Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
3 feb 2020
Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
3 feb 2020
DCURbN JUBILEUM EDITIE
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
Verslagen in 2020
Verslagen in 2019
* December
* November
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* 24 jun 2019: 24 uur Stadtoldendorf
* 20 jun 2019: Trail des Cretes du Chablais
* 12 jun 2019: Verslag Keufelskopf Ultra Trail (KUT) 2019
* Mei
* April
* Maart
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Juli 2019
 
Menigeen binnen de loperij zal inmiddels wel bekend zijn met mijn adagium: Lopen is leuk, maar het mag eigenlijk niet langer duren dan een werkdag. Dat ik mij tijdens mijn deelname aan de Alvi Ultra Trail 2019 niet aan dit adagium zou gaan weten te houden, was mij op voorhand al wel duidelijk, maar in de praktijk kwam ik tot maar liefst 22 overuren. Hoe het eigenlijk tot deelname is gekomen? Ik ben altijd op zoek naar leuke etappe-lopen. Bij het bestuderen van de kalender van de DUV (http://statistik.d-u-v.org/calendar.php?type=future&dist=Stage&country=all&cups=all&rproof=0&mode=list&radius=&Submit.x=14&Submit.y=9) was mijn oog al eens op dit evenement gevallen.
Waarschijnlijk afgevallen als zijnde "te heftig" was het tot nu toe nooit van deelname gekomen. Het moet een vlaag van verstandsverbijstering zijn geweest, die mij deed besluiten om dit jaar wel deel te nemen. Een schitterende loop, die meer deelname uit Nederland verdient. Vandaar dit korte verslag annex advertorial.

De Alvi Ultra Trail (http://www.alvitrail.com) vindt plaats in het berg- en heuvelachtige achterland van de Italiaanse Bloemenrivièra. In 8 etappes wordt er van Dolceacqua naar Portovenere gelopen (400 km, + 17.000 m). De verdeling in etappes lijkt na 3 edities nog niet helemaal te zijn uitgekristalliseerd. Dit jaar was de langste etappe bijna eens zo lang als de kortste. Het is de bedoeling om in 2020 tot een meer uitgebalanceerde verdeling te komen. Het parcours maakt voor het grootste deel gebruik van 2 panoramawegen: de Alta Via dei Monti Liguri (6.5 dag) en de Alta Via delle Cinque Terre (1.5 dag). Overnacht wordt er in lager gelegen dorpen, die doorgaans via door de organisatie gemarkeerde routes bereikt kunnen worden. Iedere dag begint zodoende met een (flinke) klim en eindigt met een (flinke) afdaling.

De route is afdoende gemarkeerd, maar tot de verplichte uitrusting behoort wel de op een horloge, smartphone o.i.d. gedownloade route. Als (loop)digibeet heb ik derhalve een heuse app (Locus Map Free) moeten downloaden om vervolgens ook nog eens de gpx-bestanden van de afzonderlijke etappes te downloaden. Voor velen gesneden koek, zo niet voor ondergetekende. Het gaf uiteindelijk echter toch wel een goed gevoel om bij twijfel of bij een fout m'n smartphone erbij te kunnen pakken om te zien, hoe de vlag ervoor stond. Door niet goed op te letten of door ietwat dubieuze markering heb ik menig fout gemaakt, maar tot echt grootschalige verloperij is het niet gekomen. Tijd kosten doet het uiteraard wel. Middels een live-tracker, die iedere deelnemer mee kreeg, werd je doen en laten overigens van organisatiewege ook nog in de gaten gehouden. Eén keer ging mijn live-tracker zelfs piepen, toen ik verkeerd liep! Wat een luxe!

10-15% van het parcours verloopt over asfalt, voor de rest is het allemaal trail, variërend van brede steenslagwegen tot (te) smalle single-trails en van ruime bospaden tot smalle bergpaden, van goed beloopbaar tot voorzichtig voetje voor voetje (voor mij althans), van vals plat tot erg steil (bijna nergens echt vlak). Overnacht wordt er in lokale sportfaciliteiten, soms ruim en luxe, soms klein en afgeragd. Wie dat niet zo ziet zitten kan echter voor zichzelf een hotel o.i.d. boeken. Lokale organisaties zorgen doorgaans voor de avondmaaltijd en het ontbijt, waarbij je onmogelijk iets tekort kunt komen. Een paar keer is het ontbijt wat minder en krijg je een bonnetje om bij een lokaal restaurant een bak koffie en een broodje o.i.d. te halen. Onderweg zijn er regelmatig verzorgings- en EHBO-posten. De 1e post biedt vaak niet veel meer dan water, maar het aanbod bij latere posten is veel uitgebreider (o.a. pasta, rijst). Alles is vaak even vers en van goede kwaliteit. Favoriet bij mij zijn de perziken, waarbij het sap je over de handen en langs de mondranden loopt. Voor eten en drinken onderweg ben je nagenoeg volledig aangewezen op het aanbod van de organisatie, want je passeert onderweg nauwelijks plekken, waar je iets te eten of te drinken kunt krijgen.

