Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
18 nov 2019
6 hours joensuunightrun
14 nov 2019
Albi WK 24 uur 26 en 27 oktober 2019
2 nov 2019
Ultra Raid der Catharen
24 sep 2019
The Great Escape 100 mijl
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* 10 jul 2000: Verslag van de Swiss Jura Marathon
* 9 jul 2000: Lopers ervaring van de Slachtemarathon
* Juni
* Mei
* April
* Februari
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Juli 2000
 
Op vrijdag vertrokken richting Zwitserland voor de Swiss Jura Marathon.
's avonds overnacht in Weil am Rhein en 's zaterdags met de taxi naar Bazel Bad en met de trein naar Geneve.Daarna met de tram naar de start.Daar weer veel bekenden en nog meer onbekenden ontmoet.We waren met zes nederlanders.
Bram v/d Bijl,Ruud Jakobs,Theo Kuypers,Jan Nabuurs,Jos Broersen en ikzelf.
's Zondags starten we om 9 uur met een goede 90 deelnemers.Waaronder 2 Bulgaren en iemand uit Peru.Ook Duitsers ,Denen ,Italianen,Fransen en Zwitsers.De eerste dag is 45km en begint vrij vlak met daarna een klim van een 13km waarin ik ook nog een keer een eindje verkeerd loop achter iemand anders aan.Eindig als 54ste in 4:55:42.Ben dan 4e nederlander.De 2e dag is 47km en zo als alle etappes erg pittig cq zwaar.Opvallend is het zeer goede lopen van Jan Nabuurs die erg goed mee kan komen met de top 15.Had ook een pr van 2:42 op de marathon staan.De 2e dag eindig ik als 55ste in 5:11:09.De derde dag gaan Ruud en Theo naar de finishersklasse die er 2 uur langer over mogen doen.
De 3e dag eindig ik op de 64ste plaats.37km zwaar parkours in 4:57:50 maar blijf totaal nog wel rond de 55ste plaats hangen.Vierde dag 42km in 5:28:50. 62ste.
Vijfde dag de langste 53 km.6:21:52,47ste en warempel die dag als 2e nederlander wat ik op maandag al gezegd had dat ik daar zou aanvallen en wat dus lukte al lag ik al veel te ver achter op de rest van de nederlanders.Bram schijnt wat geblesseerd te zijn geraakt en gaat de 6e dag ook naar de finischers.Jan blijft erg goed.Zesde dag 49km en ook erg zwaar.50ste 6:42:48.
Stijg wat in het alg.klassement en de leider in de wedstrijd stapt uit.De Peruaan die aardig mee kon raakt waarschijnlijk ook geblesseerd en raakt 1 1/2uur achter op de kop.Ik wilde totaal toch boven de 8km per uur blijven en had nog ongeveer 6:45 over voor de laatste etappe van 50km.'sNahts had het geregend en ook 's morgens regende het nog en alles was erg nat en vooral glibberig en levensgevaarlijk.Vooral op de zg. geitenberg ,een heel gevaarlijk ding blijf ik dat vinden en daar verlies ik net als 4 jaar geleden erg veel tijd omdat ik vooral geen afdaler ben ,durf ik gewoon niet.Op 15km halen we de Peruaan in en die ziet er niet goed uit.Blijkt later door anderen onderkoeld van de berg af te zijn gehaald en zo wou ik toch ook niet eindigen,dan maar wat voorzichtiger.Eindelijk weer beneden komen we op 22,5 km door in 3:21 en dat lijkt nog niks op 6:45,daar we nog niet op de helft zijn.Daarna wat afdaling en komen we met z'n tweeen op 30,5 km in 4:05.En kan het nog steeds.Mijn medestander is eerder weg dan ik en ik ga er blindelings achteraan.Op een splitsing is geen lint meer te vinden en besluiten we maar weer terug te lopen en inderdaad hadden we direkt 200mtr na de verzorging naar rechts gemoeten.Stond overigens prima aangegeven ,maar kostte ons toch 10 min.Het viel me overigens op dat men dan meteen begint te zeuren op de organisatie die even had moeten waarschuwen.Maar ja moet je ook zelf maar opletten.Op 36 km heb ik nog ong. 1:37 en lijkt het toch moeilijk te worden.Daarna krijgen we gelukkig een 6km lange afdaling en heb ik voor de laatste 7km nog 56 min .over en moet dit kunnen.Ik laat mijn medeloper gaan want hij loopt toch makkelijker dan ik.Ik eindig de dag als laatste in Bazel,maar kan mij niet schelen ben toch heel aangekomen en dat is het belangrijkste en ook nog 10 min .over voor de 8 per uur.En stijg zelfs nog een plaats.Een erg tevreden week.

