Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
3 feb 2020
Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
3 feb 2020
DCURbN JUBILEUM EDITIE
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
Verslagen in 2020
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* 23 mei 2000: Al 100 starters meer op de Nederlandse ultramarathons tot nu toe
* 20 mei 2000: De onzichtbare man.
* 9 mei 2000: pieter-ROG-pad, 503km in zeven dagen...
* 7 mei 2000: Toch fijn zo’n speaker…
* April
* Februari
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Mei 2000
 
Aantallen starters op de Nederlandse ultramarathons 2000

De 6 tot nu toe gehouden ultramarathons in Nederland geven gemiddeld een behoorlijke groei in de startvelden te zien, vergeleken met de vorige edities van deze lopen. De 3 tot nu toe gehouden wedstrijden leverden al 80 starters meer, en ook bij de 3 trimlopen kwamen een kleine 20 extra aan de start, met name door de succesvolle Eemmeerloop. En naar de nieuwe namen te zien in bv Stein, Breda en Eemmeer waren er heel wat debutanten op de ultramarathon onder de starters. Hopelijk gaat het zo door in 2000!

De volgende lopen, waarbij we het aantal met vorige edities kunnen vergelijken, zijn op 2/3 juni de Croon 24 uur in Apeldoorn (vorig jaar 57 sololopers) en op 17 juni de 12 Uurs Estafette Laan van Poot in Den Haag (met vorig jaar 15 sololopers). Maar gezien de disciplines vermoeden we dat toch vooral de gevestigde namen daar aan de start zullen verschijnen. Hoewel, in Apeldoorn staat na jaren afwezigheid ook weer een 100 km op het programma en in Den Haag is het nu ook mogelijk om een 6 uur te lopen, dus wie weet. En ultralopers lopen in beide plaatsen zeker niet ‘alleen’, want de estafettes brengen daar altijd veel reuring en publiek! Den Haag meldt de deelname van ruim 30 estafetteteams, waaronder 3 uit de UK, en in Apeldoorn gaan ruim 40 teams van start, waaronder mogelijk een team van 5 Ethiopische lopers! Voor de 24 uur in Apeldoorn hebben een kleine 60 lopers ingeschreven, waaronder een stel Marokkanen (‘komen ze wel, komen ze niet’) en de kersverse winnaar van de 24 uur in Bazel met 246.704 km: William Sichel, de eilandbewoner uit Schotland. We zijn benieuwd!


aantal percentuele aantal
vorige verandering 2000
editie
KNAU wedstrijden

Stein zon 12 mrt 164 26% 207

JKM 22/23 april 23 30% 30
(1998)
Breda zon 14 mei 18 166% 48
(premiere) 

KNAU en 'wilde' trimlopen

Soerendonk zon 2 jan 30 0% 30
(Tilburg)
Pieterpad 30 apr-6 mei 7 29% 9
(5 hele pad) (0%) (5 hele pad)
Bunschoten zat 20 mei 34 47% 50