Bij veel etappe-lopen is er sprake van één of meer minder aantrekkelijke etappes, zo niet bij de Alvi Ultra Trail. Toch is het, wat mij betreft, niet één groot feest. Markering en ondergrond zorgen er voor, dat je voortdurend oplettend moet lopen, hetgeen mentaal erg vermoeiend is. Ik val een paar keer, gelukkig blijft de schade beperkt tot wat schaafwonden en blauwe plekken. Dat had makkelijk slechter af kunnen lopen. Over het aantal keren, dat ik bijna val, hebben we het gemakshalve helemaal maar niet meer. Waar alles en iedereen met stokken loopt, heeft uitgerekend ondergetekende e.e.a. thuis gelaten. Dat ga ik bij een eventueel volgende keer toch echt anders doen. Bij een eventuele volgende keer ga ik ook proberen om me, voor zover mogelijk, wat specifieker voor te bereiden. De laatste jaren heb ik nauwelijks aan lopen van een min of meer vergelijkbare aard deelgenomen en dat is duidelijk geen pluspunt.

Er zijn limiettijden, maar die zijn niet scherp. Ook zonder 1 stap hard te lopen kan men binnen deze tijden blijven. Men moet dan wel in een strak tempo "powerwalken". Veel gebruikte paden zijn de Alta Via dei Monti Liguri en de Alta Via delle Cinque Terre niet, want buiten de andere deelnemers kom je weinig anderen tegen. De omvang van het deelnemersveld (ca. 30 bij de 400 km) is van de tussencategorie: veel kleiner dan bij een evenement als de Trans Alpine Run (TAR), maar weer veel groter dan bij een aantal etappe-lopen, waar ik de laatste jaren van start ben gegaan en waar soms niet meer dan 5-10 deelnemers aan de start stonden. Er waren dit jaar opvallend weinig uitvallers. Door veel steun van overheden en bedrijven en door de afwezigheid van een winst-oogmerk is het inschrijfgeld relatief laag. Tegen een meerprijs kan men een transfer boeken van Genua naar Dolceacqua (vooraf) en van Portovenere naar Genua (achteraf). Men kan zich ook dagelijks laten masseren. De kosten daarvoor (Euro 20 per keer) zijn ook niet inbegrepen.

Naast de 400 km zat er dit jaar ook een 200 km in het aanbod (met start min of meer halverwege iedere etappe). Of er in 2020 een 200 km in het aanbod zal zitten, is nog niet helemaal duidelijk. Verder konden dit jaar zowel de eerste als de laatste etappe als "losse loop" worden gelopen. Race-director Luciano Bongiovanni spreekt goed Engels en is doorgaans vlot in het beantwoorden van vragen. Het deelnemersveld was internationaal, maar de Italianen waren uiteraard het best vertegenwoordigd. Het programma zag er dit jaar als volgt uit:

Etappe 1: Dolceacqua - Mendatica, 60,43 km, +3400 m, - 2600 m
Gestart werd er op een hoogte van 63 meter. Na 47,3 km stond ik op Monte Saccarello (2200 m). Tijdens het laatste deel van de (steile) klim ging het licht uit: ik moest na iedere 10 stappen uitrusten. De afsluitende afdaling loog er ook niet om (ca. 1350 meter in ca. 8 km).

Etappe 2: Mendatica - Calizzano, 52,33 km, +2500, -2600 m
Wat minder kilometers, wat minder hoogtemeters, wat lagere absolute hoogte (Monte Armetta, 1740 m). Tijdens de laatste grote beklimming (Monte Galero, 1708 m) herhaalde zich het scenario van de voorgaande dag: het licht ging weer uit tijdens de (steile) klim.

Etappe 3: Calizzano - Altare, 36 km, +1235 m, -1470 m
Een eerste "rustdag". De markering roept de nodige vragen op, vooral in een bosperceel, waar ook nog de nodige andere (veelal mountainbike-) paden lopen. In Altare kunnen we het atelier van een keramiek-kunstenares bezoeken. We lopen inmiddels op wat geringere hoogte (hoogste punt vandaag: ca. 1250 m).

