Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
28 nov 2018
Trail del Cinghiale
27 nov 2018
NbmK (Amsterdam Marathon 2018)
19 nov 2018
Dagboek Spartathlon 2018
31 okt 2018
Van het grasveld in Combloux tot de finishstreep in Millau
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* 31 aug 2011: De Gay-marathon?
* 30 aug 2011: De Meermarathon: eerste Belg!
* 27 aug 2011: Dé 50 km van Assen, een verslag van een parkoerswachter
* 24 aug 2011: Willkommen in einer neuen Zeitrechnung (Müritz-Lauf 2011)
* 24 aug 2011: Niemand hatte die Absicht, 100 Meilen zu laufen
* 16 aug 2011: Ottonenlauf in de Harz
* 10 aug 2011: Korte terugblik op Italië – Steenbergen
* 9 aug 2011: De eerste editie van de Belgian Coast Total Run
* 9 aug 2011: Trail du Val d’Heure
* 8 aug 2011: 6 Stunden Sommernacht-Lauf Wildon
* 7 aug 2011: Terug van weggeweest....en luister naar je lichaam
* 4 aug 2011: Laugavegur Ultra Marathon
* 1 aug 2011: De Swissalpine marathon C42
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Augustus 2011
 
Net terug van een korte vakantie verwachtte ik vele enthousiaste verslagen van lopers over dé 50 van Assen, maar nee niets in de mailbox en niets op Ultraned. Vandaar dat ik zelf maar in de pen klim want die wedstrijd in Assen was dit jaar toch wel heel speciaal. Ik had mij een aantal maanden terug bij organisatoren Nellie van der Made en Henk Doorten opgegeven als vrijwilliger en ze hadden een mooie taak voor mij gevonden als parkoerswacht. Deze editie van Assen kende naast de open wedstrijd de finale van de 50 km IAU World Trophy. Met een serie kwalificatie-wedstrijden en de bijbehorende finale probeert de IAU marathonlopers richting het ultralopen te krijgen. Het grootste deel van de lopers en loopsters heeft zich gekwalificeerd in de reeks kwalificatie-wedstrijden en een deel kreeg een wildcard. Dat zort ervoor dat er in de finale een sterk veld aan de start staat, met een aantal lopers die op de marathon (ruim) onder de 2.20 lopen en een aantal loopsters die op de marathon onder de 2.40 lopen. Met deelnemers uit Kenia, Zuid-Afrika, Japan, België, Verenigde Staten, Australië, Groot-Britannië enz. enz.

Als ik mij in Assen meld bij het clubgebouw loop ik Harm Noor tegen het lijf, die me tot mijn verrassing meteen herkent hoewel de laatste keer dat we elkaar zagen toch twintig jaar terug was. Harm Noor was destijds actief betrokken bij de organisatie van de RUN en is ook de beste speaker op ultraloopgebied van Nederland. Hij bereidt zich altijd minitieus voor op een wedstrijd. De voorbereiding op dé 50 van Assen heeft hem zoals hij me vertelde bijelkaar 70 uur gekost. Super dat hij in Assen speakert en vele lopers, waaronder Pieter Vermeesch, hebben daar baat bij gehad. Wat zou het mooi zijn als hij weer in Winschoten aan de slag zou kunnen als speaker tijdens de RUN…

Ik sta samen met Jan, een geboren en getogen Assenaar, als parkoerswacht in het bos op het 3 km punt en het is onze taak om ervoor te zorgen dat er geen wandelaars en fietsers op het parkoers komen. Het is maar goed dat we er staan, want ons deel van het parkoers maakt ook deel uit van het systeem met fiets knooppunten. Dat zijn fietsers die van knooppunt naar knooppunt fietsen meestal zonder kaart erbij en die dus geen idee hebben van waar ze zijn en waar ze heen moeten. Jan weet met zijn kennis van Assen zo’n beetje iedereen de goede kant uit te sturen. Bijna iedereen reageert begripvol. Een bejaarde fietser van pakweg 80 jaar demonstreert daarentegen haarfijn dat het niet alleen de jeugd is die soms geen respect voor het ‘gezag’ heeft….