Totaal 276 +36% 374


 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Net terug uit Spakenburg, na een geslaagde dag zit ik alweer een stukje te schrijven over de Eemmeerloop.
Dit evenement stond nog op mijn lijstje als “te lopen” en daar alles vorige week in Breda prima verlopen was had ik van de week besloten om ook de Eemmeerloop aan de gelopen wedstrijden van dit jaar toe te voegen.
Op zich bleek dit een uitstekend idee daar de temperatuur rond de 12 C lag en de zon zich ook af en toe liet zien. Echt, prima loopweer. Ik had het plan opgevat om niet te snel te starten daar je natuurlijk nooit in een week van een 6uur van 75 Km kan herstellen. Al gelijk na de start voelde ik me helemaal in m’n element, nergens pijntjes, dus lekker relaxed vlogen de eerste 20 Km voorbij. Na 20 Km kwam echter een rotstuk langs het water met de wind pal tegen. Dat wist ik van tevoren en ik had het plan opgevat om me op dat stuk bij een estafette loper aan te sluiten of van estafette naar estafette loper te lopen. -Drie keer lopen/loper in 1 zin, waar gaat dit over?- Maar goed daar had ik me dus aardig in verkeken want in de verste verte was op dat stuk geen loper te bekennen. Dus gewoon doortijgeren en maar zien wat er van komt. Na zo’n 5 km komt er eindelijk een loper achterop en ik sluit me gelijk aan. Beter op een iets hoger tempo in de luwte dan in je uppie tegen die rotwind.
Dat is dan ook gelijk weer gezegd, nee ik hou niet van wind. Niet zozeer omdat het kracht kost, dat heb je ook heuvelop, maar om het lawaai dat om je kop buldert. Even verder hebben we de ergste wind achter de rug en gaat het over de stichtse brug richting Eemnes. Daar het nog steeds heerlijk loopt besluit ik het tempo iets op te schroeven om zo heeeel mischien een vierde of derde plaatsje mee te nemen. Op het 35 Km punt verteld een man dat er maar 1 man voor me zit en dat kan ik me dus absoluut niet voorstellen met een een tijd van zo’n 3:40:00 a 3:45:00 als prognose, zullen er wel meer dan 1 zijn. Op het 40 Km punt wordt echter duidelijk dat de nummer 1 vlak voor me zit en dit prikkelt uiteraard de zintuigen. Na zo’n 4 Km krijg ik mijn slachtoffer in het vizier, wandelend!? Nou dat wordt me wel heel makkelijk gemaakt, je weet het echter nooit met sommige mannen dus besluit ik om hem rustig achterop te lopen en er vervolgens met een rotvaart voorbij te gaan. Het laatste waar ik behoefte aan heb is een sprint van 5 Km. Hij probeert nog even aan te klampen, maar ik voer heel geniepig het tempo zeer langzaam op. Na 200 meter is het bekeken, terug naar het normale tempo en uitlopen is alles wat nodig is. De laatste 300 meter zijn vrij chaotisch daar al de estafette ploegen hun laatste loper opwachten om samen de finish te passeren. Ik zie en hoor iemand in een mobilofoon praten dat de eerste sololoper eraan komt en loop op de finish af. 50 meter voor de finish passeert me nog net een estafette ploeg en ik loop zo’n 5 meter achter de ploeg over de streep in 3:40:10. Ik hoor echter niks uit de mond van de speaker over de finish van de eerste sololoper of mijn naam. Ik moet gelijk weer aan twee weken daarvoor in Almere denken waar er ook niemand zich interesseerde voor de tweede veteraan en rustig bleef lullen over hoe goed de organisatie wel was. Ik ben niet breed maar met 1,74 niet echt klein, 2e M40 is niet iets bijzonders, maar nu ik als eerste over de streep kom begin mijn onopgemerkte finish gedrag toch wel frappant te worden. Echt zo’n situatie van, ”heb ik dat nou weer “. Krijn Kroezen wijst me op het feit dat ze ook mijn tijd niet hebben genoteerd. Ik begin het nogal komisch te vinden en loop naar de speaker om mezelf maar even als winnaar voor te stellen. Terwijl ik naast de speaker sta, komt net nummer twee over de streep, “dames en heren daar hebben we ook de eerste sololoper in een tijd van…”, ik tik de beste man op de schouder en wijs op mijn startnummer. Ik zie hem verbaasd kijken en steek alleen mijn vinger op (nee, niet mijn middelvinger!) om aan te geven dat nummer 1 naast hem staat. Bingo! De verwarring slaat toe, het kwartje valt en meteen zoals een goede speaker betaamt corrigeert hij de fout. Zo, weer een leuke anekdote voor later! Al met al een hele geslaagde dag met weer aardig wat verwikkelingen. Alle vrijwilligers en organisatie bedankt, ik heb me weer uitstekend vermaakt.

Tom Hendriks 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
//Zondag 30 april 2000 zijn ze op pad gegaan………//

Runners Oost Groningen uit Winschoten organiseerde voor de derde keer het "pieter-ROG-pad" een prestatieloop over 503 kilometer van berg (Pietersberg) naar wad (Pieterburen) in zeven dagen over grotendeels het Pieterpad.