Etappe 4: Altare - Sassello, 41,9 km, +1300 m, -1325 m
Een tweede "rustdag". De meest "loopbare" van alle etappes. Ik doe het relatief goed. In Sassello kunnen we een watermolen bezoeken en eten we 's avonds op het lokale kerkplein. Het betrekt 's avonds, maar er valt geen spat.

Etappe 5: Sassello - Savignone, 69 km, +2640 m, -2600 m
De langste etappe. Volgens race-director Luciano zou deze etappe voor een behoorlijk deel "runnable" zijn. Dat klopte, alleen moest je naam dan wel Kilian Jornet zijn! Schitterend uitzicht op de Middellandse Zee (o.a. de haven van Genua), maar veel draken van paden, waar door mij weinig snelheid op te ontwikkelen viel. Nog wel vóór het donker binnen, maar ik kon zo na de finish doorlopen naar het avondmaal. De laatste 10-15 km heb ik tegen m'n zin gelopen, want er was bijkans sprake van een dubbele werkdag.

Etappe 6: Passo della Scoffera - Rezzoaglio, 35 km, +1430 m, -1410 m
Vandaag weer een soort "rustdag", waarbij we begonnen met een busritje naar het startpunt.

Etappe 7: Rezzoaglio - Castiglione Chiavarese, 55 km, +1900 m, -2350 m
Alle tijd, die ik min of meer kon winnen op makkelijk te belopen paden verloor ik weer net zo makkelijk door wat draken van paden, waar ik rare capriolen uit moest halen. Bovendien was de markering van de Alta Via delle Cinque Terre, waar we inmiddels op waren beland, niet om over naar huis te schrijven. Tel daar de hitte bij op en alle ingrediënten waren weer aanwezig voor een lange dag. Net als op dag 5 wel braaf vóór het donker binnen, maar ook nu kon ik zo door naar de lokale feest-tent, waar het avondmaal werd opgediend. Ter mijner ere werd nog wel het Wilhelmus gespeeld. Ook die dag hadden de laatste 10 km niet gehoeven, wat mij betreft.

Etappe 8: Castiglione Chiavarese - Portovenere, 51 km, +1800 m, -2000 m
Een groot deel van het parcours was goed te doen. Mooi uitzicht op de Middellandse Zee. Maar goed, te vroeg gejuicht, want de laatste afdaling was voor een groot deel toch niet bepaald een onverdeeld genoegen.

Uitslag: http://www.alvitrail.com/index.php/alvi-trail-liguria/classifica-ranking-2019
YouTube-filmpje 2019: http://www.youtube.com/watch?v=EjQUzbOoVBI&t=60s
Foto's Thierry & Bernadette Daurelle: http://gopro.com/v/rDqyde5MGeNb2
Foto's Sergio Pitzalis: http://www.alvitrail.com/index.php/alvi-trail-liguria/foto


Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl 
 
[ top pagina ]
 

 
VERSLAGEN van Juni 2019
 
“Ik denk dat het tijd wordt voor iets meer zelfvertrouwen”, zei Hans Jurriaans na afloop van de 100k Baanultra in Steenwijk, afgelopen febuari. Die opmerking is blijven hangen. De Pippi Langkous-levenshouding “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, komt me niet van nature aanwaaien; vaak kies ik voor de veilige optie. Dat klinkt misschien raar voor iemand die in augustus voor de derde keer aan de start van de PTL staat, maar op een zeker punt wordt ook dat een onderdeel van je comfort zone. Het moedwillig verlaten van die comfort zone, en dan bewijzen dat je je staande kunt houden, dat is nu juist datgene wat de meeste voldoening geeft. Zo lang doorgaan dat je alle grip dreigt te verliezen, en dan maar zien of je het touwtrekken tussen je eigen lichaam en brein kunt winnen. Ultra; aan gene zijde.

Dat leek me zo aantrekkelijk aan een 24uurs-wedstrijd. Het hele concept boezemde me een lichte angst in voor het onbekende, en juist daarom wilde ik dit een keer meemaken. Bovendien is het een klassiek onderdeel van het ultralopen, een soort proeve van bekwaamheid, met een geschiedenis die veel ouder is dan al die hippe trail-loopjes van de laatste decennia.

