ik vind het altijd heerlijk om in de heuvels te lopen. Ik loop echt te genieten, net als Gerrit trouwens. Aan de voet van de Duivelsberg in Beek stap ik in de auto bij Sietze. Thijs heeft de fietspont over de Rijn genomen en wij moeten helemaal via Kleve omrijden om bij het verzorginspunt in Spijk te komen. Gelukkig komen wij nog net in Spijk Thijs tegen, die net een bloedheet stuk over de dijk heeft gelopen. Een klein uur later komen Janneke, Maarten en Ruud eraan.
Gerrit fietst het laatste stukje met hen mee. Thijs is in een keurige 9.23 op de camping en Janneke en Maarten scoren 10.17. Ruud liep de laatste 50 kilometer mee. We eten in het dorp en de sfeer is weer top. Midden in de nacht wordt ik wakker van de snelweg, waar we vlakbij zitten.

Woensdag 15 juni.

Vandaag lopen Adri van Dijk en Cor Westhuis als gastlopers mee. De eerste 8 kilometer door het mooie Montferland, daarna richting Doetinchem. Ik heb last van de warmte, mijn voet, mijn motivatie en besluit om na 18 kilometer uit te stappen en morgen de etappe uit te lopen. Ook Ruud is in Doetinchem uitgestapt dus gaan wij een dagje helpen in de verzorging. Voor Maarten is het een slechte dag. Hij verstuikt zijn enkel op een 'boomwortelpaadje' in Montferland, maar doorzetter als hij is zet hij toch door. In Vorden vieren wij met vlaai en champagne met 1,1% alcohol dat wij over de helft zijn. Thijs heeft last van de hitte, Maarten van z'n enkel. Maarten moet Janneke laten gaan, Ruud fietst met hem mee. Uiteindelijk haalt iedereen weer de finish in Holten. Janneke scoort net als Adri 8.57, Cor komt op 9.05, Thijs op 9.24 en Maarten op 9.37. Leuk is dat Theo Cloosterman ons vandaag bezoekt en gezellig mee eet. Cor Westhuis verbaast ons door zowel voor, als na het eten een kollosale ijscoupe weg te werken. We laten ons het eten, bier en ijs prima smaken.

Donderdag 16 juni.

Ik doe er 5 minuten over om het wc-gebouw te bereiken, teveel pijn aan mijn voet. Dat wordt dus niet lopen vandaag. Maarten heeft nog veel te veel last van zijn enkel en besluit niet te starten. Een domper want zonder blessure had hij de klus 100% zeker geklaard. Wij ontbijten in Holten en vlak voor de start besluit ik gewoon te starten. Ik zie wel waar het schip strandt. Zowel voor mezelf als voor Thijs en Janneke is het belangrijk dat ik doorga. Ook Cor loopt vandaag weer mee, gezellig en voor mij een eer om met zo iemand een stuk samen te lopen. Van wat hij bereikt heeft kan ik alleen maar dromen. Het gaat verrassend goed met lopen, de rustdag heeft mij goed gedaan. Mijn voet voel ik nauwelijks. Op de Lemeler/Archemerberg loop ik zonder Gerrit (fietsen verboden) te genieten van fantastische vergezichten, wat mij betreft het mooiste stukje Pieterpad! Maar na mooie stukken komen altijd minder mooie stukken. Ten noorden van de Vecht verlopen wij ons gigantisch. Voor Thijs die last van de warmte heeft wel prettig om weer iemand in het vizier te hebben. In Hardenberg komt de dip, ik moet eigenlijk uit de broek maar dat gaat wat moeilijk in de bebouwde kom. Ik maak mijn pas niet af en het tempo gaat eruit. Maar we lopen hem natuurlijk wel gewoon uit en we gaan ons niet stuklopen want morgen is er weer een dag. Uiteindelijk bereik ik na 10.10 de camping in Loozen, alwaar ik word opgewacht met Pringles en bier. Het voelt goed om weer eens een etappe uit te lopen. Cor scoort 8.37, Janneke 8.55 en Thijs 9.59. Ruud liep de laatste 42 kilometer mee. Als ik mij ga douchen blijkt mijn rechterenkel heel dik te zijn. Ik had dus geen last van mijn voet, maar van mijn enkel. Het klinkt stom, maar met mijn 47 jaar is dit mijn eerste enkelblessure. Bovendien bestaat een enkel uit verschillende delen en als je last van het voorste deel hebt kan dat een uitstraling hebben richting voet. Na een pastamaaltijd in Gramsbergen, zak ik met de begeleiders 's avonds door in de campingkantine. Dat wordt morgen toch niet lopen., jammer voor mij want de volgende 2 etappes ken ik nog van vorig jaar zodat ik daar gewoon lekker zonder tijdsverlies had kunnen doorsjokken.

