Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
3 feb 2020
Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
3 feb 2020
DCURbN JUBILEUM EDITIE
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
Verslagen in 2020
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* 13 jul 2007: Kempen leeft, marathon Rijkevorsel
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Juli 2007
 
Twee weken na de Nacht van Vlaanderen, tijd om de schande weg te spoelen. In ons geval lopen we die blamage wel weg. Ik krijg de mogelijkheid om dit weekend op twee plaatsen te kunnen starten, namelijk Rijkevorsel op zaterdag en zondag van Kortrijk naar Brugge. Beide starten om vijf uur ’s namiddags. Om de warmte tegen te gaan, klinkt het officieel in Brugge. Besef wel dat het op vijf uur nog steeds warm is. Is het niet meer omdat wij lopers dan de stad inpalmen en de toeristen de gelegenheid niet krijgen om op de Burg te geraken, waar traditioneel de finishstreep getrokken is? Het wordt meteen rekenen geblazen. Vijf uur vertrekken, in het slechtste geval drie en half uur lopen, richting douches en dan nog met het openbaar vervoer thuis raken komt erop neer dat ik dan tegen een uur ’s morgens thuis kom. En dan om halfvijf op om te werken? Neen, dat gaat dus niet; dan maar tevreden stellen met een nieuwkomer in de reeks van marathons dit jaar. Het zijn er overigens enorm veel die dit jaar voor de eerste keer georganiseerd worden. Een marathon in de Kempen over een grote ronde. Maar met ieder jaar een andere startplaats in een van de deelnemende dorpen. Het is overigens niet de eerste marathon in de Kempen want in het verleden werd er al eens een marathon in Oevel georganiseerd.

Nu dus in Rijkevorsel. Dit dorpje ligt op amper 35 km van mij vandaan en is perfect met de bus te bereiken. Komt er nog bij dat deze op zaterdag doorgaat en dan mag het wat later worden. De laatste bus rijdt door om tien voor middernacht. Hoewel ik daar nu niet perse op wil wachtten. Na twee weken rustig trainen zonder gekke dingen te hoeven te doen ben ik benieuwd wat het resultaat gaat zijn, nog steeds ijzertekort maar het slappe gevoel is al weg. En een marathon is nu eenmaal zover niet dus zie je in theorie minder af. Het is drie uur als ik in Rijkevorsel kom en moet nog wat zoeken naar de inschrijvingen. De finishstrook zijn ze reeds aan het klaarstomen en de kilometerpaaltjes hangen ook reeds uit. Elke kilometer zal aangeduid worden, maar een bordje naar de uitreiking van de borstnummers is niet te vinden. Reeds drie maal doorkruis ik het dorp tot ik eindelijk de betreffende garage vind, een half uur is reeds gepasseerd. Ik krijg mijn borstnummer en mag even de deelnemerslijst doorlopen. Geen grote namen maar vooral atleten uit de streek zelf, velen die hier hun eerste marathon zouden proberen te lopen. Wel weer enkele van de bekende gezichten uiteraard. De kleedruimte is in de sporthal de Valk waar we ook de tassen in bewaring mogen zetten.

Het is nog warm maar ik vrees dat het later op de avond wat zal afkoelen dus start ik met korte broek en singlet maar met de handschoentjes aan. Als het te warm wordt kan ik ze alsnog afdoen. Ik ben blijkbaar de enige. Aan de startlijn zoeken de bekendere gezichten elkaar wat op en we krijgen de laatste richtlijnen mee voor we mogen vertrekken. Het schot wordt gegeven door Gaston Roelands en we kunnen de Kempenstreek beginnen te verkennen.De eerste kilometers loop ik op met een groepje van vijf waaronder twee dames. Een van de twee dames, Monique Gielen, hoopt haar persoonlijk record te verbeteren dat op 3.10 u staat. Ze zal het nipt missen met vijf seconden maar wel de winst op haar naam schrijven. Dit tempo gaat me te traag en ik versnel wat. Voor me lopen niet zoveel atleten, enkele estafettelopers en een stuk of tien marathonlopers, waaronder een man in vorm Geert Stijnen. Hij loopt net voor me uit en beziet deze loop als training naar het WK 24 u in Canada. Van Rijkevorsel gaat het stilletjes aan richting Hoogstraten en we mogen de prachtige kathedraal van het noorden al van ver bewonderen. Hier krijg ik gezelschap van Frank Buytaert, van oorsprong een snelwandelaar die toch dik onder de drie uur loopt op de marathon. Hij is nu met de fiets en rijdt tot de eindstreep met me mee. Onverwachts maar niet minder welkom.

