- Dit event is voorbij.
etappeloop: Hermannsweg 4 dagen 172 km
29/03/2024 @ 08:00 - 01/04/2024 @ 17:00 UTC+0
Hermannsweg Vierdaagse
De Hermannsweg
De Hermannsweg is één van de mooiste hoogteroutes van Duitsland. De route van 156 kilometer begint in het vlakke Münsterländer Parklandschaft in Rheine (27 m) en eindigt bij de Lippische Velmerstot (441 m) op de top van het Teutoburger Wald. Onderweg kom je door mooie steden en stadjes zoals Tecklenburg, Bad Iburg, Bielefeld en Oerlinghausen. Daarnaast zijn er veel historische bezienswaardigheden langs de route.
De Hermannsweg is vernoemd naar veldheer Hermann der Cherusker, ook wel bekend als Arminius. In het jaar 9 na Christus versloeg hij in het Teutoburger Wald drie Romeinse legioenen van generaal Varus. Het monument Hermannsdenkmal bij Detmold herinnert aan deze historische Slag bij het Teutoburgerwoud (of de Varusslag) én de mythe van Hermann als een van de grondleggers van een verenigd Germaans rijk.
De vierdaagse
De Hermannsweg heeft een lengte van 156 kilometer. Wij lopen de route in vier marathon-etappes van rond de 43 kilometer. In totaal lopen we dus 172 kilometer, want de stukken tussen de Hermannsweg en onze accomodaties leggen we ook te voet af.
Etappe 1: Rheine -> Lengerich (43,4 km)
Onze tocht begint bij het treinstation van Rheine. Via de barokke binnenstad en de schilderachtige uiterwaarden van de Ems lopen we naar drogere gebieden. Zo komen we door het Wilden Weddenfeld, een uniek en fascinerend duinlandschap dat bijna volledig bebost is. Het kenmerkt zich door oude bossen, dennen en knoestige eiken, maar ook door bloeiende ruige weiden, heidegebieden en jeneverbessen. Langs het riviertje Bevergerner Aa lopen we naar het idyllische centrum van Bevergern met vakwerkhuizen en kleine winkeltjes.
Vanaf Hörstel gaan we klimmen over een langgestrekte bergrug. De Dörenther Klippen bij Ibbenbüren zijn zonder twijfel een hoogtepunt van deze etappe. Door jarenlange verweringsprocessen heeft het zandsteen hier bizarre vormen aangenomen. Imposant is ook zeker het Hockendes Weib, een rots in de vorm van een zittende vrouw. Via Tecklenburg, met zijn kleine steegjes en vakwerkhuizen, lopen we verder naar onze eindbestemming van vandaag: Lengerich.
GPX Route: Route 1 (43,4 km)
Accomodatie: Hotel Zur Mühle – Lengerich
Etappe 2: Lengerich -> Borgholzhausen (43,4 km)
Ten oosten van Lengerich liggen talrijke steengroeves waar kalksteen wordt gewonnen voor de cementproductie. Sommige groeves worden niet meer gebruikt en zijn beschermd natuurgebied. De meest indrukwekkende daarvan is de Lengerich Canyon. Vanaf twee uitkijkplatforms kijk je neer op het glinsterende turquoisekleurige water diep in de oude groeve. In kuuroord Bad Iburg komen we langs Kasteel Iburg, dat in de 11e eeuw op de fundamenten van de oude burcht is gebouwd.
Verder naar het oosten is de route vooral in het voorjaar erg aantrekkelijk. Dan verschijnt de vroege bloeier ridderspoor aan de rand van het pad en op het pad Freeden tonen jonge beukenbomen hun nieuwe bladeren. Na een korte, steile klim steken we op de Kammweg met een voetgangersbrug de snelweg A33 over en lopen door bebost terrein boven de stadjes Hilter en Dissen. Verderop komen we langs de uitkijktoren Luisenturm, waarna we relatief steil bergafwaarts gaan naar het centrum van Borgholzhausen. Deze honingkoekstad is ook het eindpunt van de tweede etappe.