_Voor wie?_

Zeer geschikt als voorbereiding voor ultra-lopers op wedstrijden als o.a. Sparthlon, 24 uurs lopen, 12 uurs lopen en 100km. Ook geschikt voor groepjes marathonlopers, die gezamenlijk op pad willen door verrassend Nederland. Voor debutanten op de marathon plus afstanden is één dagetappe geschikt.

_De tocht:_

Geen rondjes om de kerk, wel een avontuurlijke en in meerdere opzichten leerzame loop van enige omvang!. Een etappeloop in zeven dagen over totaal 500km van berg tot wad over verharde en onverharde wegen / paden. Een prachtige loop grotendeels over het bekende Pieterpad. Men loopt zowel door schitterende natuurgebieden als door dorpen en steden. Waar nodig zal een veerpont de lopers overzetten. Samen op pad door mooi Nederland en waar nodig helpen lopers en fietsbegeleiders elkaar.

_De etappes:_

Eerste etappe zondag 30 april 2000 Maastricht – Montfort

Tweede etappe maandag 1 mei 2000 Montfort – Geijsteren

Derde etappe dinsdag 2 mei 2000 Geijsteren – Stokkum

Vierde etappe woensdag 3 mei 2000 Stokkum – Holten

Vijfde etappe donderdag 4 mei 2000 Holten – Gramsbergen

Zesde etappe vrijdag 5 mei 2000 Gramsbergen – Rolde

Zevende etappe zaterdag 6 mei 2000 Rolde – Pieterburen

_Verslag:_

Op 30 april zijn 8 solo lopers en een estafette ploeg vertrokken voor deze lange tocht naar het hoge Noorden.

Door het mooie weer is alles voorspoedig verlopen en zijn er goede tijden neergezet voor de eerste etappe.

De Duitser Henry Weder kon wegens zijn werk niet meer deelnemen aan de tweede etappe waardoor er op 1 mei 7 solo lopers aan de start stonden. De Spanjaard Bruce Mc Neely moest halverwege afhaken wegens gezondheidsproblemen. Doch de derde etappe heeft hij gedeeltelijk weer meegelopen. Zijn doel is om de laatste twee etappes weer volledig te lopen. De Winschoter Jasper Roll doet het zeer voortreffelijk tot nu toe. Mede door de meereizende massage hebben de lopers de volgende dag goede benen. In de derde etappe op 2 mei moest de beroemde / beruchte Duivelsberg bedwongen worden. Elk jaar blijkt dit één van de moeilijkste delen van het traject te zijn. Jasper Roll is samen met zijn begeleider aan het eind van de etappe fout gelopen waardoor hij later opgehaald moest worden van een andere camping. Tijdens die derde etappe had men wel veel last van de harde wind welke langs de Rijn oever stond.

Tijdens de vierde etappe van woensdag 3 mei had men last van het slechte weer. Regelmatig waren er in de ochtend onweersbuien met er veel regen. De laatste drie dagen was het weer schitterend. De laatste dag zaterdag 6 mei waren er naast de solo lopers welke het hele trajekt hebben gelopen ook enkele sololopers voor één dagetappe ook waren diverse estafette teams mee. Zo waren er diverse teams van ATC uit Haren en Runners Oost Groningen te Winschoten.

Als winnaar kwam de Duitser Karl Graf net als vorig jaar als eerste in Pieterburen aan. Het parkoers record is met ruim 5 uur verbeterd naar 55 uur 3 minuten.

Richard de Vries

Voor de totale uitslag zie de *uitslagen* (april). 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
Twee marathons om uit te kiezen dit weekend Almere en de Maas-marathon. Zelf heb ik vanwege de reistijd voor Almere gekozen hoewel de “Maas” natuurlijk in een schitterende omgeving gelopen wordt.
Als ik om 10:00 vertrek geeft de thermometer al 18 graden aan, daar zullen nog wel een paar graadjes bijkomen.

Daar ik nog nooit in Almere gelopen heb is het maar weer afwachten hoe ik daar kom. Almere is nog wel te vinden, er zijn echter organisaties die er vanuit gaan dat lopers per definitie paranormaal begaafd zijn en dus wel snappen hoe je van de snelweg bij de start komt. Om nog maar niet te spreken over het parkeren van een auto. Auto? Bent u met de auto? Tja, wij gaan altijd met de trein, daar hadden we even niet aan gedacht.

