Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
18 nov 2019
6 hours joensuunightrun
14 nov 2019
Albi WK 24 uur 26 en 27 oktober 2019
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Juli 2005
 
Het eiland en het wad.

Afgelopen weekend vond er in Duitsland,aan de monding van de Elbe,nabij Cuxhaven en op het eilandje Neuwerk een dubbelmarathon plaats.
Op zaterdag 2 juli kon er gelopen worden op Neuwerk.
Op zondag 3 juli kon er over het wad tussen Cuxhaven en Neuwerk gelopen worden.
Beide werden voor de eerste keer georganiseerd en wel door de organisatie Fun und Erlebnis Marathons,een idee van Christian Hottas,voorzitter van de
100 MC Deutschland.


Het idee om op en rond Neuwerk te lopen komt van Birgit Krämer en Arno Weilert,beide uit Hamburg. Alhoewel het vrij kort op de Graubünden Marathon was,waar ik overigens goed van herstelt ben,moest ik als liefhebber van zee en zand daar wel bij zijn.
Nou weet ik dat er mensen zijn die marathons van Christian vermijden vanwege zijn Teichwiesenmarathons omdat daar over het algemeen zeer weinig mensen aan mee doen terwijl de resultaten wel op de lijsten worden geplaatst.
Ik heb de Elbtunnelmarathon gelopen en heb er geen spijt van gehad,zo ook van de dubbel op 2 en 3 juli.
Voldoende georganiseerd,goede verzorging,prima tijdswaarneming,sfeervol,
aantrekkelijk parcours.
Hoe ging dat nou vraagt u zich misschien af.
Hier volgt een kort(ik zal me inhouden)verslag van beide marathons.
Bij het havengebied Alte Liebe in Cuxhaven staan een klein clubje mensen bij het veerbootje Flipper te wachten op vertrek naar Neuwerk.Duidelijk lopers.
Ik sluit me aan en het wachten is op Christian die de bootkaartjes regelt.
Na dat het bootje tjokvol met toeristen zit sluiten we aan voor de laatste plaatsen.Er blijken 11 van de 13 lopers te zijn komen opdagen.
Wel een beetje weinig,maar voor de rest niets aan de hand.
Neuwerk is een laag graseiland(Nationalpark)omgeven door een dijk.Enkele boerenbedrijven, een paar hotels en verder veel paarden,bedoeld voor toeristen.
Na een korte wandeling na aankomst,strijken we neer tussen de vuurtoren en het voorlichtingscentrum van het eiland.
De meegenomen verzorging wordt in stelling gebracht,de startnummers verdeeld en die zijn ook voor de volgende dag.
Gezamenlijk lopen we naar het punt waar gestart wordt.Vanaf Cuxhaven worden er verhalen uitgewisseld en dat gaat voorlopig door.
We moeten vandaag na een aanloopronde 13 rondes van 3248(officieel gemeten) lopen bij een temperatuur van 27º met wel erg weinig wind.
Bij de start gaan Carsten Mattejiet en Niels Grimpe-Luhmann er snel vandoor.
Zelf start ik rustig en lig op de 6e plaats,maar na vijf rondes kom ik op gang en ruk op naar de 3e plaats.Het is rustig hier op het eiland en ontspannen.
Wordt nog een een keer gepasseerd door Niels die later weer zal terugvallen door kramp.De weinige wind veranderd van richting waardoor het laatste lange stuk van elk rondje een bakoven wordt en dat is te merken in de laatste drie rondjes.Puffend kom ik over de finish waar blijkt dat Niels teruggevallen is naar de 2e plaats(niets van gemerkt)en dat ik ten opzichte van Carsten-3:48:29-maar 4 minuten achter lig.Birgit Krämer is 1ste en enige vrouw in 4:24:00.Na afloop douchen en eten bij het nabij gelegen hotel.Bevordelijk voor de sociale kontakten.Kortom een prima dag en tenslotte weer met het bootje terug.
De volgende dag schuiven 35 lopers aan op het strand voor Cuxhaven-Dünen alwaar de start is.Aanvankelijk was de start gepland bij Cuxhaven-Sahlenburg,iets westelijker,maar men achte het risico te groot dat bij te sterke westelijke wind de vloed te snel zou opkomen.