GPX Route: Route 2 (43,4 km)
Accomodatie: Gasthaus Alte Liebe – Borgholzhausen
Etappe 3: Borgholzhausen -> Bielefeld (42,6 km)
Vanuit Borgholzhausen klimmen we door weiden en velden omhoog naar Kasteel Ravensberg en de Barenberg. Boven Wichlinghausen gaat het pad verder over de bergkam. Boven Halle bereiken we het uitkijkpunt Kaffeemühle met een prachtig uitzicht over de omgeving. Over de Kammweg lopen we in Bielefeld langs Kasteel Sparrenberg, dat 60 meter boven het stadscentrum uittorent. Iets verder op de Promenade hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Het restant van de etappe naar onze accomodatie kent matige stijgingen en dalingen in bebost gebied.
GPX Route: Route 3 (42,6 km)
Accomodatie: Boardinghouse – Bielefeld
Etappe 4: Bielefeld -> Leopoldstal (43,1 km)
De laatste etappe alweer. Binnen enkele kilometers lopen we door Oerlinghausen en belanden bij een oude windmolen uit 1753: de Kumsttonne. Tijdens een storm zijn de wieken verloren gegaan, maar de romp is blijven staan en is vanuit de wijde omtrek te zien. We slingeren verder over de bergkam en bereiken na ongeveer twintig kilometer het indrukwekkende monument Hermannsdenkmal met een hoogte van 54 meter. Letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van deze etappe.
De route voert ons verder over de steeds breder wordende kam van het zuidelijke Teutoburger Wald tot helemaal aan het eind ervan. Bij de Lippische Velmerstot, een van de twee toppen van de berg Velmerstot, eindigt de Hermannsweg. Wij plakken er dan nog een paar kilometer aan vast en dalen af naar het zwembad in Leopoldstal, waar we na een warme douche bijkomen van onze tocht.
GPX Route: Route 4 (43,1 km)
Accomodatie: Geen (terugreis naar Groningen)
Data en globale planning
Vrijdag 29 maart 2024
07.00 uur: vertrek uit Groningen
09.00 uur: start in Rheine
14.00 uur: aankomst eerste lopers in Lengerich
Zaterdag 30 maart 2024
08.00 uur: start wandelaars
10.00 uur: start hardlopers
15.00 uur: aankomst eerste lopers in Borgholzhausen
Zondag 31 maart 2024
08.00 uur: start wandelaars
10.00 uur: start hardlopers
15.00 uur: aankomst eerste lopers in Bielefeld
Maandag 1 april 2024
08.00 uur: start wandelaars
10.00 uur: start hardlopers
15.00 uur: aankomst eerste lopers in Leopoldstal
18.00 uur: vertrek naar Groningen
Praktisch
Er is plek voor acht personen: zeven lopers (zowel wandelaars als hardlopers) en één coördinator. De coördinator is het aanspreekpunt voor de lopers tijdens de loop (bijvoorbeeld in geval van calamiteiten of eerder uitstappen) en verzorgt de praktische zaken zoals bagagevervoer, inchecken, boodschappen en het noteren van eindtijden (voor degenen die hun marathons willen vastleggen bij de 100 Marathon Club Nederland).
Je loopt de route op eigen navigatie (gpx-bestand) en je bent zelfvoorzienend met je eigen eten en drinken. Uiteraard kunnen we bij het halen van de boodschappen proviand voor deelnemers inslaan. Bovendien komen we door steden en dorpen, dus onderweg kun je eveneens dingen kopen. Neem dan (ook) contant geld mee, want in Duitsland kun je niet overal pinnen.
Kosten
De geschatte kosten van dit avontuur bedragen 320 euro per persoon. Daarbij is inbegrepen:
– Vervoer (heen en terug vanuit Groningen, opstapplekken in overleg) met een personenbusje;
– Drie hotelovernachtingen obv tweepersoonskamers;
– Maaltijden (ontbijt + avondeten).
We werken op basis van werkelijk gemaakte kosten. Na afloop kan nog een verrekening volgen als de tocht goedkoper of duurder uitvalt.
Interesse?
Heb je interesse om mee te lopen? Stuur even een berichtje via ons contactformulier en we nemen contact met je op.
Mochten we al vol zitten, dan kun je op de wachtlijst geplaatst worden. We nemen contact met je op zodra er een plaats vrijkomt.
Reacties zijn gesloten.