Uitslag :
1 Arno Schneider 323km 26:15:01
2 Iwan Knechtle 26:23:59
3 Peter Gschwend 26 :36:25 en winnaar van de 2 vorige edities.
10 Jan Nabuurs (Stevensbeek) 29:13:00
45 Jos Broersen(Alphen a/d Rijn) 38:35:18
48 Jw Dijkgraaf 40:13:55


Ook goed gelopen de simpatieke politieman uit Merksum Eddy Figoureux
13e in 31:04:15
De finischers kregen geen totaal tijd,maar de andere 3 Nederlanders zijn toch prima geeindigd.Tijd is ook niet zo belangrijk als je maar tevreden bent en dat waren we.
Komende week vierdaagse Apeldoorn waar ik met iemand uit Utrecht waar ik al jaren mee gelopen heb de 30km zal lopen omdat hij een spierziekte heeft en met z'n tweeen toch altijd gezellig lopen is.En zaterdag misschien nog even naar Hoofddorp.

Jan-Willem Dijkgraaf 

 
[ top pagina ]
 

 
 
 
In het kader van het Fries festival *“SIMMER 2000”* organiseerde de A.V. HORROR uit Sneek een marathon over de Slachtedijk van Oosterbierum naar Rauwerd. Behalve deze marathon voor hardlopers werd er ook een wandeltocht over hetzelfde parkoers gehouden. Deze zou later starten en de start daarvan was iets meer in het dorp dan van de marathon. Het zou een unieke gebeurtenis worden die maar 1 maal zou worden georganiseerd en dat deed mij besluiten me in te schrijven voor de marathon. Als ik hem uitliep zou het de 23ste worden, dus ervaring was voldoende aanwezig.
Al om 5.15 uur vertrokken we met een colonne bussen uit Sneek naar de startplaats. Daar arriveerden we ruim op tijd om in te lopen en de noodzakelijke behoefte te lozen maar dan is het de hoogste tijd om naar de startlijn te gaan. Uit gewoonte ga ik achter in het veld staan om me niet te hoeven haasten als we vertrekken en dat was ook deze keer een goed idee. Na de start komen enkele fietsers en motoren achter ons rijden. In een rustig tempo gaan we op pad begeleid door muziekkorpsen die langs het parkoers staan opgesteld. De eerste kilometer doen we in 7 minuut 30 en we passeren al 3 muziekkorpsen.
Dat gaat me toch te langzaam en als we een jazzbandje passeren dat een lekker deuntje blaast ga ik langs de groep en kom uit bij Chris en Janneke die me gezelschap zullen houden tot ruim de helft van de afstand. Al pratend over waar we vandaan komen, waar we al gelopen hebben en het werk dat we doen verdwijnen de kilometers gemakkelijk onder onze voeten. Na een tunneltje met weer een muziekkorps ervoor en veel publiek op dit vroege uur komt er een pittig klimmetje bij een dijk op. We lopen een stukje langs de snelweg Harlingen-Leeuwarden. Daarna linksaf over de dijk die door het weideland loopt. Het gras is er kort gemaaid en we vinden er een drinkpost.
Het blijft grasdijk maar ook staat er regelmatig publiek dat ons aanmoedigt. Het tempo ligt bij de 6 minuut per kilometer en de vele muziekverenigingen en het enthousiaste publiek houden de stemming er bij ons goed in. In de weilanden staan hele kunstwerken opgesteld en langs de route veel borden met tekst. Je kunt het onder het lopen niet allemaal lezen maar het geeft je toch het gevoel niet alleen bezig te zijn. Chris neemt er regelmatig foto’s van om er maar niets van te hoeven missen.
Het weer is prima, het is droog met veel wolken en de wind is meestal achter ons of van opzij. Door de vele bochten in het parkoers ook wel eens tegen maar meestal is het prima loopweer. Wel is het zaak om vaak te blijven drinken want je droogt snel uit en we doen dat dan ook bij elke drinkpost. De weg waarop we lopen is vaak van betonplaten die waarschijnlijk nog niet zo lang geleden gelegd zijn. Geen naden of scheuren maar mooi aansluitend neergelegd. Het lopen erover is een plezier. We naderen zachtjesaan de helft van de afstand en ik loop op Chris en Janneke uit vooral doordat hun regelmatig stoppen om foto’s te maken.
Ik kom uit bij een groep waar ik wat kan uitrusten door gewoon mee te draven. Praten over van alles en zo gaan we verder. Bij 23 km is een steile klim om over de snelweg naar Bolsward te komen. Er is daar een brug neergelegd waardoor ik ineens helemaal voorop kom te lopen, wat natuurlijk door de vele heuvels hier komt. Dan kom ik uit bij Letta waar ik de rest van de afstand zal volbrengen. Ze liep eerst in de groep waar ik ook even bij heb gelopen maar loopt er nu iets achter.