Maar goed, de organisatie van de Almere marathon heeft er dus wel over nagedacht en vanaf de snelweg was alles perfect bewegwijzerd.
Linea recta naar een grote parkeergarage – staat dat blik tenminste nog een beetje koel ook – en vandaar te voet naar de inschrijving. Ook de inschrijving verloopt soepeltjes dus met nog een uur te gaan kunnen we nog wel een bak koffie drinken.
Als ik buiten kom is het al lekker weer om op het strand te liggen, maarja je doet het jezelf aan dus niet zeuren.

De start gaat soepeltjes geen dringen geen horden mensen die zonodig van de voorkant aan moeten sluiten. Lekker ontspannen sfeertje. Daar ik volgende week ook nog wat wil doen en de temperatuur toch wat hoog is, heb ik me voorgenomen om een beetje kalm te starten. De 1e Km in 4:20, hoezo kalm aan, maar de hartslag blijft mooi laag dus we zien wel. Zo vliegen de kilometers voorbij en daar de 1/2e gelijk is gestart heb ik totaal geen overzicht van het veld. De verzorging blijkt prima geregeld, Extran, water, sponzen alles in overvloed. Alleen jammer dat de organisatie voor “citron” gekozen heeft, die smaak is na 25 Km niet meer te pruimen. Ook voldoende vrijwilligers die de weg aangeven en bekers aanreiken, top!

Na een kilometer of 19 hoor ik ineens iemand achterop komen. Dat is de eerste in de afgelopen 15 Km denk ik nog en ineens hoor ik een bekende stem “hé Tom. hoe gaat ie”. Ik had het kunnen weten alleen Epskamp komt na 19 Km met zo’n rotvaart achterop. Ik versnel wat, Wim vertraagd wat en samen lopen we richting finish. Wim is gestrikt voor een ½ M businessteam dus die kan aan het bier.

1:29:40 op de helft, sh.. ik zou nog rustig aan doen. Ik loop rustig verder en al snel krijg ik een loper in het vizier. Nou moet ik even vertellen dat ik bij wijze van tijdverdrijf altijd gepasseerde lopers ga tellen. Dit is dus 1 al snel volgen 2,3,4 zo, dat gaat lekker. Ik heb wel anders meegemaakt, dan sta ik al snel op -10,-11…en dan gaat op een gegeven moment het kaarsje uit.
Zo rond de 30 Km heb ik er toch al zo’n 10 – 12 te pakken en besluit toch die drie uur te laten voor wat het is.

Als ik de dijk opdraai hoor ik inplaats van een loper, een motor van de organisatie achterop komen. Wat een luxe het ding blijft voor me rijden en ik begin me af te vragen of ik heel misschien 3e veteraan ben. Neeh… met drie uur derde, lijkt me sterk. Wat ik trouwens altijd heel prettig vind is mensen of vrijwilligers die je op het laatste stuk je positie vertellen. Maar niemand geeft een stand door dus het zal wel voor “de fun” zijn. Vlak voor de haven gaat de motor van het parkoers en ik loop de laatste paar honderd meter naar de finish. De speaker staat een betoog te houden over de organisatie en ik verwacht elk moment mijn naam te horen. Zeker als er zowel voor al achter je niemand te bekennen is, lijkt het me een afwisseling als er weer een loper binnenkomt. Maar nee hoor over de organisatie lullen is veel belangrijker. Je kan echt weer merken dat men na de halve de aandacht verliest. Ik passeer de mat, er wordt een medaille in mijn hand gedrukt en niemand vertoond de minste reactie. Hoeveelste veteraan ik ben interesseert me ineens geen ene lor meer. Na een paar bekertjes water zoek ik de douches op en laat me lekker masseren. Thuis gekomen is de eerste vraag: "hoeveelste ben je?" Waarop het standaard antwoord : "geen flauw idee". Ik vertel van de wedstijd, van die motor en toch wel nieuwsgierig geworden kijk ik op internet. Wel verdraaid 2e M40, nou organisatie die plek was dus leeg want Tom lag lekker op de massagetafel.

Ultraned – Tom Hendriks
 

 
[ top pagina ]