Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
31 okt 2018
Van het grasveld in Combloux tot de finishstreep in Millau
13 okt 2018
Salomon Ultra Pirineu
7 okt 2018
Self Transcendence 24 uur London
14 aug 2018
Monschau Ultrarun nieuwe start
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
* December
* 28 dec 2008: SM Silvestermarathon volgens Henk Sipers
* 27 dec 2008: Silvester Marathon in Meerssen bij team Jogger Jo
* 25 dec 2008: Decke Tönnes
* 17 dec 2008: Eiswein Lauf
* 14 dec 2008: Eisweinlauf in Baden Baden
* 8 dec 2008: Wim de Kwant 'verslaat' zijn 69 km, Le SainteLyon
* 8 dec 2008: Cedric Proot in de Spijkenisse marathon
* 7 dec 2008: Moddergevecht in de Ardennen
* 6 dec 2008: De 24 uur van Glimmen
* 4 dec 2008: OSO 2008
* 3 dec 2008: Olne-Spa-Olne: ???
* 2 dec 2008: 't Is voor niks marathon
* 2 dec 2008: t’Is (voor) niks marathon Geldrop
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van December 2008
 
La SainteLyon,

Naar mijn zoektocht naar mij aansprekende loopevenementen was dit keer mijn aandacht getrokken door “ La SainteLyon” . Een loop over 69 kilometer van St-Etienne naar Lyon. 55% verhard en 45% onverhard. 1300 meter klimmen en 1700 meter dalen. Start om 00.00 uur vanaf ParcExpo. Op zich ook wel een goede training voor de Trans Grancanaria die ik van plan ben te lopen in februari, waar ook de start midden in de nacht is.
Een zeer groot evenement wat erg veel lopers trekt. Een totaal van bijna 5000 inschrijvingen zegt voldoende.
Zaterdag een dag van rusten en relaxen, startnummer dient tussen 10.00-22.00 uur in St-Etienne te worden opgehaald. Bussen vertrekken tussen 16.00 en 20.00 uur vanaf het grote sportcomplex Stade de Gerland aan de rand van Lyon. Hier zal ook gefinisht worden morgen. Ik heb er voor gekozen om op eigen gelegenheid naar St-Etienne te gaan. Met de trein (bleek achteraf nog goedkoper dan de bus van de organisatie!). In Lyon nog gegeten en maar eens naar het station.
De route vanaf het station naar ParcExpo was niet moeilijk te vinden. Een grote stoet van lopers volgen was het enige wat ik hoefde te doen. Startnummer ophalen en maar wachten, nog ruim 3 uur te gaan. Wat kartonnen dozen uit de container gegrist en hiervan een bed gemaakt. Oordoppen in, jas over mijn hoofd en proberen wat te rusten. Wat met de zeer fanatieke spreker niet meeviel. Deze man wist in elk geval waar de volumeknop van zijn installatie voor diende….Precies ,lawaai maken, zoveel hij kon.
Eindelijk kwam rond 23.00 uur de mensenmenigte in beweging. Een grote stoet van bont gekleurde lopers op weg naar de start. Het was koud buiten. Rond het vriespunt. Zou de weerman goed gegokt hebben? Het zou droog blijven, wel wat wind maar niet veel.
Dan precies om 00.00 uur het startschot. De bonte stoet komt in beweging. Het lijkt wel of de halve stad is uitgelopen om dit gade te slaan, wat een menigte op de been.
Het eerste stuk van 8 kilometer is verhard. Op weg naar St Christo en Jarez op 16 km waar de eerste verzorging zal zijn. Ik moet echt even wennen aan het tijdstip. Loop normaal op een ander namelijk. Langzaam gaan we omhoog, passeren Sorbiers en Albuzy. De verzorgingspost bereik ik net binnen de twee uur. We klimmen verder, via L’Hopital bereiken we het hoogste punt, net boven de 850 meter. De onverharde stukken zijn echt heel erg slecht, veel bagger en grote gladde stenen. Ikzelf vond het zo af en toe zelfs niet zonder gevaar. Erg veel valpartijen gezien. Ook mensen met blessures die niet meer verder konden. De dagen voorafgaand aan deze loop was ik al in Lyon. Hier sprak ik een oud deelnemer die deze loop als volgt omschreef : La SainteLyon, c’est Le Paris – Roubaix de la course à pied!! Deze man heeft wat mij betreft gelijk. Ik bevind mij in de hel van Lyon! Wat een bagger en wat een gladde glibberpartij, rotsen, losse stenen, voeg hieraan toe de duisternis en je hebt mooie ingrediënten voor deze loop. Maar er zal nog meer volgen…..