Het is ontzettend warm en de drankposten liggen nogal ver uit elkaar. Soms ligt er negen kilometer tussen twee posten in. Eigenlijk het enige minpuntje. Het gaat nog goed nu, maar vanaf Wortel krijgen we toch wat zandwegen onder de voeten geschoven en soms is er op een y sprong nauwelijks wat aangegeven, terwijl er op een doodlopend karrenspoor wel een seingever staat. Rond de vijftiende kilometer krijgen we een enorm gebouw in zicht met een enorme omheining er omheen. De gevangenis van Merksplas. Meteen fantaseren we dat we achtervolgd worden door een troep gevangenen die op hun beurt weer achtervolgd worden door een bende cipiers. Geen van beide gebeurt echter en lopen we alleen verder door het zandpad.In het centrum van Merksplas is het 20 km punt en halve marathonpunt getrokken en ik kom door in 1.31 u. Mooi schema toch. Hoewel de verzuring in de bovenbenen begint op te spelen hou ik het tempo zo strak mogelijk. Voor me uit lopen al een hele tijd twee atleten die ik maar niet bijbenen kan. Maar het gat tussen ons in wordt ook niet groter en dat is bemoedigend.

Van Merksplas gaat het richting Beerse waar het 25 kilometerpunt is gelegen, we laten het centrum naast ons liggen en spoedden ons weldra richting Oostmalle. Hier moeten we wat snelheid minderen, de kerktoren is er al 50 jaar geleden eens afgewaaid en dit wil ik deze keer niet op mijn geweten hebben. Net we het centrum verlaten hebben staat Paul Beckers aan de kant, ook al met de fiets in aanslag. “Geert loopt drie plaatsen voor je” hoor ik hem zeggen als hij even met me meerijdt. Maar Geert is de man in vorm en heeft een prachtig tempo te pakken dus inhalen zal erg moeilijk worden. Ik focus me vooral op mijn twee voorliggers die nu wel heel dichtbij komen. Paul laat me verder lopen en wacht op Chris Dhooge om hem verder te begeleiden. Net voor we Sint Lenaarts bereiken haal ik mijn twee voorgangers in. Meteen wil ik een kloofje slagen maar trek te hard van leer en moet dat bekopen pal op het 35 km punt. De maag keert van zoveel geweld en ik sta aan de kant over te geven. Ludovic Raymaekers en zijn gezel lopen we weer voorbij. Gelukkig is er even verderop een drankpost en kan ik de vieze smaak wat wegspoelen. Frank neemt twee extra bekertjes water mee en de achtervolging kan weer ingezet worden.

Amper honderd meter hebben ze en ik knabbel stilletjes aan het gaatje dicht. Nu neem ik er echter de tijd voor, we hebben immers nog zeven kilometer te gaan en de eerste maal dat ik hen passeerde moesten ze ook al snel passen. Dus tijd zat. Van Sint Lenaarts lopen we langs de Kempische vaart tot Rijkevorsel terug. Lekker lange wegen waar je de tegenstand in het vizier kan houden. En op 39 km heb ik beide weer te grazen. Ze hebben gestreden voor wat ze waard zijn maar kunnen ook ditmaal niet aansluiten. Dan mogen we weer langs de sporthal en met de laatste stuiptrekkingen haal ik de eindmeet in een tijd van 3.05.48u. Geen al te beste tijd,het heeft vooral de laatste tien kilometer erg veel moeite gekost, maar er is progressie en we staan nu weer een stapje dichter bij de tijden die we horen te lopen. Ludovic eindigt nog op een mooie 9e plaats met amper twee minuten achterstand. Dus heeft hij dat mooie strakke tempo prachtig kunnen aanhouden en is er nauwelijks verval geweest voor hem.

Uiteindelijk ben ik net zevende geworden, Vier atleten eindigden onder de drie uur. Winnaar Jan Hendrickx (2.41.19),Paul Mertyens (2.43.00), Frankie Leus (2.54.35) en Dirk Vermeiren(2.59.19). Verder volgde Geert Stijnen in 3.02u, Bart Meeuws met 3.04u en ikzelf een minuutje later. Allen vrij dicht bij elkaar dus. Op de prijsuitreiking wacht ik niet, ze moeten mijn enorme winstbedrag maar met een beveiligde auto thuis afleveren. Al bij al een aangename marathon, in een mooie streek en een prettige kermissfeer aan de aankomst.

Kloek Patrick
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]