Zodoende stond ik aan de start van de 24-Stundenlauf in Stadtoldendorf, onder Hannover, midden-Duitsland. Met nog enkele tientallen deelnemers aan de 24, 12 en 6-uurs wedstrijden, plus 700 estafettelopers die de komende uren op en af de baan zouden bevolken. Twee uur ’s middags, op het warmst van de dag. En een weersvoorspelling die een uitdagend etmaal beloofde. Maar mét de beste crew die ik me kon wensen, in de persoon van Michiel Panhuysen. Als je dan toch een begeleider meeneemt, dan iemand die zelf heeft ervaren en belangrijker, snapt hoe het in jouw hoofd werkt.

Je kunt het voor jezelf net zo zwaar maken als je wilt. Een aantal deelnemers had al op zaterdag de conclusie getrokken dat dit geen omstandigheden waren voor een persöhnliche Bestleistung en deed het rustig aan. Maar als je zo’n halve zool met ambities bent als ik, dan moet je blijven rennen. Minstens 200 kilometer moest het worden, of anders niks.

Ik kreeg waar voor mijn geld. Het was al na een paar uur écht niet leuk meer. Alles deed zeer, eten beviel me niet, het was verschrikkelijk heet en de snelheid van de klok leek mijn eigen dalende tempo te volgen. Het enige houvast was dat constant rennen nog steeds lukte. Als een metronoom rende ik door en door en door, zonder stoppen. Vanaf middernacht mocht ik van mezelf elk uur twee rondjes wandelen. Al vroeg in de wedstrijd had ik tot mijn verbazing de koppositie bij de mannen overgenomen, waarvoor ik me verontschuldigde bij Michiel, die zag dat ik veel te hard ging. In de nacht liep mijn voorsprong steeds verder op. Ik betwijfel of de heren achter mij zich daar druk over maakten, maar het leek me wel een resultaat om mee thuis te komen. Alle kleine beetjes motivatie helpen.

Twee keer beleefde ik een korte periode van gelukzalige euforie. De eerste keer was de zon net onder, het werd wat rustiger op de baan, middelbare scholieren lagen op het binnenveld te slapen en eindelijk werd het wat koeler. Later rolde deze golf nogmaals over me heen, kort voor zonsopkomst, met zicht op de omringende heuvels. Vol van emoties moest ik de drang weerstaan om naar huis te bellen; het was per slot van rekening nog half vijf ’s nachts.

Ik wist dat het zondag nog heter zou worden, daarom zette ik alles op alles om in de nacht zoveel mogelijk kilometers op het bord te zetten, zolang het nog koel was. Net zo lang tot ik een buffer had opgebouwd om de laatste uren een tandje terug te kunnen schakelen, zonder de 200 in gevaar te brengen. Dat bleek een goede strategie, want de laatste twee uur rende vrijwel niemand nog. Ik trok het ook niet meer. De tartan-baan en het kunstgrasveld hadden zoveel warmte opgezogen dat de lucht ervan trilde. Elk rondje liep ik onder de douche door, maar een halve ronde later was alles weer opgedroogd. Michiel werd mijn mobiele infuus. Elke ronde duwde hij met zachte aandrang een half bekertje water of cola in mijn handen; eten wilde ik al lang niet meer. “Gewoon op de baan blijven, dan kan het niet meer mis gaan.”

Met Michiel en de Roemeense winnares Mariana Nenu liep ik nog een ere-rondje, temidden van een massa volk van de estafette-teams. Eindsignaal, blokje op de grond, missie geslaagd. En alweer, zoals vaker de afgelopen jaren, een degelijk stuk teamwork. Urenlang heeft hij daar in de hitte gestaan, geen spatje schaduw in zicht, en elke paar minuten kwam er weer een sputterende machine langs die aan de praat gehouden moest worden.

Tien minuten later sta ik onder de douche naast een tanige, grijze man met een ijzeren brilletje, die ik in de eerste uren maar met moeite kon bijhouden. Het afgelopen etmaal hebben we af toe wat korte zinnetjes gewisseld, om elkaar te motiveren. Bij de huldiging staat hij naast me op het ereschavot. Die zelfde avond wijst Henri Thunissen mij er fijntjes op dat de man naast mij de 63-jarige levende legende Wolfgang Schwerk is, houder van het Duitse record op de 24 uur (276), de zesdaagse (1.010) en tweemaal winnaar van de bijna 5.000 kilometer lange self-transcendence race in New York. Het klamme zweet breekt me al uit bij de gedachte…


Jonathan Koutstaal 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Steeds meer trails worden zo populair dat je bijna niet meer binnenkomt. Bijvoorbeeld de Zugspitze Ultra, die dit jaar zeer snel vol zat. Ook het inschrijfgeld rijst hier en daar de pan uit. Ik moest dus een alternatief zoeken en die vond ik in de Trail des Cretes du Chablais in Vacheresse net onder het meer van Geneve. Er waren diverse afstanden en ik wilde mij wagen aan de 86km met 6.800 HM.