Na de derde verzorging in Ste Catherine raakt het grote lint van lopers enigszins uitgerekt. Niet dat ik alleen loop, maar er is enige afstand tussen de lopers. Wat de veiligheid mij inziens zeker ten goede komt. Op een gegeven moment hoor ik achter mij wat tumult en geschreeuw! Wat nu, weer een valpartij? Nee gelukkig niet. Het is een loper die meedoet aan de aflossings loop. Deze lopers zijn later gestart, de snelle deelnemers hieraan beginnen nu ons in te halen. Op zich niet vreemd, zij lopen 23 km per persoon en we zijn zojuist de eerste wisselpost gepasseerd. Deze persoon loopt hard te schreeuwen, A-Gauche, A-Droite klinkt het alsmaar. Om maar aan te geven waar hij er voorbij wil. Ok, ik ga voor de man opzij zodat deze zijn weg kan vervolgen. Maar er zijn grenzen…. Het geschreeuw zal met name op de onverharde gladde moeilijk begaanbare stukken als een rode draad door deze loop gaan. Door ondoordachte acties van een deel van deze groep lopers zijn mensen ten val gekomen. Op plaatsen waar je dat liever niet doet. Scheldpartijen, slaan en duwbewegingen, ik heb het allemaal gezien.
In maart van dit jaar was ik deelnemer aan de loop georganiseerd door Willem Mutze in Limburg. Toevallig kruiste ons pad toen dat van de al dan niet fietsende deelnemers aan de Amstel -Goldrace. Ook een aantal deelnemers hieraan dacht dat omdat zij op de fiets zaten meer rechten hadden dan wij als loper. De elleboogstoot die ik toen kreeg kan ik mij nog god herinneren!
Maar we gaan verder. Via St Genoux bereik ik het 36 km punt, ruim de helft zit er op. Soms stop ik even voor een foto. Werkelijk een schitterend gezicht, een eindeloos dansend lint van lopers gaat door de heuvels tussen de twee genoemde steden, echt prachtig. Het tempo ligt niet hoog. Met mijn gebrekkige Frans kan ik toch zo af en toe een praatje maken. Dit echter alleen op de delen waar asfalt de ondergrond is. Op de onverharde delen heb ik echt al mijn aandacht nodig bij het lopen. De deelnemers aan de aflossings loop hebben bij veel mensen de irritatie grenzen wel bereikt. Ik laat het mij maar overkomen en wil genieten en zeker niet vallen. Voor mensen die de Swiss Jura Marathon, Magnetoise, Olne Spa Olne of een dergelijke loop hebben gedaan. Dit is een soortgelijke loop, iets meer bagger, stenen, rotsen en in het donker. Dit speelt echt een zeer grote rol. Het lopen met een hoofdlamp had ik veel getraind. Wanneer je alleen met een dergelijke lamp loop heb je juist voor de lichtkegel een donkere zwarte plek voor je op de grond.(nee mijn petje zat niet over de lamp!) Gelukkig was deze er door de aanwezigheid van vele andere lampjes er nu niet.
Via Souceu en Jarrest, gaan we op weg richting Beunant. Langzaam maakt de duisternis plaats voor schemer, het wordt langzaam licht. Na de laatste grote verzorgingspost gaat het nog even 20% omhoog. Een paar honderd meter zwaar klimmen, aan de andere zijde van de top zie ik langzaam de zon opkomen over de skyline van Lyon, bijna een sprookje. Nog 10 kilometer Het laatste stuk veel door stedelijk gebied. Boerderijen maken plaats voor laagbouw, dit maakt plaats voor hoogbouw. We naderen het centrum, nog een laatste kleine drankpost op 4 km van de eindstreep. Over de brug, aan de overzijde naar beneden en langs de oever van de Rhône richting Stade de Gerland. Het stadion zit voor driekwart vol, wat een onthaal. Na 09.31 ben ik klaar met deze loop. Even mijn tas opzoeken, een douche, warme maaltijd en op weg naar mijn hotel. Slapen lukt mij niet. Dan maar richting centrum. Hier is veel te doen. Het is een feestweek in Lyon. Van 5 t/m 9 december wordt hier jaarlijks het Fĕte des Lumiėres gehouden. Een prachtig lichtspektakel waarbij markante gebouwen prachtig worden verlicht.

SainteLyon, Een mooie zware loop. Wat mij betreft blijft het bij deze ene deelname. Ik vind het lopen van een dergelijk parkoers, waarbij verschillende wedstrijden worden gelopen niet zo mijn ding. Laat je niet weerhouden aan eventuele deelname. Mijn positieve “overall” gevoel aan deze loop overheerst wat ik heb meegemaakt tijdens de loop.

Wim de Kwant

 
 
[ top pagina ]