Nu is gekozen voor een heen en weer parcours voor het zogenaamde strand van Cuxhaven om na twee keer tot 9 km te komen om vervolgens de oversteek naar Neuwerk van 12 km te maken,gemarkeerd door omgekeerde bezemstelen van reishout.Daar is het keerpunt en loopt men het zelfde parcours terug.
Start is om 14.30 uur en de limiet 5 uur 30.Wie dat niet red en gered moet worden,moet dat zelf betalen.Bezint eer u begint.
Bij een temperatuur van 23º,een bewolkte lucht en een zuidelijke wind gaan na de groepsfoto de deelnemers op weg.Direkt wordt de kop van de staart gescheiden.De eersten zijn weg en blijven weg.
Het is even wennen aan een ritme met stroomribbels en plassen water.
We worden aangestaard door wat verbaasde toeristen die wel aan de kant gaan om maar niet nat te worden door ons gestamp.
Bij het keerpunt wordt het startnummer afgestreept ter controle en dat zal zich nog een paar keer herhalen vandaag.
Ik lig na de eerste heen en weer op de 13e plaats,kom in mijn ritme en ruk na de tweede heen en weer op naar de 11e plaats.Bij de oversteek naar Neuwerk haal ik nog twee lopers in en met z,n drieën lopen we verder.
Veel plassen onderweg,want het is nog afgaand water.Bij een lange en diepe geul moet ik tot het kruis door het water.Herhaaldelijk moet ik mijn heuptasje hooghouden want ik heb een fototoestel bij me.Hier en daar stukken slik wat lekker glijd.Ik heb het wel na mijn zin.We worden zowaar door iemand ingehaald.Alhoewel ik het idee heb dat het harder kan,houdt ik me in voor de terugweg.De eersten zijn daar al weer aan begonnen.We worden er op gewezen dat het keerpunt en de verzorgingpost links van het eilandje zit terwijl we dachten dat hij toch recht voor ons moest zijn.Maar goed,geen probleem.
Ik maak nog even een foto van de route en verder gaat hij.Daar is onze man en punt dan.Even kletsen,drinken en ik trek mijn sokken uit.Ze hinderen.Weg er mee.Goed daar gaat hij dan.Ik maak vaart en loop langzaam bij de anderen weg.
Het gaat prima.De tijd halverwege? Ben vergeten te kijken.Ik wordt slordig in dat soort dingen.Ik realiseer me dat nu Carsten achter mij zit ik een gooi kan doen naar de overall van beide dagen.Niels is er vandaag niet bij.Ik loop nu op de 9e plaats.Halverwege terug naar Cuxhaven hoor ik niemand meer achter me,trek al lopende een shirt uit want de zon breekt door en haal een loper in.
Ik loop nu op de 8e plaats.Bij Cuxhaven nog twee keer het heen en weerstuk en ik ben er.O,o mijn rechterhamstring.Even stoppen,even een krampje wegwerken en weer de ontspanning vinden.Op het heen en weertje kan ik inschatten hoe ver ik op Carsten voor lig.Nou dat zit wel goed.Het gat is meer dan 4 minuten en wordt alleen maar groter.Carsten zit er wat doorheen.Dat is aan zijn gezicht te zien.Zeer tevreden finish ik en is het wachten op Carsten die op meer dan 10 minuten binnenkomt.
De winnaar van zondag is Frank Themsen geworden in 2:59:16 !!!
Bij de dames werd dat Bianca Gudd in 4:44:41.
Mijn tijd zaterdag is geworden 3:52:05 en zondag 4:14:20 en de Gesamtleistung …die is voor mij geworden.
Een paar mooie marathons met schitterende mensen als deelnemers.
Ik heb vooral genoten van de kontakten met Tad Lancucki en Günter Antoni.
De beide marathons voldeden aan het regelement wat door de 100 Marathon Club Deutschland wordt gehanteerd.
Er is wellicht altijd iets te verbeteren maar dat is iets voor een volgende keer.
Probeer volgend jaar eens één van beide of beide uit.
De aktiviteiten van Christian en zijn companen zijn terug te vinden op www.startandfinish.
Oh ja,het was mijn aller eerste dubbel en het is mij goed bevallen.
De marathon op zaterdag was,los van de ultra,s,mijn 100e .

Groeten
Herman Euverman.
 

 
[ top pagina ]