Het wedstrijdverloop is boeiend en dan vooral bij de mannen. Lees het verslag van Mark de Boer op Ultraplatform er maar op na. De mannen gaan er in de tweede ronde echt vol in. Als 100 km loper weet ik dat dit niet verstandig is, hoewel dat bij een 50 km zeker bij lopers op topniveau soms anders ligt. Helaas voor hen niet vandaag, want de mensen die verstandig startten belanden uiteindelijk op het podium. De Keniaan Biwott wint in 2.54.59, voor een sterk finishende Pieter Vermeesch (2.57.29) en de Japanner Kaito Iwayama (2.59.18). De tijden bij de mannen vallen misschien iets tegen, maar het gaat niet om tijden maar om een spannende wedstrijd. Bij de dames neemt Emma Gooderham al snel een voorsprong en loopt solo naar een knappe 3.17.36, waarmee zij haar record iets aanscherpt. Emma blijkt al eerder een snelle 50 km gelopen te hebben die bij weinigen bekend is. Favoriete Susan Harrison doet het relatief rustig aan want ze loopt in Winschoten in het Britse team. Haar coach komt langs en we raken aan de praat. Hij laat het schema van 3.26.30 zien waarop ze is gestart en waar ze iets onder loopt en ook zal eindigen (3.25.05). Het is maar wat je rustig aan noemt! Wel leuk dat de coach zo open is. “Onze” dames die in Winschoten voor het Nederlandse team lopen doen het gelukkig een stuk rustiger aan. Mieke Hekkers loopt mooi ontspannen naar 4.18.07 en Léonie van den Haak loopt al kletsend in een negatieve split naar 4.30.50. Van de Nederlands heren is Ralf Preibisch die in de IAU finale meeloopt de snelste met 3.11.01, goed voor een prima achtste plaats. In de open wedstrijd verbetert Martin Veenhuizen zijn PR met vele minuten naar 3.21.27. Een prima prestatie, maar helaas ook zijn laatste 50 km want Martin gaat zich nu helemaal toeleggen op de triathlon. Een mooi afscheid! Verrassend goed lopen Bernard Roelen (3.21.44) en Alfred Roelen (3.23.04), lopers die eerder meededen in de zestig van Texel en daar vrij voorin eindigden. Jan Nabuurs loopt ontspannen naar 3.42.15. Jan loopt ook in Winschoten en gezien zijn goede vorm kan hij wel eens tijd van rond de 8.15 gaan lopen, dicht bij zijn PR.

Als parkoerswacht in het bos op een kilometer van de finish krijg ik de wedstrijd natuurlijk niet zo mee als hierboven beschreven. Ik ben regelmatig in gesprek met een fietser of wandelaar op het moment dat de koplopers langskomen en wie er precies gewonnen heeft of welke tijden er gelopen zijn weet ik ook maar bij benadering. Waar de lopers klagen over de hitte hebben Jan en ik het eerder aan de frisse kant in het bos. Als de toplopers al lang gefinisht zijn, hebben de langzamere lopers nog alle tijd om te finishen. Jan ik proberen de lopers een hart onder de riem te steken. Als alle lopers voor de laatste keer langs zijn lopen we terug naar het clubgebouw. De stemming is goed. Ik praat met deze en gene, waaronder Pieter Vermeesch die na zijn goede 50 km heel veel zin heeft in Winschoten. Zijn PR op de 100 km staat op 6.55.22 en dat kan er zomaar aangaan. De prijsuitreiking is leuk om naar te kijken met lopers en loopsters die echt blij zijn met hun resultaat. Ook Nellie en Henk worden in het zonnetje gezet. Terecht, het was een prima georganiseerde wedstrijd waar de organiserende atletiekclub AAC ’61 heel trots op kan zijn. Wij mogen in Nederland heel blij zijn met organisaties als Assen, Steenbergen en Winschoten die het aandurven om grote kampioenschappen te organiseren.

Ik heb een fantastische dag gehad en heb nu al zin in Winschoten, waar het ook weer een feestje gaat worden. Nellie en Henk bedankt!


Henri Thunnissen
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]