Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
14 nov 2019
Albi WK 24 uur 26 en 27 oktober 2019
2 nov 2019
Ultra Raid der Catharen
24 sep 2019
The Great Escape 100 mijl
2 sep 2019
De Grand Raid: een serieuze uitdaging
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
* December
* November
* Oktober
* September
* 27 sep 2009: 100 miles om het eiland Mors
* 20 sep 2009: Terugblik op de TransEurope Footrace door Theo Cloosterman
* 20 sep 2009: Winschoten als traumaverwerking
* 20 sep 2009: Terugblik op de TransEurope Footrace door Cor Westhuis
* 18 sep 2009: Winschoten 2009
* 16 sep 2009: Medoc Marathon Pauillac, Jules met wijn in de file
* 15 sep 2009: Theo de Jong loopt zijn 100ste marathon
* 14 sep 2009: Mijn 12e Mergelland Marathon was toppie
* 9 sep 2009: China International Great Wall Marathon
* 6 sep 2009: De Bosmarathon
* 4 sep 2009: 24 Stundenlauf Wolfenbüttel
* 4 sep 2009: Wildwest in de Meermarathon
* 3 sep 2009: De laatste monniken
* 3 sep 2009: 5 Bridges Marathon
* 3 sep 2009: K en C nummer twee
* 3 sep 2009: CCC 98 km, een reis door de bergen
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van September 2009
 
Winschoten als traumaverwerking.

Winschoten 2006,drie jaar geleden dus, stond ik voor de tweede keer aan de start in een poging een 100 kilometer uit te lopen. Voor de tweede keer lukte dat niet. Kwam ik de eerste keer nog tot 60 kilometer, de tweede keer kwam ik niet verder dan 40 kilometer; zwaar gefrustreerd reed ik naar huis.
Voor dat ik echter thuis was kreeg ik een telefoontje dat mijn moeder een hersenbloeding had opgelopen dus had ik verder geen tijd meer om teleurgesteld te zijn over de Run.Binnen twee maanden en een extra hersenbloeding was ma overleden.
Nu gaat in rouwverwerking minimaal anderhalf jaar zitten, zo niet langer dus Winschoten zat er voorlopig niet in. Eigenlijk had ik het eigenlijk wel gehad met de Run. Nou had ik mezelf wijs gemaakt dat het parcours me toch niet lag en dat het beter was om maar eens uit te kijken naar een andere 100.

Die heb ik ondertussen met succes gelopen. Dat spook ben ik dus kwijt. Die rouwverwerking kreeg echter een onverwacht staartje. Nou is er bij ons vroeger veel gebeurd en het woord crisisgezin lijkt wat overdreven maar heftig was het zo nu en dan wel.
Zo als een mens eigen, worden alle ervaringen ‘keurig netjes’ opgeslagen in de herinnering en kunnen ze plotseling én op een vervelende manier weer tevoorschijn komen.
Nou sta ik al bekend als een emotionele jongen dus ‘negatieve emoties’ hakken er aardig in. Ik kwam weer eens met het eiland Vlieland te zitten, het eiland waar ik vroeger rumoerige tijden heb gekend en ik kon het allemaal maar niet van mij afzetten. Alle rommel kwam uit het onderbewustzijn, bewust naar boven borrelen. Geweld, ziekte, angst, onzekerheid als een cocktail die er zijn mag.

Lopen als afleiding, als uitlaatklep, als stressverwerking. Het klinkt aantrekkelijk maar als dat niet meer lukt dan kan een mens zich ook klem lopen, wat bij mij dit voorjaar gebeurde.
Drie keer achter elkaar in een marathon uitvallen was iets teveel van het ‘goede’. Er waren momenten dat ik nog geen twee kilometer kon lopen. Een hele serie aan goed bedoelde specialisten kwam er aan te pas om mijn lichaam in het gareel te krijgen. Ik kon dat lijf maar niet ontspannen en met een scoliose en beenlengteverschil werd het er ook niet beter op.

Er zijn mensen die zeggen dat toeval niet bestaat, maar ik kwam gelukkig de juiste mensen tegen op het juiste moment. Dorntherapie en Auratherapie werden de sleutelbegrippen waar ik dit jaar mee te maken kreeg. Bij Dorntherapie wordt getracht beenlengteverschil, bekkenscheefstand en de daar mee gepaard gaande rugproblemen op te lossen. Het extra hakje in de linkerschoen moest eruit en voorlopig geen marathons meer. Bij Auratherapie wordt getracht de energiehuishouding het lichaam in balans te krijgen. Reconstructie van het verleden was een zaak voor mijzelf.Wel blijven bewegen!