We besluiten zo lang als mogelijk bij elkaar te blijven en beginnen ervaringen uit te wisselen. Zij loopt haar eerste marathon en heeft er goed voor getraind. We lopen iets langzamer dan 6 minuten per kilometer maar kunnen dan nog wel volop genieten van wat er om ons heen gebeurt. Langs het parkoers nog steeds veel publiek en muziek. In een weiland een dambord met (kunst)koeien en verderop nog meer bont beschilderde koeien. De aanmoedigingen doen ons goed want het wordt al wat moeilijker. Maar ineens leef ik weer op want in een dorp hebben ze Jan Kooistra als begeleidend speaker en die weet me met zijn enthousiaste commentaar weer moed te geven. Het dorp weet ik niet meer maar in de dorpsvaart lagen bootjes met melkbussen en een volledig ouderwets ingerichte huiskamer stond er op een stellage. Er is echt veel aandacht voor onze prestatie.
De Slachtedijk blijft maar door het landschap slingeren en dat levert een lang lint van lopers op. Kilometers ver zie je nog lopers gaan, zelf tellen we zachtjesaan elke kilometer die op het wegdek staat aangegeven. We moeten weer een paar kilometer door het weiland en om onze voeten te ontzien heeft de organisatie er rubber matten neergelegd. Het is prettig lopen zolang er maar geen bobbels in het rubber zitten, maar later zal het gaan regenen en waarschijnlijk zullen de wandelaars wel anders over deze matten denken. Je kon overigens ook in het gras gaan lopen.
Direct na de spoorlijn Leeuwarden-Sneek hadden we al 35 km afgelegd en bij Oosterwierum zijn we al bijna bij het 40 km punt. De drinkposten hebben ruimschoots op ons gerekend en dat is ook maar goed want het water neemt steeds minder goed op en blijft soms in mijn maag klotsen maar we lopen nog steeds samen en houden de moed er goed in, niet in het minst ook gesteund door het enthousiaste publiek. Ze roepen allemaal dat we er bijna zijn maar ik weet best hoe ver dat bijna nog is en roep terug dat ze mee mogen lopen. Niemand geeft echter gevolg aan de uitnodiging zodat ik samen met Letta verder ga.
We steken de Leeuwarderweg over bij het verdeelstation van de Nuon en gaan linksaf. Uit de luidsprekers van het station komt een aanzwellend geluid van de wind en applaus om ons aan te moedigen. Even denk ik dat de finish al te horen is maar dat is niet waar. We moeten nog ruim een kilometer, maar gaan nu rechtsaf naar Raerd of Rauwerd al naar gelang je dit in het Fries of Nederlands schrijft. De afstand tot de finish valt ons nog tegen maar op het moment dat we de 42 passeren gaan we in stijl rechtop en met flinke pas door. Uiteindelijk passeren we de finish na 4 uur 23 minuten en 39 seconden. Dankzij het begrip nettotijd zal daar nog wel iets vanaf gaan maar dat is niet het belangrijkste.
We liepen de Slachtemarathon en dat was belangrijk. Voor mij was het de 23ste en eigenlijk ook de mooiste door de entourage van publiek en muziek. Ook de vele voorstellingen langs het parkoers waren prachtig om te zien. Aan het slot nog een leuke ervaring: bij de finish staat een grote truck met in de oplegger een koor. Als wij daar aankomen moeten ze al een paar uur bezig zijn maar hun enthousiaste zingen doet me weer helemaal opleven. Ze zullen het nog wel eens moeilijk krijgen als ze het helemaal vol moeten houden totdat alle wandelaars binnen zijn maar de vrolijke manier waarop ze bezig zijn als ik daar sta verdient alle bewondering. Voor mij vertegenwoordigen zij het enthousiasme waarop Friesland ons heeft begroet.
Aan het einde van dit verhaal nog een tabelletje met de genoteerde tijden vanaf mijn eigen stopwatch. Dit als illustratie van de prestatie; het plezier dat ik heb gehad is niet in een tabel weer te geven. Daarin scoort deze marathon een 10 met griffel.

Klaas Leffring.


10 km 1 uur, 2 minuten, 33 seconden
20 km 2 uur, 3 minuten, 27 seconden
30 km 3 uur, 5 minuten, 17 seconden
40 km 4 uur, 10 minuten, 44 seconden
42.2 km 4 uur, 23 minuten, 39 seconden


 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]