Vrijdag 17 juni.

Helaas voor mij is de enkel 's ochtends nog steeds dik, maar niet heel erg pijnlijk. Het ontbijt in Loozen is net als vorig jaar weer grandioos, gelukkig voor mij want ik had iedereen lekker gemaakt. Vandaag ga ik in de verzorging, ook leuk en belangrijk voor de medelopers. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat om de 6 tot 10 kilometer een verzorgingspost staat, met drinken eten en een verkoelende douche. Koos Rademaker loopt vandaag mee, net als Ubel Dijk die met Thijs Roest meeloopt. Koos en Cor geven gas, zodat ik deze dag samen met Jan de koplopers verzorg. Met Thijs gaat het vandaag niet goed. Met nog 20 kilometer te gaan, krijgt hij veel pijn aan zijn scheenbeen. Hij moet stoppen, met de finish in zicht. Iedereen baalt, maar Thijs blijft er verrassend rustig onder. Janneke haalt de finish in Rolde gelukkig zonder problemen, onder aanvoering van de deskundige fietsbegeleiders Piet en Gerrit. Ruud heeft ca 20 kilometer meegelopen, maar krijgt weer last van zijn knie. Cor komt op 7.58, Koos op 8.13, Janneke op 9.23 en Ubel op 9.33. We laten ons 's avonds het prima verzorgde eten weer goed smaken en maken het ons 's avonds weer gezellig in de kantine.

Zaterdag 18 juni.

Na een goed ontbijt vertrekt Janneke voor haar laatste etappe naar Pieterburen. Zij is onze troef en zal de hele dag in de watten worden gelegd. Onderweg lopen en fietsen er mensen delen mee. En natuurlijk begeleiden Gerrit en Piet haar vandaag ook weer. Het is lekker weer vandaag, met veel zon maar de temperatuur blijft op 21 graden steken. In Garnwerd op 48 kilometer stapt Koos uit, hij blijft moeite houden om 2 dagen achter elkaar te lopen. Ubel heeft daar geen last van, die kan mooi trainen voor de Deutschlandlauf in september (1170 kilometer in 17 dagen). Ubel finisht in 7.37. Ruud en ik lopen het laatste stuk met Janneke mee, die na 8.01 binnenkomt. Zij heeft een fantastische prestatie neergezet. Het uitlopen van het Pieter-ROG-Pad is iets om trots op te zijn. In 7 jaar tijd hebben nog maar 14 mensen, waaronder 8 Nederlanders de tocht volbracht. Daaronder grote namen als Karl Graf, Cor Westhuis en Ria Buiter. Op een zonnig terrasje in Pieterburen wacht de vooraf beloofde beloning: een glas Duvel!

1 + 1 = 3.

Ook al heb ik zelf niet dat kunnen brengen wat ik in gedachten had, ik heb deze week toch kunnen genieten van de betrokkenheid en sportiviteit van deelnemers en begeleiding. Er was deze week een prima sfeer tussen deelnemers, fietsbegeleiders en organisatoren. Ik vind het nog steeds fantastisch dat iemand een hele week vrij neemt om je op de fiets te begeleiden. En ik vind het ook fantastisch wat Sietze en Jan in de organisatie neerzetten. Wat mijzelf betreft heb ik in 5 dagen met foutlopen 290 kilometer hardgelopen. Het was niet het doel, maar ik mocht er van mijzelf mee thuis komen. En thuis werd ik doodgeknuffeld door de kinderen, die een weekje zonder papa toch wat lang vonden.

Henri Thunnissen
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]