Na een behoorlijk lange trip door Duitsland en Zwitserland omhoog geklauterd met de camper van Evian naar Vacheresse. Ik verwachtte een oud Frans boerendorp met 2 huizen en een verdwaald kerkje. Niets van dit alles. Het hele dorp zag er zeer modern uit, met in de kern een typisch Frans stadhuis en een moderne basisschool. Onder deze school bevond zich een grote feestzaal vanwaar de loop werd gecoördineerd.

Ik kon mijn camper kwijt op een free parking achter de kerk. Een prima plek, die wat later ook door andere trailcamperaars ontdekt werd. Tijdens het ophalen van de nummers werd ons medegedeeld dat de langste afstand gecanceld was ivb met naderend noodweer. Wij moesten dus samen met de 53 km starten en wel om 4.00 's morgens. Daar was niet iedereen blij mee. De 53 trailers moesten opeens veel vroeger starten en veel 86 trailers waren niet voor deze afstand gekomen. Helaas, de Fransen waren niet te vermurwen.

En dan de trail. Les Cretes betekent dat je over de hoogste graten van de in de buurt gelegen bergen loopt. En dat deden we ook. We werden getrakteerd op zeer pittige beklimmingen en afdalingen boven het schitterende Lac Leman. Natuurlijk met vaak de mooiste vergezichten. We moesten diverse (sneeuw)passages overbruggen die voor ons waren gezekerd met touwen en/ of kettingen. Ik kan je vertellen dat dit voor iedere trailer niet even soepeltjes verliep.

De verzorging was nagenoeg perfect en de vrijwilligers van de organisatie waren zeer vriendelijk. Na iets meer dan 11 uur, (winnaar iets meer dan 6 uur), kwam ik over de finish. Ik voelde mij nog goed en baalde een beetje van het inkorten van de afstand. Maar na een vriendelijke lach van de dame bij de finishlocatie die ons trakteerde op een finishershirt (intussen shirt nummer 2, want bij de nummeruitgave hadden we reeds een prachtige polo ontvangen) en een bord pasta met een biertje, liep ik toch goedgemutst terug naar de camper.

De hele trail is een geweldige aanrader. Een zeer gevarieerd parcours in een fantastische omgeving en perfect georganiseerd.

En het noodweer.....dat viel eigenlijk reuze mee. Dan maar volgend jaar een poging wagen op de 86 km. (bij leven en welzijn natuurlijk).

See you bij de GGUT!


Groet,
Hans Lems 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Na wat weken met mijn knie overgeleverd te zijn geweest aan een stel kwakzalvers, die volgens mij voornamelijk opgeleid zijn om zwangere vrouwen en / of obesitas patiënten op de been te houden, ben ik weer gestart op mijn volgende trail de Keufelskopf Ultra o.l.v. Eric Tuerlings. Mijn knie had ik intussen weer aan de praat gekregen m.b.v. een afgezwaaide fysio die nog verstand van zaken had. Te vergelijken met zo'n ouderwetse garagemonteur, die nog kan sleutelen.

Maar goed, ik ging mijn knie weer eens even testen op het wederom zeer creatief uitgezette trailparcours in de omgeving van Reichweiler. Dit keer 78 km en ongeveer 3.000 HM. Ook dit jaar was ik weer vergeten dat de posten alleen water verschaften, dus na zo'n 50 km schreeuwde mijn lichaam om cola, alcoholvrijbier, chips en chocola. De sportdrank en repen kwamen intussen wederom mijn neus uit.

Natuurlijk zit bij de Keufelskopf het venijn weer in de staart, met wat touwpassages en venijnige beklimmingen en afdalingen. Na 12 uur kwam ik met een vrij aardig gevoel over de finish met een knie die nog steeds meedeed; hoera! Direct na de finish de beloning......een heerlijk bord aardappeltjes met groente en een alcoholvrij bier op kosten van de organisatie. Perfect.

Ook dit jaar had Eric weer een geweldige race uitgezet met al zijn vrijwilligers. Ook dit jaar had hij weer moeite om de vergunningen rond te krijgen voor enkele looppassages. Hij denkt er zelfs over na om volgend jaar rondes van 20 km te gaan lopen en zo geen last te hebben van naburige gemeenten, die steeds moeilijker gaan doen. Hulde Eric, voor jouw vasthoudendheid !

See you bij de trail des Cretes du Chablais.


Groet,
Hans Lems 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]