Na veel geduld en geploeter wist ik weer wat op te bouwen. Al die spieren en pezen die in een andere stand kwamen te staan hadden hun tijd nodig. Tenslotte lukte het mij om wat halve marathons te lopen. De doorbraak kwam, ja geloof of niet, op Vlieland tijdens de vakantie.
Een ouderwetse halve marathon en een duurloop van bijna 35 kilometer deden me opbloeien.
Gelijk na de vakantie enthousiast een marathon gekozen en me ingeschreven, ja geloof het of niet, vóór Winschoten wat me een goede test leek voor de geplande tocht door Schotland eind september, want dat is het hele jaar het streven geweest. Waarom Winschoten? Uhhh….! Tja, iets goedmaken na wat er gebeurd is? Het lot tarten? Misschien zou het meevallen. Hoe dan ook, ik zou daar een keer een afstand officieel uitlopen!

Eerst dan die marathon! De Moormarathon van Goldenstedt in Duitsland, grotendeels door een moerasachtig hoogveengebied. Een pracht marathon, maar om goed te lopen moet ik in de week vooraf geen verhuizing meer meemaken want dan wordt het niks. De afstand viel me echter reuze mee; mooi meegenomen. De week erna vanuit Bormio in Italië klimmen naar de Passo dello Stelvio om op ruim 2700 meter fris en monter te constateren dat ik nog wel twee tot drie uren had kunnen doorlopen.

En dan de Run 2009.Vijftig kilometer. Limiet 6 uur! Ik had al aangegeven dat het parcours me niet ligt en daar komt nog bij dat ik Winschoten eigenlijk maar één groot circus vind met alle respect voor de organisatie die prima is. Ik heb geen hekel aan rapmuziek maar als het volume van de boxen in de straat voor een ware geluidsterreur zorgen, verkies ik eigenlijk liever de rust van de natuur. Ik kom dan toch iets beter tot mezelf, maar goed ik was er toch dus vooruit dan maar. Zowaar liep het parcours nu andersom en zowaar beviel me dat eigenlijk wel.
Ik ben op een schema van 1 uur en 5 minuten per rondje weggegaan met het idee omrond de 5 uur 30 uur te finishen en dat ging prima in het begin. Veel bekenden onderweg gezien, elkaar wederzijds aangemoedigd. Ik liep lekker ontspannen, die eerste drie rondjes. De handen en mondhoeken losjes, geconcentreerd met de ademhaling onder controle. In het vierde rondje begon het langzaam te kantelen. Het hoofd begon te kraken, ik raakte de controle kwijt, raakte emotioneel, probeerde te corrigeren door de ademhaling diep te houden. De emotie was echter niet langer meer in dienst van het bewegingsapparaat, ging een eigen leven leiden.
Het laatste rondje brak aan. Ik zou en ik moest doorlopen, uitlopen die afstand. Ik kon het me niet permitteren om te stoppen, niet voor mezelf, niet voor mijn overleden moeder, niet na alles wat er aan ten grondslag lag.
Na een paar kilometer kon ik niet meer lopen, kapot dat ik was. Dan maar wandelen, ik zou en moest binnen de limiet binnen zien te komen. Nootjes en stukjes kaas bietsen van picknicktafeltjes, gretig sponsen en bekertjes water aannemen van enthousiaste kindertjes langs de kant van de weg. Ik moest wat! Die laatste kilometers vielen me eigenlijk nog wel mee, heb zelfs nog wat gelopen; het was ook niet de afstand die er toe deed. Met een vinger naar boven wijzend ben ik gefinisht.

Bij de verversing heb ik gevraagd of ze me in de gaten wilden houden dat ik niet de hele bak met sinaasappelschijfjes leeg zou eten. Bij het ophalen van de herinnering heb ik ten overstaan van vier aandachtige dames het hele verhaal over het hoe en waarom op een uitgebreide en emotionele manier zitten vertellen.
Ik moest het kwijt. Ze hadden er alle begrip voor.

De maandag erna gewoon lekker getraind, geen centje pijn.
En Schotland?
Daar ben ik helemaal klaar voor!

Herman Euverman.

 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]